Данък добавен популизъм

ДДС и партийни субсидии

Политиците тук забравиха да правят политики. Основания за това твърдение има много, но поредното падение дойде през последните дни: две от старите партии - ДПС и БСП, решиха да се харесат със сваляне на цени през намален ДДС. Премиерът не закъсня и ги контраатакува с популизъм - да се спрат субсидиите за партиите от бюджета. И двете предложения са лесни за смилане и вредни (за ДДС виж защо в този текст), но това явно няма значение за българския политически стил.

Макар представители на всички партии да признават, че предложенията не са ОК и имат нужда от дълбоки редакции, законопроектите са готови и вече се обсъждат и гласуват от депутатите. Сега между партиите в парламента ще започне търговия и всеки скрито от избирателя ще си получи награда за промяната в позицията. По-вероятно "прозрението" ще е в редиците на ДПС, които добре познават техниката на преговори с управляващите. А БСП пак ще твърди пред избирателите, че се грижи за тях, но лошите не им смъкват цените.

В един по-перфектен свят политиците трябваше да предлагат по-смислени и работещи решения. Например, вместо да отварят вратички за точене на ДДС през различните ставки, може да предложат как да се свие сивият сектор и с парите да се увеличат помощите само за наистина уязвимите групи в обществото. Или пък ако искат да оживят бизнес и потребление, могат да намалят ставката на ДДС, но за всички стоки. Но стъпки от този род са вързани с истински анализи, мислене и непопулярни мерки.

При партийните субсидии също може да се търси смислено решение - подкрепата да е до максимална сума независимо от големината на партията. Но не това е стихията на новия български политик. Той по-скоро мисли за сделки, бързо усвояване на излишъци и как да си купи повече избиратели. А за големи промени в болни сектори като здраве, образование и т.н. ще чакаме дълго, тъй като нови партии без чисти финансирания ще се появяват все по-трудно.

Етикети

партии ДПС БСП ДДС
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Сега фаталният обществен проблем са възникващите щети от работата на централната банка. Заради държавната грешка – колкото повече работи правителството за икономически растеж, толкова повече са възникналите щети. При създадената обстановка щетите се увеличават. Правителството е с подсигуряван провал.
  Фаталната държавна грешка за възникващи щети от работата на централната банка създава щети, които са много по-големи от разходите за партийни субсидии.
  Абсолютизирането на проблема за партийните субсидии ангажира общественото внимание със сравнително малко важна тема и подпомага за нови щети от работата на централната банка.
  Устойчивият държавен просперитет е възможен с реализиране на правителствено противодействие спрямо щети от работата на централната банка.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Степенувани ставки по ДДС има във всички страни от ЕС с изкл. на България и Дания. Така че причината да си караме с фундаменталните 20 % ДДС едва ли е в неспособността на ДПС и БСП да наложат друго.

  Господството на косвените данъци са механизъм за преджобване предимно на ниските слоеве от пирамидата, които са и най-многобройни, защото пирамидата на доходите в БТ е доста "разлата". Като към това се прибави и плоския данък, чиято философия е идентична, картината става изключително тъжна.

  След реалния отказ, наложен от Борисов, държавата да финансира партиите, те казаха в прав текст: ние пък ще крадем! Няма партия без обръчи от фирми! И колкото по-дълго е била партията във властта - толкова по-обхватни обръчидепозити има.
  Преразпределение...

  След "диетата" ще оцелеят Герб, БСП, ДПС и патрЕотите. Е, ясно е кои ще ни управляват да второто пришествие...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората