С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
5 28 фев 2019, 14:15, 7251 прочитания

Мнения Daily - Източна Европа се страхува от прокурор като Лаура Кьовеши

И още: Клеветите срещу Кьовеши са съшити с бели конци; Отдавна не сме във времената на "гражданския избор"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Изборът за главен обвинител на ЕС ще покаже има ли воля за борба с корупцията.

Престъпление и наказание

Източна Европа се страхува от прокурор като Лаура Кьовеши


От коментар на евродепутата Светослав Малинов в неговия фейсбук-профил

Объркването при избора на европейски главен прокурор е сериозно, защото процедурата се прилага за първи път. Но можем да кажем, че назрява много тежък конфликт между Европейския парламент и Съвета, където са представени правителствата на държавите членки.

Когато ставаше дума за процедурата, се постигна консенсус между всички държави членки решаващата дума всъщност да имат експертите. Те бяха бивши конституционни съдии, бивши международни съдии, най-големите юридически имена в съответните държави - т.е. даде се на най-компетентните да определят късата листа от кандидатите.Тази много тежка процедура доведе до три имена, измежду които Лаура Кьовеши, бившата румънска прокурорка, беше поставена на първо място от всички европейски юристи. На второ място беше френският кандидат Жан-Франсоа Бонер, на трето немският - Андрес Ритер.

След това тази тройка, убедително водена от Лаура Кьовеши, отиде в ръцете на представителите на европейските държави и там се получи най-голямата изненада: с много малко преднина, но французинът застана начело. Т.е. политическите лидери дадоха знак, че не желаят Лаура Кьовеши и са готови да пренебрегнат решението на експертите.

След което, за да има процедурата своя финал, тези кандидатури дойдоха в Европейския парламент. И тук, на терена на ЕП, в двете отговорни комисии се оказа, че Лаура Кьовеши е титулярът на депутатите. Които, в някакъв смисъл, представляват европейските граждани.

Как се стигна дотук? Можем да разсъждаваме много, но това, което знаем е, че България, Румъния (румънските социалисти), Унгария, Полша са гласували против Кьовеши.

Но не забравяйте - решенията в Съвета по този въпрос се взимат с обикновено мнозинство. Мнозинството е създадено от бившите социалистически държави, от онези корумпирани правителства или не чак толкова корумпирани, които обаче се страхуват от това жена като Кьовеши да заеме тази позиция.

В Комисията по вътрешен ред и сигурност на Европейския парламент се видя много ясно, че г-жа Кьовеши е единствената, която има много опит, десетократно по-голям опит от французина при разследване на злоупотреби с европейски пари, пране на пари, ДДС зад граница и всичко останало. Толкова очевидно тя е най-подходящият и отговарящ на критериите кандидат, че ние можем само да се запитаме какво са имали представители на българскоро, румънското и други правителства предвид, че да гласуват срещу нея?

Оттук нататък, аз съм убеден, че няма да има щастлив край или лесна развръзка за тези, които са гласували против Кьовеши. Ако се отиде до гласуване в планерна зала, убеден съм, че Европейският парламент ще препотвърди решението на комисиите. И тогава някой трябва да отстъпи - Съветът или Парламентът.

Казусът "Лаура Кьовеши" ще стане нещо много по-голямо. Той ще покаже дали европейските държави са готови да изберат човек, който решително ще се бори с корупцията, или един по-умерен, по-дипломатичен, търсещ консенсус първи главен прокурор като френския.Аз съм убеден, че това трябва да бъде румънката, и никак не съм изненадан, че българското правителство не я подкрепи.

------
Поддръжниците на румънската прокурорка в Европарламента стават все повече.

Автогол

Клеветите срещу Кьовеши са съшити с бели конци

От коментар на Роберт Шварц за "Дойче Веле"

Срокът за създаването на Европейска прокуратура беше уточнен от самото начало. Новата институция трябва да започне своята работа до края на 2020 година. Основната ѝ цел - да разследва случаите на корупция, пране на пари и измамите с европейските фондове.

Мнения Daily - Източна Европа се страхува от прокурор като Лаура Кьовеши

Фотограф: Inquam Photos


Трима кандидати се класираха за последния кръг от избора на Европейски главен прокурор. Независимата експертна комисия предложи на Европейския парламент бившата антикорупционна прокурорка на Румъния Лаура Кьовеши. Тези дни трябва да бъде взето окончателното решение.

Както бързо стана ясно, бившата ръководителка на румънската антикорупционна агенция е трън в очите не само на социаллибералното правителство в Букурещ. След фронталната атака от страна на управляващата партия и нейния псевдолиберален младши партньор и България се обяви против кандидатурата на Кьовеши. Представители на дипломатическите кръгове в Брюксел съобщават, че в Комитета на постоянните представители на държавите-членки на ЕС срещу кандидатурата на Лаура Кьовеши е гласувала не само румънската посланичка в общността, а и нейният български колега.

След посещението ѝ в София преди две години Лаура Кьовеши стана доста популярна и в България. Голяма част от българите виждат в нейно лице водеща фигура в борбата срещу корупцията. В същото време срещу нея се води агитация в интернет – предимно с твърдението, че била "американски проект". Премиерът Бойко Борисов на няколко пъти е критикувал Кьовеши. България нямала нужда от "румънски модел" и било по-добре да се ориентира по Германия и някои други държави.

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и Комисията за контрол на бюджета изслушаха тримата кандидати за поста европейски главен прокурор. Лаура Кьовеши излезе първа в гласуванията и на двете комисии. Клеветническата кампания на румънското правителство и съшитото с бели конци съдебно обвинение срещу нея не можаха да намалят шансовете ѝ. Стана дори тъкмо обратното. Кампанията на Букурещ срещу собствената му кандидатка е ясен сигнал за това, че тя си е свършила твърде добре работата в румънската антикорупционна агенция.

Поддръжниците на кандидатурата на Кьовеши във всички фракции на Европарламента стават все повече. За избора на европейски главен прокурор е необходимо мнозинство от две трети. Без значение дали Лаура Кьовеши ще спечели избора или не, още отсега стана ясно нещо друго: румънското социаллиберално правителство си вкара автогол тъкмо по времето на собственото си председателство в ЕС.

-----------
Нима някой вярва, че БСП може да изкара десетки хиляди на улицата?


Политически фалш

Отдавна не сме във времената на "гражданския избор"

От коментар на Тони Николов за "Портал Култура"

Половинчатостта е изначален български проблем, а пък дилемата "нито-нито" – може би най-предпочитаното у нас решение. Ето защо и цялата тази шумотевица около намеренията на БСП – да останат или да не останат "вън" от парламента – не звучи чак толкова стряскащо. Всичко това е част от диалектиката на българската политика: да стоиш "вън" от парламента, когато би трябвало да си "вътре", у нас увеличава ролята на опозицията, набива ѝ тежест.

Мнения Daily - Източна Европа се страхува от прокурор като Лаура Кьовеши

Фотограф: Георги Кожухаров


ГЕРБ пробваха тази роля през 2013 г., ала в доста различна ситуация. 2013 г. бе последната "голяма българска политическа година" – поне с оглед на гражданската енергия. Сега такова нещо не се забелязва. Затова и политиката се прави под знака на нещо, което заемайки един израз от есе на писателя Георги Марков, ще определя като траен "политически фалш". Просто такива са правилата на играта. Като на детската люлка: един път горе, друг път долу, един път "вътре", друг път "вън". И отново.

Само ДПС са неизменно "вътре" (по силата на мълчанието на електората си). А що се отнася до "патриотите" или до "Воля", те гледат да са на всяка цена "вътре", защото при първо разместване могат да се окажат "вън". И това е обратната страна на монетата. В нея, уви, също няма нищо интересно.

Отдавна не сме във времената на "гражданския избор", когато излизането на 39-те депутати от СДС през юли 1991 г., разразило истинска политическа криза, бе последвано от създаването на "Града на истината" и доведе до предсрочни избори. Нима някой вярва, че оставането на БСП "вън" от парламента може да има такъв политически отзвук, който да изведе десетки хиляди хора на улицата и да предизвика предсрочни избори?

Звучи толкова нереалистично, че е почти невероятно. Не че няма поводи за протести в страната. А защото българското общество доста се промени и рефлексите му са все по-малко "политически". Странно как столетната партия още не го е осъзнала (популистки настроеният президент изглежда долавя ситуацията по-добре с кожата си и предупреди БСП да чакат "вътре" развоя на събитията).

Вече казах, че след 2013 г. няма пик на гражданска енергия – "вътре" и "вън". Причините са най-различни. Липса на ясни каузи, на водещи личности. Затъване, под една или друга форма, в "колективния фалш".

Старателно и престарателно организираният "колективен фалш" е една от най-отличителните черти на режима. В основата си той се гради на времето след Девети септември, когато народните маси бяха дресирани, за да вземат участие в импозантните прояви на колективния фалш. По-късно това участие се превърна в инстинкт.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици

И още: Май няма да си купя друг Фолксваген; Каква е новата визия за Европа

14 окт 2019, 3325 прочитания

Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата

И още: Защо Сидеров постави "крадец" и "гей" под общ знаменател; Манипулацията с отнемането на деца е оръжие за масово поразяване

9 окт 2019, 2703 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
АОК, от която милиардерите се страхуват

Защо демократката Александрия Окасио-Кортес се превръща в нова звезда на американска политика

Още от Капитал
Да пазиш традицията "Под Балкана"

Животновъдната ферма на семейство Кулови край Карлово е затворила целия цикъл на производство

Четиримилиардната алтернатива

Годината е рекордна за взаимните фондове, като те са сред малкото инвестиции, които бият инфлацията, макар да има и доста на загуба

Румънското управленско дуо: От едната страна на барикадата

Новият премиер Лудовик Орбан и преизбраният президент Клаус Йоханис обещават про-ЕС ера и реформи в Румъния

От какво боледува педиатрията

За лечението на 1.2 млн. деца в България се отделят само 11% от бюджета на здравната каса

20 въпроса: Красимир Георгиев

Често предизвиква себе си, а с това мотивира и други хора към промяна

Гледни точки

Новата поредица прожекции "Киноточка" започва с документален филм за музиката в киното

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10