🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Превземането върви по план

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Три събития определят случващото се в политиката и държавното управление от началото на годината и, не, местните избори не са едно от тях:

  • Без съмнение най-важното е процедурата за избор на главен прокурор.
  • Другото е придвижването на големите руски енергийни проекти - продължението на "Турски поток" през България и строежа на АЕЦ "Белене".
  • И третото е финализирането на големите проекти по различните еврофондове.

Общото между всички тях е едно - контролът върху основните парични потоци, които минават през държавата. Изборът на главен прокурор е от ключово значение за това. Ако на тази позиция има удобен човек, "управлението" на еврофондовете и държавните поръчки може да се извършва абсолютно безнаказано. Позицията на държавното обвинение освен това е и удобна за елиминиране на всеки потенциален противник на сегашното състояние - политическа опозиция или конкурентна корупционна групировка.

И понеже постът на главния прокурор е изключително важен, за запазването на позициите там са мобилизирани всички възможни сили. И трите големи скандала от последните дни са свързани с необходимостта да се гарантира изборът на Иван Гешев за следващ шеф на обвинението.

Опитът за сваляне на Силвия Великова от ефира на БНР (и целият последвал хаос в радиото) е най-видимият случай. Причината за махането на журналистката е, че тя е един от най-способните съдебни репортери, които познават много добре прокуратурата и съдебната система и има свое мнение за случващото се там. В сегашната ситуация това очевидно е изглеждало като голяма опасност за коалицията от интереси, която се опитва да наложи Иван Гешев, и се е взело решение гласът на Силвия Великова да бъде заглушен.

Ловът на "руски шпиони" отпреди няколко дни също, изглежда, е част от кампанията за избора на Гешев. Тази акция, от една страна, го представя като прозападен, а от друга, директно заплашва президента Румен Радев, който трябва да подпише указа за назначаване на главния прокурор.

Тези скандали обаче изиграха и малко по-различна роля от тази, която бяха замислили сценаристите им. Те показаха много ясно кои институции и хора са под директния контрол на коалицията зад кандидатурата на Гешев. Изводът от внимателния анализ на детайлите по тях е, че в цели сектори от държавата Бойко Борисов има много по-малко влияние, отколкото изглежда на пръв поглед. Или по-точно казано - споделя влиянието си с други хора. Така властта изглежда стабилна, а всякакви опити да се наруши този баланс - през свободни медии или независими политически партии, се смазват брутално. (Вижте всичко по темата тук и тук.)

За какво е нужна тази стабилност се разбира от друго събитие тази седмица - подписването на договора за строежа на "Турски поток" през България. Най-значимото в този проект е стойността му - близо три милиарда лева. Борисов и коалицията зад него обича, всъщност - много обича големите строителни проекти (вижте тук).

До избора на главен прокурор остава още малко повече от месец и тези скандали едва ли ще са последните. Предстоят още големи проекти по еврофондовете и, разбира се, борбата за запазване на контрола в големите общини чрез местните избори. Играта продължава, но печелившите като че ли са ясни.

В брой #38 на Капитал ще прочетете още:

- Тайният живот на изоставените сметища

- Меките начини да се пораздвижи железницата

- Тихият растеж на финансовите технологии

Седмичникът "Капитал" се разпространява в бензиностанции OMV, Shell, EKO и Lukoil, магазините Inmedio, Relay и Аванти, супермаркетите Billa, Kaufland и Фантастико, и обектите на Memento, Green Deli, Chucky’s, La Bottega, Onda, CrossFitDream и Orange Fitness.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар