Мнения Daily - Фандъкова най-вероятно ще се кандидатира за нов мандат
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Фандъкова най-вероятно ще се кандидатира за нов мандат

Мнения Daily - Фандъкова най-вероятно ще се кандидатира за нов мандат

И още: Идването на туркменски газ през Русия звучи като анекдот; Управлявайте храните умно

3537 прочитания

© Велко Ангелов


Задават се местните избори на коалициите.

Вот

Фандъкова най-вероятно ще се кандидатира за нов мандат

От анализ на Полина Паунова за "Свободна Европа"

Омбудсманът Мая Манолова би приела подкрепа за кметската си кандидатура в София от всякакви формации без расистки, а съдията Методи Лалов напусна съдебната система и обяви, че може да се включи в надпреварата за столицата. Така научихме за две от подготвяните кандидатури за кмет на София.

Малко повече от месец преди официалния старт на предизборната кампания картината изглежда така - това ще са местните избори на коалициите. Към тях се очаква да прибегне дори и ГЕРБ, които по традиция търсеха партньорство с други партии чак за балотажите, а на първия тур играеха сами.

Най-голямо е любопитството за битката в София. "Загуба на столицата е равносилна на загуба на европейските избори", казва член на ръководството на ГЕРБ пред Свободна Европа. А от думите му става ясно, че за най-големия град в България партията му има две алтернативи: "Или трябва да признаем, че сме се провалили, и да оттеглим Йорданка Фандъкова, заменяйки я с друга номинация. Или трябва да продължим да играем с нея. Признаването на грешка в една толкова изнервена ситуация като сегашната би било грешка", смятат от ГЕРБ.

И затова отбелязват, че най-вероятно Фандъкова ще се кандидатира за нов мандат в града. "Нали се покаяхме вече за Пловдив, не може за всички градове", смятат в ръководството на формацията.

Срещу Фандъкова почти сигурно ще се изправи общественият защитник и бивш депутат от БСП Мая Манолова, за чиято кандидатура се говори още от преди европейските избори. Омбудсманът не иска да бъде издигната от социалистическата партия, в която тя членуваше, преди да заеме поста. "Мая настоява да бъде подкрепена от инициативен комитет и БСП да е в него", разказват от "Позитано" 20.

Досега самата Манолова избягваше темата и не отговаряше конкретно на въпроси дали ще се кандидатира, но в първата седмица на август даде ясни сигнали, че това по-скоро ще се случи. Основната й идея е да стигне до втори тур срещу Фандъкова и тогава освен подкрепата за нея от БСП да получи гласовете и на десницата. "Ние няма как да кажем – подкрепете Мая Манолова. Все пак тя беше активна по време на Орешарски. Може да се надява да получи нашите гласове, но и да гласува някой десен за нея – това ще е негово решение, а ние няма да призоваваме нашите избиратели, ако се стигне до балотаж Манолова – Фандъкова", коментират от "Демократична България".

"При Манолова проблемът по-скоро е, че подкрепата, която ще получи от БСП, й сваля процентите, от една страна, а без БСП, ако играе самостоятелно, процентите й са твърде ниски, за да достигне до втори тур", обясняват от "Позитано".

В БСП са наясно, че "играе" ли Мая Манолова за кметския пост, е напълно безпредметно те да издигат кандидат, защото тя ще отнеме от левия вот. "Намираме се в патова ситуация – и ние, и Мая. Не можем един без друг, а можем само да понасяме загуби един от друг", смятат социалисти.

-------

В този анекдот обаче има на теория и един хъб "Балкан".

Енергетика

Идването на туркменски газ през Русия звучи като анекдот

От анализ на Емилия Милчева за "Дойче веле"

Протоколни снимки с протоколни усмивки от среща, на която българският премиер Бойко Борисов пак е говорил за газопровод и газ от Русия, а руският му колега Дмитрий Медведев - за "съчетаване на черноморския и каспийския потенциал". Това е резултатът от посещението на Борисов в Туркменистан, където той бе единственият премиер от страна - членка на ЕС, взел участие в първия Каспийски икономически форум.

Източник: Reuters

Борисов замина за бившата съветска република с цел да преговаря за газ от Туркменистан. Но пътят на синьото гориво до България зависи от Москва, тъй като и трите трасета за пренос минават през руска територия. И докато българските журналисти говорят за "принципно съгласие" от страна на Медведев за доставки на туркменистански газ, руските не съобщават нищо такова. Но пък отбелязват как на форума руският министър-председател е заявил, че всички проекти в Каспийско море трябва да преминат през екоекспертиза.

"Абсолютно съм убеден, че всички големи проекти в Каспийско море трябва да преминат през задълбочен и безпристрастен екологичен преглед с участието на експерти от всички каспийски страни (Русия, Азербайджан, Иран, Казахстан и Туркменистан - б.а.)", казва Медведев. А това означава (почти) непреодолими пречки - въпреки уверението на Борисов, че България е "като вход за Европа". А и представете си само: газ от Туркменистан, конкурент на руския, който да се пренася през руска тръба към държава, подкрепила санкциите на ЕС срещу Русия? Само в анекдот.

В този анекдот обаче има на теория и един хъб "Балкан" плюс една, също на теория, втора тръба на "Турски поток", която българските власти упорстват да наричат "Балкански поток". През първата, предназначена за пазара на Турция, газ ще потече през януари догодина. За втората министър Петкова заяви в Туркменистан, че се надява "съвсем скоро нещата да бъдат финализирани и да се пристъпи към подписване на договор".

Петкова има предвид договор със строителя на нова газопреносна мрежа в България - саудитския консорциум "Аркад", чиято оферта преди това бе декласирана в полза на участник, зад който седеше руска компания. Надеждите са по тази мрежа да тече газ от "Турски поток" и да се захранва хъб "Балкан". Тази инфраструктура ще струва на България стотици милиони, които страната ще изплаща с парите от евентуалния транзит за Сърбия и Унгария.

Само че за втората тръба на "Турски поток" все още няма никакви гаранции от страна на Европейската комисия. И едва ли ще има до късната есен, когато изтича мандатът ѝ.

Извън газа, скоро ще има раздвижване по друг енергиен проект - за втората АЕЦ, оферти за която се подават до 19 август. "Очакваме руската компания "Росатом" да депозира своето заявление за участие", заяви енергийният министър. Чакат се и предложения от американската General Electric, китайската CNNC, френската Framatome и корейската Korea Hydro & Nuclear Power Co. Името на избраната компания ще стане ясно след година. Преди година първият заместник генерален директор на "Росатом" Кирил Комаров заяви, че "големите енергийни проекти не могат да бъдат реализирани без участието на държавата под една или друга форма".

-------------

Развивайте екологичната интелигентност, тук и по света.

Околна среда

Управлявайте храните умно

От коментар на бившия министър на екологията Юлиян Попов в неговия фейсбук профил

Тази седмица беше публикуван доклада на IPCC за климатичните промени и земната повърхност (земеползването). Това е един от най-важните икономически доклади за тази година. Докладът е, 1400 страници без анекси и допълнения, писали са го 107 учени от 52 държави, които са анализирали 7000 публикации и 28 000 коментара. За наша радост авторите са написали и политическо резюме, което е само 43 страници и което според мен трябва да бъде прочетено от всеки икономист, политик или политически анализатор (Google: IPCC Climate Change and Land) и би трябвало да бъде предмет на активен медиен и политически дебат у нас. Но не е.

Източник: Reuters

Докладът веднага породи странни заглавия за това как всички трябва да престанем да ядем месо, кюфтетата да са с купони, как само биоземеделието ще спаси света или как нищо не може да ни спаси. В доклада няма подобни неща. Като всеки сериозен научен доклад той описва различни сценарии и вероятности и се позовава на огромно количество специфични изследвания. За всяка прогноза докладът отбелязва каква е вероятността тя да се сбъдне. Това е нормално, защото никой сериозен учен не се занимава с онова, което ще стане. Сериозните учени понякога казват каква е според тях вероятността нещо да се случи.

С други думи, докладът дава ценна информация за това как да управляваме рисковете, свързани с нарастващото богатство и консумация на населението, нарастването на самото население и взаимосвързаността между климатичните промени и използването на земната повърхност (land). Всичко това не прави доклада по-малко сериозен и заключенията от него по-малко тревожни.

Основното заключение на доклада е: It’s complicated. Сложно е. Всеки, който реши да го обобщи в едно заглавие, рискува да каже нещо, което не е така, да опрости неадекватно нещата и да навреди.

Няколко по-прости, крайно неизчерпателни, не строго научни, но, надявам се, полезни заключения:

1. Учете. Развивайте екологичната интелигентност, тук и по света. С учене ще се увеличи добивът от декар. Основната цел в крайна сметка е да извадим повече калории от декар, устойчиво, без да съсипваме земята.

2. Не преяждайте (800 милиона са недохранени, 2 милиарда - затлъстели). 3. Управлявайте умно храните (няма нужда да хвърляме 1/3 от храната, която произвеждаме). Все пак по-добре е да хвърлиш храната, отколкото да преядеш. Най-добре е да мислиш предварително.
4. Пазете горите. Грижете се за тях. Гасете пожарите. Не като Путин. 5. По добре да строим с дърво, отколкото да се отопляваме с него. 6. Все пак популяризирайте високоефективните печки за горене на дърва. По цял свят. Те ще помогнат да се горят по-малко и съответно да се секат по-малко дървета.
7. Развивайте градско и крайградското дребно земеделие. Идват местни избори, питайте кандидат-кметовете: а каква е позицията ви за доклада за земята на IPCC. Ако не друго, поне ще ги объркате. 8. Развивайте и вертикалното земеделие. Не забравяйте, че Холандия, с площ 1/3 от тази на България, е вторият най-голям износител на селскостопанска продукция след САЩ. 9. Дигитализирайте земеползването. Във всички възможни насоки. Технологиите ще помогнат много. (Виж и точка 10.)

10. Докладът подсказва широк спектър от икономически възможности (и рискове) за България. Между редовете може да откриете пътища за значимо и устойчиво увеличение на БВП на България.

Последната точка е особено важна за икономическата ни политика. За съжаление БАН не съществува, университетите ни си имат друга работа, министерствата нямат капацитет да анализират доклада и неговата икономическа значимост, медиите и те са заети с нещо друго (можеха поне да преведат и разпространят прессъобщението на доклада). Лято е.

Задават се местните избори на коалициите.

Вот


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker

    Няма да гласувам за пионката на Борисов. Да я праща консул в БарЦелона. А чакай, там вече е заето. Ок Ню Йорк тогава.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK