Мнения Daily - Русия предизвиква Запада на Балканите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Русия предизвиква Запада на Балканите

Reuters

Мнения Daily - Русия предизвиква Запада на Балканите

И още: Да не смесваме журналиста Йончева с политика Йончева; "Президентската" партия би била "патерица" на БСП

5381 прочитания

Reuters

© Reuters


Кремъл вече не просто иска да "разваля играта" в региона.

Геополитика

Русия предизвиква Запада на Балканите

От коментар на политолога Иван Кръстев за New York Times. Преводът е на "Портал Култура"

"На Балканите преходът приключи", ми каза преди време албанският политически анализатор Ремзи Лани. В противовес на мисленето в много посткомунистически страни, Лани нямаше предвид трансформацията от диктатура към демокрация. "Преминахме от репресивни към депресивни режими." И беше прав. В голяма степен старите комунисти и радикални етнически националисти вече ги няма, на тяхно място дойде стагнацията – икономическа, социална, политическа.

Въпросът сега е как се вписват тези депресивни режими във все по-острото геополитическо съперничество.

Който е проследил посещението на Путин в Белград и неговата риторика там, няма как да не стигне до заключението, че конфронтацията между Запада и Русия на Балканите се променя както по характер, тъй и по интензитет. През последното десетилетие Русия пазеше активно своето икономическо и културно присъствие в региона, но никога не постави открито под съмнение хегемонията на НАТО или Европейския съюз там. Вече не е така.

На пръв поглед амбициите на Русия изглеждат нереалистични. Балканите остават твърдо свързани със Запада: Гърция, България, Румъния, Хърватия, Албания и Черна гора са членове на НАТО, а членството на Македония предстои. Всяка страна е или член на ЕС, или се стреми да се присъедини към него. Европейският съюз е най-големият търговски партньор на региона, най-голям инвеститор и предпочитана дестинация за емиграция. Традиционната предвидливост сочи, че Русия може и да създава проблеми, но едва ли повече от това.

Ала традиционната предвидливост може и да греши. Москва усети слабото място в западната позиция на Балканите: ако в страни като Украйна Европейският съюз се възприема като носител на промяната, на Балканите той е по-скоро пазител на статуквото, което може и скоро да се разруши.

Обществата в тези страни са разочаровани и ядосани. Нараства етническото напрежение. В почти всяка страна се провеждат мащабни антиправителствени демонстрации. Икономическият растеж в повечето случаи е нисък, бедността е широко разпространена, а обезлюдяването – драматично: над 40% от родените в Босна и Херцеговина са напуснали страната, около 40% от родените в Албания и 25% в Македония също.

И докато социологическите проучвания сочат, че мнозинството от хората продължават да гледат на присъединяването към ЕС като на най-добрия път към благоденствието, обещанието за европейска интеграция започва да губи привлекателната си сила. Не само защото бъдещето на Европейския съюз изглежда несигурно, но и заради лидери като президента на Франция Еманюел Макрон, които дадоха да се разбере, че няма да хабят политическия си капитал, защитавайки интеграцията на Западните Балкани.

И тук се появява Русия.

През ноември миналата година Владимир Путин се срещна с президента Тачи, макар Москва да не признава държавата Косово. Срещата показа, че Русия гледа на себе си не просто като защитник на Сърбия, но и като потенциален политически брокер. Затова Европа не бива да се изненадва, ако много скоро Русия създаде своя пътна карта за нормализиране на сръбско-албанските отношения. (Тя не бива да се изненадва също така, ако Турция прояви интерес към подобна руска инициатива.)

С други думи, действията на Русия на Балканите целят не просто разваляне на играта. Москва би искала да замени Европейския съюз в ролята му на посредник при решаването на регионални конфликти.

-------------

Като партиен функционер тя предизвиква само съжаление.

Раздвоение

Да не смесваме журналиста Йончева с политика Йончева

От коментар на бившия посланик в Русия и енергиен консултант Илиян Василев в неговия фейсбук-профил

Първо, стана ясно, че от известно време Йончева се възползва от разследвания на други журналисти и екипи, с идеята да ги озвучи като свои и на БСП и вместо граждански - на гражданите срещу корумпираните, да ги направи актив на нейната партия в битка на едни корумпирани срещу други корумпирани партии. С това се подменя смисъла на тези разследвания и до голяма степен профанира тяхната стойност.

Фотограф: Георги Кожухаров

Второ, самият факт, че тези разследвания се правят на пресконференция в БСП ги прави политически или партийни, което рязко свива, да не кажа принизява труда на истинските разследващи, полезната им стойност за обществото и за потърпевшите.

Досега Йончева получаваше доста разследвания "на готово", като това за Барселона, благодарение на работата и средствата на редица "доброволци". Не съм сигурен, дали повечето от тях ще поискат изобщо да си сътрудничат с нея, особено след като тя взема кредита за стореното и ги използва за личен и партиен пиар.

Пиша това, защото зная колко много рискуват тези момчета и момичета, някои от тях със заплахи за живота и то истински, а не измислени и режисирани такива.

Журналистът Йончева може и да предизвиква симпатии, особено в контекста на нападките на партийни велможи през прокуратурата, но партийният функционер Йончева в една корумпирана партия, разследвания за която Йончева не вади, не може да предизвиква нищо, освен съжаление.

Елена, като извадите разследване за корупцията в БСП, тогава можете да получите кредит на доверие за разследванията си извън БСП. Не Ви е проблем прокуратурата, която е наясно, че нито един не е обвинила и осъдила за корупция, а доверието на хората.

Защото битката с корупцията е тежка, достойна и отвъд текущата партийна и кариерна изгода.

-----------

Резултатът от опита да се седи на два стола обикновено е падане.

Политинженерство

"Президентската" партия би била "патерица" на БСП

От коментар на Петър Чолаков за "Дойче Веле"

Отчетът на президента Румен Радев след изтичането на втората година от неговия мандат беше съчетание от познати тези и нови послания.

Фотограф: Юлия Лазарова

Чухме почти без вариации повторение на известните силно критични послания, смъмрящи работата на правителството, парламента и съдебната система. За пореден път, когато говори за политическата система, Радев рисува картини с мрачен поглед, отсичайки думите с патетично-гробовен тембър ("политици-грабители", отхвърляне на "мантрата на ГЕРБ за стабилност и икономически растеж", "преследване на свободата на словото", "критично ниско доверие в парламента", "лобистко законодателство" и т.н.).

И тук трябва да се спрем на съмненията. Например, когато става дума за тезата, че президентът е последна преграда пред използването на законодателния процес и съдебната система в интерес на частни, партийни интереси. Факт е, че Радев наложи вето 12 пъти, от които само едно бе прието от НС (на промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол). Той обаче не попречи на т.нар. "гражданска конфискация", не способства за разгласяването на стенограмата за грабежа на КТБ. Така изглежда, че в порива си към повече справедливост, Радев си дава сметка, че има граници, които за него, като политик, е опасно да прескача.

Една от основните критики към Радев се състои в това, че неговата претенция да бъде лоялен "натовски генерал" не е особено убедителна. В речта си президентът отдели немалко време, за да разсее тези съмнения, позовавайки се на активната си външнополитическа дейност. Впрочем, аз не съм склонен да подкрепя тезата, че Радев е "троянски кон" на Кремъл. Като политик, дошъл в коридорите на властта на крилете на БСП, той няма как да не се съобразява с избирателите на Столетницата, а и се опитва да флиртува със симпатиите към Русия в страната като цяло. Наивно е обаче да се смята, че по този начин, заемайки противоречиви позиции (Трябва ли да паднат санкциите, наложени на Русия, г-н Президент, "да" или "не"?), той може да увеличи своята електорална подкрепа. С такива маневри Радев трудно ще спечели доверието на избирателите, които заемат, например, политическия център.

Крайният резултат от опита да се седи на два стола обикновено е падението. А това, че г-н Радев не е особено убедителен в каскадата си, се доказва от спадащия му рейтинг. Последният остава висок, но, както показват данните, оповестени през януари 2019 на "Алфа Рисърч", за три месеца Радев губи 5 пункта одобрение и за първи път от встъпването му в длъжност положителните оценки за неговата дейност са под границата от 50 на сто (47% одобрение срещу 17% неодобрение).

По време на отчета на президента Радев чухме и поредната, този път съвсем недвусмислена заявка за това, че той е готов да подкрепи нов политически проект. Целта на този проект, според мен, няма да бъде да е конкурент, който ще "фагоцитира" БСП. А по-скоро ще е нейна патерица, гега, с помощта на която Столетницата ще опита да надскочи себе си, да пробие електоралния таван от малко над 900 000 гласа, който от години не може да премине. За да е успешен този проект обаче той трябва да пожъне успехи отвъд традиционните ловни полета на БСП. Факт е, че на президентските избори през 2016 година Радев надхвърли подкрепата за БСП. Така че тук въпросът е дали той и неговият екип могат да си върнат обратно поне разочарованите.

Кремъл вече не просто иска да "разваля играта" в региона.

Геополитика


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Това "Бивш посланик в Москва" започна респектиращо, превърна се в банално, а после в жалко.

  В последно време вече е смешно. След 20 години Русия и ЕС може и да не са в настоящите си граници, политиката ще се е променила, но Илиян Василев още ще се представя като бивш посланник. Тъжно. И смешно.

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Г-н президента само си мие ръцете с тази поредица вето след вето. Има право да сезира КС. Не го прави. За сметка на това искаше да пита гл. прокурор за съдебната реформа.

  Аз лично не мога да си представя някой в правите си мисли да реши и да гласува за БСП. Тези 900 хиляди гласа при намаляващо население и престаряващ електорат - смешно е да говорим за надскачане. А ако някой ден наистина стане - ще бъде много жалко за простите български наивници.

  Не, че не сме доказали многократно колко сме късопаметни де...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK