България 2030: Визия без амбиции

За да навакса изоставането си, на България й е нужна мащабна трансформация в относително кратък хоризонт

България 2030: Визия без амбиции

Голямата картина

Лъчезар Богданов
5468 прочитания

За да навакса изоставането си, на България й е нужна мащабна трансформация в относително кратък хоризонт

© АСЕН ТОНЕВ


Лъчезар Богданов в анализ за бюлетина на Института за пазарна икономика
Дебатът за развитието и реформите загуби фокуса си върху икономическото догонване и просперитета.

От публикувания от Министерството на финансите за обществено обсъждане Проект на визия, цели и приоритети на Национална програма за развитие "България 2030" най-силното впечатление е за липсата на смелост и амбиция. Формулирането на визия и стратегически цели би трябвало да се разглежда като полето, на което авторите да опишат как искат да видят страната след десетилетие, да начертаят "голямата промяна", за която ще впрегнат ресурсите на държавното управление. Накратко, визията, целите и приоритетите трябва да отговорят на един основен въпрос – защо България през 2030 г. ще е добро място за живот.

Анализът на социално-икономическото развитие не се занимава с въпроса за разликата между България и по-богатите страни в ЕС.Докладът детайлно разкрива важните тенденции в десетилетието след членството в съюза - преориентацията на индустрията, повишаването на производителността, промяната на пазара на труда. Идентифицирани са и дългосрочните структурни предизвикателства като демографските тенденции, неефективната връзка между наука, иновации и бизнес, качеството на образованието и т.н. Всичко това обаче не се дискутира в контекста на "голямата картина" - че България е далеч назад от развитите икономики в ЕС и в света изобщо.

Към 2018 г. българската икономика създава БВП на човек от населението (по паритет на покупателната способност), равен на 51% от средния за ЕС. Най-близо до нас е Хърватия – с 63%, малко след Румъния с близо 65%, и т.н. – по-важното обаче е, че като че ли дебатът за развитието и реформите в България загуби фокуса върху икономическо догонване. Няма да намерим такава цел, нито дори очакване за значимо забогатяване.

Трите стратегически цели нямат обединяващ приоритет за бързо икономическо развитие. Т.нар. демографски подем би следвало да е в някакъв дълбок смисъл своеобразна метацел на всяка политика. Казано просто, всяка политика трябва да води до подобряване на дългосрочните условия за живот. Технологичната трансформация трябва да се разглежда като неспиращ феномен и инструмент в процеса на разширяване на потенциала на икономиката да създава стойност. Важно е, че се прави директна връзка между трансформацията и образованието, но за липсата на смелост говори скромната цел за снижаване на дела на учениците със слаби резултати в международното изследване PISA от 41 до 25 %.

Постигането на интелигентна индустрия зависи и от наличието на образовани и поне базово грамотни работници, и от значимо нарастване на вложения капитал. Като че ли е подценена ролята на инвестициите дори в най-пряк макросмисъл. Индустрия и услуги, базирани на знание и създаващи висока добавена стойност, изискват нарастване на капиталообразуването – ниво от 20% от БВП и 4% от БВП преки чужди инвестиции могат бързо да преобразят продуктовата и технологичната структура на икономиката.

Поставянето на социалните неравенства като проблем от същия порядък вероятно се дължи и на липсата на разбиране, че част от тях са следствие от общото ниво на стопанско развитие. Заложените цели се отнасят за съотношението в доходите между първите и последните 20% от населението и делът на хората в риск от социално изключване, без по-смело намерение за коренна промяна в шансовете за заетост, доходи, мобилност и т.н. Не се говори за забогатяване и просперитет – "богатството" е по отношение на историята, културата и биологичното разнообразие, "скорост" се използва за интернет достъп и мобилни мрежи, а "бърз" – за прехода от училище и безработица към включване в икономическия живот на младите, продължително безработните и ромите.

Документът изглежда като за високоразвита страна, а не за все още изключително бедна и периферна, с дълбоки структурни проблеми.Тази позиция изисква мащабна трансформация, при това в относително кратък хоризонт.

Лъчезар Богданов в анализ за бюлетина на Института за пазарна икономика
Дебатът за развитието и реформите загуби фокуса си върху икономическото догонване и просперитета.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Тука няма, там има

Тука няма, там има

Искаме още от същото

Искаме още от същото