Мнения Daily - Ставаме статисти в изборния театър
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Ставаме статисти в изборния театър

Мнения Daily - Ставаме статисти в изборния театър

И още: Пазарът на труда е достигнал своя пик; Не може в Европа да има "по-равни"

2123 прочитания

© Юлия Лазарова


Твърдението, че избираме политиците, е силно преувеличено.

Преференциално

Ставаме статисти в изборния театър

От коментар на Веселина Седларска за Reduta.bg

Не е вярно, че преференциалният вот е забранен. Има само една малка подробност и тя става ясна от следния анекдот.

Трима студенти отиват на изпит. Най-големият връзкар от тях се явява първи, професорът го пита: През 1945 година над Нагазаки и Хирошима американците пускат две атомни бомби, има много жертви и?

"разрушения" – отговарят връзкарят.

"има много жертви и разрушения" – довършва изречението вторият.

"Браво, колега, отличен!"

Сяда третият – никакъв връзкар.

"Колега, някога някъде да е падало нещо?"

"Да, през 1945 година над Нагазаки и Хирошима американците пускат две атомни бомби, има много жертви и разрушения."

"Поименно, колега, поименно жертвите."

С извинение за стария виц, но нищо не може по-добре да илюстрира ставащото напоследък в нашия политически живот от старите смешки. Всъщност не ни отнеха правото на демократични избиратели да разместваме предложенията в партийната бюлетина, само искат от нас да изброим жертвите на двете атомни бомби над Хирошима и Нагазаки и предпочетеният от нас кандидат ще се придвижи напред.

Казано с езика на среднощно законотворчество всеки може да се придвижи от дъното на листата до върха, ако има преференциални гласове равни на националната изборна квота, някъде между стотина и стотина и двайсет-трийсет хиляди гласа. Което е толкова невъзможно, колкото изброяването на жертвите в Хирошима и Нагазаки.

Затова ще бъдат отново избрани онези, които партиите са наредили начело. А, както знаем, листите се подреждат не по компетентност и почтеност, а по преданост и благонадеждност. Така фактът, че ние избираме, автоматично става преувеличен – не избираме ние, а лидерите и най-тесните партийни кръжоци около тях.

Ние сме статистите в театъра на изборите. Нужни сме им дотолкова, доколкото да легализираме техните партийни сметки и кроежи.

------------

Трябва да се създадат по-добри условия за заетост на родените след 2000 г.

Публикуваните през миналата седмица данни на НСИ за състоянието на пазара на труда през последното тримесечие на 2018 г. потвърждават прогнозите за достигнат таван в развитието му. Спадът на броя на заетите на годишна база (вече за трето поредно тримесечие) е по-бавен от този на населението, което води до нов рекорд в коефициента на заетост – 67,7% при 15-64 годишните.

Фотограф: Цветелина Белутова

Както броят на заетите, така и коефициентът на заетост намалява на годишна база в първите три възрастови групи, разглеждани от НСИ (15-24, 25-34 и 35-44). Най-значителен ръст (16,8 хиляди души) се наблюдава при 55-64 годишните, което, поне частично, се дължи на продължаващото покачване на възрастта за пенсиониране. Прави впечатление и друго – през последното тримесечие на 2018 г. броят на заетите на възраст 65 и повече години за първи път надхвърля 90 хиляди души. Въпреки че промяната на възрастовата структура на работната сила е естествено следствие от протичащите негативни демографски процеси, минимален спад при по-ниските възрастови групи се наблюдава не само при абсолютния брой на заетите, но и при коефициентите на заетост.

Донякъде изненадващо, рекордно ниската икономическа активност на младежите на възраст 15-24 години – 22,2% всъщност се дължи на един от малкото положителни моменти в демографското развитие на страната през последните две десетилетия, а именно ръста на раждаемостта в периода след 2000 г. Създаването на максимално добри предпоставки за влизането на пазара на труда на младежите родени между 2000 и 2007 г. е от ключово значение за бъдещото развитие на пазара на труда. Следващите 5-6 години се очертава благоприятен период за коефициента на демографско заместване (т.е. съотношението на 15-19 годишните към 60-64 годишните), който по последни данни през 2017 г. е малко над 64%.

От прегледа на данните на регионално ниво прави впечатление, че единственият район, който отбелязва ръст на броя на заетите през последното тримесечие на 2018 г., е Югозападният. Причината обаче не е столицата, където особени промени няма, а широката Софийска област. Заетите там се увеличават със 7,6% на годишна база, достигайки рекордните 109 хиляди души.

- На ниво област заетостта на населението на възраст 15-64 години варира от около 74-75% в столицата и София (област) до 52-53% във Видин и Монтана.

- Областите, които през последното тримесечие на 2018 г. регистрират рекорден за този период от годината коефициент на заетост, са девет – Благоевград, Бургас, Русе, Смолян, София (област), Стара Загора, Търговище, Хасково и Шумен.

- Втората половина на 2018 г. все пак е била сравнително добра и за някои области, в които пазарът на труда продължава да изпитва затруднения - Ловеч е такъв пример. На другия полюс са Ямбол, Монтана и Враца, където заетостта спада с повече от 5 процентни пункта на годишна база през последното тримесечие на 2018 г.

В заключение, всички индикатори подсказват, че пазарът на труда е достигнал своя пик и оттук нататък положителни промени са малко вероятни в отсъствието на чувствителна промяна в общата икономическа конюнктура или инвестиционната активност.

----------

Привилегии за Великобритания при напускане може да са началото на края за ЕС.

Brexit

Не може в Европа да има "по-равни"

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

С цялото уважение, което дължим на Великобритания, необходимо е пазарлъците за т.нар. Брекзит да спрат. Предупреждението за това, че напускането на ЕС може да стане верижна реакция никак не е пресилено. Поддържането на един политически съюз дава много предимства и перспективи на страните членки, но участието в него има и своята цена, която в периоди на изпитания може да се види на някои твърде висока.

Източник: Reuters

ЕС не е федерация, но известна аналогия с федеративното устройство е уместна. Повечето успешни федерации затрудняват максимално чрез конституциите си напускането на своите съставни части - щати, лендери, кантони - поради една много проста причина. Винаги е възможно една от съставните части да реализира по-успешен период или стратегия на своето развитие, което да стимулира стремежа към отделянето й. Тексас и Калифорния биха били процъфтяващи нации, ако можеха лесно да се отделят от другите. Но Съединените щати са номер едно в света защото успяват да удържат единството си.

Днес ЕС преживява поредица от кризи, в които на французите не им се иска да са чак толкова близки с италианците - заради миграцията, на поляците и унгарците - с Германия и Холандия - заради твърде либералните нрави на последните две западни страни, на шведите - да носят отговорност за финансовите неуредици на Испания и Италия и т.н. Лондон показа арогантно себичния начин да се освободиш от тези проблеми и да тръгнеш по друг път - например, да предоставиш себе си за предмостие на китайската финансова и икономическа експанзия в Западното полукълбо. Освен че реши това едностранно, Лондон иска да реализира и още един стратегически бонус - да запази отворена границата с република Ирландия, не само в съгласие със споразумението от Разпети петък, но и може би за да улесни допълнително свободната китайска инвазия в европейското икономическо пространство.

Е-е, не може Европа да преговаря за това колко голям пожар трябва да допусне на своя територия, само и само да се реализират стратегическите планове на Фараж, Джонсън и тези, които стоят зад тях. Защото ако Европа допусне "ограничен" пожар на територията си, ще се намерят заинтересовани страни да запалят нови пожари и да инкасират текущи - ситуационни бонуси от кризисната ситуация.

Струва ми се, че трябва да се действа по определени прости и разумни правила. Ако си тръгваш - сам решаваш. С митнически съюз - което означава да плащаш цената на участие в общия пазар. Без митнически съюз - с възстановяване на границите и договаряне на търговско споразумение с ЕС като външен партньор.

Обединена Европа има своята цена. Не можем да си позволим всички да плащаме цената, а някои по-привилегировани да инкасират само ползите. Това е път към разтурване на обединена Европа. Аз не съм съгласен.

Твърдението, че избираме политиците, е силно преувеличено.

Преференциално


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK