С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
 • K:Reader - изданията
4 15 май 2019, 17:07, 4663 прочитания

Мнения Daily - Намерението на ГЕРБ за "реформи" вече звучи плашещо

И още: Спомнете си кой въоръжаваше децата; ВЕИ революцията приключва, преди да започне

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Всъщност газът завладява планетата като предпочитан енергоизточник
Енергия

ВЕИ революцията приключва, преди да започне


От коментар на Боян Рашев в блога Sustainability.bg

Да, случи се: Както глобалните инвестиции, така и новите инсталирани мощности на ВЕИ през 2018 г. са по-ниски в сравнение с предходната 2017 г. Годините на постоянен ръст свършиха и то много преди ВЕИ да са заели значим дял в енергийното потребление.

През лятото на миналата година публикувах "ВЕИ революцията залязва", където направих следната прогноза: "ВЕИ революцията се проваля: Глобалните инвестиции и инсталациите на ВЕИ – преди всичко слънчева и вятърна енергия – ще започнат да намаляват ежегодно още преди 2020 г. Не мисля, че някога слънчевата и вятърната енергия ще достигнат значим дял в глобалното потребление на енергия."Данните за 2018 г. вече са налични и най-изненадващо се оказвам прав още в първата възможна година. За инвестициите първо излязоха крайно оптимистичните данни, които BNEF публикува още в средата на януари – твърде рано, за да бъдат напълно достоверни. Но и те стигат, за да се види ясно, че глобалните инвестиции във ВЕИ стагнират от 2015 г. насам и през 2018 г. отново регистрират спад, който Международната агенция по енергетика (IEA) потвърди в последния си доклад.

За разлика от инвестициите във ВЕИ, тези в добива на нефт и газ последните 2 години отново се върнаха към възходящ тренд и през 2018 г. достигнаха 475 милиарда долара.

Далеч по-изненадващ обаче е фактът, че за първи път от 2002 г. насам имаме спад в новите инсталирани мощности на ВЕИ на глобално ниво спрямо предходната година. Това е най-важната и значима информация, но в прессъобщението на Международната агенция по възобновяема енергия (IRENA) тя изобщо не се коментира. Забележете, че разминаването между данните на BNEF и IRENA е огромно: например докато първите се хвалят с пореден скок на слънчевата енергия със 109 GW инсталирани мощности за 2018 г., вторите дават само 94 GW, което означава нулев ръст на инсталациите и много голям спад в инвестициите (заради по-ниската средна цена).

Всъщност, положението е още по-зле, защото производството на електроенергия е под 20% (ако се сметне и традиционната биомаса пада още повече) от крайното енергийно потребление в света. Сигурен съм, че ще се намерят много хора, които ще докарат от десет кладенеца вода и ще обяснят, че прекрасният нов свят, захранван изцяло от ВЕИ, е неизбежен. Да, обаче реалността е малко различна.

Въпреки невероятната политическа подкрепа и трилионите долари субсидии за ВЕИ в последното десетилетие, през 2018 г. всички фосилни горива продължават да растат, като природният газ буквално излита нагоре, осигурявайки 44% от глобалния годишен ръст на енергийното потребление. Слънцето и вятърът се задоволяват само с по 7% – точно колкото и ядрената енергия.

Газът завладява планетата, защото е едновременно чист, надежден, ефективен и отделя двойно по-малко парникови емисии от въглищата. Докато е наличен в изобилие и евтин, няма сила, която да попречи на бизнеса и хората да го ползват все повече, стига да имат достъп до доставки, а инсталациите за втечняване и регазификация, които правят възможна презокеанската търговия, никнат като гъби след дъжд. Освен това, зелените политики за ограничаване на СО2 и ядрената енергия плюс масовото навлизане на ВЕИ всъщност му помагат да измести другите енергийни източници.

Доминацията на газа и липсата на ръст на инсталациите на ВЕИ са обективни факти, а не въпрос на мои лични желания, позиции, намерения или предпочитания.

Така че не се сърдете на вестоносеца: ВЕИ революция ли? Не, газова!

----
Подрастващите са обучавани в това, че войната е игра.


Играчка-плачка

Спомнете си кой въоръжаваше децата

От коментар на Антон Орех за "Ехото на Москва". Преводът е на Offnews.bg.

Всяка година около 9 май се засилва чувството ми на неловкост и срам. Не за подвига на войниците и не за моите загинали предци, които аз никога не съм виждал, но цял живот съм ги уважавал и помнил. Неловко ми е срамно заради всичката тази глупост, в която превръщат най-великия ни празник – и го правят весело, с пламък, с размах.

Мнения Daily - Намерението на ГЕРБ за "реформи" вече звучи плашещо

Фотограф: Георги Кожухаров


Сега вече се стигна до парада на предучилищните войски. Блеснаха идиотите от Пятигорск. Още някоя година и някъде ще проведат парад на бебетата, като въоръжат новородените с автомати и и пъхнат в устите им вместо биберон – някаква граната-играчка, ще ги опаковат в камуфлажни пелени, ще им обуят памперси с лампази, а люлките им ще са формата на танкове.

Глупаците са твърде изобретателни, ако сте забелязали. Изобщо, няма нищо ново в това, че децата си играят на война. Психолозите смятат, че момченце, тичащо с автомат и стрелящо по други връстници, се развива съвършено нормално и няма непременно да се порасне като убиец. Но децата сами решават да си играят на война. И сами искат от родителите си да им купят пистолети-играчки. Друга работа е, ако родителите купят оръжия и построят децата си в колона, и им кажат: "Е хайде сега, постреляйте се един друг!".

Възрастните, кипрещи децата във военна униформа и заставящи ги да се представят като войници, това са болни безмозъчни хора. Спомнете си от историята кой въоръжаваше децата. Хитлер! Деца и юноши вече в наше време воюваха в армията на бившия Заир, в Уганда, в отрядите на терористите в Сомалия.

Ясно е, че в Пятигорск това беше такава военна игра. Но нима не е кощунство Денят на победата да се превръща в игра? Денят за памет за войната, в която загинаха дори не знаем колко точно милиони хора, да се превръща в панаир. Децата от предучилищната възраст са обучавани в това, че войната е игра, карнавал, смъртта – нещо не страшно, а да убиваш е даденост. Че да маршируваш трябва да започнеш едва ли не като проходиш и започнеш да говориш. Това изобщо не е смешно.

----
Подобни заявки са нещо като да те колят с тъп нож.


Димна завеса

Намерението на ГЕРБ за "реформи" вече звучи плашещо

От коментар на Ясен Бояджиев за "Дойче Веле"

Какво смятат да правят управляващите, ако загубят предстоящите евроизбори? Първата част от отговора им може да се приеме напълно сериозно: ще продължат да управляват и ще довършат мандата си.

Мнения Daily - Намерението на ГЕРБ за "реформи" вече звучи плашещо

Фотограф: Николай Дойчинов


Оттук нататък обаче заявката им звучи по-скоро като майтап. Щели да продължат да демонстрират "висока обществена чувствителност", да дават "личен пример за носене на политическа отговорност", да гарантират, че "властта не е привилегия, а отговорност и висок личен ангажимент", да предотвратяват "всеки опит това доверие (на избирателите - бел.ред.) да бъде разрушено със съмнения за корупция и злоупотреби", да формират "нов стил на политическо поведение".

Най-смешно от всичко обаче е обещанието да правят реформи. Смешно, но и малко плашещо, като се има предвид какви им бяха реформите досега.

Те може и да (се правят, че) са забравили, но ние помним: скоро ще се навърши година и половина, откакто поредният министър гръмко обяви началото на поредната (най-решителната досега) реформа в здравеопазването. Осем месеца по-късно бе представен нещо като нов модел, който втрещи всички с недомислието си.

Бомбите на недоволството в системата гърмят една след друга: различни групи пациенти, спешната помощ, отделни болници, медицинските сестри... Скоро със сигурност ще ги последват и други. Защото системните проблеми и абсурди се трупат и задълбочават.

Тези дни за пореден път се оказа, че българският бизнес плаща най-високата в ЕС цена за електрически ток. Заради тройно намаляване на количествата, предлагани на енергийната борса, цената скочила двойно. Т.нар. свободен пазар е манипулиран от държавата и нейната Национална електрическа компания, налице са всички признаци за организирана престъпна група, твърдят работодателските организации.

Въпреки че енергетиката крие възможности за далавери, това твърдение е преувеличено, а обяснението е много по-просто. Управляващите дават мило и драго само и само да не допуснат поскъпване на тока за населението. В резултат самата енергетика затъва в огромни задължения. И понеже изборите се решават от дребните, а не от едрите потребители на енергия, тежестта се прехвърля върху бизнеса.

Въобще, в България така наречените реформи са агония без край. Нещо като да те колят с тъп нож.

"Силен акцент" щял да бъде поставен върху съдебната реформа. Ето актуални примери и за нея - докъде беше докарана и накъде се е запътила.

Още един съдия наруши мълчанието и разказа как стават назначенията в съдебната система - задкулисно, на потайни ресторантски срещи, в тясно взаимодействие между "независими" магистрати и политици (в случая - "известен корпулентен политик"), които трябва да бъдат убедени, че одобрените кандидати после няма "да се отметнат" от поетите ангажименти.

До какво водят зависимостите в съдебната власт, се видя напоследък и в целия грозен процес срещу Иванчева - от показния ѝ арест до показно строгата присъда (ако беше убила някого, можеше да ѝ се размине по-леко).

Заради всичко това обещанието на днешните управляващи, че ще продължат да правят реформи, е и смешно, и плашещо.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици

И още: Май няма да си купя друг Фолксваген; Каква е новата визия за Европа

14 окт 2019, 1751 прочитания

Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата

И още: Защо Сидеров постави "крадец" и "гей" под общ знаменател; Манипулацията с отнемането на деца е оръжие за масово поразяване

9 окт 2019, 2045 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Неизбежната отбрана срещу реформите

Популистката игра с Наказателния кодекс

Доктор Ружа и пътят на милиардите

Само до есента на 2016 г. схемата OneCoin е събрала над 3.3 млрд. eвро, а печалбата е над 2 млрд. евро

Формулата на Манолова: кмет-омбудсман

Обещанието за допитване до хората по всички важни въпроси носи предизборни дивиденти, но и рискове от прекомерни очаквания и блокажи

Музей или СПА

Предизборната кампания повдигна въпроса за забравеното северно крило на Централната баня, за което се водят спорове от години

София: този път има интрига

За пръв път от над 10 години в София се води истинска политическа кампания. "Капитал" прекара по един ден с четиримата основни кандидати, за да види отвътре как те се борят за гласовете на софиянци

Кино: "Писма от Антарктида"

Модерна мелодрама за лъжата от любов

Другари срещу "хулигани"

Изложба изследва хомосексуалността в България по време на комунизма