С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
17 юни 2019, 13:36, 2960 прочитания

Мнения Daily - По темата "тероризъм" цари бюрократично безсилие

И още: Корнелия Нинова печели време; "Кой, за Бога, оглавява тази клоака?"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Спецслужбите ни не могат да се справят с реални заплахи.
Национална (не)сигурност

По темата "тероризъм" цари бюрократично безсилие


От коментар на Екатерина Баксанова в седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика

В края на юли 2016 г. в баварския град Ансбах сириецът Мохамед Далил взривява себе си и ранява още 15 души със самоделна бомба. Във видеото, което сам е записал, той декларира своята лоялност към Ислямска държава (ИД).

На 22 март 2016 г. в Брюксел в резултат на три самоубийствени бомбени атентата умират над 30 и са ранени над 300 граждани. Още същата година белгийският съд се произнася с осъдителна присъда (лишаване от свобода за срок от 7 години) за Халед Хатаб - сириец с белгийско гражданство - за съучастие в терористична дейност. Отговорността за нападението е поета от ИД.Какво е общото между двамата, освен Ислямска държава? Друга държава – България. Първият трябва да бъде върнат в България по Регламента "Дъблин", по силата на който първата държава членка, пред която е подадена молба за международна закрила, е компетентна за разглеждането ѝ. В конкретния случай това е България. Това означава, че молбата за закрила на сириеца е регистрирана от Държавната агенция за бежанците у нас. От това пък следва, че българските власти със сигурност регистрират лицето, а представители на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) водят беседа, но не се усъмняват в него.

Във втория случай сириецът с белгийско гражданство бяга от правосъдието в Белгия като по пътя за Сирия (накъдето се е запътил) минава необезпокоявано през България. Хванат е чак от турските власти.

Примерите са илюстративни, а не изчерпателни. Те разкриват липсата на капацитет на българските правоохранителни органи да се справят с конкретна заплаха – откриването на симптомите/проявленията на автентичната радикализация и набавянето на свързана с това информация.

Когато към горното се добави и друга характерна за родната полиция и прокуратура черта – зрелищните конюнктурни акции с цел реклама, се стига до институционалната и обществена истерия, завихрила се около 16-годишния ученик от гр. Пловдив. Друг въпрос е, че твърде често се оказва, че първоначално изнесените факти се различават от реално установените, а същевременно подходът нарушава презумпцията за невиновност.

Докато тече това изобличаване обаче, прокуратурата и службите за сигурност правят това, което правят винаги, когато са сгазили лука. Първо, не поемат отговорност, а търсят подкрепа от този, който еднолично решава всички важни въпроси в държавата – премиерът. Той, разбира се, ги подкрепя, смъмряйки леко журналистите. Второ, използват случая (инструментализират жертвата за собствения си дневен ред), за да съобщят, че държавата ще създава "антитерористични центрове".

Подобно предложение показва институционалното безсилие на останалите органи, в чиито правомощия влиза борбата с организираната престъпност и тероризма, да се справят с подобен проблем. А те не са малко – ДАНС, ГД БОП, прокуратура (особено специализираната), МВР. На всичко отгоре към ДАНС има създаден и Национален контратерористичен център.

----------
Разделителната линия в БСП е отношението към Бойко Борисов и ГЕРБ.


Левица

Корнелия Нинова печели време

От коментар на Емилия Милчева за "Дойче веле"

Корнелия Нинова ще води БСП и на местните избори. После - после пак ще ѝ искат оставката.

Мнения Daily - По темата "тероризъм" цари бюрократично безсилие

Фотограф: Велко Ангелов


Формално Нинова нямаше за какво да подава оставка. На европейските избори БСП, твърдо втора, увеличи гласовете си с 50 000 спрямо евровота през 2014 г., има един евродепутат повече от предишните четирима и прираст на гласове в София, Пловдив-град, Варна и др. Противниците ѝ в партията обаче решиха, че БСП е изгубила "спечелени избори", а Корнелия Нинова обяви, че ще подаде оставка. Завъртяха се имена в залаганията за нов лидер на социалистите или за някакъв временен шеф до местния вот наесен. Но всичко мина по сценария на партийното ръководство - с делегати, горещо увещаващи лидерката да не напуска поста, с пламенно слово на самата лидерка.

Така оставката се оказа "пунта мара" (в стилистиката на премиера Бойко Борисов). Но с хода си Нинова печели време - за себе си и за избраното от нея ръководство, и демонстрира, че има зад гърба си подкрепата на партията и редовите симпатизанти.

"Поемам имиджови щети, но предпазвам партията от загубата на местни избори", мотивира решението си председателката на БСП. В същия ден получи и подкрепата на президента Румен Радев - "г-жа Нинова знае какво прави и носи отговорност за своите постъпки!" Но държавният глава подчерта и колко е важно за България да има "сплотена политическа опозиция", тъй като "липсата ѝ ще бъде пагубна за нашата демокрация".

В президентските думи прозира една от разделителните линии между Нинова и вътрешнопартийната опозиция в лицето на Георги Гергов, Сергей Станишев, Михаил Миков, Красимир Янков, Георги Пирински, а вече и Румен Овчаров - отношението към Бойко Борисов и ГЕРБ. Това "крило" е диалогично с управляващите. Дотам, че в някои среди се дискутира идеята за "споделен кмет на София" в лицето на Мая Манолова, както и други планове.

Позициите на управляващите в столицата са поразклатени (също и на други места), и това би било удобна формула. От друга страна БСП никога не е печелила в София.

На пръв поглед продължаващите вече две години разпри в БСП изглеждат като борба на недоволната партийна номенклатура, която Нинова "пенсионира" от ръководството на "Позитано" 20.

Някои анализатори смятат, че сега му е времето за идейни и идеологически дебати - поради факта, че БСП, ръководена от Нинова, изрази по отношение на Истанбулската конвенция и мигрантите позиции, различни от тези на европейската левица, обединена в ПЕС. В действителност такива дебати не се водят, но отдалечаването на БСП от ценностите на европейската левица и приближаването към консервативните политики е факт. Този процес едва ли може да се нарече криза на идентичността, защото от стотина години насам вътъкът на БСП не е социалдемократически, а проруската ориентация не се променя, независимо кой управлява на "Позитано" 20 (също като в българската енергетика).

----------
Една членка на ЕС започва да напомня на Туркменистан.


Беззаконие

"Кой, за Бога, оглавява тази клоака?"

От коментар на политолога Евгений Дайнов в неговия фейсбук-профил

В Член 8 на Лисабонския договор, т.е. Конституцията на ЕС, пише следното: "Всяко лице, което притежава гражданство на държава-членка, е гражданин на Съюза." В качеството си на гражданин на Съюза, опитвам се да държа под око процесите в основните държави-членки на този мой Съюз.

Мнения Daily - По темата "тероризъм" цари бюрократично безсилие

Фотограф: Надежда Чипева


Напоследък вниманието ми привлича една балканска държава с постоянно влошаваща се репутация. Внезапен одит на Европейската комисия неотдавна констатира 54 "несъответствия" при тази държава. Като европейски гражданин, нееднократно преминавал през одити знам, че ако една организация има повече от 5 несъответствия, на нея й предстоят тежки месеци на привеждане в нормален вид. А тази балканска държава има 54 такива! Изводът, който правя като европейцки гражданин е, че в тази държава отдавна няма нито управление, нито отчетност, нито контрол, нито законност.

Вглеждам се в тази държавица по-внимателно. Веднага откривам, че в нея законност наистина няма. Никаква. Според нейната Конституция, дюните по морския бряг са ексклузивна държавна собственост, защитена от човешка намеса по силата на директиви на моя Съюз, подписани и от тези тук балканци. Какво обаче правят те? Гласуват закон, според който на дюни може да се строят хотели и басейни, да минават джипове, трактори и танкове. Но ако някой гражданин, който отказва да е в хотел, реши да се възползва от конституционното си право да опъне плажен пешкир на тази дюна – която е негова, бидейки на държавата – веднага подлежи на глоба до 2 500 евро.

Не мога да повярвам на очите си и продължавам да търся материали по въпроса. Почти веднага намирам, че Конституционият съд на държавицата е отсъждал, че на дюните не можеш да паркираш багер. Предлагащите новия закон народни предстсавители, обаче, били казали, че Конституционният съд тия работи не ги разбира; и че с неговите решения те няма да се съобразяват.

"Кой, за Бога, оглавява тази клоака?" си задавам въпроса. Проверявам. Някакъв бивш охранител, "изгрял" покрай бандитските групировки от 90-те години. В разгара на приемане на закона за строеж върху дюните, този индивид, вече твърде мащабен, става на 60. Основните медии се надпреварват да го хвалят като народен герой, спасител на нацията, красавец, умник, световен лидер, водеш мислител и изтъкнат спортист.

Аз, гражданинът на Европа, някъде съм виждал такова явление. Да помсля... Аха, "култът към личността", характерен за по-примитивните версии на социализма. За последно тук, в Европа, виждахме такова нещо в Албания, при управлението на Енвер Ходжа. Днес го гледаме в Северна Корея, Туркменистан и във въпросната балканска държава с лоша репутация.

На този етап на разследването си аз, гражданинът на Европейския съюза, вече си формулирам въпроса: Какво търси тази балканска държава в моята Европа? Та те са по-близо до Туркменистан, за Бога... Пардон, Аллах.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици

И още: Май няма да си купя друг Фолксваген; Каква е новата визия за Европа

14 окт 2019, 3348 прочитания

Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата

И още: Защо Сидеров постави "крадец" и "гей" под общ знаменател; Манипулацията с отнемането на деца е оръжие за масово поразяване

9 окт 2019, 2730 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Задкулисни интереси ли стоят зад нелогичните промени за Черноморието

Ако премиерът не се намеси, резултатът ще е, че все повече млади хора ще тръгват към Гърция вместо към Бургас

Още от Капитал
Любимата пица на София

Успехът на малката пицария Franco’s в центъра на града се крие в качествените продукти, добрата цена и бързото обслужване

Песимизъм печели, оптимизъм - губи

Създаването на къс ETF фонд върху SOFIX отваря възможност за печалби при падащ пазар

"Светкавична война" увеличи отново парите за партиите

Увеличението на държавната субсидия ще разхлаби финансовата примка за опозицията

В къщата на тайните търгове

In-house възлагането на обществени поръчки у нас се използва по странен начин на ръба на закона и за внушителната сума от над 3 млрд. лв.

Не без сестра ми

Режисьорката Светла Цоцоркова за втория си пълнометражен филм "Сестра", който трупа награди преди българската премиера

Театър: "За едно явление от електричеството"

"Възраждане" променя камерното си пространство до неузнаваемост за пиесата по Чехов

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10