Новият брой: Магистрален грабеж

Мнения Daily - Фискалната децентрализация не значи по-високи данъци

Мнения Daily - Фискалната децентрализация не значи по-високи данъци

И още: По-добре авторитарни лидери, само мир да има; Какво е за патриотите мажоритарен вот

3437 прочитания

© Надежда Чипева


Премиерът Борисов бързо сложи край на дебата в предизборни условия.

Местна власт

Фискалната децентрализация не значи по-високи данъци

От коментар на Явор Алексиев за седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика

За втори пореден път, точно в навечерието на местните избори, в общественото пространство се завърта идея за постигане на фискална децентрализация чрез увеличаване на данъка върху доходите. През 2015 г. това става след изказване на министъра на финансите Владислав Горанов, а през тази година повод за повдигане на темата е интервю на вицепремиера Томислав Дончев.

Както и през 2015 г., фокусът е поставен върху евентуално увеличаване на размера на данъка върху доходите на физическите лица (с до 2 процентни пункта) в полза на общините (10+2), вместо изпълнение на стратегическия ангажимент за споделяне на част от вече събираните приходи (8+2). Така за втори пореден път, в навечерието на местни избори дебатът за децентрализация се превръща в дебат за по-високи данъци – тема, която, както показахме преди месец, е табу за местните власти в подобни периоди. Никой няма интерес да обсъжда по-високи данъци, докато избирателите се отправят към урните, включително премиерът Борисов, който бързо се опита да сложи край на дебата.

Представете си обаче колко различна би била предизборната реторика на кандидатите за кметове и общински съветници, ако вместо правото да вдигат данъци им се предлага свободно да управляват част от вече събираните такива. Това би създало предпоставки за реална политическа надпревара, базирана на идентифициране на местни проблеми и предлагането на решения за тях – далеч отвъд киченето с/оплюването на резултатите от европейски проекти, което ни очаква.

Споделянето на част от постъпленията от вече събирания данък върху доходите на физическите лица с общините ще намали не само съществуващите политически зависимости, изразяващи се в непрестанните молби към Министерски съвет за отпускане на допълнителни средства за местната власт, но и зависимостта на местните власти от европейски средства. Дори чисто математически структурният ефект, който моделът "8+2" ще постигне върху разпределението на публичните разходи между централната и местната власт ще бъде по-ясно изразен от алтернативата "10+2". В идеалния вариант, когато общините получат правото не само на споделени приходи, но и да определят размера на ставката в определени граници, възможността им да оказват влияние върху условията за живот и правене на бизнес също ще бъде по-голяма, в сравнение с алтернативата - да натоварят допълнително данъкоплатците.

Има и друго - ако процесът на фискална децентрализация тръгне в посока "нагоре", ще бъде създаден прецедент, който трудно ще бъде нарушен в следващи периоди.

-------

Смисълът от европейската интеграция на Балканите бе преобърнат.

Евролицемерие

По-добре авторитарни лидери, само мир да има

От коментар на Ивайло Дичев за "Дойче Веле"

Има един такъв балкански парадокс: всичките лидери на Балканите се кълнат в европейската перспектива на страните си, но същевременно се отдалечават от нея.

Огледайте региона. При кого отиде Макрон тази седмица? При министъра на информацията от правителството на Милошевич, човек на ултранационалиста Шешел, който беше призовал за всеки сърбин да се убиват по 100 мюсюлмани. Днес г-н Вучич е стожер на европейската интеграция в региона, ще купува ракети Мистрал, а може и французите да строят метрото в Белград. И най-важното - надяваме се той да вразуми косовския министър-председател Тачи, след като миналия ноември страната му наложи 100% мито върху сръбски стоки в отговор на вече не помня каква обида.

Кой е Тачи? На няколко пъти той беше спасяван от Международния наказателен трибунал по реал-политически съображения: на армията за освобождение на Косово, която той оглавяваше в края на 1990-те, се приписват престъпления, сред които търговия с органи на сръбски военнопленници.

В Албания няма избори, които да не бъдат оспорвани от опозицията с яростни протести; по времето на местния вот през юни се чуха гласове, че най-добре ще е да се върне формата на протекторат от времето след Първата световна война. Босна се управлява до днес от трите етно-националистически формации, които нямат никакъв интерес да променят политическата констелация, закрепена от Дейтънските споразумения преди четвърт век. Социалистите в Румъния вадят на площада гигантски демонстрации срещу замитането на кражби; България пък напоследък един американски филм изобрази като държава, завладяна от мафията, начело с един корпулентен бизнесмен.

Който влязъл в ЕС - влязъл, другите вероятно ще почакат. Любопитно само защо европейците, така чувствителни към демокрацията във Венецуела, си затварят очите пред онова, което става в собствения им заден двор. Отговорът е в магическата дума "стабилност". По-добре авторитарни лидери, само мир да има и по-малко емиграция.

Самият смисъл на европейската интеграция в балканския регион е преобърнат. На запад процесът, започнал с основаването на общността на въглищата и стоманата, имаше за цел да обедини индустриите и да преодолее националните граници. На Балканите е точно обратното: Европа е средство, чрез което да се укрепи властта на националните лидери, да се завърши национално-строителния проект, да се укрепят спорните в много случаи граници. Ето на, аз съм вашият легитимен вожд, гостува ми френският президент, приема ме германският канцлер, гордейте се и ме слушайте! Що се отнася до икономиката, в тези страни тя си остава дълбоко зависима от политическата власт - върви, че открий някакъв завод без благословията на управниците. Нашето си е за наши хора.

--------

Това, което имаме като парламент, е потресаващо.

"Законотворчество"

Какво е за патриотите мажоритарен вот

От коментар на Любен Обретенов за "Клуб Z"

Добре дошли в обединенопатриотична България! В нея, наред с всички други прекрасности - бой на възрастни жени по границата, омраза към всяко различие, груб език към малцинства и хора в неравностойно положение, упражняване на национализъм с цел прикриване на далавери, връщане към Евразия и т.н. - се оказа, че мажоритарният вот е просто смокинов лист за партиите, зад който да си крият срамотиите. А представителната демокрация се свежда до това села с над 200 души жители да си избират кмет.

Мотивите на предложенията за промени в Изборния кодекс, внесени от депутати от "Обединени патриоти" и независимия Спас Панчев за разкош, са връх на юриспруденцията и забележителен принос към открития и честен политически процес. Според тези мотиви, ако има пряк избор за кметове в села от над 200 души, "това кореспондира с пряката демокрация".

Свещена простота! Г-да патриоти, и 5 души да избират кмет, това е само и единствено представителна демокрация и няма нищо общо с пряката. Защото тези 5 души избират свой представител във властта. Пряка демокрация е хората да вземат властта в свои ръце, като си кажат мнението по даден въпрос.

За да ви е по-лесно - пряка демокрация е онова, с което вие и коалиционният ви партньор ГЕРБ се гаврите както намерите за добре. С пряка демокрация респектиращо голям брой хора поискаха мажоритарен избор на депутати, електронно гласуване, 1 лев на глас партийна субсидия. Вие засега изпълнихте само последното, защото ви е удобно, а другото не ви изнася.

Какво е за патриотите мажоритарен вот - става ясно от предложението, с което се иска местните коалиции да не носят името на някоя от формациите в тях, а етикет да им бъде името на кандидата. И всички партии, които го подкрепят, да се скрият зад него. Мотивът за това предложение е забележителен - на местния вот водещ принцип бил мажоритарният.

Величава глупост! Първо, на местния вот водещ е пропорционалният "принцип", защото чрез него се избират общинските съветници. А те гласуват решенията, които после мажоритарно избраният кмет изпълнява. Във вота за общински съветници има преференциално гласуване, което е някакъв мажоритарен елемент. То обаче е силно осакатено, тъй като водачът на листата не може да бъде изместен с преференции.

Второ и по-важно. Идеята на мажоритарния вот не е някакви партии да се крият зад някакво име. А напротив - неговата цел е партиите да бъдат принудени да издигат имена, които събират обществена подкрепа. А не просто послушковци на партийните централи, както е сега.

Едно е сигурно - нещо трябва да се промени в механизма, по който си избираме депутати. Това, което имаме като парламент, е потресаващо.

Премиерът Борисов бързо сложи край на дебата в предизборни условия.

Местна власт


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход