Мнения Daily - Случаят "Гебрев" е признак или за некадърност, или за саботаж

И още: България е в безгръбначна позиция по подозренията в руско отровителство; Как да интегрираме "патриотите" в обществото ни

   ©  Николай Дойчинов
   ©  Николай Дойчинов
България бе след малкото страни, които не изгониха руски дипломати заради покушението срещу Скрипал.

Отровна реалност

Случаят "Гебрев" е признак или за некадърност, или за саботаж

От коментар на бившия депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов в неговия фейбсук-профил

Руската федерация е вредна за вашето здраве. И физическото, и политическото.

Откакто строим демокрацията, все ни управляват с контрадезинформация. Постоянно се пускат фалшиви новини, които в най-добрия случай се опровергават след известно време. Принципът е постоянен, методите се сменят. Резултатът обаче е един – живеем в някакъв Туин Пийкс, където совите не са това, което са. Накрая никой не знае кое е факт и кое – измислица. Което е и целта на занятието.

Трима български граждани са отровени с химикал, който според властите би могъл да е пестицид, но според медиите би могло и да е бойно отровно вещество. Пострадалите български граждани съвсем не са случайни и имат сериозни основания да подозират, че са накърнили руски интереси – било със сделка за спецпродукция с Украйна, било с покупката на оръжейния завод "Дунарит". Още повече, че един от основните заподозрени за отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал е бил в България и то не един, а три пъти. И датите на две от визитите му странно съвпадат с дните на отравяне на собственика на "Дунарит".

На фона на всичко това органите, които трябва да разследват това зловещо престъпление, мълчат като партизанин на разпит, въпреки че една от жертвите – Емилиян Гебрев, непрекъснато вдига шум по въпроса в пресата. Активизират се едва когато със скандала се заемат чуждестранните медии, които го поставят в доста неприятен контекст – евентуална връзка с отравянето на Скрипал. И са принудени да се заемат с кризисен PR, който трябва да ни убеди, че през изминалите четири години те много са работили, нищо че не им личи.

Така разбрахме, че разследващите са проследили пътя на руколата до раждането ѝ на полето. Но не са отделили същото внимание на другия заподозрян – кафето.

Разбрахме, че са положили много усилия за установяване на отровата. Но не са се заинтересували от доклада на финландската химическа лаборатория, поръчан от лекарите от ВМА.

Разбрахме, че разследването е спряно след няколко месеца, защото не е намерен извършителят. Но остана тайна дали изобщо е имало заподозрян и дали е разследвана руската връзка, за която от самото начало сигнализира жертвата.

Разбрахме, че разследването е възобновено по искане на жертвата след отравянето на Скрипал, защото Гебрев се усъмнил, че двете престъпления много си приличат. Но не стана ясно защо разследващите са "проспали" тези прилики, въпреки че партньорските британски служби са им предоставили цялата налична информация, която със сигурност е повече от публично известната. В случая българските партньори не само че не са направили очевидната връзка, но и демонстративно омаловажиха работата на британските си колеги.

Нали помните, че България бе една от малкото страни в ЕС, които не изгони руски дипломати, защото се нуждаела от още доказателства преди да предприеме подобна стъпка. Което говори или за некадърност, или за саботаж.

--------------

Русия не се притеснява от действията на своите агенти, а ги насърчава.

Тих фронт

България е в безгръбначна позиция по подозренията в руско отровителство

От коментар на Петър Чолаков за "Дойче Веле"

Каквато и да бъде официалната реакция на София по подозренията, че оръжейният търговец Емилиян Гебрев е бил отровен с бойно отровно вещество (съмнения за "Новичок", както в случая "Скрипал" от 2018), тя вече е закъсняла. Събитията, които наскоро бяха осветени от руски и британски медии, датират от април 2015 година.

Ще започна с оборване на една от "интерпретациите" по темата, които се лансират от няколко дни в България. Опасявам се, че тяхната цел не е просто да заметат руската следа в случая "Гебрев", но, преди всичко, да подготвят почвата за една безгръбначна позиция, с която управляващите да се опитат да си измият ръцете предизборно.

Въпросната "теза" условно може да бъде наречена "алибито на неправдоподобната некадърност". Според нея, "озадачаващото" в случаите "Скрипал" и "Гебрев" е, че от тях "лъха на непрофесионализъм". И в двата "инцидента" жертвите оцеляват. Същевременно "поръчителите" (в случая "Скрипал" официалното становище на Тереза Мей и нейното правителство е за руска намеса) - ГРУ и самият Владимир Путин - се оказват в центъра на грандиозен скандал. Тогава "по-вероятното" е тези, които сочат към Русия, да целят да спечелят политически дивиденти от "набеждаването на Кремъл" - това е поантата на цитираната теза.

Тази "интерпретация" издиша поради две причини. Първо, позорът нерядко спохожда скърцащата военна машина на Кремъл (например: гибелта на подводницата "Курск" през 2000, при която загина целият екипаж от 118 човека; аварията през октомври 2018, при която потъна единственият руски плаващ док, в който може да се ремонтира авионосещият кораб "Адмирал Кузнецов"). Второ, ако пък допуснем, че всичко е "минало по план", целта на поръчителите на "акциите" срещу Скрипал и Гебрев може би е била друга: не толкова непременно да се отнеме живот, колкото да се даде зловещ предупредителен сигнал към всички, които биха дръзнали да развалят руския политически пасианс.

Замесена ли е Русия? Предстои да видим дали Русия действително е замесена. Твърде възможно е, както в повечето подобни случаи, това да не се разбере никога. Има обаче поне няколко обстоятелства, които говорят за намеса на Кремъл.

Първо, твърди се, че фирмите на г-н Гебрев изнасят оръжие за Украйна и Сирия. По този начин той пряко засяга руските интереси. Второ, свързваният с руските служби Сергей Федотов е бил в България, когато е станал инцидентът с Гебрев. Той е бил и във Великобритания през 2018 по време на отравянето на Юлия и Сергей Скрипал. Това съвпадение най-малкото дава основание за подозрения.

Трето, отравянето е от любимите способи на руските служби. През 2006 Александър Литвиненко бе отровен смъртоносно с Полоний-210. Соченият за извършител Андрей Луговой не само не бе предаден на британската прокуратура, но стана депутат в руската Дума от партията на Жириновски. Русия не се притеснява от действията на своите агенти, а ги насърчава. Това потвърждава тезата, че покушенията се използват за публичното "респектиране" на "враговете".

Дали прокуратурата не се опитва да омаловажи възможността руско бойно отровно вещество да е било използвано на територията на България - страна-членка на НАТО? Причината за това неглижиране би могла да бъде запазването на политическия комфорт на силните на деня. Защото дори съмнението за "руска връзка", без значение използван ли е "Новичок" или не, трябва да породи незабавна реакция от страна на българските власти на дипломатическо ниво. Както изглежда, целта е била да се действа зад кулисите, за да не се дразни руската мечка.

--------------

Да биеш дърто магаре полза особена няма.

Социализация

Как да интегрираме "патриотите" в обществото ни

От коментар на политолога Даниел Смилов за "Портал Култура"

Покрай дискусиите за интеграцията на циганите в България възникна и друг, още по-спешен въпрос – възможна ли е интеграция на самонареклите се "патриоти" в обществото ни? Отговорът на този въпрос не е очевиден, тъй като вече всекидневно се сблъскваме с асоциални прояви на един или друг "патриот": от насилие над възрастни жени по границата до хулигански прояви по улиците и медиите.

Само през последната седмица, за да качат рейтинга на пооръфаната си коалиция, "патриотите" излязоха с "концепция", според която спрямо цяла етническа група в страната трябва да бъдат предприети наказателни и административни санкции като задължителна трудова повинност и отнемане на социални придобивки при повече от две деца.

Тази т.нар. концепция всъщност не е обикновен политически документ, а е еквивалент на шамар и обида – все едно да се изправите пред някого и да го наругаете, че е мръсен, мързелив, потенциално престъпен и твърде плодовит, и то само поради факта, че е от даден етнос. И след това да го и заплюете.

Представете си, че един швед или датчанин развие сходни концептуални идеи за българите като цяло, без да успее да навлезе във важните междуетнически дистинкции, които ние тук си правим. (На фона на неговата белота и подреденост ние всички така или иначе изглеждаме по-мургави, неспретнати и неспособни да направим Евклидова улична настилка.)

Какви мерки могат да бъдат предприети за социализацията на "патриотите"? Българската православна църква наскоро препоръча телесните наказания, но все пак само в детска възраст. Да биеш дърто магаре полза особена няма – прави са светиня им по този въпрос! Така че за бой и дума не може да става.

Ако приложим към "патриотите" собствения им аршин, мерките биха изглеждали по следния начин:

1.За бутане и дърпане на възрастни жени: 15 дена принудителен труд в старчески дом;

2. За скандали в самолет и обиди на посланици: 10 дена окопаване на градинките пред летището и носене на куфарите на оскърбените дипломати;

3. За нахлуване в НАТФИЗ и неприлично държане в ресторанти и лафки: 10 дена трудова повинност като сценичен работник или миене на чинии и подове в атакуваното заведение;

4. За редукция на българската култура до потури, пояси, павурчета и развени байраци: задължителна едногодишна магистърска програма по културология;

5. За измисляне на все по-нови "традиции", свързани с топене в ледена вода или тричане на кучета: 5 дена почистване на речни корита;

6. За редукция на консерватизма до комбинация от лошо възпитание и необразованост: задължителна едногодишна магистърска програма по политология;

7. За колективна обида на цяла група граждани по етнически, расов или сексуален признак: повтаряне на курсовете по гражданско обучение в гимназията, плюс задължителна подготовка и изнасяне на публични сказки из страната за опита на утвърдените демокрации в налагането на толерантност и уважение в междуетническите отношения;

8. За скандал в ефир: спиране на интернета и кабелната телевизия за един месец;

9. За подкрепа на тирани, диктатори, автократични и тоталитарни режими: наизустяване на две глави от "Архипелаг ГУЛаг" на Солженицин;

10. За соцносталгия по здрава ръка и авторитарно управление: едномесечна бригада за вадене на картофи без възможност за ползване на тоалетна хартия;

11. За агресивна ксенофобия: едномесечно лишаване от всякакви продукти, стоки и услуги с чуждестранен произход;

12. За злословене по адрес на ЕС и Брюксел: едномесечен стаж в държавна институция в Туркменистан;

13. За пропаганда срещу половото равенство: една година живот по правилата на Саудитска Арабия;

14. За системни провали във възпитанието на децата по отношение на гореизложените проблеми: отнемане на социалните плащания на родителя и увеличаване на часовете по гражданско обучение на потърпевшите подрастващи. При повече от две деца, към родителя се зачислява и наблюдаващ социален работник.

Моля настоящата концепция да бъде разгледана в Народното събрание, защото тя по нищо не отстъпва на концепцията на вицепремира Каракачанов.

Още от Капитал