Мнения Daily - Да се честват 111 години независимост е неточно
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Да се честват 111 години независимост е неточно

Мнения Daily - Да се честват 111 години независимост е неточно

И още: Очакваме мишките да вържат на котката звънец; Истинските въпроси преди изборите

3858 прочитания

© Юлия Лазарова


Пораженията, които съветската империя нанася на нашия манталитет, са огромни.

Зависимости

Да се честват 111 години независимост е неточно

От коментар на Любен Обретенов за "Клуб Z"

На днешния ден преди 111 години България става независима държава, като окончателно скъсва с васалното си положение спрямо Османската империя. Да се честват обаче 111 години независимост е неточно.

От тези 111 години би трябвало да се извадят онези 45 години между 1944 и 1989 г. И годините независимост на Третата българска държава остават само 66.

В Москва могат да настояват колкото си искат, че през 1944 г. са ни освободили. Истината е, че всъщност те са окупирали България и са сложили са начело свое марионетно правителство. Нормална практика, когато велика сила превръща една територия в своя колония. Така грубоватият грузинец Сталин изпълни една стара мечта на изтънчените руски императори да имат Задунайска губерния близо до проливите. Може да се каже, че с т.нар. второ освобождение Русия постигна това, което не можа да постигне при първото.

През тези 45 години българската държава съществува де юре, но де факто я няма. Тя не може да вземе нито едни собствено решение по отношение на външната или вътрешната си политика. Няма дори нормални избори, които да определят кой да вземе властта. Дори да си член на БКП отиваш в забвение, а понякога ти се случват и по-лоши работи, ако с нещо не си се харесал на Москва.

През този период в много отношения българите има по-малко права дори от мрачните времена на османската империя, от която ставаме напълно независими преди 111 години. В съветската империя, за разлика от османската, предприемчивостта и частната собственост са мръсни думи. В съветската империя, за разлика от османската, не можеш да пътуваш свободно по света, още по-малко да развиваш бизнес. Пораженията, които съветската империя нанася на нашия манталитет са огромни и все още не са преодолени.

Някои, вероятно, ще кажат, че трябва да се извадят от сметката и годините, в които сме членове на ЕС и НАТО. Има обаче една съществена разлика. В ЕС и НАТО влязохме доброволно и винаги можем да излезем. Докато в СССР не беше точно така. Ако сме достатъчно неразумни, бихме могли да си организираме един булгарекзит. Със сигурност няма много да тъгуват за нас.

Честит празник! Макар да е твърде съмнително, че вече сме напълно независими от Русия.

-----------

Кандидатурата за главен прокурор е преразказ с елементи на възхищение.

Том и Джери

Очакваме мишките да вържат на котката звънец

От коментар на Иван Брегов за седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика

Процедурата за избор на главен прокурор е в напреднал етап. От чисто теоретична гледна точка тя е запомняща се и оставя убеждението, че законът е последователно изпълнение по ред на описани действия без съдържателен елемент.

Действие 1 – номинирате едно лице и си гарантирате липсата на конкурент.

Нататък е лесно: действие 2 събирате подписи по списък в негова подкрепа, неподписалите се са длъжни да мотивират защо не подписват на добра воля.

Действие 3 – уверявате се, че има диплома за висше юридическо образование и не е наказвано.

Действие 4 – някакъв съвет с действията си провежда "труден" избор измежду единствен кандидат, а после предлага на президента да подпише указа за назначението му. За да не бъде разколебан президентът дали да подпише указа, действащият главен прокурор недвусмислено заявява, че кандидатът ще продължи да бъде кандидат до откат. И, накрая, наричате всичко това избор на главен прокурор в демократична страна членка на ЕС.

Към настоящия момент изброените действия се намират в междинна фаза – някъде по средата на Действие 3 – Комисията по атестиране и конкурси (КАК) към прокурорската колегия на ВСС представи задължителния доклад относно професионалните качества на единствения кандидат Гешев. Докладът потвърждава високия професионализъм, последователното кариерно израстване и вещината кандидатът да бъде мотиватор на колегите си, както и доказаните му ръководни и административни умения. Дебело подчертан е броят на становищата в подкрепа на издигнатата кандидатура – 65 "за", 4 "против". Никой от комисията не си прави труда да анализира твърденията в становищата, разискване на проблеми няма. Целият доклад е преразказ с елементи на възхищение, основан на представените от кандидата документи.

Съставът на прокурорската КАК е такъв, че следва да се обърне внимание на следното – част от членовете ѝ по право са членове и на Висшия съдебен съвет, а останалите – прокурори и следователи от кариерата[1]. Сега, когато тези 11 души са членове на КАК, тези лица са далеч от властта на главния прокурор, тъй като реално не упражняват прокурорските си правомощия. Но само след година мандатът на 6 от членовете на КАК ще е приключил и те ще са отново редови прокурори и следователи и в случай, че кандидат Гешев бъде избран, ще са му подчинени и той ще има реалната власт да решава професионалния им живот. А след 3 години и останалите членове на КАК, понастоящем членове на съдебния съвет, също ще са приключили мандата си. И, без изненада, също ще са се върнали на работа като редови прокурори (ако не станат посланици някъде), тоест ще са професионално зависими отново от най-висшия си главен ръководител.

На практика излиза, че очакваме събралите се на събрание мишки да вържат на котката звънец.

-----------

Чувството на предизвесте- ност деформира медийното отразяване.

Медийна хипноза

Истинските въпроси преди изборите

От коментар на бившия председател на СЕМ доц. Георги Лозанов за "Дойче веле"

София е под политическата хипноза на два предизвестени избора: за главен прокурор и за кмет на столицата. Отдавна се знае, че ако не стане чудо, главен прокурор на републиката ще е Иван Гешев, а на балотаж в столицата ще се явят Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Всяка предизвестеност обаче деморализира обществото, защото фактически обезсмисля правото му на избор. А това право е синоним на свобода.

Още при самото ѝ обявяване единствената кандидатура за главен прокурор създаде усещане не за професионален подбор вътре в съдебната система, а за силово налагане отвън. И доведе до демократична изнервеност, която прерасна в протести.

Местните избори пък са най-изнервящи за онези, които искат промяна (според национално проучване на "Алфа Рисърч", делът им е значителен). Но каква е перспективата пред тях в София, след като алтернатива на статуквото е не друг, а Мая Манолова, за която ляво-десният и политико-икономическият паритет е "ракета-носител". И която неведнъж е олицетворявала неприятните му страни.

Предизвестеността на изборите неминуемо деформира, а на моменти и оскандалява медийното им отразяване. Кривото му огледало трябва да покаже, че кандидатурата за главен прокурор - нищо, че е единствена - си остава резултат от демократична селекция. И нищо, че Мая Манолова е част от статуквото - тя въпреки това е борец срещу него. За целта критичните гласове трябва да бъдат заглушени (такова "показно" бе извършено напоследък със Силвия Великова в БНР), а на тяхно място да дойдат такива, които не задават трудни въпроси или поне безкритично приемат лесните отговори. Или както написа Миролюба Бенатова в текста си, в който разказа защо е станала шофьор на такси: "Никъде не ми предлагат да задавам въпроси. Този жанр в репортерството върви към закриване".

Затова тук задаваме няколко въпроса, които попадат в следните две групи: или са все още незададени, или са останали без убедителен отговор.

Кои са четиримата, за които генералният директор на БНР признава пред Великова, че са го натискали да я свали от ефир? И защо в този случай въпросът "Кой?", адресиран към директора, не звучи както преди години - отново и отново, докато сам се превърне в отговор? Защо СЕМ не прекратява предсрочно мандата на въпросния генерален директор на основание чл. 67, ал. 1, т. 2 от Закона за радиото и телевизията: "ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори"?

Въпросите към Мая Манолова слабо се чуват в традиционните медии. За да бъде построен медийният ѝ образ на журналистически, а не на пиарски принцип, тя дължи на обществото отговори не за майките на деца с увреждания или за презастрояването, а за Пеевски, Орешарски, братя Галеви, Бареков, Ковачки и др., с които са се пресичали публичните и не дотам публичните ѝ маршрути.

Трудният въпрос, който тегне върху кандидатурата на Фандъкова, е защо ГЕРБ решава за трети път да постави точно нея в тази роля - и то след вълната от недоволство, предизвикана от ремонтите в центъра на София. За да чуеш, че продължава да има столичани, които искат, справедливо или не, да накажат някого за цвета на плочките пред "Свети Седмочисленици" или за "перките" по "Граф Игнатиев", е достатъчно да минеш оттам.

Пораженията, които съветската империя нанася на нашия манталитет, са огромни.

Зависимости


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.