Поуката от бизнес с властта

Превзетата държава

Капитал
Капитал    ©  Капитал
Капитал
Капитал    ©  Капитал

Случаят със строителната фирма на властта "Артекс" започна силно да напомня на историята с КТБ. Да си спомним фактите - банката на Цветан Василев стана четвъртата по големина (до 2014 г., когато беше затворена) благодарение на топлите си отношения с властта. Управляващи от целия политически спектър, политици, медии и магистрати черпеха от ресурса й, "гарантирайки" безнаказаност за Василев. Когато последният обаче се скара със стратегическия си партньор Делян Пеевски, всички, които бяха използвали банката, се разграничиха от нея. И така КТБ изведнъж стана мръсна дума

Историята с "Артекс" напомня за поуката от тази за банката на властта. През последното десетилетие (откакто ГЕРБ управлява и София, и на централно ниво) компанията разви мащабна строителна дейност в столицата. Част от нейните проекти станаха възможни с помощта на Столичния общински съвет и на националната законодателна власт. "Тънките" апартаменти за представители на висшите ешелони дават до известна степен отговор на въпроса как се е получил този синхрон.

За строителната компания скандалът създава проблеми. Не само защото може би ще загуби властовия бонус, на който разчиташе, а и защото заедно с това поне за известно време още ще е спечелила осветяване на проектите си и вероятно клиентите. Комбинацията от двете е далеч от приятна.

Това е нагледна демонстрация на отровената среда за правене на бизнес в България. Особено в секторите, които са силно регулирани от държавата, ако искаш да растеш, трябва да си с властта. В определени моменти това може да ти донесе предимства и по-големи печалби, но те идват и с по-голям риск - когато за политиците стане напечено, ще ти обърнат гръб. Което има и добра страна - ако бизнесът сам по себе си е добър, ще продължи и без това бреме.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова

  "ПОУКАТА ОТ БИЗНЕС С ВЛАСТТА. ПРЕВЗЕТАТА ДЪРЖАВА".
  Изключително хубава статия. С МАЛКО ТОЧНИ ДУМИ АВТОРЪТ ОТРАЗЯВА РЕАЛНОСТТА.
  "Историята с "Артекс" напомня за поуката от тази за банката на властта. Пред последното десетилетие (от както ГЕРБ управлява и София, и на централно ниво) компанията разви мащабна строителна дейност в столицата. Част от нейните проекти станаха възможни с помощта на Столичния общински съвет и на националната законодателна власт. "Тъмните" апартаменти за представители на висшите ешелони дават до известна степен как се получил този синхрон.
  Това е нагледна демонстрация на ОТРОВЕНАТА среда за правене на бизнес в България. Особено в секторите които силно регулирани от държавата , ако искаш да растеш, трябва да си с ВЛАСТТА".

 • 2
  orchis avatar :-|
  orchis

  За разлика от КТБ, АРТЕКС предлагат много качествен продукт. На пазара са много преди ГЕРБ да съществува. Та все ми се струва, че по-скоро са били "посъветвани" да влязат в играта.

 • 3
  wpo34378687 avatar :-|
  wpo34378687

  Така и не мога да разбера кое му е "тънкото" на апартаментите на ЦЦ. Смятах и с молив и с калкулатор.Аз не бих дал такива пари и то в РБ, за същите 2-3 бунгала в Елада или Испания,и пенсията вързана....

 • 4
  dolcevita avatar :-|
  dolcevita

  До коментар [#3] от "wpo34378687":

  Поискайте оферта от Артекс за паратмента в тази сграда и ще разберете кое му е евтиното. В София дори старите панели на по 30-40 год. са с по-висока цена.

 • 5
  spindi avatar :-|
  spindi

  КТБ беше финансова пирамида, в която всички сами си набиха парите. Артекс са строителна компания, която работи на абсолютно пазарен принцип. Имат безброй конкуренти, цените им изобщо не са най-ниските, нито пък са най-добрите на база цена/качество. Не, че не са една от сериозните компании, но едва ли имат повече от 5% пазарен дял. Не разбирам какъв е паралелът с пирамидата КТБ?

  Тази мантра, че всичко е корупция е тотален мазохизъм. Точно имотния пазар е толкова либерален, че всеки си прави каквото му падне.

  В последно време КТБ сериозно се пришива към Борисов, въпреки че нещата бяха точно обратното. Финансираната от КТБ и Василев партия на Бареков сътвори "костинбродската афера", след което дойде правителството на Орешарски и назначи Пеевски за шеф на ДАНС. По време на това правителство тази банка фалира. Освен това "костинбродската афера" не мина и без помощта на Цацаров, който сега е спряган за герберски прокурор. Само припомням.

 • 6
  kvitanov avatar :-|
  Bebeto

  Апартаментгейт е смешен на фона на останалите откраднати пари!!! Политиците не пишат в нот.актове занижени цени, за да спестят данъци и не рекетират фирмите за ниски цени, а причината е съвсем друга!!! НЕ МОГАТ ДА. ДОКАЖАТ ДОХОДИ, защото са ОТКРАДНАЛИ десетки и стотици милиони,които са завряни в офшорни сметки и не могат да бъдат изпрани лесно!!! Това е голям проблем за крадливите политици, които нямат бизнес...милите!!! Ако Меркел си позволи да похарчи 10млн. евра за имот то тя автоматично би влязла в затвора,защото десетгодишния и доход е двойно по-нисък от сумата!!! Разликата е в това, че Меркел е германски отговорен политик и никога не би си позволила да краде и ощетява Германия!!! Наши политици с официални доходи двадесет пъти по-ниски от Канцлера Меркел си позволяват разходи за десетки милиони и офшорни сметки със стотици милиони евра!!! Ако всички бъдат осъдени и взети обратно откраднатите пари само от живите крадци политици България ще получи съдебно 50милиарда лева минимум!!! За съжаление при този брак между политици и съдебна власт е невъзможно!!! Ако Кьовеши бъде избрана за евро прокурор и разплете корупционния чорап,те ще се топят едни други и доста пари ще влязат във хазната,а може би и Цацаров с политиците в затвора!!! Единствените честни Премиери са Филип Димитров,Виденов,Попов и Инджова!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО

Последният окоп

Последният окоп