С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
3 7 фев 2019, 13:26, 2417 прочитания

Мнения Daily - Венецуелска боа пълзи в сънищата на левицата

И още: Преименуването на Македония си струваше; Свръхбогатите у нас блократ публичната сфера

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Защитавайки Мадуро, БСП подкрепя модела "Жан Виденов" на милионна степен.


По Екзюпери


Венецуелска боа пълзи в сънищата на левицата

От коментар на Тони Николов за "Портал Култура"

Природата е също език, чиито преводачи сме по неволя. Няма как, част от отговорността ни към творението. Ето защо дори в нелепите или направо комични съвпадения има нещо показателно. Така например онзи ден в българските медии се случи "общ разказ" между заплахата от избягалата боа в Пловдив и съскането на родната левица по повод Венецуела. В отделни емисии новината за изчезналата боа удушвач дори изпревари вестта за позицията на Корнелия Нинова в подкрепа на Николас Мадуро или сходния фейсбук постинг на президента Радев.За чест на анонимната боа, доколкото разбрах от новините, тя бе открита от собственика си след осем часа, без да причини вреда никому. И с това случаят бе приключен. Ала страхът "продава". И съответно напрежението нараства.

По-интересна в случая е "венецуелската нишка", която от дни разпали толкова страсти в иначе доста провинциалната българска политика. Изведнъж, ако се вярва на родните леви, устоите на международното право се оказаха застрашени. Явно те не са почивали на друго, освен на безумията на Мадуро в опитите му да построи социализъм във Венецуела, докарали инфлация от 1 700 000 % (ако тези размери са представими за въображението).

Изобщо изприказваха се толкова щуротии, че човек сериозно би могъл да се замисли дали "боата" – не онази от Пловдив, разбира се, а примерно въображаемата боа от "Малкия принц" на Екзюпери, дето смилаше слон – сериозно не посещава левите сънища, с риска това да продължи поне още шест месеца, както се твърдеше в книгата, докато влечугото не смели плячката си.

Ситуацията силно напомня на посттравматичен стрес. Няма друго логично обяснение.

От 2011 г. България няма дипломатическо представителство във Венецуела, нямаме и някакъв определен интерес там. За страната ни "проблемът Венецуела" е чисто хуманитарен..

Позицията на САЩ и повечето европейски държави – включително централноевропейските – Чехия, Унгария, а и Австрия (с които напоследък сверяват часовника си Румен Радев и БСП), клонят към едно решение – признаването на председателя на парламента Хуан Гуайдо (ляв центрист, поддържащ връзки със Социнтерна) като временен държавен глава.

У нас войнството на БСП и екипът на президентството наскочиха така, все едно избягалата боа се е стаила около тях и всеки момент ще ги атакува. Имало и други решения. Например – това на Русия, Китай, Иран (в подкрепа на Мадуро).

Да вярно е, но зад това също се крият определени интереси. Русия е наляла 17 млрд. долара по времето на "чавизма" и се бои да не ги изгуби. Венецуела дължи на Китай 50 млрд. долара, което обяснява позицията на Пекин (по-нюансирана впрочем – водят се преговори и с Гуайдо, и с Мадуро). Тежко и горко на Радев и Нинова, ако се водят по този акъл.

Цялата тази ситуация впрочем ме подсети за нещо друго. Пред очите ми изникна спомен от не толкова далечния март 2015 г., когато вървяха русофилски протести в подкрепа на несъществуващите Луганска или Донецка република. Тъкмо тогава младите кадри от "Че Гевара" четяха "Отворени писма до другаря Николас Мадуро" край фонтана пред президентството, започващи с думите: "Другарю Мадуро, вие сте истинският президент на борческа Венецуела, наследник на команданте Уго Чавес и т.н.".

Явно тук се е шмугнала боата, преодоляла днес, както личи, прага на президентството. Работата е там, че за българските посткомунисти "Венецуела" не е реална държава. Не е конкретна латиноамериканска страна, където хората в момента изнемогват и гладуват поради идиотската политика на управниците си. Където няма лекарства, където умират деца, а мизерията е колосална под напора на космическата хиперинфлация. Моделът "Жан Виденов" на милионна степен.

--------
НАТО ще спре копаенето на исторически окопи на Балканите.


Сигурност

Преименуването на Македония си струваше

От коментар на Борис Георгиевски за "Дойче Веле"

Този ден е чакан в Македония цели 26 години. За малката и изолирана балканска държава членството в най-могъщия военен съюз на света открай време беше въпрос на оцеляване. Още през 1990-те години цареше убеждението, че вътре в страната това членство ще донесе по-силно етническо и социално сплотяване, а навън – сигурност на границите със съседите. И не случайно македонският парламент гласува кандидатурата за приемане в НАТО тъкмо през 1993 година, по време на кървавите войни в бившата Югославия. Да, те така и не достигнаха македонската граница, но опасността беше трайна и осезаема.

Мнения Daily - Венецуелска боа пълзи в сънищата на левицата

Фотограф: Юлия Лазарова


В крайна сметка обаче Република Македония така и не доживя да види големия успех. Защото дните на държавата с това име са преброени. Това е цената, която Македония плаща, за да влезе в клуба. Скопие и Атина проявиха голяма смелост и силна политическа воля, за да решат така наречения "спор за името", който от 2008 година блокира приемането на страната в НАТО и в ЕС и вече десетилетия трови отношенията между двата народа.

Независимо от това мнозина все още се питат: Струваше ли си да се променя името на страната? Да, струваше си! Не само, защото то гарантира на страната благосъстояние и стабилно бъдеще, но и защото затваря (поне засега) една страница от безкрайната хроника на вътрешно балканските исторически конфликти между съседни страни. И дава шанс на новите поколения да прекратят копаенето на исторически окопи и да подхванат планове за бъдещето.

В контекста на целия Балкански полуостров и на Югоизточна Европа, присъединяването на (Северна) Македония към НАТО може би най-сетне ще тури край на пререканията по тъй наречения "македонски въпрос", който тлее в региона от толкова дълго време насам. И в допълнение ще повиши стабилността на Балканите тъкмо във времена, когато духът отново може да излезе от бутилката – най-вече покрай очакваното окончателно решение за статута на Косово.

(Северна) Македония няма армия, а брутният ѝ вътрешен продукт се доближава до бюджета по-скоро на среден германски град, отколкото на водещите европейски държави. Във военно и в икономическо отношение страната няма никаква стойност, но ако вземем предвид сегашните геополитически интереси (Русия, Китай) и примера за успешно решаване на един конфликт, който може да бъде пътеводен за редица съседни страни (Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина), то приемането на страната в НАТО може да се окаже изключително ценно.

---------
Пазарът не е достатъчен за формиране на общност.


Гражданско общество

Свръхбогатите у нас блократ публичната сфера

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

За да цивилизоваме капитализма, който изградихме е необходимо да променим - в някои отношения драстично - идеологическите програми, върху които го положихме. "Оставете пазарът да реши - той най-добре знае" ... "Държавата е лош стопанин" ... "Частната собственост е свещена - във всички случаи" - дори когато е придобита при крупна измама с държавно участие - "заменка", грабеж, обществена поръчка за "наши хора".

Мнения Daily - Венецуелска боа пълзи в сънищата на левицата

Фотограф: Юлия Лазарова


Ако трябва да формулираме коя стъпка напред ще има най-бързо цивилизоващо значение спрямо този капитализъм, който изградихме - или който ни изградиха, моят отговор ще бъде еднозначен - реабилитация на публичната сфера. Данъците, които плащаме трябва да бъдат достатъчни за изграждане на една комфортна за живот и отговаряща на националната стратегия за развитие (ако я има) система от публични услуги и обществени активи, създадени за общо и отговорно ползване.

Училища и читалища, паркове и детски пространства - не само "площадки", градоустройство и регионално развитие, граждански инициативи за пълноценен общностен живот - в квартала, в града, в региона. Национални институции, подкрепящи изкуството в неговите функции за социализация и интеграция на общностите - музеи, театри, музикални центрове. Подкрепа за масовия спорт - без мафия и ограничения за деца и възрастни. Обществени медии с информационна мисия да покриват важни събития, история и бъдеще в полза на обществения интерес - там където комерсиалните медии нямат интерес да го правят.

Пазарът не е достатъчен за формиране на общност. Той създава богатство, но публичният живот и неговите институции създават идентичност, пълнят със съдържание понятието за общество. Пазарът е анонимен, а обществото има нужда от лице - от лица. Когато отидете във Виена, Прага, Париж - най-хубавото, което ще видите е резултат от столетия развитие на публичната сфера - музеи, площади, изкуство, обществени отношения. Публичната сфера осъществява равенството ни като граждани - за да се конкурираме на пазара от справедливи изходни позиции и на основата на всеобщи правила (които днес нямаме). България се управлява от една шепа много богати хора зад сцената, които не желаят развитие на публичната сфера, защото то би отнело част от свръхпечалбите им. Само ние като граждани, обединени в общество можем да ги принудим да отстъпят. Няма да е лесно, но без това животът ни ще бъде сив и озлобен. Защото цивилизацията е продукт преди всичко на общата - публична идентичност на нацията. Пазарът и успехът на пазара идват след това. Ако не вярвате - четете история.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Заради 1 млрд. лв. ли министър Аврамова спря да мисли 2 Заради 1 млрд. лв. ли министър Аврамова спря да мисли

По всичко личи, че идеята на бомбастичната сума е да не се допусне намиране на трайно решение за черноморските дюни

22 фев 2019, 3445 прочитания

Мнения Daily - Борисов се носи в ритъма на царствено танго 1 Мнения Daily - Борисов се носи в ритъма на царствено танго

И още: Български ли са "традиционните български ценности"; А дали канонизираният Левски би бил революционер?

21 фев 2019, 1506 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Постановката с "тримата големи"

Избор на нов главен прокурор

Когато Европа започне да киха

Икономиката на Стария континент губи мощност, а данните в България показват разочароваща инвестиционна активност

Радикални борци с корупцията не са желани за европейската прокуратура

Бившата ръководителка на румънската Национална дирекция за борба с корупцията Лаура Кьовеши е с малки шансове да оглави бъдещата служба на ЕС

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

30 something

"30" на Симона Костова беше представен на Международния филмов фестивал в Ротердам и в Берлин

Старци разбойници

Остаряването със здрав дух и здраво тяло е въпрос преди всичко на лични усилия, активни възрастни хора с вкус към живота

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 8

Капитал

Брой 8 // 23.02.2019 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 23.02.2019 Прочетете