С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
10 11 мар 2019, 10:02, 2389 прочитания

Мнения Daily - Жените тръгнаха на поход за равно достойнство

И още: Фискалната ни политика трябва да стане по-консервативна; Как италианските популисти се представят за спасители на Европа

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Битката за равенство няма как да мине без фронтална атака.

Права

Жените тръгнаха на поход за равно достойнство


От коментар на проф. Ивайло Дичев за "Дойче Веле"

Не, Осми мартне е денят на мама, нито пък на колежката, която веднъж в годината получава карамфил и се връща подпийнала от работа. Осми март е ден за мобилизация.

Лавината беше отприщена, жените не желаеха повече да мълчат за унижението, на което ги обрича полът им. Какво точно се случи? Не, положението на жените по света не се влоши внезапно. Просто изведнъж се промениха правилата на играта. Изведнъж много хора усетиха, че е недопустимо онова, което преди се възприемаше като нормално: да опипаш спътничката в автобуса, да накараш актрисата да мине през леглото ти, за да получи ролята, да отправиш унизителни забележки за умствените способности на колежката.Не бива да оставим крайностите да скрият голямата промяна в нравите, на която сме свидетели. Така, както извоюваха своите равни избирателни права през първата половина на 20 век, така сега жените тръгнаха на поход за равно достойнство. Имам чувството, че тласъкът дойде заради възшествието на алтернативната десница, яхнала антимигрантските настроения след кризата 2015-2016: с трансгресивния си език тя гъделичкаше дремещото Господарско, Расистко, Сексистко несъзнавано на западната цивилизация. Доналд Тръмп е най-отвратителният пример за тази взривоопасна смес и не случайно мнозинството американски жени го посрещнаха на нож още от първия ден на неговия мандат.

"Капитал" е част от проекта "Европа говори", който цели да насърчи диалога между хора с различни политически възгледи от цяла Европа. За да участвате, попълнете краткия въпросник долу:
Но настъплението и по този фронт е глобално. Полските фундаменталисти забраниха аборта, Путин накара своите последователи да не приемат Истанбулската конвекция и, впрочем, декриминализира домашното насилие, българсикте лъжепатриоти пък искат да върнат жената към традиционното й място в кухнята: да прави салатки, докато мъжете се черпят. (Между другото, виждате ли жени на лидерски позиции в тази коалиция? Не? Защо ли?) С две думи: настъплението на сексизма от крайно-десния политически фланг предизвика масовата мобилизация на жените.

Българските жени сякаш все още не си представят, че настъпващата крайна десница може да им отнеме правото да решават кога да раждат, например. Че ще започне да обсъжда облеклото им, сексуалните им контакти. Тези теми вървят в пакет. Основната битка в България засега си остава в сферата на заплащането.

Ако обаче погледнем към частната сфера, ще видим, че българските жени са в доста незавидно положение. Социализмът им спусна еманципацията отгоре, без борба. Като "бонус" последва удвояване на женското бреме – и в завода, и в къщи. В повечето семейства това положение не се е променило, защото много български мъже израстват като малки султанчета, които нищо не похващат в къщи.

Който повдигне подобни теми обаче, неминуемо ще бъде обвинен от новите консерватори в "културен марксизъм", "постмодерен либерализъм" или някакви подобни смехотворни глупости. Вляво пък темата поражда надменни подигравки, защото, видите ли, днес сме били надценявали някакви си кутурни специфики, докато важното било класовата борба, експлоатацията, разобличаването на неолиберализма.

Но битката за равенство на жената няма как да мине без фронтална атака срещу жилавия мит, според който природните разлики естествено преминават в социални: че младият трябва да слуша стария, жената да обслужва мъжа, черният да работи за белия.

---------
Вместо това политиците предизборно увеличават държавните заплати.


Държавни финанси

Фискалната ни политика трябва да стане по-консервативна

От коментар на Калоян Стайков за седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика

Има няколко елемента, които заслужават повече внимание, в началото на бюджетната година.

На първо място това са консолидираните разходи, които се увеличават с около 100 млн. лв. в сравнение с януари 2018 г. В основната си част това се дължи на по-високи разходи за заплати – около 60 млн. лв., и леко увеличение при социалните и капиталовите разходи. Въпреки че тези увеличения бяха известни още с приемането на бюджет 2019 г., те донякъде показват и приоритетите на правителството, а именно увеличаване на доходите в изборната година и продължаващо пренебрегване на капиталовите разходи.

Мнения Daily - Жените тръгнаха на поход за равно достойнство

Фотограф: Велко Ангелов


Бюджетните инвестиции са в размер на около 116 млн. лв., което е над нивото им от януари 2018 г., но е около два пъти по-малко в сравнение с първия месец на 2014 и 2015 г. Това навежда на мисълта, че през настоящия програмен период за усвояване на европейски средства (2014-2020 г.) отново ще станем свидетели на слабо усвояване на средствата от европейския съюз преди да изтече официално периодът

При консолидираните приходи правят впечатление данъчните постъпления, които през януари са с над 300 млн. лв. под нивата си от януари 2018 г. В основната си част това са дължи на по-малко приходи от акциз върху тютюневи изделия, които са с 306 млн. лв. или 61% по-малко в сравнение предходната година. Това е по-скоро статистически ефект в резултат от освобождаване на по-големи количества акцизни стоки в края на 2017 г.

Другият приходоизточник със спад, макар и значително по-малък – с 76 млн. лв., е ДДС. Отчасти това се дължи на по-ниските приходи от внос в резултат на по-ниската цена на петрола през януари 2019 г. в сравнение със същия месец на предходната година. В същия период обаче се наблюдава и поскъпване на еврото спрямо долара, което би следвало да компенсира по-високите цени на енергийните ресурси. Това може да означава, че вносът се забавя в началото на годината в резултат от по-ниско вътрешно търсене.

В подкрепа на тази възможност са данните за приходите от ДДС от сделки в страната през януари 2019 г., които са с 51 млн. лв. по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Това е изненадващо, защото обикновено приходите от ДДС през януари са високи в резултат на ударното харчене на бюджетния излишък през месец декември на предходната година.

Дори и да изключим от сметката отпуснатите средства за Автомагистрала "Хемус" – близо 1,35 млрд. лв., тъй като те не са реален разход за 2018 г., декемврийските разходи пак се увеличават на годишна база с близо 1,3 млрд. лв. или с 33%.

Въпреки че от данните за един месец не могат да се правят генерални заключения, бюджетната статистика за януари подкрепя публикуваната наскоро прогноза за развитие на икономиката през 2019 г. на Българската народна банка. Според нея може да се очаква забавяне на ръста на потреблението, запазване на темповете на растеж на инвестиции (главно в резултат на по-високи публични капиталови разходи, каквито за момента не се наблюдават) и ръст в износа на стоки и услуги. Променящата се вътрешна среда би трябвало да е сигнал за по-консервативен подход при провеждането на фискалната политика.

Вместо това в изборна година политиците са решили да борят по-бавния ръст в потреблението с увеличение на доходите в публичната и социалната сфери.

------------
Макрон неволно помага на Савини да се позиционира като борец срещу европейските олигархии.


Миграция

Как италианските популисти се представят за спасители на Европа

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Популистки политици като Салвини ще имат растяща популярност в Европа дотогава, докато други политици на ключови позиции като президента Макрон правят изявления, че Европа има "обща съдба" с Африка.

Мнения Daily - Жените тръгнаха на поход за равно достойнство

[Reuters]


Голямо значение имат детайлите - какво означава "обща съдба"? Ако Макрон има предвид, че Европа трябва да инвестира в развитието на Африка, да стимулира нейната модернизация, изграждането на ефективни институции и разрешаването на нейните многобройни демографски и социални проблеми чрез развитие - тогава да, общата съдба на двата континента може да се реализира във взаимна полза.

Ако под "обща съдба" се има предвид развитието на общо пространство за обитаване - или европейски неоколониализъм в Африка и растящ поток африкански имигранти към Европа, тогава популисти като Салвини могат да се окажат не просто ефективни опоненти на Макрон, но и спасители на Европа от поредни авантюри на европейските олигархии, които се плащат от обикновените европейски граждани. Защото днешният проблем с имиграцията в Европа е сътворен изцяло от тези стопански и властови елити, които, от една страна, от десетилетия стимулират притока на евтина работна сила в Европа за да поддържат икономическия растеж и своите печалби. Друг е въпросът, че в един момент голяма част от потенциалните нови работници се оказват безработни получатели на помощи от социалната държава.

При това, от друга страна, европейските елити на статуквото стимулират експанзията на левичарския културен екстремизъм, който разгражда нуклеарното семейство и пропагандира практиките на мултикултурализма - не само етнорелигиозен, но и сексуален. Докато всичко това продължава, политици като Салвини - при целия отблъскващ стил на публично поведение, който демонстрират - ще печелят подкрепа и уважение. Защото в тях обикновените европейци ще виждат необходимата противоотрова за разлагащите европейските общества практики на властова арогантност и социален-културен екстремизъм.

Да, Европа е заплашена от вълна на авторитаризъм и национализъм. Тази заплаха е сериозна, защото на фона на демографските и културни експерименти на днешните европейски елити, обикновените хора могат да предпочетат алтернативата на авторитарния национализъм и евроскептицизма. Ще бъде жалко, но логично. Защото от години говорим за необходимостта от реформиране на метаидеологията и институционалната система на европейското обединение.

Въпросът не е дали това да се случи, а кой ще го направи. В зависимост от отговора на този въпрос ще получим и отговор на следващия - в каква посока ще тръгне Европа през следващото десетилетие.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Глобални облаци над икономиката Глобални облаци над икономиката

Спадът в БВП на Германия е знак за начало на неблагоприятни развития с потенциални ограничения пред международната търговия и структурни промени в китайската икономика

23 авг 2019, 1326 прочитания

Крим между политиката и правото Крим между политиката и правото

Какво се случва с политическите затворници Олег Сенцов и Александър Колченко

23 авг 2019, 905 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - Финансирането на вероизповеданията не бива да зависи от лобистки натиск

САЩ връщат България на поправителен за върховенството на закона и борбата с корупцията; Данъчните са навсякъде

Новите от запаса

Как изглежда едномесечната подготовка за доброволния резерв на Българската армия отвътре

Надвиснала ли е световна рецесия

Глобалните инвеститори са в състояние на паника и готови да инвестират в дългове с отрицателна доходност

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Добрият, лошият и безучастният

Важните уроци от кампанията "Не ми се обиждай, но...", която обръща внимание на щетите, нанасяни от предразсъдъците и езика на омразата

20 въпроса: Теодора Димова

Новият роман "Поразените" ни връща към събитията от 1944 г. и вече е в книжарниците