Мнения Daily - Само западните спецслужби ще озаптят бандюгите от ГЕРБ

И още: Как американският президент неволно сплоти НАТО; Властимащите прикриват опасна игра с демокрацията

   ©  Велко Ангелов
   ©  Велко Ангелов
Наш срам е, че не можем със собствени сили да ги озаптим.

Обслужващ персонал

Само западните спецслужи ще озаптят бандюгите от ГЕРБ

От коментар на политолога Евгений Дайнов в неговия фейсбук-профил

Стана очевидно, че онова, което работят българските "служби" е да обслужват Русия/Иран/Венецуела/Хисбула/всяка мафия по света (можете да допълните списъка). Това е държавна измяна, за това има членове в Наказателния кодекс.

Този път имаме проблем със сигурността и насреща на българската мафия не е ЕС, чиито ръководители ни убеждават да обичаме техния приятел Бойко, а е НАТО и службите за сигурност на Запада.

Явно само чрез въпроса със сигурността бандюгите от ГЕРБ могат да бъдат озаптени в международен план. Наш срам е, че не можем със собствени сили да ги озаптим - затворим в места за лишаването свобода.

Принадлежността към Запада все пак има своите положителни черти. Сега да направят единна европейска прокуратура, да гласуват европейски закон Магнитски и може би с тяхна помощ ще си свършим работата тук. Да ги опандизим или поне - изгоним да си живеят на островите.

Време е този зловреден тумор ГЕРБ-Цацаров-Пеевски-Златев-Минев (и пр. и пр.) да бъдат изрязани от снагата на Отечеството, което те ограбиха, оскверниха и опозориха.

И да бъдат покрити с позор до девето коляно - т.е. техните прапрапраправнуци да се срамуват да кажат от какво потекло са.

По-дребните вече бягат към посланически постове. Едрите трябва да задържим тук. За да има справедливо отмъщение.

Ама и посланиците ще се върнат, рано или късно. А ние ще сме си тук и ще ги чакаме с некои претенции.

------------

Тръмп отново направи приоритетна тема опасността от крилатите ракети с ядрен заряд.

Студена война 2.0

Как американският президент неволно сплоти НАТО

От коментар на Бернд Ригерт за "Дойче Веле"

Проблемът е известен поне от 2013 година. Тогава бившият американски президент Барак Обама за първи път официално обвини Русия, че нарушава Договора за забрана на ракетите със среден обсег. Владимир Путин беше започнал да разполага подвижни установки за изстрелване на ракети, които могат да достигат до европейските градове и до военните бази на НАТО.

Обществеността тогава не обърна голямо внимание на въоръжаването на Русия. Всички вярваха, че Студената война е приключила веднъж завинаги и на никого повече не му се занимаваше с теорията за сплашването, с броенето на ядрени бойни глави и с договорите за разоръжаване.

От руска гледна точка, Западът пръв бе започнал новата надпревара във въоръжаването, след като САЩ решиха да разполагат системата си за противоракетна отбрана (ПРО) в Европа. Вярно, тази система не беше насочена срещу Русия, а срещу Иран, Северна Корея и други "бандитски" държави, но конфликтите между НАТО и Русия продължиха да тлеят много години.

Едва невъздържаният Доналд Тръмп успя отново да стресне всички със заканата си, че ще се откаже от Договора за забрана на атомните ракети със среден радиус. Внезапно опасността от крилатите ракети с ядрени бойни глави се превърна в приоритетна тема. А Тръмп обедини зад себе си дори и НАТО – един отбранителен Алианс, който той иначе не цени особено. Но нещата са по-различни, когато става дума за единни действия срещу руснаците.

Двете страни в скоро време няма да са обвързани с договор. Министрите на отбраната от страните-членки на НАТО обсъдиха в Брюксел какво би трябвало да се предприеме сега и как да се отговори на очевидното военно превъзходство на руската страна. Иска ли Путин наистина да застраши Европа, или по-скоро се опитва да внесе разцепление сред западните съюзници и да ги притиска? Алиансът все още не е намерил отговор на този въпрос. Функционери от НАТО, както и германското правителство все още отхвърлят идеята за разполагането на допълнителни оръжия в Европа.

Ясно е обаче, че трябва да бъде даден отпор на руския президент Владимир Путин, който разбира само езика на твърдостта. С други думи, хаотичната иначе администрация на Тръмп в този случай постъпи правилно, като денонсира Договора за забрана на ракетите със среден обсег.

--------

Къде са границите на намесата на институциите в личния живот?

Социално инженерство

Властимащите прикриват опасна игра с демокрацията

От коментар на Полина Паунова за "Свободна Европа"

В последните няколко дни българското публично пространство е буквално заринато от всевъзможни интерпретации на една и съща дискусия. И тя не е за или против абортите. Не е и дали родителите да бият децата си или не. Не е и за ромската интеграция, нито дали да се върне трудовата повинност. Нито е дали на жените от маргинализирани групи да им се правят аборти. Дискусията на практика е следната - къде са границите на намесата на институциите в личния живот.

Темата би трябвало да е досадна през 2019 г., когато се предполага, че подобни екзистенциални въпроси не би трябвало да занимават демократичните държави, тъй като те са ги решили отдавна. Публичният разговор обаче осветява поне два обществени проблема и служи за прикриване на опасната игра с демокрацията, която са подели властимащите.

Ако тръгнем по стъпките на разправиите от последните няколко дни, ще стигнем до две стратегии. Първата е Националната стратегия за детето, втората – хрумването на вицепремиера Красимир Каракачанов именно той да напише план за интеграция на ромите.

Обсъждането на двата документа по едно и също време разкри голямото лицемерие на медиите у нас.

От една страна редактори пишат позиции – как жената няма право да взема решение за аборт (само за справка: годината е 2019). Същите издания пък изобщо не се възмутиха от каракачановите възгледи по темата с ромите. На техните страници не намериха място жарки текстове как изглежда в демократична държава мярката за принудителни аборти сред маргинални групи. Подобна позиция наистина може да опира до капацитет за разбиране на писан текст, да бъде обяснена с конгнитивен диснонанс и т.н. Може да бъде обяснена и със схващането "жената е жена тогава, когато не е ромка".

Но обяснението за въпросно разминаване се корени в прочутата българска "свобода на словото" и още по-прочутия нашенски журналистически начин на работа, според който властта се критикува по безобидни теми, а по същностните – се мълчи.

В същата плоскост е и поведението на Светия синод, който се застъпи за "възпитателния шамар", поиска вероучение в училище, но категорично отхвърли сексуалното образование. Междувременно се обяви и против абортите. Синодът обаче, който нерядко взема отношение в публични дебати (и в това няма нищо лошо), се въздържа да застане на страната на уязвимата група, която Каракачанов е взел предизборно на прицел. Ако позицията на висшия клир бе толкова принципна и непримирима спрямо въпросната гинекологочина намеса (пак отбелязвам – годината е 2019), трябваше много отдавна стратегията за ромска интерграция да бъде подложена на яростна критика от страна на църквата. Това не се случи.

Голямата тема, обаче – докъде личният живот е личен, и откъде започва отговорността на държавата, така и не бе засегната. От всичките разговори не стана ясно - какво правим с вече родените и малтретирани деца, например?

Още от Капитал