Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
28 30 май 2019, 12:26, 35025 прочитания

Мнението, базирано на факти, се оказа престъпление

Позиция на екипа на "Капитал" по повод присъда на нашия колега Росен Босев

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Документ

На 21 май Софийският градски съд осъди окончателно журналиста от "Капитал" Росен Босев по наказателно дело, заведено от бившия председател на Комисията по финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев.

Колегата ни е осъден на глоба за две негови изказвания в сутрешния блок на "Нова телевизия" от януари 2015 г.:


"Стоян Мавродиев използва КФН, за да репресира "Капитал" и "Дневник"

и

"Господин Мавродиев има отношение към схемата за пране на пари, по която подсъдим е Евелин Банев. Чрез свои действия той е улеснил изпирането на сума, придобита от наркотрафик."Двете изказвания на Росен Босев са част от разясненията, които той дава във връзка с рекордните по размер глоби, наложени тогава от КФН на фирмата, издател на "Капитал" и Дневник" - "Икономедиа". Наказателните постановления срещу медиите тогава бяха част от много по-голяма административна канонада, с която оглавяваната от Мавродиев КФН отговори на журналистически публикации.

Делото срещу нашия колега беше последното от трите дела, които Стоян Мавродиев заведе срещу журналисти от "Капитал" след техни публични изказвания в същия смисъл. Другите две приключиха с оправдателни присъди. Само по това дело Росен Босев беше обявен за виновен, въпреки че твърденията му се базират на факти, които съдът не оспорва и които са известни на обществото от години.

За да постанови решението си, съдът приема, че:

- Няма наказателна акция срещу медията, защото глобите са подписани не от Мавродиев, а от заместника му (който днес работи с него в Българската банка за развитие).

- Мавродиев няма как да е съпричастен към изпраните от Брендо пари от наркотрафик, защото не е бил осъден за подобно деяние.

В същото време съдът оправдава Росен Босев за изказването в същото предаване, че Стоян Мавродиев е бил "правен консултант в една схема за пране на пари от наркотрафик".
В 25-годишната си история "Капитал" като издание, защитаващо ценностите на либералната демокрация, свободното предприемачество и правовия ред, се е отнасял с изключително уважение към съдебния процес. Принципно не поставяме под въпрос съдебни решения, но в случая изразяваме съмнение в безпристрастността на съда по следните причини: аргументите в присъдата не издържат, действията по призоваването на Росен Босев бяха демонстрация на особено отношение към случая, съдията - докладчик по делото и председател на съдебния състав, Петя Крънчева присъства в множество критични статии на "Капитал" в периода 2010 - 2015 г., голямата част от тях с автор Росен Босев (прилагаме повече информация в края на съобщението).

Всичко това ни кара да смятаме, че осъждането на нашия колега е злонамерен отговор за журналистическата му работа, съдебна репресия срещу свободата на изразяване.

Срещу журналисти от "Капитал" са водени много дела.

Ние сме водили и водим дела. Някои сме губили.

С цялото ни уважение към българския съд с присъдата по наказателното дело срещу колегата ни Росен Босев не сме съгласни.

Преди всичко не разбираме как правенето на изводи и съждения е престъпно, когато са базирани на факти. Смятаме, че с такова решение съдът създава опасен прецедент и поставя в опасност журналистиката и свободата на изразяване.

Не сме съгласни властта на даден пост да се използва срещу журналисти, които са критични. Вярваме, че при демокрацията журналистиката е необходим и важен коректив тогава, когато първата, втората или третата власт работят в ущърб на гражданите и бизнеса.
В присъдата са тотално игнорирани доводите на защитата. Няма нито ред за ролята на медиите в демократичното общество и завишените изисквания към хората, заемащи висши държавни постове.

Съдебното решение оставя впечатлението, че живеем през 80-те години (откогато е част от цитираната в него съдебна практика). Сякаш през 1991 г. не е приета нова конституция, при чието тълкуване през 1996 г. Конституционният съд казва: "Свободата на словото [...] важи не само за "информация" или "идеи", които намират благоприятен прием или не се считат за обидни, или са приемани с безразличие, но също така и за тези, които обиждат, шокират или смущават държавата или която и да е друга част от населението. Такива са изискванията на плурализма, толерантността и търпимостта, без които едно "демократично общество" не би могло да се нарече такова."

През годините журналистите и редакторите в "Капитал" бяха достатъчно смели с имената си да разказват фактите, включително, когато те разкриваха лоши практики или корупция. Приели сме риска да бъдем съдени. Но безпристрастно, с уважение към фактите и закона.

Затова си позволяваме да възразим. Намираме за уместно да уведомим за случая международните журналистически организации и медиите. Подкрепяме нашия колега в намерението му да потърси справедливост в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Фактите по случая

1. Стоян Мавродиев злоупотреби с власт. Същото твърди и Росен Босев.

Председателят на КФН действително проведе наказателна кампания срещу "Капитал" и "Дневник" в резултат на публикации в двете издания.

- През 2013 г. "Дневник" и "Капитал" публикуват информация, че Стоян Мавродиев е призован по искане на прокуратурата по делото срещу Евелин Банев-Брендо и още четирима подсъдими за пране на пари от наркотрафик. Причината - той е заверявал документи, които са използвани за преводи на пари, предмет на обвинението.

- Съдът, осъдил нашия колега, не оспорва тези факти и приема, че Мавродиев действително е заверявал документите, чрез които са ставали преводите, но не е имал отношение.

- След тези публикации ръководената от г-н Мавродиев КФН налага безпрецедентни по брой и размер на санкцията наказателни постановления срещу дружества, в които единият от издателите на "Капитал" и "Дневник" е акционер. Огромна част от 123-те постановления на обща стойност над половин милион лева впоследствие са отменени от съда.

- Репресията се засилва след фалита на Корпоративна търговска банка под особен надзор през 2014 г., когато "Капитал" и "Дневник" започват да поставят въпроси за бездействието на регулаторите - централната банка и КФН. Следват също безпрецедентни наказателни постановления на обща стойност 150 хил. лв. срещу "Икономедиа", дружеството - издател на "Капитал" и "Дневник". Тезата на комисията е, че двете публикации манипулират пазара.

- Глобите, наложени на "Икономедиа", предизвикват сериозен публичен дебат. В него се включват журналисти, правозащитници, неправителствени и политически партии. Казусът привлича вниманието на международни организации, отчетен е от "Репортери без граници" и се споменава в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ.

2. Защо се съмняваме в безпристрастността на съда.

- Години преди да поеме делото и да осъди колегата ни, авторът на решението и председател на състава Петя Крънчева присъства в десетки публикации на "Капитал", и то в негативен контекст.

- Автор на много от тези текстове е Росен Босев, който от 2007 г. следи работата на съдебната система. Въпреки това и въпреки искането на защитата съдията отказва да си направи отвод с аргумента, че не е чела публикациите и няма как да ѝ повлияят.

- Немалка част от тези публикации хвърлят директни съмнения в работата на съдия Крънчева, критикуват работата ѝ като част от ръководството на СГС.

- В статията от ноември 2010 г. "Технология на подкупа" с автор Росен Босев са публикувани ексклузивно СРС-та от дело за подкуп, в които основни свидетели коментират как съдия Крънчева е взела подкуп, за да освободи Златомир Иванов-Баретата от ареста.

- През март 2012 г. съдия Петя Крънчева е предложена за зам.-председател на СГС и ръководител на наказателната колегия. Във в. "Капитал" (отново с автор Росен Босев) има множество публикации, които поставят под съмнение избора и дават гласност на съдиите, които се опитват да разобличат противоречивото назначение.

- В публикацията във в. "Капитал" "Сега или никога" от 16 март 2012 г. с автор Росен Босев се коментира, че изборът на Крънчева е проблемен, дава се пример с конкретно нейно дело и се уточнява, че срещу нея има висяща проверка за антидатиране на съдебни актове.

- На 12 април 2012 г. Росен Босев поставя въпроса за избора на Крънчева в интервю с тогавашния министър на правосъдието Диана Ковачева. "Другият избор беше за зам.-председателя на СГС Петя Крънчева. Нормално ли беше да се премине към гласуване при всичките неясноти на проверките срещу нея?" пита журналистът.

- В публикация от 18 май 2012 г., посветена на Евелин Банев-Брендо, в. "Капитал" разкрива съмнителни произнасяния на съдия Петя Крънчева по делото срещу него и групата му (по което Стоян Мавродиев се появява като свидетел). "Капитал" разкрива, че по случая е имало проверка и във Върховна касационна прокуратура.

-
Друга публикация от "Капитал" 10 март 2013 г. - "Съдът през следващите 40 години" с автор Росен Босев поставя въпроса доколко изборът на съдия Крънчева за председател на конкурсна комисия е адекватен предвид съмненията около нейната професионална дейност. В статията се изнасят данни за започнала проверка срещу нея. Цитира се източник на журналиста във ВСС, според който има достатъчно данни, че Крънчева е антидатирала поне десет свои решения, а "забавянията по делата са значителни - повече от година за над десет от тях, при положение, че е била на 25% разпределение". "Встрани от конкретната проверка е общоизвестен факт, че Петя Крънчева е съдията, която води едни от най-дългите съдебни процеси в СГС (процесът срещу Бай Миле продължи 6 години, делото за източване на ЦКБ – 9 години).

В случая с Росен Босев делото приключи за четири месеца. А по разпореждане на съдия Крънчева и в противоречие със закона, в продължение на няколко месеца журналистът беше издирван от служители на Съдебна охрана, а негови близки на различни адреси тормозени с посещения и призовки, в които се цитират не текстовете, относими към делото, а такива за тежко умишлено престъпление. При положение, че той никога не се е укривал.

-
Първоинстанционната присъда може да изтеглите от тук, а мотивите към нея - тук. Въпреки че още миналата седмица се появи в близък до властта жълт сайт, решението на съдиите Петя Крънчева, Николай Николов и Александрина Дончева не е публикувано от съда и не е предоставяно официално на Росен Босев. Все пак успяхме да се сдобием с неподписано копие от него, което може да изтеглите от тази статия.

Екипът на "Капитал":

Алексей Лазаров, управляващ редактор
Ани Коджаиванова, редактор "Политика и Икономика"
Биляна Димова, редактор Специални проекти
Бисера Станева, редактор "Специални издания"
Боряна Генчева, редактор "Имоти"
Ваня Кацарова, асистент
Велина Господинова, репортер "Политика"
Вера Денизова, редактор "Икономика"
Весислава Антонова, репортер "Медии"
Гергана Михайлова, редактор "Финанси"
Деница Ватева, репортер "Икономика"
Десислава Лещарска
, репортер "София"
Десислава Николова, редактор "Здраве"
Елена Старидолска, репортер "Политика"
Зорница Маркова, редактор "Регал"
Зорница Стоилова, редактор "Общество"
Ива Рудникова, редактор "Моят Капитал"
Ивайло Станчев, репортер "Енергетика"
Иглика Филипова, репортер"Икономика"
Йоан Запрянов, репортер "Бизнес"
Йоана Маркова, мениджър "Социални медии"
Йоанна Иванова, репортер "Свят"
Йово Николов, отговорен редактор
Калина Горанова, бизнес журналист
Кирил Кирчев
, редактор "Икономика"
Константин Николов, редактор "Технологии"
Лилия Игнатова, репортер "Икономика"
Мара Георгиева, редактор "Компании"
Мария Иванова, журналист и мениджър "Съдържание"
Мария Манолова, журналист
Марина Станева, репортер "Свят"
Мартин Димитров, репортер "Свят"
Мила Чернева, репортер "Регионално развитие"
Мирела Веселинова, редактор "Политика"
Момчил Милев, редактор "Отбрана и сигурност"
Николай Стоянов, редактор "Финанси"
Огнян Георгиев, редактор "Икономика"
Румяна Червенкова, редактор "Политика и икономика"
Светослав Тодоров, редактор "Моят Капитал"
Светломира Гюрова, редактор "Свят"
Силвия Радославова, репортер "Предприемач"
Сирма Пенкова, репортер "Медиа и реклама"
Спас Спасов, кореспондент Варна
Тамара Вълчева,
редактор "Моят Капитал"
Теодора Василева, управляващ редактор
Тодор Тодоров
, редактор "Компании" и "Моят Капитал"
Цветелина Белутова, фоторедактор
Галя Прокопиева, изпълнителен директор и директор "Съдържание" на "Икономедиа"
Иво Прокопиев и Теодор Захов, издатели на "Капитал" и "Дневник"

Подписката е отворена за всички. Ако искате да се включите в списъка за подкрепа, пишете на capital@capital.bg.
Александър Александров, управител, Кросроудс България ООД
Александър Кръстев, създател и редактор в "Аз Чета"
Алексей Пампоров, доцент по социология и колумнист в "Маргиналия"
Александър Шабов, Актуално Свищов
Албена Симеонова - фермер
Анна Христова, редактор в dnevnik.bg

Антоанета Найденова, редактор във в."Аз-буки"
Ан Фам - редактор в toest.bg
Асен Асенов, фондация "Едно" за култура и изкуства
доцент д-р Атанас Славов, преподавател по конституционно право и адвокат
Борис Митов, Свободна Европа
Борислав Дивчев
Борислав Стоянов
Боряна Вулова, акаунт директор, PR агенция AMI Communications
Боян Бакърджиев
Бранимир Абуд
Бранислава Бобанац, журналист, Кипър
Васил Такев
Велислава Попова, журналист, главен редактор "Дневник"
Венелина Попова, журналист на свободна практика
Венета Донова, юрист
Вера Стаевска, репортер в dnevnik.bg
Вергиния Крумова Дакова
Вержиния Велчева
Видка Атанасова, редактор в dnevnik.bg
Владимир Петков-Трашов, Демократична България
Владислав Севов - журналист в
toest.bg
Владимир Симеонов - специалист Логистика в Люксембург
Георги Марчев, "Супернови филмс"
Димитър Грозданов Грозданов - Председател -
и целия екип на Сдружение Училище за приключения Реверсо

Доротея Дачкова, журналист във в. "Сега"
Деян Велизаров
Ева Владимирова
Емилия Данкова, собственик на www.sevlievo-online.com
Емил Янев, журналист SOSbg
Елия Златарева, The Media Shop и целият екип на The Media Shop
Зарко Маринов, главен редактор на вестник "Отзвук"
Звезделин Рангелов
Здравка Андонова, репортер в dnevnik.bg
Ива Димитрова

Иван Белитков, журналист в dnevnik.bg
Иван Димитров, журналист в dnevnik.bg
Иван Ангелов Борисов, адвокат
Иван Гинев
Иван Терзийски
Иво Босев
Ирена Юриева Йорданова
Йовко Ламбрев - редактор в
toest.bg
Йордан Петелов - адвокат
Калин Апостолов Ангелов - адвокат
Камен Тотев
Кин Стоянов, журналист
Константин Маринов Господинов, Несебър Струма 25
Красимир Апостолов,свободен българин от София
Красен Николов, журналист от mediapool
Красимир Костадинов
Кристина Христова
Леона Асланова, основател на Иновейшън Стартър
Лили Маринкова, журналист

Лозинка Бакалска
Лора Филева, репортер "Съдебна система и човешки права", dnevnik.bg
Люба Батембергска
Люба Йорданова, фондация "Заедно в час"
Максим Караджов, журналист в dnevnik.bg
Мария Дерменджиева, журналист на свободна практика
Мариета Димитрова, главен редактор на "Blagoevgrad-news" и целият екип на "Blagoevgrad-news"
Мартин Мъдров
Методи Байкушев, адвокат
Момчил Якимов, Ръководител проекти към HPE
Никола Арсенов
Николай Георгиев
Николай Кожев, редактор, Издателство "Бряг" - Бургас
Николина Стефанова
Николай Стимчев
Павлина Сумрова
Петя Владимирова, редактор в dnevnik.bg
Петър Карабоев, редактор в dnevnik.bg
Петя Кръстева
Петър Пламенов Кърджилов
Радослав Русев
Радослава Ефремова, счетоводител
Ралица Кацарска, Програма "Достъп до информация"
Ралица Николова Килиан
Рени Нешкова, журналист, transmе
dia.bg
Севда Шишманова, журналист
Светлана Георгиева, редактор в dnevnik.bg
Силвия Паунова
Силвия Чолева
Станка Тошева, журналист и главен редактор на Капитал (2006-2014)
Стефан Василев
Стефан Ганев, Ph.D
Стефан Миланов, редактор в Медии Клуб Z
Стефан Хранов
Теодора Коцева
Фани Аронова, журналист в БНТ
Христо Братанов, мениджър "Винарна Братанови"
Христо Ценев, финансист
Цветина Валентинова Въчкова
Юлиана Колева, журналист в dnevnik.bg
Явор Попов

Подписи, събрани във FB Група "
Аз подкрепям Лаура Кьовеши за ръководител на европейската прокуратура":

Николай Неделчев
Димитър Димитров
Николай Капитанов
адв. Камен Добринов Добрев
Марсел Хусеин
Симеон Димитров
Иван Иванов
Владимир Борачев
Даниела Райчева
Женя Георгиева
Кристина Стаматова
Илияна Ангелова
Христо Вълчанов
Калоян Ханджийски
Живка Гьорчева
Тончо Васев
Орлин Аврамов
Людмил Георгиев
Камен Крайчев
Ангел Атанасов
Георги Пламенов Илиев
Денимир Георгиев Котев
Валери Атанасов
Елена Атанасова
Дилян Малкетов
Димчо Колев
Биляна Бокова
Георги Маждраков
Николай Василев Влаеско
Стефан Любомиров Тафров
Иван Лазаров Стоянов
Давид Станислав Мавродиев
Зорница Памукчиева
Биляна Димитрова Вълова
Бояна Пацирева
Станислав Христов
Пламена Йоргова
Лозинка Бакалска
Юрий Цветков
Светломир Минков Станчев
Борислав Пешев
Валери Стойков
Нели Стойнова
Маргарита Илиева Иванова
София Петрова
Силвия Паунова
Тома Белев
Албена Симеонова Върбанова
Нели Димитрова
Ивайло Александров
Георги Пичуров
Стефка Миленска
Румяна Асенова Попова
Десислава Цонева
Красимир Кирилов
Ивайло Попов
Десислава Загорчева
Цветан Петков
Жеко Колев
Ася Цветкова Миевска
Сашо Попов
Мирослав Пенчев
Стефан Петров
Петко Петков
Румен Сейреков
Райна Александрова
Георги Биволарски
Стефка Неделчева
Искра Банкова
Ивелина Матева
Илиан Димов
Татяна Спирова
Цветан Иванов Цеков
Милка Колдамова - Иванова
Младен Петров Минков
Филип Колев
Александър Ненов
Светлин Господинов Неделчев
Методи Колев
Николай Стоянов Иванов
Ели Илиева
Лъчезар Даракчиев

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Стрела в ахилесовата пета на Бургас 1 Стрела в ахилесовата пета на Бургас

Какво ще прочетете в специалното издание "Капитал Градове: Бургас"

29 май 2020, 3213 прочитания

Празните стаи на втория епизод от кризата Празните стаи на втория епизод от кризата

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

29 май 2020, 2653 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Коментари и анализи" Затваряне
Цената на газовата корупция

Турски поток

Още от Капитал
Бодлива ситуация при розовото масло

За оптимистите кампания 2020 е критичният хаос, от който ще произлезе новият, по-добър ред в бизнеса с маслодайни рози.

Новият син папа

Наско Сираков няма финансовия ресурс да издържа "Левски", но разполага с доверието на феновете

Площад "Александър Невски" ще се ремонтира, но няма да се промени

Общината ще похарчи предвидените 17. млн. лв. за реконструкцията на зоната, но ще има само козметични намеси

Епидемията от COVID-19 в Русия е много по-тежка, отколкото Кремъл признава

Подобно на своя съветски предшественик, системата на Владимир Путин е пълна с лъжи

Средиземноморска арт диета

Парижкият дигателен център за изкуство Atelier Des Lumieres показва изложба с работи на Моне, Реноар, Шагал

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10