Мнения Daily - Действаме в отбора на "Газпром", който "души" Украйна
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Действаме в отбора на "Газпром", който "души" Украйна

Reuters

Мнения Daily - Действаме в отбора на "Газпром", който "души" Украйна

И още: Лесно е да те обичат, когато си "народен"; Да не се пазарим за историята

3611 прочитания

Reuters

© Reuters


Влизаме в опасни схеми, само и само да финансираме Борисовия поток.

Обгазяване

Действаме в отбора на "Газпром", който "души" Украйна

От коментар на бившия посланик в Русия и енергиен експерт Илиян Василев в неговия фейсбук-профил

Тези опашати лъжи около Турския-Южен поток трябва да бъдат разобличени.

Първо, лъжа е че Европейската комисия одобрява проекта. Юнкер бил му казал на ухо. Има официален режим на одобрение и той се вижда на страницата с утвърдени като проекти от общ интерес. Балканският хъб е съвопукност от отделни проекти - основно интерконектори, но НЕ ВКЛЮЧВА газопровода от Кирево до Зайчар, още повече ангажирането на изхода на 90 процента, което на практика не позволява конкурент на Газпром да транзитира своя газ до Сърбия и след това.

По признание на самите "Булгартрансгаз" проектът е бил във втория, но вече не е третия списък с проекти от взаимен интерес на ЕС. ЕК разбира и не одобрява тоталната обвързаност на дегизирания като Балкански хъб проект с преноса само и единствено на руски газ.

Второ, ангажираните капацитети от "Газпром" и свързани с него фирми на практика блокират равната възможност на друг газ от Южния газов коридор да достигне до Украйна. Приказките, че ние трябва да си гледаме своя интерес, са валидни само в смисъл, че това трябва да ни пази от рискове и ние съзираме в пренос през Украйна заплаха за националната си сигурност. Тоест че неутрализираме проблем, макар че явно действаме в отбора на "Газпром", който иска да "удуши" Украйна.

Но не, ние не сме неутрални, ние сме съучастници, част от активен план за блокиране и на алтернативни и конкурентни на Газпром потоци през България към Украйна. Забележете: това са потенциални приходи от алтернативен транзит, които са напълно в състояние да компенсират руския транзит. Това е разликата между Германия и Северен поток-2, която е голям консуматор, но тя позволява транзит на газ обратно към Украйна, докато ние блокираме конкуренцията в целия регион и доставките за Украйна и за Сърбия.

Трето, лишаваме ме се от правото да претендираме за 1 милиард долара неустойки?! Уж за да спечелим големите пари след десет години се лишаваме от огромни средства, които могат да послужат за развитието на газопреносната ни мрежа, за да обслужва всички потоци от всички страни.

Четвърто, подписваме договор, с който се задължаваме да осигурим транзит още на 1 януари 2020 година, което е НЕИЗПЪЛНИМО, т.е. съгласяваме се априори да плащаме огромни неустойки. За целта препускаме през тръжни процедури, избираме предварително определени печеливши, надуваме сметки за строителство.

Пето, влизаме в опасни схеми, само и само за да финансираме този небанкируем проект, включително като се ангажираме с автократични режими.

Няма никаква разлика между Големият Шлем на Първанов и Овчаров и Борисовия поток.

-----------

Колкото и да защитава "малките хора", Мая Манолова не може да се върне в политиката сама.

Политинженерство

Лесно е да те обичат, когато си "народен"

От анализ на Емилия Милчева за "Дойче Веле"

Ако стане кмет на София, след по-малко от шест месеца Мая Манолова вече няма да е с най-високия рейтинг в държавата. Засега обаче омбудсманът се радва на най-голяма популярност. Според актуално проучване на изследователски център "Тренд", единствените две институции, които събират одобрение от над 50 на сто, са омбудсманът и президентът.

В основата на институцията, ръководена от Мая Манолова, стоят принципи като независимост, безпристрастност и справедливост, а функцията ѝ е да защитава хората от лошо управление и да насърчава спазването на човешките права. Тя винаги е ангажирана с проблем, който засяга най-малко десетина хиляди души - например селските казани за варене на ракия, неизплатени трудови възнаграждения, колекторски фирми, пазарни монополи, мобилни оператори, електроразпределителни дружества...

Все проблеми, които партиите не закачат - навярно поради обвързаности с бизнес кръгове, със "силните на деня". Затова "малките хора", обидени от издевателствата на властта, отчаяни от липсата на справедливост, стават контингент именно на омбудсмана. Партиите, за които са гласували, не защитават правата им поради собственото си интересчийство. На този фон хиперактивността на Манолова и несекващият ѝ ентусиазъм да води дългогодишни битки са впечатляващи. А и изглежда лесно да те обичат, когато си "народен".

Без отговор остава засега въпросът дали Манолова възнамерява да се върне към кариерата на политик. Позицията на обществен защитник може да се окаже добър трамплин, но връщането към политиката несъмнено ще заличи имиджа на антисистемен играч от последните години.

От досегашните публични изявления на Манолова е известно, че тя се отказва от втори мандат като омбудсман. Но все още избягва отговора на въпроса дали ще се кандидатира за кмет на София.

Трудно е да се намери формула за подкрепата ѝ. "Кандидатура, издигната от инициативен комитет, подкрепен от" - да, на местни избори тази формула функционира. Но коя би била политическата сила зад комитета? БСП на два пъти я пресече за партиен лидер, партия на Слави Трифонов изглежда няма да има, а за ГЕРБ София е твърде важна, за да я поверят някому извън партията.

Така че, колкото и да я обичат "малките хора", за кампания ѝ трябва някоя от големите партии. А после? После рейтингите неминуемо падат

-------------

Разбирателството със Северна Македония няма да е лесно, но не е невъзможно.

Минало незабравимо

Да не се пазарим за историята

От коментар на Минко Ноев за "Клуб Z"

През 2017 г. Република България подписа Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество с тогавашната Република Македония, днес Северна Македония. Във въпросния договор в чл. 8, ал. 2 се дефинира създаване на: "...Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия на паритетен принцип по исторически и образователни въпроси, за да допринесе за обективното, основаващо се на автентични и основани на доказателства исторически извори за научно тълкуване на историческите събития..." Комисията представя пред правителствата на договарящите се страни годишни доклади за своята работа.

Въпросната комисия е двустранна политически създадена структура, която няма ясно дефинирана дейност, освен да "допринесе", т.е. не става ясно какво прави, какъв мандат има, кой е обектът на нейната работа, какъв е времевият диапазон, в който ще разглежда и тълкува "историческите събития", и какъв следва да бъде крайният резултат от нейната работа. Тази неяснота буди тревожни настроения сред широки обществени среди в България и Северна Македония.

В двете държави се оформя общественото виждане, че някакви хора - историци, се пазарят – "тоя е наш", "оня е ваш", "тоя е "общ" в историята. Това е напълно несъстоятелно. До 1944 г. няма македонска национална дефиниция, спомената или реализирана по някакъв начин – не е упомената в нито един документ в света, освен в хартиените резолюции на Коминтерна и писанията на шепа полуинтелектуалци от географската област Македония в Царство България. Следва да се знае, че няколко хартийки на Коминтерна или на страдащи от необходимостта да се докажат със своята интелигентност и оригиналничене хора не са доказателство за национална принадлежност, национално самосъзнание или национално определение на повече от 2 милиона души във Вардарска Македония в периода до 1944 г.

Знам, че е трудно и тежко - малко хора го разбират, да се приеме, че дядо ти е бил българин и виждаш кръщелното му свидетелство, а ти днес се чувствуваш македонец – но това е животът. Животът е жесток. И колкото българите сме македонци, толкова македонците са българи, казано чисто философски. Ние сме хора, живи хора от едно цивилизационно пространство, жестоко разцепено от бурята на историята и войните, в които на тази територия, на територията на Македония, са текли реки от кръв.

В този смисъл смятам, че подходът на някакъв пазарлък "тоя наш", "оня ваш", "тоя общ" е крайно вреден за българския национален интерес, за интереса на държавата, а и за интереса на Северна Македония. Въпросът е ясен - кога започва да се оформя македонска национална идентичност и как. Това историците могат да обсъждат – има много документи. Ако желаят, разбира се.

Фактите, господа, само фактите. В една обща интернет платформа. И след това да се дискутира какво се е случило след 1944 г. на територията на днешна Северна Македония. Пазарлъци със сърбомакедонизма, подквасен с овехтяла коминтерновска, днес руска закваска, не могат да се правят. Със съвременното македонство може да се разговаря и да се стигне до общиприемливи формули на разбирателство – няма да е лесно, но не е невъзможно.

И ако някой македонец се учуди и ви каже "ама какво значи, че преди 1944 г. ние нямаме национална история?" – отговорът е много прост: "История има твоята суверенна държава Северна Македония. И ако ти се чувстуваш македонец в нея днес и се възприемаш като част от македонски народ днес – добре, така да бъде. Само че не можем нито ти, нито аз да пренапишем написаното от братя Миладинови, Гоце Делчев и да го покръстим по друг начин със задна дата."

Влизаме в опасни схеми, само и само да финансираме Борисовия поток.

Обгазяване


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  izt21595181 avatar :-|
  izt21595181

  А ти г-н национален предател действаш в отбора, който души България. Заради чужди геополитически интереси си готов да жертваш интересите на собствената си страна.

 • 2
  xte29566872 avatar :-|
  xte29566872

  Илиян да обясни защо руски газ като минава през Украйна бива, а същия газ като ни минава оттам не бива.

 • 3
  borodino avatar :-|
  borodino

  До коментар [#1] от "izt21595181":

  Г-н Василев просто изговаря на разбираем български това, което на накъсан английски излаяха в Мюнхен и Варшава Пенс и Помпео, изпратени от аудиторията с гробно мълчание. Бившият е поредният храненик на Америка за България, който ни промива мозъците, така че да се очаква от него нещо друго е наивно.
  И тъй като и Икономедия бозае от Америка за България, краставите магарета се намират...

 • 4
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  Имам подвъпрос. Този, който е назначил професионалния русофоб за посланик в Русия, няма ли да носи някаква отговорност за нанесени големи щети на държавата? А самият Василев? Как мже да риемеш назначение за посланик в страна, която плюеш като циганин?

 • 5
  ekip avatar :-|
  Зора Чернева

  Руската фабрика за тролове се е настанила в Капитал ,май? Нека си пишат. Не ни пречат с простотиите си!

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Русофобията на г-н Ил.Василев е всеизвестна, енергийната му експертност е повече от съмнителна.

  Експертите ползват цифри и факти. Г-н Василев просто преповтаря заклинанията на ония, които го издържат. Знам как се нарича на български издържана жена, но няма дума за издържан мъж. Жиголо е друго. Може би защото в българското национално съзнание това не е нормално. Е, г-н Василев прави нужното...

  Фактите и цифрите, които "експертът" си е спестил:
  1. Газопреносната мрежа на Украйна е крайно амортизирана. Според заключенията на германска компания, наета от МВФ през 2012 г да оцени състоянието й, поради поискан от украинското правителство целеви кредит, 85% от газопреносната мрежа е в аварийно състояние, защото не е обновявана от повече от 20 г. Стойността на възстановяването е оценена на 5.3 млрд долара. МВФ не отпуска кредита. Пет години по-рано Дойче банк отпуска първи транш от 500 млн. Е за обновяване на мрежата, които са откраднати на мига. Втори транш не последва;
  2. Транзитните такси през Украйна са 2 - 2,5 пъти по-високи, отколкото за пренос на газ в която и да било друга държава;
  3. Газовата криза през 2006 г, която засегна и България, бе предизвикана от кражбите на Украйна от транзитния газ. При управлението на "газовата кралица" Юлия Тимошенко Украйне спря да плащаша потреблението си. Газпром спря доставките на газ за Украйна и тя започна да краде от транзита на газ за Европа.

  Добре би било обявяващ се за ескперт да ги знае тия неща...

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#4] от "султана глаушева":

  Този го назначи там Иван Костов.

 • 8
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  О, докторе, особено ми е приятно!

 • 9
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  О, докторе, особено ми е приятно!
  До коментар [#7] от "D-r D":

 • 10
  antipa avatar :-P
  D-r D

  До коментар [#9] от "султана глаушева":

  Само у Талев може да те срещне човек вече, султана.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.