Мнения Daily - "Гласувайте за нас, инак от Брюксел ще ви ликвидират"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - "Гласувайте за нас, инак от Брюксел ще ви ликвидират"

Мнения Daily - "Гласувайте за нас, инак от Брюксел ще ви ликвидират"

И още: Антиваксърите са заплаха за националната сигурност; Страхувам се от онези, които отричат да имат комплекси

3715 прочитания

© Николай Дойчинов


Така наречените "патриоти" уж представляват народа, но всъщност им трябва психотерапия.

Алтернативна реалност

"Гласувайте за нас, инак от Брюксел ще ви ликвидират"

От коментар на политолога Евгений Дайнов за "Клуб Z"

В рамките на един час от български националисти чух три фрапантни неистини (помодерному – "алтернативни факти" от типа "Земята е плоска"). Онова, което ми е интересно обаче, не е разминаването между твърдение и факти, а политическите цели, както и още по-интересно - разминаването между възприятие за свят и самия свят.

Да започнем от "алтернативните факти".

"Алтернативен факт 1": По време на дискусия в парламента депутатът от "Атака" г-н Сиди (Александър Сиди) ни съобщи, че на конгреса на ПЕС в Мадрид социалистите са призовали за миграция към Европа на "африканци". Няма, разбира се, не може и да има дори намек за нещо такова нито в приетите документи, нито в речите и изказванията. Тези документи са достъпни за всеки в интернет.

"Алтернативен факт 2": От телевизионния екран евродепутатът Ангел Джамбазки информира населението, че в речта си на конгреса на ПЕС Сергей Станишев бил обявил "националната държава" за основен враг на европейските социалисти. И такова нещо няма. И тази реч е достъпна за всеки в интернет.

"Алтернативен факт 3": Пак г-н Сиди, пак на същата дискусия информира събралите се двадесетина депутати и още толкова професори и доценти, че "има зрънца истина" в интернет съобщенията, че в Европа кръвосмешението е на път да стане "задължително". Сиреч: със закон, предполага се, да задължат бащите да правят секс с дъщерите си, сестрите – с братята и пр.

Ясна е политическата цел на такива "алтернативни факти": да се разпространи посланието, че "в Брюксел" са решили: първо, на всяка цена да залеят континента с някакви неевропейци – мюсюлмани (тезата до оня ден) или "африканци" (тезата от днес); второ, да ликвидират националните държави, та да може тия африканци спокойно да превземат континента; и трето – докато са заливани от цунами от африканци, европейците да бъдат задължени да се размножават по начин, гарантиращ генетическия им упадък.

Посланието: гласувайте за нас, инак от Брюксел ще ви ликвидират. За какъв дявол му е на Брюксел да ликвидира собствените си данъкоплатци и избиратели – не става ясно.

Точно тази налудничавост е по-интересна от прозрачните политически цели. В какъв свят реално всеки ден живее един човек, способен да вярва в такива лудости? Все пак приемаме, че си вярват, щом го казват пред публика. Как такъв човек вижда света около себе си?

Без да съм психолог, знам достатъчно за хората, за да мога да си представя отговора на такива въпроси. Подобен човек живее в постоянен ужас от света, в който е попаднал. Той нищо не разбира в този свят. Той не познава комфорта и спокойствието, защото всичко за него е заплаха.

В този свят всяко нещо – предмет, човек, събитие – е опасност. Тъй като всичко е неразбираемо и непознато, няма върху какво познато нещо човек да се опре, та да дойде на себе си поне за минута от прииждащия отвсякъде ужас.

На такива хора им трябва терапия. А са избрани да представляват народа и да коват закони за неговото добруване.

Проблемът на хора, живеещи в собствен свят, нямащ общо с реалния, е очевиден: рано или късно такива хора се сблъскват с реалния свят и се разпадат като порцеланова чаша в сблъсък със стена. Когато обаче са облечени във власт, парчетата от техния сблъсък с реалността падат по драгите данъкоплатци...

------

Около 0.5% от майките отказват да имунизират децата си, но са много шумни.

Засега няма опасност от епидемия, каквато имаха съседните нам държави и каквато имаше у нас 2010-2011 с 24 000 болни. Само преди 2 години имаше няколко десетки починали деца в съседна Румъния. И в Сърбия има смъртни случаи на деца, както и в Гърция. В момента наблюдаваме т.нар. епидемичен взрив (форма на епидемичния процес, предхождаща епидемията).

Надявам се, че голяма част от децата са ваксинирани. Относно тези, които не са: надявам се на благоразумието на колегите лекари да бъдат ваксинирани. При дете, което не е ваксинирано и е в контакт с друго болно дете, има по-голям риск да се разболее. Инфекцията е най-опасна за най-малките, най-опасна е за децата до 13-годишна възраст, които не са ваксинирани. Опасна е и особено за бебета в кърмаческа възраст.

В момента проблемът в развитите европейски страни, членове на ЕС, е мобилността. Цели семейства ходят на сезонна работа в селското стопанство с децата си, така остава голям контингент от неимунизирано население. А въпроси като каква е имунната защита на населението и възприемчивостта към кои болести е висока или ниска - те са пряко свързани с националната сигурност.

В анализа си от януари тази година Световната здравна организация, една доста авторитетна организация, посочи, че една от заплахите са именно антиваксиналните движения. Категоричното отказване в България е около 0.5%. Тоест половин процент от майките са настроени антиваксинално. Проблемът е, че са много шумни, обединени, постоянно пишат в интернет.

Ваксините бяха обвинявани в какви ли не неща, което медицински се доказа, че не е вярно. Например преди време се говореше само за живака във ваксините. Вече в ЕС не се използват ваксини с живак, защото майките бяха много изплашени - някой им беше казал, че живакът причинява проблеми в развитието, свързани с психиката на детето. В същото време живакът в една ваксина е по-малко от живакът в майчиното мляко за един ден сучене Но като кажат, че живакът причинява аутизъм, всеки ще се изплаши! Засега не е доказано, че от ваксината може да стане тежко заболяване.

-----------

Актьорът Димитър Маринов просто показа, че не сме престанали да присъстваме в американската му мечта.

България "на три Оскара"

Страхувам се от онези, които отричат да имат комплекси

От коментар на актрисата Теодора Духовникова в нейния фейсбук-профил

По повод българското знаме на сцената на "Долби Тиътър" в ръцете на Димитър Маринов и Оскарът за "Зелена Книга". Прочетох толкова много и толкова крайни коментари в мрежата. Че са много е нормално. Това е нещо, което се случва, виждаме и съпреживяваме за първи път.

По повод, че са крайни - също не се изненадвам. Ние отдавна нямаме казус, по който да не сме крайни. Не само ние всъщност. Светът от скоро си се раздели трайно на две половини, а средата все още няма своя убедителен глас.

А всъщност е просто. Можеше и Димитър Маринов да не развее българския флаг. Но го направи. Защото знаеше, че го гледаме. Че се вълнуваме. И го направи специално за нас, като един от нас, който отдавна не е сред нас, но някак емоционално (и чак, дори, прекалено сантиментално) показа , че в неговата лична, американска мечта, ние никога не сме престанали да присъстваме. Защото можеше да си прекара вечерта щастливо, с право удовлетворено и да не се занимава с никакви флагчета. Но все пак го направи.

По същата причина, поради която Ялица Апарисио (номинираната индиано-мексиканка за водеща женска роля) не спря да говори за корените си, за това каква изключителна възможност е в този момент да се чуе за "нейните хора". Само че "нейните хора" никога не я обвиниха в популизъм и евтин патриотизъм. Напротив. Просто й се зарадваха.

Вълнуваха се за нея. И за себе си. Вълнуваха се по някакъв отвлечен, неясен и никак не пряко свързан със собствените им успехи начин. Нещо, което през всичките години единствено и само магията на киното и ултиматума на червения килим са постигали винаги, с лекота и еуфория. Постигат повод за разговор. Повод просто да ти се вдигне адреналина и да не спиш цяла нощ. Повод да се напиеш от радост. Повод утре да идеш на работа и да ти е една идея по-весело. Повод да се почувстваш, макар и неясно защо и без никаква лична заслуга - една идея по-добре. Една идея по-добре от вчера. И това изобщо не е малко.

И, наистина, защо толкова много се срамуваме от комплексите си? Защото и в двата варианта - "срамувам се от българското флагче на церемонията Оскар" и "България на три морета , а вече и в Долби Тиътър" са си комплекси. Само дето не знам от кога комплексите станаха толкова мръсна дума. Няма здрава личност без комплекси.

Та така. Всички имаме комплекси. Различни, но ги имаме. Аз живея с моите. Те са хиляди, от това каква жена, през каква актриса съм и нататък все по-страшно става, но да не ви занимавам. Не се гордея с тях, но се опитвам и да не се страхувам от тях. Страхувам се само от онези, които твърдят, че нямат никакви и се настървяват от комплексите на другите.

Така наречените "патриоти" уж представляват народа, но всъщност им трябва психотерапия.

Алтернативна реалност


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.