С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 6 мар 2019, 12:01, 2179 прочитания

Мнения Daily - Надеждите за газовия хъб "Балкан" са мъгляви

И още: Оста "Москва - Белград" получава коридор през България; Няма непрецакан пенсионер

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
България разчита, че ЕС ще направи изключение и за "Турски поток".

Разгазиране

Надеждите за газовия хъб "Балкан" са мъгляви


От коментар на Емилия Милчева за "Дойче Веле"

Макар и София, и Белград да правят всичко по силите си, за да осигурят ново трасе за руския газ през Балканите към Европа, изобщо не е сигурно, че плановете им ще се увенчаят с успех. Въпреки това в София руският премиер Дмитрий Медведев подчерта: "Изтребители винаги ще има, важно е да дойде газ и да има електроцентрали и ние, с нашите български партньори, трябва да работим за това".

Заради напрежението с Украйна, от 2020 година Москва спира Трансбалканския газопровод, който транзитира природен газ през Украйна, Румъния и България към Турция и Гърция. "Българските тръби остават празни, искаме си същите количества", подчерта Борисов и добави: "България ще участва в газопреноса, защото това ни се полага". И наистина: по силата на дългосрочния договор до 2030 година, "Газпром" е длъжен да осигури заместващ транзит - или да плати санкции.Вчерашното изявление на Борисов, че България иска не повече от сегашния транзит, е отстъпление от заявените през май м.г. в Москва надежди за два пъти по-големи количества. Но премиерът си остава все така амбициран да търгува и разпределя руски газ през лелеяния хъб "Балкан".

България се надява, че ако ЕК направи изключения за застрашения от американски санкции "Северен поток-2", после ще стори същото и за "Турски поток". Както стана ясно, допълнената газова директива на ЕС няма да спре руско-германския проект, но ще позволи на ЕК да преговаря с Русия за него от името на Общността.

От срещата Медведев-Борисов не произтича нищо ново и за АЕЦ "Белене". Русия, чрез "Росатом", все така заявява желание да участва, а българските власти все така повтарят мантрата за пазарните условия. Въпреки обещанията на властта процедурата за избор на стратегически инвеститор да бъде обявена през февруари, това ще стане чак в края на март или началото на април. Но който и да бъде избран, няма как да мине без "Росатом" - той е конструктор на проекта, негови са реакторите. Големият въпрос е ще може ли да осигури необходимите 9 милиарда евро без никакви гаранции от държавата.

Така че съдбата на тези енергийни проекти си остава неясна - въпреки ключовото им значение в руско-българските отношения.

---------
Този, който застава по средата в конфликт, "пере пешкира" с победения.


Ничия зона

Оста "Москва - Белград" получава коридор през България

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Русия практикува стратегия на системна дестабилизация на източната част от Европа с цел своето завръщане на световната сцена като "велика сила".

Мнения Daily - Надеждите за газовия хъб "Балкан" са мъгляви

Фотограф: Надежда Чипева


Какво прави България с приемането на руските оферти за строителство на Турски поток и АЕЦ Белене на българска територия? Накратко - предлага териториално пространство и институционална подкрепа на Русия за реализация на нейната стратегия на интервенция и дългосрочна дестабилизация на Балканите. България няма значима роля за Турски поток - освен като транзитна територия, през която ще бъде обезпечена стратегията за монополни енергийни доставки на Сърбия и на Унгария - чийто премиер Орбан има все по-сериозни проблеми с европейските партньори на страната.

С изграждането на АЕЦ Белене с руска технология и - все по-очевидно - с руски инвестиции, както и с Турски поток, стратегическият енергиен монопол на Русия върху България се утвърждава и придобива дългосрочна и необратима перспектива. Така от гледна точка на енергийната стратегическа инфраструктура България се превръща в част от пространството на концентрирано руско влияние на Балканите. Оста Москва - Белград получава сигурен териториален коридор през България и включва София към това - на практика геостратегическо пространство на руско влияние на Балканите. Това, което Москва не успя да постигне чрез стратегически натиск върху Атина и Скопие, го получава като подарък от България. Нека бъде ясно - с руските енергийни проекти в България ние правим стратегически, не само икономически избор.

Как съвместяваме тези свои действия с членството си в евроатлантическата общност? Някой би казал - защо Германия може да си позволи Северен поток, а ние не можем да си позволим Южен - Турски поток? Северен поток също е обект на оживени дискусии в западната общност, но при равни други условия, една тръба от Русия до Германия има по-малко стратегически потенциал за дестабилизация на Европа, отколкото една тръба от Русия до Балканите.

България заема изключително уязвима за самата себе си позиция в раздвояването между западната си стратегическа принадлежност и утвърждаването на руския енергиен монопол в страната. Банално би било да припомняме широко известни факти - агресията срещу Украйна, спешната необходимост от укрепването на източния фланг на НАТО, превръщането на Черно море в "руско езеро", където лавинообразно нараства руското военно присъствие. Ако Борисов си мисли, че ще съхрани някакъв илюзорен неутралитет на България в тази ситуация с детински рисунки на платноходки и чайки в Черно море - той много се лъже. Не можем да заблудим никого. (Не коментирам позицията на Радев - тя е открито проруска по принцип.)

Когато в условия на криза се заема позиция, този, който се опитва да остане по средата, "пере пешкира" заедно с победения. Кой е по-вероятния победител в драматичната конфронтация между режима на Путин и Запада? Сега заемаме позиция на набеден наивник между окопите на двете страни, в "ничията зона".

-------
В момента държавата ограбва парите за старини на поне 37% от хората.


Старост-нерадост

Няма непрецакан пенсионер

От коментар на бившия депутат от "Реформаторския блок" Гроздан Караджов в неговия фейсбук-профил

В най-новата българска история няма настоящ или бъдещ пенсионер, който да не е бил или да не му предстои да бъде прецакан. Независимо колко съвестно се е осигурявал, независимо колко внимателно си е правил сметката как да има достатъчно пари за спокойни старини. Държавата винаги ще измисли как да го ощети, като промени закона набързо, на тъмно и некадърно.

Мнения Daily - Надеждите за газовия хъб "Балкан" са мъгляви

Фотограф: Георги Кожухаров


Последните прецакани "щастливци" са от тази година. По признанието на НОИ пенсиите на 37% от хората, които ще се пенсионират, ще бъдат по-ниски от очакваното. Това се случва, благодарение на "лека" промяна в закона, приета от депутатите незабелязано в края на миналата година.

До 2000 година пенсията се определяше на основата на средната заплата от три последователни години, избрани от осигурения измежду последните 15 години трудов стаж. Нямаше никакво значение колко си внасял в НОИ през всичките години, когато си работил. Може цял живот да си се осигурявал на минимума и в последните три години да си минал на космически суми, законът повеляваше пенсията, която НОИ ти дължи доживот, да се определя от точно тези три "златни" години, ако ги избереш. За всеки е очевидно, че това е крещяща несправедливост. Но тя бе закрепена в закон. И мнозина се възползваха от нея.

В един момент политиците се усетиха и промениха закона така, че от 2000 г. насам вече всеки лев, внесен във НОИ, има тежест при определяне на пенсиите. Внасяш ли високи осигуровки, ще получаваш по-висока пенсия. Скатаваш ли се – ще имаш ниска пенсия. А, НОИ ще признава стажа до и след 2000 г., макар и по различна формула на изчисляване на песията за двата периода. Министри и депутати тогава се надпреварваха да ни убеждават, че новата система е възможно най-справедливата и повече няма да се правят промени. Така всеки ще може да си направи сметката в дългосрочен план.

През 2015 г. бе направена поредната промяна в закона – според нея от 2019 г. ще се елиминира изборът на трите най-благоприятни години преди 1997 г. и вече ще се брои целият стаж. Макар да беше сравнително справедлива тази промяна ощети още една група пенсионери.

Но и това не е всичко. В края на миналата година, със закона за бюджета на държавното обществено осигуряване и без никакъв дебат, бяха зачеркнати и годините между 1997 и 2000 г. От първи януари на настоящата година вече се брои само осигурителният доход след 2000 г. Кой какво е плащал като осигуровки преди това, няма никакво значение.

Така се стигна до парадокса на пенсиониралите се след 1 януари 2019 г. да им се признават 40 години трудов стаж, но за определяне на размера на пенсията им да се взема заплатата им само за последните 20. Аргументът – в НОИ нямало точни данни за осигуровките отпреди 2000 г.?!? Интересно как тогава са определени пенсиите на сегашните пенсионери?

Управляващите представят най-новата промяна като сериозно улеснение за хората, на които предстои пенсиониране, тъй като не им се налага да тичат по бившите си местоработи да търсят удостоверения за стажа си. Както се казва, пази, Боже, държавата да се загрижи за теб! Със сигурност мнозина биха предпочели да си причинят това главоболие, но да получават малко по-висока пенсия, нали?

Цинизмът на НОИ стигна дотам "да успокоява", че "само" 37% от пенсионерите щели да бъдат ощетени. 62% всъщност щели да са с по-високи пенсии. Що за перверзна логика е това?! Кое дава право на държавата да се разпорежда така безпардонно с личните пари за пенсия на хората? Във всяка друга област на това му се вика кражба! Даже грабеж, като се има предвид, че се ощетяват хиляди граждани за години напред!
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

България все повече се откъсва от демократичния път на развитие 2 България все повече се откъсва от демократичния път на развитие

Отворено писмо на стотици интелектуалци, творци в различни области, университетски преподаватели, юристи, лекари, инженери, физици, журналисти и др.

22 май 2019, 967 прочитания

Мнения Daily - Пеевски удари Доган в земята Мнения Daily - Пеевски удари Доган в земята

И още: "Ремонтът" на София е сюрреализъм по братя Стругацки; Избирателите ще накажат битовата лакомия на властта

22 май 2019, 5050 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
За да решим проблемите, първо трябва да ги признаем

Докладът на ЕК за дисбалансите

Екатерина Тупарева: Ръстът на рекламния пазар ще се забави

Изпълнителният директор на Ogilvy Group Bulgaria пред "Капитал"

В режим на готовност

Очакването за следваща криза внася доза предпазливост в инвестиционните стратегии

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Хладнокръвни истории

Нови стари срещи с прозата и документалистиката на Труман Капоти

In memoriam: Владимир Трендафилов (1955 - 2019)

"Не си създавай кумир" - това беше първата заповед, която следваше