Мнения Daily - Защо Борисов не посегна на Порожанов
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Защо Борисов не посегна на Порожанов

Мнения Daily - Защо Борисов не посегна на Порожанов

И още: За Анкара всеки мюсюлманин на Балканите е турчин; Промените за неизбежната отбрана ще създадат повече проблеми

16507 прочитания

© Цветелина Белутова


Нима лидерът на ГЕРБ е нивомерът за морал и издава присъди и индулгенции?

Власт в сянка

Защо Борисов не посегна на Порожанов

От коментар на Емилия Милчева за "Дойче Веле"

Министър-председателят Бойко Борисов не се поколеба да изхвърли като ненужен баласт един от родителите на ГЕРБ - Цветан Цветанов, правосъдния министър Цецка Цачева и още няколко по-дребни фигури след разкритията в "Апартаментгейт", но се запъна за земеделския министър Румен Порожанов. Оказа се, че Порожанов се ползва с по-голямо доверие от верния съратник Цветанов, от преданата Цачева, от партийната надежда Делян Добрев, напуснали постове по знак на Лидера. Дали защото той е от квотата във властта, която не Борисов е избирал?

Разследващият сайт Биволъ и вестник "Сега" извадиха наяве факта, че от имуществената декларация на Порожанов за 2017 г., подадена пред Антикорупционната комисия, липсват сделки за апартаменти в София и за земи в Банкя, извършени от съпругата му. Налице са две версии, които водят до един и същи резултат - данните за сделките ги няма в декларацията на земеделския министър, защото съпругата му не е вписана като... съпруга.

Дали Борисов този път ще свали доверието си от земеделския министър, след като подмина скандала с "къщите за гости" - построените с европейски средства частни резиденции на хора, свързани с властта. Порожанов, най-дългогодишният шеф на Държавен фонд "Земеделие", по чието време са реализирани повечето проекти, твърди, че ДФЗ е направил всички "чекове" от гледна точка на изискванията за риск, анализ и проверка. Под напора на събитията обаче прокуратурата започна проверки на проектите и дейността на фонда.

Земеделският министър вече обяви, че е готов да си подаде оставката, ако Борисов му я поиска. Нима един човек, бил той премиер и лидер на управляваща партия, е нивомерът за морал и издава присъди и индулгенции, вместо правосъдната система? Ако поиска оставка - значи има нещо гнило, ако не поиска - значи всичко е наред, сякаш се намираме в зората на човечеството и апотеоза към живите богове, не в демокрация от ХХI век.

Разкритията за съмнително имане на хора от властта едва ли ще спрат до апартаментите и къщите за гости. С ограничаването на лакомията за повече притежания, свойствена на хората, могат обаче да се справят само работещи институции и независима съдебна система, не еднолични решения за оставки на този или онзи.

Заради големите европейски ресурси, разпределяни в областта на земеделието, и при Сакскобургготски, и в тройната коалиция, и в кабинета "Орешарски" земеделският министър, съответно управата на фонда, бяха от квотата на ДПС. Кариерното развитие на Порожанов започва при кабинета НДСВ-ДПС, когато оглавява борда на "Булгартабак холдинг" - сигурен знак, че се ползва с доверието на партията на Доган. В първото правителство на Борисов бе началник на кабинета на министъра на финансите Симеон Дянков, а през 2011 г. без конкурс беше назначен за директор на Държавен фонд "Земеделие". Доказателство, че се ползва с особено голямо доверие е престоят му в ръководството на Българската банка за развитие (ББР), също и изборът му за министър на финансите в служебния кабинет "Близнашки", назначен от президента Росен Плевнелиев.

Оставка на Порожанов няма да доведе до радикални промени в работата на фонд "Земеделие", но тя, както и следващото назначение ще покажат може ли да се противопостави Борисов на неназования официално трети партньор в коалицията - или ще продължи да се ползва с доверието му.

----------

Изучаването на майчин език трябва да е въпрос на свободен избор.

Език мой – враг мой

За Анкара всеки мюсюлманин на Балканите е турчин

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Не бих влизал в спор за очевидни неща - като например за ползата от чуждоезиковото обучение и за свободата да се изучава всеки език - бил той майчин или чужд. Бих искал само да напомня контекста, в който идва това изказване на посланик Улусой.

От две десетилетия (може би повече), ДПС оказва натиск за приемане на закон, който да направи изучаването на майчин език - различен от българския - задължително, а не на свободно избираем принцип, както е сега. Поредица от благовидни аргументи придружават тази претенция, но останалите партии в парламента не са съгласни да подкрепят искането поради една основна причина. ДПС е не просто партия, а етнокорпоративна пирамида, която контролира изцяло стопанския, политическия и общностния живот на българските турци и мюсюлмани.

Ако изучаването на майчин език стане задължително, чрез своя авторитарен контрол върху общностите ДПС ще разполага освен всичко друго и с пряка възможност да определя кой е турчин и кой - не. Да не забравяме, че за официална Анкара всеки мюсюлманин на Балканите е турчин - може би с изключение на албанците. Това е механизмa, чрез който потурчването на българските помаци и на големи групи роми - мюсюлмани може да бъде успешно приключено.

Затова българската държава настоява изучаването на майчин език да бъде свободно избираемо, за да съответства на свободата на самоопределение на българските граждани, независимо от вероизповеданието и произхода им. Този модел на свободен избор на чуждоезиково обучение е либерален, доколкото се основава върху свободата на родителите и самите ученици да изберат според интересите си варианти на чуждоезиково обучение.

Разбира се, подобен либерален режим на чуждоезиково обучение не удовлетворява представителите на официална Анкара у нас, както и определени турски националистически среди на собствено българска почва. Поредният предлог е също благовиден - да се говори езикът на инвеститора, в случая турски и да се разширяват турските инвестиции. Можем да се поинтересуваме - в предприятията, изградени с немски инвестиции, немски език ли се говори? В американските ТЕЦ-ове "Марица-Изток" английският език ли е официален език на професионално общуване?

А иначе - посланик Улусой не е казал нещо обидно. Подхвърлил е една идея, опакована като полуприкрито искане. Ако мине - мине. Ще се направят следващите стъпки. Пак така - усул, усул. Знаем си номерата, не се познаваме от вчера.

Между другото - аз също препоръчвам изучаването на турски език на всички българи, които имат интерес към южната ни съседка, както в сферата на бизнеса, така и в сферата на културата. Интересен език е и е врата към една култура, която хем ни е позната, хем изненадва с множество нови и неочаквани открития.

---------

Не са нужни законови реформи, а функциониращи институции.

Усестърн

Промените за неизбежната отбрана ще създадат повече проблеми

От коментар на Иван Брегов в седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика

Преди малко повече от година, вследствие на битов инцидент общественото внимание бе привлечено от чисто човешки проблем – в правото си ли е бил един пловдивски лекар, стреляйки по лице, опитало да извърши кражба? Крайността на мненията се подсили от оскъдицата на факти.

Но чисто човешкият проблем има строго правен характер и засяга няколко въпроса:

- Защитени ли са в достатъчна степен правата на българските граждани?

- Ако защитата не е в достатъчна степен, кой е отговорен за това – лошите закони или лошото прилагане на законите?

- Необходима ли е промяна и в каква посока?

На пръв прочит властта посегна към най-лесното решение – за да няма виновни институции и техните ръководители, виновен се оказа законът. И се почна познатата популистка игра – министър прави комисия, работна група бистри спешни промени, вдига се шум, а после всичко потъва в забвение. Година по-късно проблемите в работата на институциите са забравени, но желанието да бъде променен Наказателният кодекс не стихват.

Така приложението на неизбежната отбрана преди дни бе изменено на първо четене от Народното събрание. Накратко, според гласувания текст вместо по-лесно приложение се стига до трудна за прилагане казуистика, която не може изчерпателно да обхване всички възможни случаи. Така нито самоотбраняващият се ще бъде в достатъчна степен защитен, нито нападателят овъзмезден, нито правоприлагащият ще има преценка.

Въпреки познатите похвати на политическо ниво, случаи като този в Пловдив не са убедителен аргумент да се променя институтът на неизбежната отбрана, разписан в Наказателния кодекс.

Първо, проблемите са повече институционални и изискват не законови реформи, а реформи при функционирането на институциите. И това се доказва многократно и многозначително – противниците на съдебната реформа се опитаха през 2015 г. да подменят институционалното укрепване на съда и да отрекат нуждата от отчетна прокуратура с предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Така лош се оказа наказателният процес, а не прилагащата го прокуратура в доказване на престъпленията. Сега пък се изменя Наказателният кодекс вместо да се обърне внимание на правоохранителните органи в лицето на МВР и прокуратурата.

Вторият голям проблем, който не можем да отричаме, е че за равенство пред закона в България трудно може да се говори, когато в затънтените части на страната уязвимите групи от възрастни хора са оставени без никаква подкрепа. Така жителите на малко българско село са по-малко равни от живеещите в града. Как тогава ще се приложи измененият НК, ако няма институция, която да го приложи?

Третият проблем е за смисъла от изтърпяване на наказание от осъдените. Наказателната репресия, лишена от социална работа с извършителите на престъпления, затвърждава непригодността им да бъдат част от което и да е общество – т.е. и тук трябва работа от страна на институциите с хората. Но лицата на изпълнителната власт и дума не споменават за това, а Главният прокурор говори само кои не са заловените и как не може да им се приложи наказанието.

Промяната на законите под предлог "Хората така искат"/твърдения на вътрешния министър/ може да доведе обществото ни дотам, че в бъдещата конституция да пише, например, "мразим циганите, ще има безплатна храна и ток за всички", защото хората така искат. Но как тогава ще живеят останалите български граждани, които може и да не искат точно това?

Нима лидерът на ГЕРБ е нивомерът за морал и издава присъди и индулгенции?

Власт в сянка


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.