Мнения Daily - Как се сваля властта
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Как се сваля властта

Мнения Daily - Как се сваля властта

И още: Борбата с "хибридчиците" изисква висока демократична култура; Изкупуването на ток от т.нар. "американски централи" е абсурдна комедия

6172 прочитания

© Георги Кожухаров


На всеки преврат по казан ракия за участниците.

Превратно

Как се сваля властта

От коментар на Лола Монтескьо за "Клуб Z"

Дайте ми малко власт и една-две медии и гледайте как се прави пуч! Ето ви пет прости стъпки, за да свалите всяка власт:

1. Най-важното е да улучите точния момент. Преврат не се прави лятото, глупаци! Все пак у нас ли ще организираме пуч или в Гърция, където се е изнесло целокупното гражданство? Около празници положението е същото. Есента е сезонът, в който хората правят зимнина, пращат децата на училище, стягат автомобилите за зимата, довършват ремонтите с бързите кредити, дето са ги взели през лятото... Никой няма време да се занимава с противодържавни дейности, затова не става. Зимата също е проблемна – от една страна има много празници, от друга е студено. Остава само пролетта. Обаче и напролет празник до празник, да му се не видяло. Като почнем от 1-и март, па 3-и март, па 8-и март, па Великден, па да си починем от Великден и станало май. 1-и май, Гергьовден, 9-и май, 24-и май... И хоп, ето, че лятото дошло. Затова, ако искате наистина да изкарате хората по улиците и в гората, зачеркнете им някой почивен ден. Даже за по-сигурно – махнете цял пакет почивни дни наведнъж. Примерно тоя през май. Това е най-сигурният начин да накарате да хванат тоягите точно онези, които никога иначе не излизат по протести и преврати – държавните чиновници.

2. Трябва да е ясно срещу кого е превратът. Че сега тамън стане ясно кой е потенциалната му жертва, и дойде някой автобус с ръгбисти от Перник или животновъди от Ямбол и плурализира гледната точка. Накрая на деня вече не знаеш ще го сваляме ли, тоя дет щяхме да го сваляме, или ще го спасяваме, та хората махват с ръка и превключват канала на "Гласът на България".

3. Дръпни им шалтера, ма не на БНР, главанако! Спри им "Планета", "Веселина", репресирай Преслава, арестувай Криско... Ето ти тогава отзвук, няма да остане човек, дето не е разбрал, че държавата тоя път си отива.

4. Не намесвай чужди сили! На тоя народ, ако му вземеш Русия и ракията, умрел си...

5. Като казах ракията, пак ще повторя. НЕ ПИПАЙ РАКИЯТА! Не може нито да му я спреш, нито да му я забраниш, винаги ще те измами, та по-добре му я обещай. На всеки преврат по казан ракия за участниците. Селското гражданство веднага ще се включи.

------

Всяко антидемократично действие вътре в страната е в подкрепа на външните сили.

Пропаганда

Борбата с "хибридчиците" изисква висока демократична култура

От коментар на бившия председател на СЕМ доц. Георги Лозанов за "Дойче веле"

Хибридната война е един от най-големите проблеми в днешния демократичен свят, подобно на тероризма, бежанците, глобалното затопляне. В своя медиен аспект тя е борба между два разказа за обществото - на либералните демокрации от западен тип и на авторитарните режими от източен - и е продължение на Студената война между съветския и евроатлантическия блок. Само че преди съветската пропаганда беше насочена главно навътре, към собствения народ. Сега, благодарение на развитието на комуникативните технологии, е насочена и навън, главно към страните от ЕС с цел промяна на геополитическата им ориентация.

По обясними причини България е най-податливата на кремълско влияние сред страните в ЕС. Един от заслужилите кремълски фронтоваци дори има запазено място в централното обедно предаване на общественото радио -"12+3". Двама от създателите на предаването заявиха в открито писмо, че ги е срам от него, защото десетилетия след падането на комунизма използва "перфидните агитационни методи на ЦК на БКП и ДС". Присъствието му в многогласието на програмата обаче може да се изтърпи по-лесно, отколкото опитът да бъде свалена от ефир колежката му Силвия Великова.

Тя е сред изявените фигури на професията, доказала способността си да изпълнява най-трудната ѝ функция - критичната спрямо властта. Затова обяснението на ръководството на БНР, че не е спазвала плурализма на гледните точки, прозвуча твърде безпомощно. Този плурализъм е задължителен не за отделния журналист, който има право на свое мнение, а за отделното предаване в обществените медии. И ако липсва, пак по закон, е работа на медийния регулатор да го установи. Такава констатация за "Преди всички", където водеща е Великова, разбира се, няма. Тогава не остават много други възможности освен да се приеме, че е била свалена от ефир под натиска на властта, заради критично отношение към нея.

Великова бе върната в ефир с намесата на министър-председателя и заради солидарността на журналистическата колегия в БНР, която има най-големи съпротивителни сили в цялата медийна среда. Това обаче не попречи програма "Хоризонт" на следващата сутрин, във фаталния петък 13-ти, да замлъкне напълно за близо пет часа. Обясненията, че е за профилактика на предавателите, са неубедителни, защото такава се прави по съвсем друг ред. Ако се окаже, че програмата е спряна не по технически причини, а например за да бъдат осуетени реакциите в ефир срещу отстраняването на Великова, това ще е посегателство върху правата на слушателите в мащаб, който ще вкара казуса в учебниците.

Всяко антидемократично действие вътре в страната е в подкрепа на външните сили, които искат да попречат на принадлежността ѝ към демократичния свят. И защото борбата с "хибридчиците" изисква висока демократична култура - не просто да им се запушат устите, а да се създаде такава демократична публична среда, в която те да не могат да виреят. "Със скандали като през изминалата седмица, това няма как да стане, колкото и силовите ни ведомства да си играят на "стражари и апаши" с русофилите.

-----------

Правителствената политика по казуса е изключително противоречива.

Късо съединение

Изкупуването на ток от т.нар. "американски централи" е абсурдна комедия

От коментар на Калоян Стайков за седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика

За по-малко от седмица правителството успява да превърне изключително сериозен и заплетен казус – този с дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия от ТЕЦ Марица-изток 1 и 3, в абсурдна комедия.

Първото действие в нея е протоколно решение на Министерския съвет (МС), с което се "дава мандат на заместник министър-председателя, на министъра на финансите и на министъра на енергетиката да водят преговори с "Контур Глобал" с цел прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия", сключен между "Националната електрическа компания" и "Контур Глобал Марица Изток 3". Това е странно най-малко по две причини. Първо, липсва какъвто и да било повод за подобно решение и второ, въпреки различията между двете централи, дългосрочните им договори са много подобни, поради което обикновено се разглеждат в комплект, а в решението на МС няма и дума за ТЕЦ Марица-изток 1. С други думи различното отношение към двете централи може лесно да доведе до искове за неравноправно третиране на пазарните участници.

Второто действие в комедията е изказването на министъра на енергетиката по темата, което повдига още повече въпроси. Според министъра прекратяването на дългосрочните договори е в резултат на изплащането на инвестицията, включително приемлива норма на възвръщаемост, в ТЕЦ Марица-изток 3, а продължаването на действието на договора би представлявало недопустима държавна помощ. Това е странно, защото в края на ноември 2015 г. в отговор на въпрос на народен представител същият министър обяснява, че Европейската комисия е образувала производство относно наличие на държавна помощ. "Евентуалното квалифициране на дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия като неправомерна държавна помощ ще стане при приключване на разследването, като компетентна да направи тези квалификации е Европейската комисия и по-конкретно Главна дирекция "Конкуренция", обяснява министърът. Ако компетентният орган е Главна дирекция "Конкуренция", който все още не се е произнесъл по наличието и допустимостта на предполагаемата държавна помощ, как министърът на енергетиката реши, че продължаването на договора за изкупуване на електрическа енергия от ТЕЦ Марица-изток 3 е не само държавна помощ, но е и непозволена такава?

С две думи – казусът с наличието на държавна помощ, предсрочното прекратяване на договорите (ако бъде установено, че има държавна помощ и тя е недопустима), както и изготвяне на механизми, които да позволят на двете централи да продължат да работят, е изключително сложен и отнема много време. Правителствената политика по този казус през последните години се характеризира с множество противоречиви действия, гарнирани с още толкова бездействия, които не само губят време, но и увеличават несигурността както пред работата на централите, така и пред състоянието на електроенергийния сектор като цяло. В резултат на загубеното време "лесните решения", за които вече има опит и добри практики в други страни членки на ЕС, започват да намаляват, а управляващите са доказали, че импровизирането и иновативния подход не са им силна страна.

На всеки преврат по казан ракия за участниците.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.