Мнения Daily - Мая Манолова е класически представител на статуквото
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Мая Манолова е класически представител на статуквото

Мнения Daily - Мая Манолова е класически представител на статуквото

И още: Политиката ни затъва до дъното на битовата чалга; Службите не трябва да имат автоматичен достъп до информацията на МОН

5776 прочитания

© Велко Ангелов


Политическото й възраждане преминава през системата, а не въпреки нея.

Глас народен

Мая Манолова е класически представител на статуквото

От коментар на Владимир Шопов за "Свободна Европа"

Походът на Манолова към властта всъщност носи любопитни въпроси за нашата политика. Успешните политици на последните две десетилетия неизменно играят пиесата на аутсайдера, на анти-системността, на голямото обещание. Симеон Сакскобургготски комбинира цивилизационно обещание с картина на моментално материално благополучие, Бойко Борисов обеща възмездие, анти-корупционен поход и закъсняла справедливост.

Тяхната неполитическа идентичност и дистанция от системата бе основният им коз, решаващата гаранция за честност на намеренията и достоверност на обещанията. Тази политическа траектория вече се приема като универсална рецепта за успех. Мая Манолова обаче печели обществено доверие по друга пътека и ще е особено любопитно докъде ще успее да стигне.

Тя е видимо лишена от няколко съществени предимства на предходните успешни кандидати за политическа слава. Има политическа и парламентарна история в излишък, свързаност с БСП и фаталното решение за подкрепа на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Има продължителна публична видимост като острие на "столетницата", често отличителна със своята ненужна острота и дори арогантност. Има немалко спорни политически връзки, например, общуването с Галеви в по-далечните години на регионалната й активност. Нищо от политическото й битие преди сегашната позиция не подсказваше дори намерение за прераждане като глас и лице на народа.

Манолова спокойно можеше да бъде оприличена на класически представител на статуквото.

Нещо повече, Манолова спокойно можеше да бъде оприличена на класически представител на статуквото, на бързата полза от достатъчно безпардонната амбиция за изкачване в политическата йерархия. И независимо от това, тя е на прага на атака на една от най-важните позиции в българската политическа система, при това с достатъчно приличен шанс за успех. Ако успее, тя ще бъде съществено изключение, защото политическото й възраждане ще е преминало през институционалната система, а не въпреки нея.

Извън съмнение е, че самата позиция на обществен защитник предлага чудесни възможности за анти-системна поза отвътре, за ежедневен турбо популизъм, който обещава всичко на всеки, на момента. Самото нейно избиране бе фрапантен политически подарък, който и до днес буди въпросителни и съмнения. В допълнение, Манолова бързо разбра, че по нашите земи хората не вярват на институции, а предпочитат да вярват на хора, които превръщат себе си в институция. Нещо, което и самият премиер непрестанно се опитва да прави в своето управленско ежедневие.

Но финалната права често е най-трудна и пред нея има сериозни препятствия. Съвсем не е очевидно, че амнезията за нейното политическо минало е толкова дълбока. Рейтингът й може просто да отразява мимолетната полезност за угрижените ни съграждани, а не очакване за съвместно политическо пътешествие.

----------

Почти винаги предизборната кампания дерайлира до кръчмарска свада.

Местен вот

Политиката ни затъва до дъното на битовата чалга

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Днес слушах за първи път арх. Игнатов да говори - по програма "Хоризонт". Моето впечатление е за човек, който говори литературен български език. Не зная по силата на какви неведоми оценъчни критерии говорът на този човек бе определен като "мек".

Фотограф: Надежда Чипева

Българската политика затъва все повече до дъното на битова чалга. Това може да се прави и целенасочено - за да се избягват дебати по ключови проблеми, но също така е и естествен процес. Процес на изпростяване на публичния, особено политическия живот до нивото на кръчмарски разговор.

А иначе за арх. Игнатов има какво да се говори и да се спори. Хората с антикомунистически възгледи не приемат "милозливото" му отношение към ПСА, а хората с по-високи естетически критерии не приемат "освежаването" на ПСА по методите на кичозен национализъм.

Същевременно, този човек съвсем очевидно има впечатляваща професионална експертиза и добър международен опит. Което предполага наличие на публичен интерес да бъде чут, да бъдат дискутирани позициите му за градоустройството и развитието на София. Независимо от това кой го издига за кмет и от това дали има шансове на бъде избран. Както и да бъдат чути мненията на другите кандидати и експерти.

Преди всеки поредни избори моята професионална колегия и по-широки обществени кръгове призовават за съдържателен дебат за управлението - на страната, на града, на ключовите обществени сектори. И почти винаги предизборната кампания дерайлира до кръчмарска свада.

Предстоящите избори са от сериозно значение не само за местната власт. На тях ще се очертаят национални политически тенденции, които ще определят и политическия живот за следващите 1-2 години. Да не започваме тази кампания с фалстарт!

-------

Подобен прецедент отваря врата за "творческите планове" на ДАНС към други информационни фондове.

Тайни

Службите не трябва да имат автоматичен достъп до информацията на МОН

От коментар на Фани Давидова за "Дневник"

На 9 август за обществено обсъждане беше представен проект на Инструкция за достъпа на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) до информационните фондове на Министерството на образованието и науката (МОН). С него се предвижда да бъде регламентиран пълен и перманентен "абонаментен" достъп на ДАНС до информационните фондове на МОН. Според чл. 4. (2) на проекта: "Достъпът до информационните фондове на МОН се предоставя на ДАНС с цел извършване на справочна дейност 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата."

Фотограф: Юлия Лазарова

Вероятно заради жегите и лятното настроение, обществения дебат по темата се ограничи до шеги и закачки на тема "Подривни елементи в четвърта група на детската градина", а образователно министерство пък успокои гражданите със съобщението "Ама то така си беше". В смисъл, то ДАНС по принцип си има перманентен достъп, сега просто ще го разпишем в инструкция.

Правото на защита на личните данни е нещо много просто. Най-елементарно, тя може да бъде обяснена така:

Всеки гражданин има право:

• да знае кой събира и обработва данните му

• какви точно данни са събрани и отговарят ли на истината • защо и с каква цел ще бъдат използвани

• всеки има право на защита ако едно от горните три права бъдат нарушени

Да илюстрираме с пример – данните на моето дете относно преминаването му през степените на образователната система се събират и обработват от училището, в което то учи, и от там се прехвърлят към МОН. Това са данни (без претенции за изчерпателност) за неговата идентичност, ако е необходимо - здравословно състояние, учебни заведения, които е посещавало, и покрита образователна степен.

Като родители ние знаем обема на събраните данни, знаем между кои институции те се обменят, знаем защо и с каква цел – а именно удостоверяване на покрит образователен стандарт.

Всяко използване на тези данни с различна от тази цел е в противоречие с принципите на защита на личните данни, залегнали включително в Директива (ЕС) 2016/680 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни от компетентните органи за целите на предотвратяването, разследването, разкриването или наказателното преследване на престъпления или изпълнението на наказания и относно свободното движение на такива данни.

Разбира се, че в изпълнение на своите задължения, службите за сигурност имат право на достъп до определени информационни фондове, създадени с други цели от от други административни структури. Това обаче трябва да става по всеки отделен и конкретен казус при задължително мотивиране и спазване на определен ред при гарантиране правата на физическите лица, чиито данни се обработват.

Въпросът "Е какво пък толкова" и заключението "Голяма работа" са на ниво, което смятам да подмина без коментар. Няма нужда изобщо да влизаме в разсъждения как точно може да се злоупотреби с подобни "невинни" данни. Има действащ европейски регулаторен стандарт – той категорично не е спазен, дебатът приключва до тук. Всички по-нататъшни обяснения "То така си беше" и "В закона за ДАНС има нормативно основание за подобна инструкция" - отпадат на мига.

Създаването на подобен прецедент, и то с подзаконов нормативен акт, е лошо решение и отваря врата на бъдещи "творчески планове" на ДАНС към други информационни фондове.

Политическото й възраждане преминава през системата, а не въпреки нея.

Глас народен


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK