🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата на фейка съвсем изтрещя

А още сме на старта на предизборната кампания

Тези хора бяха "командировани" във вторник пред Съдебната палата, за да бъдат показвани по "Канал 3" и две национални телевизии като "лица" на протеста срещу избора на новия главен прокурор, организиран от "Правосъдие за всеки"
Тези хора бяха "командировани" във вторник пред Съдебната палата, за да бъдат показвани по "Канал 3" и две национални телевизии като "лица" на протеста срещу избора на новия главен прокурор, организиран от "Правосъдие за всеки"
Тези хора бяха "командировани" във вторник пред Съдебната палата, за да бъдат показвани по "Канал 3" и две национални телевизии като "лица" на протеста срещу избора на новия главен прокурор, организиран от "Правосъдие за всеки"    ©  Надежда Чипева
Тези хора бяха "командировани" във вторник пред Съдебната палата, за да бъдат показвани по "Канал 3" и две национални телевизии като "лица" на протеста срещу избора на новия главен прокурор, организиран от "Правосъдие за всеки"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Сюжетите, които срасналите се власти разиграха с дезинформационните си бухалки само в рамките на няколко дни, стреснаха дори и по-хладнокръвната публика, обръгнала на всякакъв вид политически скечове, предназначени за телевизиите. Като се започне от атаката срещу столичния кандидат-кмет на "Демократична България" с недостигана досега низост, мине се през шпионската пародия с акцията срещу "Русофили" и се стигне до двойната употреба на докарани с автобуси "батки" в изпадналата в истерия кампания за новия главен прокурор Иван Гешев, наред с излезлия от контрол сценарий с готвен от критиците му преврат срещу Борисов. А сме още на старта на предизборната кампания за местната власт.

Насложиха се наистина два големи залога - трън в петата на управляващите е и неясният изход от вота в София, и възможността президентът Радев да не подпише указа за Гешев, влязъл вече в ролята на главен прокурор по начин, който прави още по-проблемна процедурата с кандидатурата му. Форматите на кампанията за нейната подкрепа стават все по-уродливи и вече фашизоидни - във вторник, за когато беше обявен отдавна протестът срещу избора на новия главен прокурор, организиран от гражданската инициатива "Правосъдие за всеки", част от докараните с автобуси направиха смехотворен контрапротест пред президентството, а друга част бяха командировани в истинския, за да бъдат "интервюирани" от "Канал 3" и две национални телевизии като негови "лица". Кое обществено мнение и с каква тежест целят тези усилия не е много ясно, но заедно със съшитата с бели конци "шпионска афера" биха могли да вдигнат още рейтинга на Румен Радев.

Изглежда, и резултатите от проучванията за София за вътрешна употреба вероятно са такива, че сянката от втория тур на президентските избори през 2017 г. е започнала да ги преследва, заедно със случилото се при подобни обстоятелства в Истанбул и дори в Путинова Москва, където силните кандидати на опозицията въобще не бяха допуснати до участие. Ясно е, че битката ще се води за гласовете на т.нар. градска десница, които на втория тур биха могли да наклонят везните. Но само пълно изтрещяване би довело някого до идеята, че тъкмо обругаваните като "соросоиди" и подиграваните като "умните и красивите" могат да бъдат агитирани с фейк от най-ниско качество, като изброените по-горе акции, в които властта си партнира със структури със специално предназначение, наричани все по-често нежурналистика и немедии.

Броенето на границите, които се преминават, и дъната, до които се стига, обаче също не върши работа. Защото още по-фейк е илюзията, че като минат изборите, ситуацията ще се "нормализира". Е, няма. Ситуацията от доста време е качествено различна и в нея понятия като приличие, достойнство, правила, права, включително и нормалност, нямат никаква стойност.

6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 2
  • + 37

  Има теми, по които Капитал трябва да бъде подкрепян винаги и безусловно, защото изразява обществената позиция за:
  1. Безумието "Гешев - назначен за гл.прокурор";
  2. Симулацията, че държавата се управлява с визия;
  3. Яхването на всички възможни власти от една нискочела особа;
  4. Забъркването на България в междуняародни скандали за отвличане на вниманието от местни корупционни практики;
  5. Създаването на общ фронт срещу Герб, който е проказата на България. Дошло е време за правителство на националното спасение.
  6. Наказателно преследване, а не партийни низвержения за престъпления;
  7. И не накрая - преустрояване на прокуратурата по модела й в Царство България: не съветска силова пирамида, а обвинители към съответните съдилища, подчинени, както и съдиите, на председателя на съда.

  Не е ли крайно време да опитаме заедно да направим държавата си нормална!?

  Нередност?
 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • - 6
  • + 12

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Да. Коалицията, която предлага всичко това се казва Демократична България.

  Нередност?
 • 3
  soren avatar :-P
  soren
  • - 4
  • + 1

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Имам някакъв спомен, че Иван Костов направи реформата по т.7 и после сам я отмени.

  Нередност?
 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 7

  До коментар [#3] от "soren":

  Няма такова нещо.
  С Конституцията от 1947 г. се налага съветския модел на пирамидалния военнизиран модел - всички районни прокурори са подчинени на окръжния, а районните и окръжните - на главния. С леки изменения така е и до днес. Днешният Цацаров има толкова власт (ако не и повече) от кървавия Андрей Януариевич Вишинский през 1935-1938 г.

  Пействам ви от сайта на прокуратура на РБ частта с историята. Четете за след 1944 г. Всичко е описано много подробно. Костов ще остане в историята не с реформи, а с приватизацията...

  https://www.prb.bg/bg/prokuratura/istoriya

  Нередност?
 • 5
  zuk_trombon avatar :-P

  Са
  До коментар [#1] от "D-r D":

  Крайно време е само че трябва всички да се обединим зад Иванчева като най-добрата кандидатура. И без това тя е най-умната от нас
  Пхахахаха
  Идиоти

  Нередност?
 • 6
  v_l avatar :-|
  v_l
  • + 1

  Вече и циганите не им се връзват да им викат за две кифтета ... смятай !
  Чудя се. Верно ли толкова им е акъла и искат това да им електората. Защото ако продължават в тоя дух, само такива и ще останат в БГ + цигани е емигранти.

  Нередност?
Нов коментар