Мнения Daily - Жените тръгнаха на поход за равно достойнство

Мнения Daily - Жените тръгнаха на поход за равно достойнство

И още: Фискалната ни политика трябва да стане по-консервативна; Как италианските популисти се представят за спасители на Европа

3521 прочитания

© Юлия Лазарова


Битката за равенство няма как да мине без фронтална атака.

Права

Жените тръгнаха на поход за равно достойнство

От коментар на проф. Ивайло Дичев за "Дойче Веле"

Не, Осми мартне е денят на мама, нито пък на колежката, която веднъж в годината получава карамфил и се връща подпийнала от работа. Осми март е ден за мобилизация.

Лавината беше отприщена, жените не желаеха повече да мълчат за унижението, на което ги обрича полът им. Какво точно се случи? Не, положението на жените по света не се влоши внезапно. Просто изведнъж се промениха правилата на играта. Изведнъж много хора усетиха, че е недопустимо онова, което преди се възприемаше като нормално: да опипаш спътничката в автобуса, да накараш актрисата да мине през леглото ти, за да получи ролята, да отправиш унизителни забележки за умствените способности на колежката.

Не бива да оставим крайностите да скрият голямата промяна в нравите, на която сме свидетели. Така, както извоюваха своите равни избирателни права през първата половина на 20 век, така сега жените тръгнаха на поход за равно достойнство. Имам чувството, че тласъкът дойде заради възшествието на алтернативната десница, яхнала антимигрантските настроения след кризата 2015-2016: с трансгресивния си език тя гъделичкаше дремещото Господарско, Расистко, Сексистко несъзнавано на западната цивилизация. Доналд Тръмп е най-отвратителният пример за тази взривоопасна смес и не случайно мнозинството американски жени го посрещнаха на нож още от първия ден на неговия мандат.

"Капитал" е част от проекта "Европа говори", който цели да насърчи диалога между хора с различни политически възгледи от цяла Европа. За да участвате, попълнете краткия въпросник долу: Но настъплението и по този фронт е глобално. Полските фундаменталисти забраниха аборта, Путин накара своите последователи да не приемат Истанбулската конвекция и, впрочем, декриминализира домашното насилие, българсикте лъжепатриоти пък искат да върнат жената към традиционното й място в кухнята: да прави салатки, докато мъжете се черпят. (Между другото, виждате ли жени на лидерски позиции в тази коалиция? Не? Защо ли?) С две думи: настъплението на сексизма от крайно-десния политически фланг предизвика масовата мобилизация на жените.

Българските жени сякаш все още не си представят, че настъпващата крайна десница може да им отнеме правото да решават кога да раждат, например. Че ще започне да обсъжда облеклото им, сексуалните им контакти. Тези теми вървят в пакет. Основната битка в България засега си остава в сферата на заплащането.

Ако обаче погледнем към частната сфера, ще видим, че българските жени са в доста незавидно положение. Социализмът им спусна еманципацията отгоре, без борба. Като "бонус" последва удвояване на женското бреме – и в завода, и в къщи. В повечето семейства това положение не се е променило, защото много български мъже израстват като малки султанчета, които нищо не похващат в къщи.

Който повдигне подобни теми обаче, неминуемо ще бъде обвинен от новите консерватори в "културен марксизъм", "постмодерен либерализъм" или някакви подобни смехотворни глупости. Вляво пък темата поражда надменни подигравки, защото, видите ли, днес сме били надценявали някакви си кутурни специфики, докато важното било класовата борба, експлоатацията, разобличаването на неолиберализма.

Но битката за равенство на жената няма как да мине без фронтална атака срещу жилавия мит, според който природните разлики естествено преминават в социални: че младият трябва да слуша стария, жената да обслужва мъжа, черният да работи за белия.

---------

Вместо това политиците предизборно увеличават държавните заплати.

Държавни финанси

Фискалната ни политика трябва да стане по-консервативна

От коментар на Калоян Стайков за седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика

Има няколко елемента, които заслужават повече внимание, в началото на бюджетната година.

На първо място това са консолидираните разходи, които се увеличават с около 100 млн. лв. в сравнение с януари 2018 г. В основната си част това се дължи на по-високи разходи за заплати – около 60 млн. лв., и леко увеличение при социалните и капиталовите разходи. Въпреки че тези увеличения бяха известни още с приемането на бюджет 2019 г., те донякъде показват и приоритетите на правителството, а именно увеличаване на доходите в изборната година и продължаващо пренебрегване на капиталовите разходи.

Бюджетните инвестиции са в размер на около 116 млн. лв., което е над нивото им от януари 2018 г., но е около два пъти по-малко в сравнение с първия месец на 2014 и 2015 г. Това навежда на мисълта, че през настоящия програмен период за усвояване на европейски средства (2014-2020 г.) отново ще станем свидетели на слабо усвояване на средствата от европейския съюз преди да изтече официално периодът

При консолидираните приходи правят впечатление данъчните постъпления, които през януари са с над 300 млн. лв. под нивата си от януари 2018 г. В основната си част това са дължи на по-малко приходи от акциз върху тютюневи изделия, които са с 306 млн. лв. или 61% по-малко в сравнение предходната година. Това е по-скоро статистически ефект в резултат от освобождаване на по-големи количества акцизни стоки в края на 2017 г.

Другият приходоизточник със спад, макар и значително по-малък – с 76 млн. лв., е ДДС. Отчасти това се дължи на по-ниските приходи от внос в резултат на по-ниската цена на петрола през януари 2019 г. в сравнение със същия месец на предходната година. В същия период обаче се наблюдава и поскъпване на еврото спрямо долара, което би следвало да компенсира по-високите цени на енергийните ресурси. Това може да означава, че вносът се забавя в началото на годината в резултат от по-ниско вътрешно търсене.

В подкрепа на тази възможност са данните за приходите от ДДС от сделки в страната през януари 2019 г., които са с 51 млн. лв. по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Това е изненадващо, защото обикновено приходите от ДДС през януари са високи в резултат на ударното харчене на бюджетния излишък през месец декември на предходната година.

Дори и да изключим от сметката отпуснатите средства за Автомагистрала "Хемус" – близо 1,35 млрд. лв., тъй като те не са реален разход за 2018 г., декемврийските разходи пак се увеличават на годишна база с близо 1,3 млрд. лв. или с 33%.

Въпреки че от данните за един месец не могат да се правят генерални заключения, бюджетната статистика за януари подкрепя публикуваната наскоро прогноза за развитие на икономиката през 2019 г. на Българската народна банка. Според нея може да се очаква забавяне на ръста на потреблението, запазване на темповете на растеж на инвестиции (главно в резултат на по-високи публични капиталови разходи, каквито за момента не се наблюдават) и ръст в износа на стоки и услуги. Променящата се вътрешна среда би трябвало да е сигнал за по-консервативен подход при провеждането на фискалната политика.

Вместо това в изборна година политиците са решили да борят по-бавния ръст в потреблението с увеличение на доходите в публичната и социалната сфери.

------------

Макрон неволно помага на Савини да се позиционира като борец срещу европейските олигархии.

Миграция

Как италианските популисти се представят за спасители на Европа

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Популистки политици като Салвини ще имат растяща популярност в Европа дотогава, докато други политици на ключови позиции като президента Макрон правят изявления, че Европа има "обща съдба" с Африка.

Голямо значение имат детайлите - какво означава "обща съдба"? Ако Макрон има предвид, че Европа трябва да инвестира в развитието на Африка, да стимулира нейната модернизация, изграждането на ефективни институции и разрешаването на нейните многобройни демографски и социални проблеми чрез развитие - тогава да, общата съдба на двата континента може да се реализира във взаимна полза.

Ако под "обща съдба" се има предвид развитието на общо пространство за обитаване - или европейски неоколониализъм в Африка и растящ поток африкански имигранти към Европа, тогава популисти като Салвини могат да се окажат не просто ефективни опоненти на Макрон, но и спасители на Европа от поредни авантюри на европейските олигархии, които се плащат от обикновените европейски граждани. Защото днешният проблем с имиграцията в Европа е сътворен изцяло от тези стопански и властови елити, които, от една страна, от десетилетия стимулират притока на евтина работна сила в Европа за да поддържат икономическия растеж и своите печалби. Друг е въпросът, че в един момент голяма част от потенциалните нови работници се оказват безработни получатели на помощи от социалната държава.

При това, от друга страна, европейските елити на статуквото стимулират експанзията на левичарския културен екстремизъм, който разгражда нуклеарното семейство и пропагандира практиките на мултикултурализма - не само етнорелигиозен, но и сексуален. Докато всичко това продължава, политици като Салвини - при целия отблъскващ стил на публично поведение, който демонстрират - ще печелят подкрепа и уважение. Защото в тях обикновените европейци ще виждат необходимата противоотрова за разлагащите европейските общества практики на властова арогантност и социален-културен екстремизъм.

Да, Европа е заплашена от вълна на авторитаризъм и национализъм. Тази заплаха е сериозна, защото на фона на демографските и културни експерименти на днешните европейски елити, обикновените хора могат да предпочетат алтернативата на авторитарния национализъм и евроскептицизма. Ще бъде жалко, но логично. Защото от години говорим за необходимостта от реформиране на метаидеологията и институционалната система на европейското обединение.

Въпросът не е дали това да се случи, а кой ще го направи. В зависимост от отговора на този въпрос ще получим и отговор на следващия - в каква посока ще тръгне Европа през следващото десетилетие.

Битката за равенство няма как да мине без фронтална атака.

Права


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  true_original avatar :-|
  true_original

  Какво означава "равно достойнство". Достойнството не е ли лична категория или има някаква Форма за достойнството която цели?

 • 2
  mrf1409808699375938 avatar :-|
  Антон Стойков

  Достойнството е черта на характера, а не нещо което трябва да ни се даде!! Ей това е криворазбраната цивилизация. Всеки реве за права, които чака на готово. Жените, педерастите и джендърите, след 2-3 години ще вземат да се вдигнат и онези от близкия изток с козите, защо не и педофилите? Звучи грозно, но натам вървим!
  Достойнство няма кой да ти даде. Или го имаш или го нямаш! Пълни тъпотии и загуба на време!

 • 4
  herkules avatar :-|
  herkules

  Какви равенства, какви достойнства за жените, какви пет лева? Абе до кога ще плещите глупости за права на жените, дето никой не им е отнел? Как да бъдат равни с мъжете, когато не са им равностойни? Как да получават равно заплащане с мъжете, след като не са еднакво полезни с тях и жените са много по-нископроизводителни заради физиология и ред други причини? Няма положение на дискриминация по пол при пазара на труда. По-качественият мъжки труд е нормално да бъде правилно обезпечен, а не да вземеш от мъжете за да дадеш на жените, щото трябвало да получават по равно, за да са независими от мъжа, понеже били равноправни?!? И, кой малоумен работодател ще плаща повече на мъжете, ако същата работа ще му свършат жените за по-малко пари? Простоията и с мъжките подигравки относно женските недостатъци. Не се ли престарават жените да се цапотят и слагат тонове грим, само за да ги харесат мъжете? С този токсичет феминизъм голям процент от мъжете станаха асексуални и си намериха други занимания, вместо да ухажват жените, рискувайки да попаднат под ударите на феми-законите за сексуално насилие над жените! Така че, простотията на съвремието, която е творение на лумпенизирани и разбеснели се феминистки вреди най-много на жените, на които като пол им липсва достатъчно умствен багаж, за да разберат реалността, и да осъзнаят, че не са изобщо равностойни с мъжете, и никога не са били. След като загубиха непосилното съревнование с мъжете в мъжките професии, поради липса на вроден интелект и работа на бързи обороти, сега феминистките започнаха да вият за социално равенство! Е, няма как да стане. Мъжете са доказали превъзходството си над женския интелект и няма да работят, за да осигуряват мечтания матриархат (женорахат), което е вечната женска мечта за гиноцентризъм.....юридическо надмощие над мъжете!

 • 5
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  До коментар [#4] от "herkules":

  Точно заради такива като тебе им се налага на жените да протестират. Подписът ти е просто без коментар.

 • 6
  herkules avatar :-|
  herkules

  До коментар [#5] от "anihilator_jack":

  И, точно заради такива женски протести, на мъжете им се налага да раздават мъжко правосъдие! Не се чудете защо насилиено над жените днес се увеличава пропорционално, на женската извратения, за равенство с мъжете! Подписът ми е доказателство, за женската същност, и е мисъл на великия философ Шопенхауер, от когото човечеството се учи да оцелява, следвайки инстинкта си за самосъхранение!

 • Anna Hristova


  До коментар [#4] от "herkules":

  Няма да те лъжа повръща ми се от теб и начина ти на мислене...Интересно ми е ти как така реши, че жените имаме по-малък умствен капацитет от мъжете?!И как точно умствения капацитет е свързан по някакъв начин с пола, защото по начина ти на изразяване не смятам, че си учен, който прави проучвания по цял ден на работа...така че ако обичаш остави големите хора (и да имам впредвид порасналите умствено) да водим важните разговори, а ти си стой мирно и кротко мрънкай на масата, като се наядеш и напиеш, как са я съсипали тая държава, как по бай Тошево време е било по-добре и т.н. ;)

 • 8
  herkules avatar :-|
  herkules

  До коментар [#7] от "Anna Hristova":

  На теб може да ти се повръща от мен, но не си ме виждала на живо! Сигурно си върла феминистка и си решила, че мъжете са длъжни да търпят женски наглости и безнаказано женско поведение, осигурено им от законите. Ако ме видиш какво представлявам на живо, друга песен ще запееш, и едва ли ще се отърва от теб, защото ми е писнало вече от женски натрапнички, а аз съм женен. Не е нужно да съм продажен професор, за да твърдя, че мъже и жени са с равни умствени способности, еле пък и с равни физически способности. В исторически план е доказано, за женското мислене и неспособност за творчество във всички области или дейности в живота на хомо сапиенс. И аз мога да кажа същото, че ми се повръща от гейове и лесбийки, защото навсякъде смърди на феминизъм! Чак и истанбулска конвенция си измислиха, но народът ги отсвири на момента. От стоте най-добри шахматиксти в света, няма нито една жена на тяхното ниво. Унгарката е добра само при съревнование с жени. Не е на нивото на Боби Фишър, нито пък на Гари Каспаров! Покажи ми една жена световно известна в миналото, като композитор, художник или бележит учен! Единствено името на Мария Склодовска се спряга навред от феминистките, но до колко е учен ще се разбере след време, когато мъжете ликвидират феминизма и се оповестят апокрифите на френски за нея, как е убила мъжа си Пиер (платила на кочияша да го прегази с колесницата), и е изплагиатствала труда му. С измама влиза в Сорбоната и умира от женско високомерие, носейки медалион с радиоактивен материал. Няма жени гении! Повече от 100 години жените са с равни права, като мъжете и още няма нито едно съществено женско постижение. Бил Гейтс, Стив Джобс, Зукърбърг и др. са пак мъже! Къде са жените? Няма ги никакви и никъде! Само мъжете притежават вродена интелигентност, за това майсторите и занаятчиите от миналото и до сега са само мъже, и на подсъзнателно ниво усещат нещата и проявяват творчество-майсторлък. Мъжкият мозък тежи с около 10-12 % повече от женския и е с повече вместимост (капацитет) за съхранение на информация (интелект!) Също така има и в повече сиво вещество, от женския, който има повече бяло вещество (суроватка)!Така че мъжкото превъзходство над жените във всяко отношевие е доказано отдавна.
  -----------------------------------------
  "ако обичаш остави големите хора (и да имам впредвид порасналите умствено) да водим важните разговори, а ти си стой мирно и кротко мрънкай на масата, като се наядеш и напиеш, как са я съсипали тая държава, как по бай Тошево време е било по-добре и т.н. ;)"
  -----------------------------------------------
  Леле, колко патетично! Не ти липсва женска скромност, а си личи женската наглост, насърчавана от утопичната идеология и усет за женска безнаказаност! Ако такива думи изречеш на друго място по света, където феминизмът не вирее надали ще останеш жива? Но, ти няма да посмееш, защото там жена гъкне ли за равноправие с мъжете умира веднага на място! Сещай се за кого и къде говоря. Свят, в който жените имат право на глас, а мъжеге ги еманципират и ги обличат с власт, загива бавно, но сигурно!

 • 9
  james1 avatar :-|
  james1

  Жените са по-глупави и по-мързеливи, това е причината да не ги искат на работа и да им плащат по-малко.
  ЕС иска с тоталитарни методи да налага непазарни механизми.

 • 10
  herkules avatar :-|
  herkules

  До коментар [#9] от "james1":

  То това го знаят и децата от детската градина, и е очевадно! Представи си само женски капитан, на взвод от мъже, участващ в бойни действия на предна огнева линия на фронта.
  Ето и едно обективно изказване на полския евродепутат Януш Корвин-Мике:
  "Разбира се, че жените трябва да печелят по-малко от мъжете, защото са по-слаби, по-дребни и по-малко интелигентни. Те трябва да печелят по-малко, това е всичко"!
  Говорейки в Брюксел той заяви: "Знаете ли колко жени са в първите 100 но шахматистите? Ще ви кажа: николко".
  Феминизмът трови западния свят и го завлича в пропастта. Лошото е, че сме васали на Брюксел, и на нас ни налагат феминистични закони. Да видим до кога!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал