Мнения Daily - Защо в Ямбол не бива да се ражда
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Защо в Ямбол не бива да се ражда

Мнения Daily - Защо в Ямбол не бива да се ражда

И още: Властите у нас се изпират чрез зависимости; Бащицата Доган банализира корупцията

8775 прочитания

© Юлия Лазарова


Хората, призвани да намират решенията, са заети с покупка на апартаменти

Истинските новини

Защо в Ямбол не бива да се ражда

От коментар на Веселина Седларска за Reduta.bg

Важната новина от последните дни не е нито апартаментът, нито арогантността на Цветан Цветанов. Вече никой не бива да се учудва нито на бройката на апартаментите му, нито на безнаказаността му. Новината от последните дни е следната: "От началото на април единственото родилно отделение в Ямболска област ще спре да работи. През миналата година в него са проплакали над 400 бебета. Единственият неонатолог в момента д-р Пенка Димитрова ще отсъства до средата на юли и дотогава родилното отделение ще бъде затворено, защото без неонатолог не може да работи. Директорът на болницата д-р Панайот Диманов признава, че не е могъл да намери решение.

Ето още една новина, истинска, а не старият Цветанов на нов глас: "Остър недостиг на педиатри. В момента в страната работят близо 2 000 детски лекари. Около 30% от тях обаче са в пенсионна възраст. По данни на Педиатричната асоциация тези специалисти са с над 400 по-малко спрямо средноевропейския стандарт. В подкрепа на тревожните данни стана ясно, че болницата в Перник е на път да затвори вратите на детското отделение."

Значи в Ямбол деца не бива да се раждат, а в Перник деца не бива да боледуват. Този списък ще се увеличава. Към него ще се прибавят хирурзи, кардиолози и всяка останала специалност за която се сетите. Това са истинските новини. Те определят живота ни, тях живеем, а не апартаментите на Цветанов. Само че двата вида новини са тясно свързани. Истинските, тревожните, важните за живота ни новини са лоши, точно защото хората, които трябва да търсят и намират решения, са заети с покупко-продажби на апартаменти и с печеленето на избори. Не с живота ни.

Mr. Clean

Властите у нас се изпират чрез зависимости

От коментар на Полина Паунова за "Свободна Европа"

"Мен няма кой да ме накаже". "Въпросът ви е безсмислен". "Аз няма да се обяснявам". "Точка по въпроса". Репликите не принадлежат на един и същи човек. Първите две са на заместник-председателя на ГЕРБ и бивш депутат Цветан Цветанов, авторът на вторите пък е шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Фотограф: Георги Кожухаров

Първият е придобил апартамент за около една четвърт от пазарната му стойност. Вторият има тераса, която веднъж декларира като обща част на сградата, в която живее, веднъж като своя – в зависимост от документацията, която подписва. Вторият би следвало да проверява първия. Но първият на практика определя кой да заема поста на втория.

Така нареченият "Апартаментгейт" се заплита до степен, в която или ще потопи цялата управляваща класа или ще стане толкова сложно, че обществото ще изпусне нишката, докато скандалът отшумява.

Имотният скандал илюстрира една преобърната логика на управлението. Ако в развитите европейски държави властите имат достатъчно правомощия, за да се възпират взаимно, у нас те имат достатъчно зависимости, за да се изпират взаимно.

Именно въпросното състояние на демокрацията у нас е причина за почти комичната ситуация, в която политик, който уж е разследван от антикорупционната комисия, държи в ръцете си мнозинството в парламента, което може да поиска и гласува отстраняването на въпросния актикорупционен шеф, който също е замесен в имотен скандал. Допълнителна краска в случая е, че заместник-шефът на КПКОНПИ констатира конфликт на интереси или други основания за освобождаване на шефа си. Шефът, пак по закон, номинира заместника си, който дори да няма апартамент на крайно ниска цена, е достатъчно свързан с него поне на основание, че е получил поста си, благодарение на неговото благоволение.

Разбира се, в цялата история може да се намеси прокуратурата. Но пък именно началникът на държавното обвинение, още преди встъпването си в поста, бе замесен също в имотен скандал.

Би могъл да се намеси и заместник-шефът на КПКОНПИ, който да констатира конфликт на интереси или други основания за освобождаване на шефа си. Но шефът, пак по закон, номинира заместника си, който дори да няма апартамент на крайно ниска цена, е достатъчно свързан с него поне на основание, че е получил поста си, благодарение на неговото благоволение.

Може и да са прави, и наистина да няма кой да ги накаже. Ако е така, наистина само те са хората, които решават "кога да сложат точка".

Онова, което остава като безспорно е, че властимащите и назначаваните от тях контролни органи имат бизнес нюх за евтини покупки на луксозни имоти. Сигурно е също и това, че небостъргачът "Златен век" продължава да се строи.

------------

Почетният лидер на ДПС е пример за това как се прави бизнес чрез политическо влияние.

Владетелят на сараите

Бащицата Доган банализира корупцията

От коментар на Емилия Милчева за "Дойче Веле

Бизнес експанзията на Ахмед Доган е красноречив пример за това как в България човек може да излезе от парламента само с един деклариран хонорар от 1,5 милиона лева, а в следващите пет години да стане собственик на имоти и бизнеси за милиони. През това време нито една институция в държавата - НАП, дирекция за финансово разузнаване, прокуратура, вече и КПКОНПИ, не проявява интерес към произхода на парите и начина, по който са придобити.

Фотограф: Велко Ангелов

Макар да става дума за човек, чиито единствени официално документирани доходи са заплатите му на народен представител плюс онези милион и половина, платени за консултантска помощ за четири хидроенергийни проекта, от които само един е факт. Но пък какъв факт - половин милиард евро за 80 мегавата инсталирана мощност, каквато представлява хидровъзел "Цанков камък".

Най-новият проект на бизнесмена Ахмед Доган, който в същото време продължава да бъде и политик (все пак е почетен председател на ДПС - тоест, лидер на лидера, пожизнен бащица), предвижда изграждането на пристанище на мястото на въглищния терминал на ТЕЦ "Варна", която също е Доганова собственост. Разкритията на вестник "Капитал" показаха, че негов бизнес партньор отново е бившият транспортен министър в кабинета "Орешарски" Данаил Папазов, който в продължение на близо 13 години беше шеф на държавното пристанище Варна. Именно децата на Папазов придобиха първоначално ТЕЦ "Варна", а впоследствие 70% от семейната фирма "Сигда", чрез която бе осъществена сделката, бяха продадени на Ахмед Доган. Проектът за новия порт, който ще се нарича "ТЕЦ Езерово", се развива скорострелно веднага след това.

Позиционирането на Доганови бизнеси на северното черноморско крайбрежие няма да е толкова лесно предвид публично известния факт за интересите на варненска групировка, която доминира от години в района. А отношенията между нейните собственици и почетния председател на ДПС трудно може да бъдат определени като приятелски. В същото време държавата всячески услужва на Доган. Помним и как през декември 2013 Борисов заяви, че "Ахмед Доган си остава най-добрият политик на този преход, до ден-днешен".

В нормалните държави може да се проследи всяка бизнес история. Схемите работят от години и така инвеститори, акционери и общество имат яснота кой какво придобива и откъде идват парите. В България обаче фирма с 3 лева капитал и 1000 лева активи може да купи ценен държавен имот като Дипломатическия клуб в Бояна за 8,5 милиона лева, а НАП да не открие нищо нередно в това.

Митологизирането на Доган като "този, който разпределя порциите", като "инструмент на властта", като "владетеля на сараите" изглежда до такава степен е форматирало масовото съзнание, че разкритията за една или друга многомилионна придобивка - била тя самите сараи, лятна резиденция с яхтен порт, ТЕЦ или пристанище, така и не успяват да предизвикат такъв шум, какъвто вдигна например казусът с луксозните апартаменти, напазарувани евтино от политици на ГЕРБ. Означава ли това, че след още серия подобни разкрития ще обръгнем дотолкова, че ще приемаме като нормалност всяка политическа безнаказаност?

Хората, призвани да намират решенията, са заети с покупка на апартаменти

Истинските новини


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Добре, че можете да препишете от Веселина нещо сериозно за дереджето на здравеопазването. Докато Капитал ни занимава с шизопроблема на здравеопазването как чрез касовите апарати НАП ще надзърта в здравния статус, с бързи крачки идва времето, когато българинът ще мре като под турско: вкъщи с поп, но без лекар. Лекарите ще са в Германия... Всичките!

 • 2
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Няма всичките лекари да са в Германия. Само истинските. Лекарите-капиталисти ще са тук, за да продължават да изсмукват и последните сокове от трагедията на хората.

 • 3
  b.davidkov avatar :-|
  masay

  До коментар [#2] от "ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов";:

  Лекари-капиталисти? Много удобно.
  Авто майсторите, на които си карате автомобила и им плащате на ръка колкото ви поискат, капиталисти ли са? Защо на тях им плащате по-доброволно, отколкото, на лекарите, които трябва да ви поудължат живота?
  Или смятате, че качеството на експертизата им е сходно?
  Или смятате, че парите за здраве са излишен разход?
  Или че учил цял живот доктор не си струва парите?
  Имате алтернатива - врачки, баячки, ходжи. Пробвайте. Всъщност предполагам какво ще стане, ама тялото си е ваши.
  Апропо, и те искат пари.
  Пустият капитализъм....

 • 4
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#3] от "Борислав Давидков":

  Хехе... не мога да разбера защо умаловажавате работата на който и да е било, било то автомонтьор или циганката, която мете улицата.
  Може и грешно да съм се изразил или просто Вие да не сте ме разбрал. Под капиталист (в случая лекар-капиталист) имам предвид всеки, който прави ненужни процедури/ремонти или нищо не прави, но Ви казва, че е било извършено еди си какво и Ви таксува за него. Плюс това Вие/аз плащате също на автомонтьора, за да поудължи живота на Вашето МПС.
  За качеството на експертизата - да смятам че е сходно. Все пак е хубаво диагнозата/диагностиката да е добра, за да има правилно лечение/ремонт.
  За инвестираните години в образование мисля, че няма какво да дискутираме. Лекарите са с няколко бюста напред.
  Но нека не забравяме вица от последните години:
  "Като знам какъв съм инженер ( автомонтьор ), ме е страх да отида на лекар." Дано да не е верен.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#2] от "ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов";:

  Късно видях, извинете.
  Вицът беше верен при соца. Сега и инженерите, и лекарите са все по-кът, защото това са конвертируеми спецеалности.
  Пък и аз лично много внимавам да не обобщавам. Говоря за д-р Еди кой си, но никога за докториТЕ, инженериТЕ, майсториТЕ.

  Повярвайте, все по-трудно става да откриете лекарят, който ще ви спаси. Сигурно и автомайсторите са кът, но може би можете поне да подновите колата. С тялото си няма как да го направите.
  Напараво е базнадеждно. Освен, ако не сте богат. Не че богатите не умират, ама като под турско - у дома с попа...
  Това ни го докараха гербаджиите, докато осмукваха здравната система.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK