Мнения Daily - Колко надпартийна би била Мая Манолова

И още: Местните избори като спирачка на реформите; Кои инвеститори са за предпочитане

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова
Преди септември няма да знаем кандидат-кметовете за София.

Глас народен

Колко надпартийна би била Мая Манолова

От коментар на Емилия Милчева за "Дойче веле"

Общественият защитник Мая Манолова би се кандидатирала за кмет на София, за да направи добро. Или по-скоро - за да продължи да прави добрини на гражданите. Така поне излезе от неделното ѝ участие по bTV. На поредния въпрос дали ще се яви на местните избори наесен Манолова отговори с поредното: "Нямам решение." Нито потвърждава, нито отрича.

Но пренебрежението към това, за което тя и гражданите се борят, е вбесяващо, каза Манолова. "Тоест ще се кандидатирате за кмет, ако ви вбесят докрай?", обобщи водещата. И получи отговор в същата стилистика: "Ако ядосат гражданите, ако продължат да се подиграват с избирателите."

Ама разбира се, че управляващите ще ни ядосват. Ама разбира се, че институциите ще продължат да ни се подиграват. Но преди септември няма да чуем нито едно име на кандидат-кмет на София. Чак тогава ще знаем със сигурност дали Манолова ще е сред тях и дали на настоящия столичен кмет Йорданка Фандъкова ще бъде възложено да се състезава за нов мандат, или премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов ще извади асо от ръкава - чист(о) нов кандидат.

Лидерът на софийската организация на БСП Калоян Паргов вече даде да се разбере, че БСП търси кандидатура за кмет на София, която да е извън рамките на партията. И че припознава Манолова като надпартийна кандидатура. Не бих била кандидат на никоя партия, отвърна Манолова. Което обаче не означава, че би имала нещо против партийната подкрепа.

Но колко надпартийна е Мая Манолова, изстреляна в голямата политика от някогашния лидер на БСП Сергей Станишев и избирана три пъти за депутат с листата на социалистите? Четирите години като омбудсман едва ли я дегизират като надпартийна.

Формулата, която проработи при Радев, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, едва ли ще е ефективна при Манолова в София. Както написа Юлиана Методиева, главен редактор на "Маргиналия": "Любимата партия винаги ще наднича иззад Мая, колкото и да се преструва тя на независима. Направо ще стърчи..." БСП може и да наднича, но подкрепата за евентуална кандидатура на омбудсмана за кмет на столицата не е гарантирана - и то не само заради лидерката на социалистите Корнелия Нинова.

А "стърчането" може да започне още от листата с общински съветници, която върви с кандидата за кмет. Кой ще ги номинира, и те ли ще са надпартийни? И ако не, колко "партийни" ще са? Ще трябва да се отговаря и на въпроси за финансирането на кампанията.

И не на последно място: ако влезе в битката за София, залогът за Манолова е голям - загуби ли, не би било редно да доизкара мандата си като омбудсман. Това би я демаскирало.

------------

В правосъдието кипи летен реформистки метеж.

Безвремие

Местните избори като спирачка на реформите

От седмичния коментар на Института за пазарна икономика

Правителствата в България вечно говорят за реформи, но като наближат изборите, всякакъв ентусиазъм изчезва и всичко си остава постарому. Тази година примерите са повече.

Административна реформа

След като в края на миналата година "първият" зам. министър-председател призовава министерствата сами да предложат мерки за съкращаване на администрацията, а преди месец им даде ултиматум да подобрят обслужването на гражданите и фирмите, до момента не изглежда това да е дало резултат. Още в началото на годината се оказва, че плановете за съкращения се отлагат, а част от причината е в непрекъснато възлагане на нови функции на администрацията.

Тол-система

След като в началото на годината стартира изграждането на системата за таксуване на превозни средства над 3,5 тона на база изминатото разстояние вместо заплащаната досега винетна такса, в средата на тази година стана ясно, че въвеждането на системата се отлага. Притесненията около повишаването на разходите за транспортни услуги създават достатъчно напрежение, което бързо се трансформира в политически отстъпки и стартът на системата се отлага от 16 август 2019 г. до 1 март 2020 г.

Здравна реформа

Още с назначаването на настоящия министър на здравеопазването в началото на ноември 2017 г. той обещава провеждане на цялостна здравна реформа. Около година след това министерството му представя две хрумвания (трудно могат да се нарекат аргументирани предложения) за реформиране на системата, които са посрещнати с множество критики. Отсега е ясно, че обсъждането на конкретни параметри на модела ще бъде отложено за края на годината.

Съдебна реформа

И докато в останалите сектори се констатира отказ от реформи, то в правосъдието кипи летен реформистки метеж.

На първо място, министърът на правосъдието Данаил Кирилов, вместо да изработи модел за независимо разследване и отстраняване на главния прокурор, каквато препоръка се отправя към страната над 10 години, предложи обратното. Инициира законови промени, с които да бъдат подчинени председателите на върховните съдилища на прокуратурата, овластявайки прокурори да ги разследват.

Отново от Министерството на правосъдието се задават ежегодните летни изменения на Закона за съдебната власт, които да отменят и дребните постижения на извършената през 2015 и 2016 г. реформа. В този контекст Висшият съдебен съвет продължава да бъде орган, призван да отстоява независимостта на правосъдието, който няма становище по ключовите за съдебната власт теми и законопроекти.

------

При изпълнение на договорите частните предприятия са за предпочитане.

Капиталовложения

Кои инвеститори са за предпочитане

От коментар на икономиста Красен Станчев за "Свободна Европа"

Ухажването на инвеститори е много различна емоционална и дипломатическа практика. Поне така излиза от сравняването на българските власти с политици на Запад и Изток. Какви инвеститори си търсят различните държави? Как ги търсят и как ги удържат? Ето примери.

От Запад се търсят частни инвеститори със съществен достъп до капитали и високо място във веригата на добавена стойност. Такива са случаите с "Фолксваген", представян, впрочем невярно, като най-голямата (възможна) инвестиция в нова България, и с концесията на летище София (приходите от която вече са предвидени в бюджета).

Твърди се, че към България могат да потекат инвестиции от Тихия, Атлантическия и Северния ледовит океан. От Изток се търсят инвестиции от държавни компании. Наскоро председателката на парламента и президентът Радев поканиха точно такива компании от Русия и Китай. Ако мостостроенето успее, твърди се, че инвестициите ще потекат към България от Тихия, Атлантическия и Северния ледовит океан.

Държавните предприятия са по-рискови инвеститори от частните. Спрямо тях данъчни, природоопазващи и всички други правителствени контролни органи не могат да предприемат същите мерки, каквито прилагат към частните предприятия, ако те нарушават законите. А чуждестранните държавни предприятия са още по-рискови.

При изпълнение на договорите частните предприятия са за предпочитане. След всяка по-значителна продажба на държавно предприятие на частен чуждестранен инвеститор през 90-те НЕК веднага предявяваше неплатените с години сметки за ток. Така беше със "Соди-Девня" и мина "Челопеч". Но не и с "Кремиковци", докато беше държавно предприятие. (Към датата на приватизацията то дължи около 2 млрд. лв. на други държавни предприятия. Те не бяха изплатени дори и след приватизацията.)

Законите се прилагат по-трудно спрямо вътрешни частни инвеститори, отколкото спрямо чуждестранните. Случаят "Кремиковци" показва още, че законите се прилагат по-трудно спрямо вътрешни частни инвеститори, отколкото спрямо чуждестранните. Същото е положението и при банките, както се видя в случая КТБ. Местните инвеститори имат политически връзки и чисто човешки приятелства с управляващите. Чуждестранните държавни инвеститори са пряко свързани с техните собствени управляващи. При големи страни с диктаторски режими дипломатическите усилия за третиране на техните държавни инвеститори наравно с всички останали са обречени на неуспех.

Но има и странични ползи от частни чуждестранни инвеститори: опитите за завземане на такива предприятия неминуемо предизвикват демаршове от посланиците на съответните страни. Резултатът обикновено е възстановяване на правовия ред, защита на правото на собственост и изпълнението на договорите. Най-известен е казусът "Белведере", а също и този с "Глориент". Изземването на "Белведере" беше блокирано от изявление на посланика на Франция. Той посочи част от "гнилите ябълки" в правораздавателната система. Последва уволнение на съдебните посредници, но не и разследване за това кой е поръчал експроприацията. Все пак, макар историята да остана в обществената памет с неглижиращото фолклорно наименование "Двете каки", заслугата е на седмината посланици. Що се отнася до "Глориент", без шум съдилищата сами блокираха отнемането на доход от британския инвеститор.

Още от Капитал