На Борисов краката са къси

Вярно или не

   ©  Капитал
   ©  Капитал

През тази седмица премиерът Бойко Борисов за пореден път обоснова решения на правителството си с "алтернативни" факти. Като следните:

"След 10 години пети и шести реактор приключват своята дейност...

- С приключилата модернизация на пети блок на АЕЦ "Козлодуй" проектният му живот е удължен поне до 2047 г., потвърдено публично и от министър Теменужка Петкова през 2017 г. Същата операция в момента тече и за шести блок.

- Спирането на реакторите ще струва милиарди, които България няма и за които Брюксел няма да даде помощ както за 1-4.

...и тогава ще увиснем само на кюмюра и въглищата. Тогава ще попитам при тези скъпи емисии каква индустрия ще се прави".

- Разликата между кюмюр и въглища само Борисов си я разбира, но всъщност след 2030 г. въглищните централи няма да могат да работят икономически ефективно заради скъпите емисии и заради завишените изисквания за замърсяване и това е цел на на политиката на ЕС.

"Затова правим тази инвестиция (в АЕЦ "Белене"- бел. ред.) с най-големите инвеститори в света."

- Токът от АЕЦ "Белене" ще е много по-скъп, защото централата в Козлодуй е изплатена. Ако сега себестойността на един мегаватчас от Козлодуй е 60 лв. (според отчета на дружеството за 2018 г.), то очакванията за "Белене" са между 115 и 200 лв. за мегаватчас.

- България е единствената страна в ЕС, която не развива разпръсната енергийна система с гъвкави и чисти енергийни мощности, системи за управление на търсенето и предлагането и съхранение на енергия. Ако АЕЦ "Белене" заработи заедно с АЕЦ "Козлодуй" след 10 години, делът на атомната енергия би бил между 60 и 80% от потреблението в страната - най-високия такъв процент в света.

"Кoвaчки и БCП рaбoтихa зaeднo гoдини нaрeд... тe прocтo в oтчaяниeтo cи нe знaят кaкви глупocти гoвoрят (за намерението на БСП да сезира прокуратурата за монопола на Ковачки в енергетиката - бел. ред)... Oт 13 зaявлeния зa cтрoитeлcтвoто виe мe питaтe зa Кoвaчки. Виждa ли ви ce ceриoзнo?"

- Да, сериозно е. Участието на Ковачки в АЕЦ "Белене" е притеснително не само защото той вече има съмнително голям дял в енергетиката, а и защото всички държавни институции са мобилизирани да не виждат свързаните с това проблеми в сектора. Министър Теменужка Петкова беше "приятно" изненадана от толкова много български инвеститори, т.е. всички свързвани с Ковачки фирми. КЗК отказа да направи проверка, сезирана от четирите работодателски организации, за нарушване на антимонополното законодателство. Да, Ковачки е работил с БСП, както сега работи с ГЕРБ (още през 2011 г. първото правителство на Борисов отказа да затвори "Брикел"). И премиерът промотира човек, който системно не плаща данъци и осигуровки, а ГЕРБ му съдейства да източва държавната енергетика.

"Пламен Георгиев е с няколко образования...

- Досегашният шеф на Комисията за борба с корупцията и конфискация на незаконно придобитото имущество, който напусна поста след скандал със собственото му имущество, има завършено само висше юридическо образование - според автобиографията му, депозирана пред Народното събрание.

...хиляди награди,

- Пак там е посочил една награда - "Джовани Фалконе", раздавана от Областния съвет по наркотични вещества в Благоевград.

... милиарди задържани и конфискувани средства,

- Според годишните доклади на КОНПИ/КПКОНПИ от 2013 (когато Пламен Георгиев я оглавява) до края на 2018 г. влезлите в сила съдебни решения за отнемане на незаконно имущество са за общо около 80 млн. лв. С този темп ще стигне първия си милиард след най-малко 70 години. Не бива да се забравя, че става въпрос не за парични авоари, а за имущество, често оценено над пазарната му стойност и в много случаи непродаваемо – къщи в ромски квартали или на известни бандити, които рядко някой би искал да купи.

...няколко езика".

- Испанският език на Георгиев също се обви в скандални окраски. През февруари 2018 г. той е посочил ниво А2 - прости думи и изрази по всекидневни теми. Преди два дни обаче в. "24 часа" публикува сертификат от фирмата "Никанор" ООД, според който той владее езика на ниво В1 - след дистанционно обучение от 140 часа. Сертификатът е от март 2017 г., точно година преди Георгиев да декларира пред парламента по-ниското ниво А2.

Преподавателката по испански от СУ "Св. Климент Охридски" Боряна Кючукова обяви, че документът е пълен с грешки и вероятно е превод през Google Translator.

А с фирмата "Никанор" през 2016 г. Георгиев е сключил договор за обучение на служителите от КПКОНПИ. Към момента фирмата не предлага на сайта си езикови курсове, а за готвачи, екскурзоводи и т.н.

Взехме решение и го изпратихме консул във Валенсия. Хиляди такива консули има."

- "Капитал" направи официално запитване до МВнР за броя на консулите. Оттам отговориха, че България има общо 17 генерални консули (самостоятелен ръководител на задгранично представителство) в света, а в Европа консулите общо са 59.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Борисов за 11 г навикна да бращолеви глупости, защото момиченцата с микрофоните никога за нищо не го репликираха. Борисов 11 г. тъне в медиен рахат.

  Онзи ден при откриването на разширението на завода на Кока Кола той говори за открити там нови 20 000 работни места и въпреки че изп.директор тактично каза после, че заетите във фирмата в БГ са всичко 2500, медиите пуснаха Борисовите измишльотини, а не директора...

  Не е никак излишно да се припомни, че шеметната кариера на Пламен Георгиев тръгна след случая "Ало, Ваньо", по който той беше прокурор и не видя нито злоупотреба с власт, нито търговия с влияние от страна на премиера Борисов.
  И ако не беше разшумяната издънка с терасата му, сега ПГ щеше да е единственият кандидат за гл.прокурор, а не третата резерва милиционерският юрист Гешев.

  Борисов е медиен продукт. Каквито медиите -такъв и продуктът: ялов.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  А, и Българското дипломатическо дружество и изпратило открито писмо с протест до МВнР и МС за нарушенията в Закона за дипломатическата служба с назначението на ПГ. Според закона политическите назначения при дипломатическите постове могат да бъдат до 20%, което при 15 ген. консула означава трима. В момента 8 ген. консула са политически назначения.

  Я подскажете: коя институция трябва да реагира при престъпване на закон?

 • 3
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  :))))

  "Пламен Георгиев е с няколко образования...

  - Досегашният шеф на Комисията за борба с корупцията... има завършено само висше юридическо образование - според автобиографията му, депозирана пред Народното събрание.

  ...хиляди награди,

  - Пак там е посочил една награда - "Джовани Фалконе", раздавана от Областния съвет по наркотични вещества в Благоевград.

  ... милиарди задържани и конфискувани средства,

  - Според годишните доклади на КОНПИ/КПКОНПИ от 2013... влезлите в сила съдебни решения за отнемане на незаконно имущество са за общо около 80 млн. лв.

  ...няколко езика".

  - През февруари 2018 г. той е посочил ниво А2 - прости думи и изрази по всекидневни теми... Сертификатът зa B1 е пълен с грешки и вероятно е превод през Google Translator.

  Взехме решение и го изпратихме консул във Валенсия. Хиляди такива консули има."

  - "Капитал" направи официално запитване до МВнР за броя на консулите. Оттам отговориха, че България има общо 17 генерални консули а в Европа консулите общо са 59.

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  Наторяване на мозъците на раята

 • 5
  nikvalchev avatar :-|
  Nikolai Todorov Valchev

  Себестойността на 1/квч и на АЕЦ Козлодуй и на АЕЦ Белене е под ЕДНА стотинка! Собственика на Капитал който има Интереси във ВЕИ и ТЕЦ не прави разлика между Себестойност и Изкупна цена? Или се прави на ударен!... Друг е въпроса защо тока от АЕЦ се изкупува за 6 ст./квт а на ВЕИ за 30 ст./квт, на Американските ТЕЦ за 19-20 ст./квт дори и ако не работят, т, н, (студен резерв)????? Кого ще ИЗТОЧВАТ тези Кърлежи, когато АЕЦ ги НЯМА????


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран