Оплетени във "Втората мрежа"

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

"Втората мрежа" е термин, който използва за пръв път през 80-те години социологът Петър-Емил Митев. С него той описва системата от връзки между хората по времето на соца, която практически действа като пазарната икономика, но без пари - разменят се стоки и отношения. Някой познава добър монтьор на "Лада", а друг има връзка за цветен телевизор и разменят двете.

Втората мрежа обаче не изчезва след 1989 г., а само се променя. Светът се подрежда повече според личните отношения, а формалният ред - правила и институции, е само привиден.

"С.М.Ч." са трите букви, които през последните дни напомниха за "втората мрежа". Това според прокуратурата пишел върху документите за пенсиониране на някои хора областен шеф на НОИ, заподозрян в злоупотреби. Съкращението означава, пак според обвинението, "силно мой човек" и било знак за следващите чиновници по веригата, че трябва да получи веднага всичко. Независимо дали е вярно, "СМЧ" е добро обобщение на няколко случки тази седмица.

Идеята на ГЕРБ и ДПС да се опростят данъчните задължения на главното мюфтийство е класически пример за подобни отношения. В продължение на години структурата, която управлява мюсюлманското вероизповедание в България, не е плащала данъци и осигуровки, загубила е съдебни дела за това и сега правителството е изправено пред дилема - да им конфискува имоти или да опрости всички задължения. Ситуацията е трудна за отиграване, но начинът, по който ГЕРБ и ДПС се опитаха да я решат, беше нелеп. В крайна сметка задълженията само ще бъдат разсрочени, но както се казва във вица - лошото чувство остана. (Вижте всичко по темата тук и тук.)

Причината тази история да предизвика толкова силна реакция е проста. Стойността на този подарък не е толкова голяма - осем милиона лева са пренебрежимо малка сума за бюджета. Ситуацията е супердразнеща обаче, защото в същото време НАП скъсва от проверки фирмите, които нямат близки връзки с властта - които не са СМЧ. Ако която и да е от тях има задължение, изгуби дела и не ги плати, я чака с отворени обятия някой енергичен съдия-изпълнител. Последният пример за силния натиск на НАП е историята с новия софтуер на касовите апарати, който засега създава объркване, но обещава истински хаос след няколко седмици (вижте тук). Получава се така - за обикновените данъкоплатци има административен гърч, а за СМЧ-тата като мюфтийството - любе-е-е-зни данъчни ласки.

"СМЧ" съвсем спокойно може да пише и върху документите на единствения кандидат за нов подуправител на БНБ, който да отговаря за банковия надзор. Радослав Миленков най-вероятно ще наследи на поста подалия оставка Димитър Костов и изглежда, че това, което го прави изключително подходящ, е близостта му до финансовия министър Владислав Горанов. Фактът, че СМЧ ще оглави банковия надзор сега е изключително притеснителен. Следващите няколко месеци са ключови за нещо стратегически важно за България - приемането й в предверието на еврозоната. Пътят към него минава през приемане в Банковия съюз и в момента Европейската централна банка започва преглед на българския финансов сектор. В зависимост от неговите резултати може да се наложи предприемането на мерки, които искат енергичен, смел и независим шеф на банковия надзор. Което обикновено е обратното на СМЧ. (Още по темата тук.)

В броя ще видите още:

За пръв път от много години летният туристически сезон в България ще бъде слаб

Кои са най-продаваните цигари

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран