На ход е Румен Радев
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

На ход е Румен Радев

На ход е Румен Радев

Пред президента има три варианта за реакция на избора на нов главен прокурор. Те зависят от волята му да бъде държавник

Теодор Славев
10716 прочитания

© Юлия Лазарова


Авторът Теодор Славев е политолог, който работи в Българския институт за правни инициативи. Текстът е публикуван на сайта на фондацията.

На 24 октомври пленумът на Висшия съдебен съвет ще изслуша единствения кандидат за главен прокурор. Потвърждаването на Иван Гешев за водач на прокуратурата лежи на съвестта на 17 членове на ВСС – толкова са необходими, за да се изпълни законовото изискване. Процедурата обаче не приключва с това, защото т.нар. трима големи в съдебната власт се назначават с указ на президента. Радев има няколко възможни варианта за действие, но какъв ход ще избере зависи както от законовите му правомощия (и ограничения), така и от волята му да бъде държавник, а не конюнктурен политик.

Първи вариант: Радев подписва указ, без да връща решението на ВСС

Една от опциите пред президента е да приеме решението на ВСС и да подпише указа за назначаване на Гешев като главен прокурор (ако се стигне до такъв избор). Припомняме, че бившият президент Плевнелиев подписа указа за назначаване на Сотир Цацаров за по-малко от 24 ч., след като той бе избран от ВСС, въпреки че имаше дори и процедурни основания да не го направи. Тогава процедурните правила за избора на Цацаров бяха променени в ход, по предложение на самия Цацаров. Изтичането на запис, в който екс градският прокурор на София Кокинов казва на Бойко Борисов за Цацаров "Не ми се подсмихвай, ти си го избра", потвърди витаещите съмнения, че Цацаров е избран от ВСС с благословията на изпълнителната власт. Кандидатът Иван Гешев също се радва на благоволението на силните на деня. Първо, министърът на правосъдието се отказа да издигне конкурентна кандидатура, въпреки че имаше право, и, второ – подкрепа за Гешев идва от МВР, ДАНС, но и от редица прокуратури.

Предвид достатъчното индикации, че Гешев е предпочитан от правителството и подкрепящите го сили, е малко вероятно Радев да избере този ход, освен ако не се поддаде на индиректните предупреждения към него да не се меси твърде много в избора.

Президентът е показал, че е ясна опозиция на властта, и действията му са красноречиви. Радев е много активен в упражняване на правомощията си да налага вето. Освен това парламентарната квота в сегашния ВСС е избрана от мнозинство на ГЕРБ и можем да предполагаме, че линията на опозиционност няма да се изкриви. Когато предишният ВСС прие такива процедурни правила, че да гласува председателя на ВАС, Георги Чолаков, в края на изтичащия си мандат – Радев върна решението с аргумент, че този избор трябва да бъде направен от нов състав на ВСС. Предвид настроенията в обществото спрямо кандидатурата на Гешев можем да очакваме, че Радев ще поиска допълнителни гаранции за личните и професионални качества на бъдещия главен прокурор, каквито сигнали досега е демонстрирал.

Втори вариант: Радев връща решението на ВСС, преди да подпише указ за назначаване

Конституцията (чл. 129, ал. 2) и Законът за съдебната власт (чл. 173, ал. 13) указват, че президентът може да откаже да назначи предложен от пленума на ВСС кандидат. Когато той откаже да го направи, ВСС има два варианта на действие: 1) или повторно да предложи същия кандидат, 2) или да започне нова процедура за избор.

Като че ли най-възможният вариант е Радев да върне предложения от ВСС за главен прокурор, а след това ВСС да го избере отново, след което той е длъжен да подпише указ за назначаването му. По този начин президентът ще покаже отношение към избора и кандидатурата, но пък, от друга страна, ще трасира пътя на Гешев към прокурорското кресло. Когато Радев върна решението за председател на ВАС, той го направи без мотиви, което не е задължително изискване на закона. Тогава ВСС не откри нова процедура, а директно прегласува Чолаков. От обществена гледна точка е важно Радев да мотивира връщането, защото гражданите имат нужда да чуят с какво не е съгласен президентът и в този смисъл да представи пред ВСС своето виждане. В идеалния случай ВСС следва да обсъди мотивите и да се съобрази с тях или пък да ги отхвърли.

Българската история познава и случаи на силно политическо противопоставяне, при които се стигна до връщане на предложения Бойко Рашков. Тогавашният президент Петър Стоянов отказа да подпише указа, Народното събрание смени състава на ВСС, които избраха фаворита на властта – Никола Филчев, а Стоянов прие този избор. Скандалният мандат на Филчев е може би най-очевадното доказателство как политическите поръчки за избор на главен прокурор рикошират върху цялото общество.

Трети вариант: Радев не приема решението на ВСС и инициира промени в Конституцията

Президентът не е обвързан с преклузивни срокове, в които да подпише указ за връщане на предложения кандидат или пък за назначаването му. В случай че това не стане до 10 януари 2020 г., когато изтича седемгодишният мандат на Цацаров, ВСС ще трябва да избере временно изпълняващ функциите на главен прокурор. В тази хипотеза Цацаров ще е с отслабено влияние във ВСС.

И тъй като чл. 154, ал. 2 дава право на президента да прави предложения за изменения и допълнения на Конституцията, теоретично Радев може да откаже да подпише указ за назначаване на нов главен прокурор, докато Народното събрание не разгледа предложенията му. Този вариант може и да звучи фантастично, но не е невъзможен на теория. Предприемането на такъв ход от страна на Радев изисква много смелост и политически кураж, защото атаките срещу него ще са от всички фронтове. БСП се изживява като пазител на Конституцията и е декларирала нежелание за активност по темата съдебна реформа, оставяйки я в политическия арсенал на "новите" десни. Тоест Радев не може да очаква възторжена подкрепа от "своите".

В началото на годината обаче Румен Радев започна серия от срещи с представителите на съдебната и изпълнителната власт, както и с професионални и неправителствени организации за критериите при процедурата за избор на главен прокурор. На 12 юни тази година Радев организира кръгла маса с представители на различни организация, на която се обсъждаха както критериите за избор на главен прокурор, обществените очаквания към процедурата и правомощията на главния прокурор. Особено интересна е последната формулировка, защото тя е намек за промени в техния обхват. След срещата обаче не последва нищо. Радев и досега не е обявил публично какви са неговите очаквания от бъдещия главен прокурор.

Ако президентът има намерение да надскочи дребната полемика и иска да остане в историята като държавник, той може да го направи, като предизвика политическия разговор за недовършената съдебна реформа и ролята на прокуратурата. Подобен акт би бил доказателство доколко той свързва думи и действия. Радев е преполовил мандата си и е крайно време да излезе от сферата на думите и да покаже на така критикуваното от него статукво, че е сериозен играч с решимост да промени системата. Така че на ход е президентът.

Авторът Теодор Славев е политолог, който работи в Българския институт за правни инициативи. Текстът е публикуван на сайта на фондацията.

На 24 октомври пленумът на Висшия съдебен съвет ще изслуша единствения кандидат за главен прокурор. Потвърждаването на Иван Гешев за водач на прокуратурата лежи на съвестта на 17 членове на ВСС – толкова са необходими, за да се изпълни законовото изискване. Процедурата обаче не приключва с това, защото т.нар. трима големи в съдебната власт се назначават с указ на президента. Радев има няколко възможни варианта за действие, но какъв ход ще избере зависи както от законовите му правомощия (и ограничения), така и от волята му да бъде държавник, а не конюнктурен политик.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Дали кремълският пудел Радев ще покаже топки, така както Плевнелиев демонстративно направи при избора на мафиотката Марковска за конституционен съдия? Дълбоко се съмнявам.

 • 2
  kdo52372883 avatar :-|
  kdo52372883

  Дано покаже! Макар че и аз се съмнявам :(

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Г-нът анализира много предубедено досегашния мач по избора на Филчев 2.0.!

  Целокупният десен отбор, след като нищичко не можа да направи на терен, и след като противниците му без затруднения го надиграват, сега е спрял, обърнал се е и е вперил поглед във вратаря дали ще спаси. Неприпознатият като част от отбора Радев сега се очаква да спаси това, с което извънпарламентарната десница се оплеска.

  Че даже и предишният, дето преди да е изсъхнало мастилото и подписа на коляно донесения му указ за Цацаров, го призовава...

  Смешници!

  От 1991 г, когато се прие тази Конституция, десницата е пребивавала във властта близо 10 г. През тези години на властване най-малката й грижа беше да реформира съдебната система. Най-мракобесните главни прокурори са назначени от десни управления:
  - Татарчев от доминираното от СДС НС и от президента Желев;
  - Филчев от доминираното от ОДС НС и от президента Стоянов;
  - Цацаров от доминираното от десния Герб НС и от личния Му президент Плевнелиев.

  Така че, хилавата, презряна след слагаческите си участия във властта десница, няма очи да говори за чуждата отговорност.
  Нека погледне своята!

  Колкото и да ни ми допада Гешев, неговата номинация, придържане на кандидатурата му и 99.9% сигурният му избор от Гербаво-депесарския ВСС са абсолютно конституционни.
  Кой е виновен, че Конституцията и законите позволяват такава персона да бъде назначена да оглави държавата? Защото главният прокурор реално има властта безконтролно да командори всички власти.
  Кой допусна това?

  Сега десняците искат да си измият ръцете с президента Радев!
  Защо не ревахте при назначаването на Татарчев, пичове?
  Защо мълчахте като риби при назначаването на Филчев?
  Защо не кандърдисвахте Плевнята да не подписва указа за "ти си го избра"?

  Защо мълчахте гробовно десетилетия, а сега ви тръгна пискуна?

  Дърдорещи политически мъртъвци!

 • idiotstavrev

  До коментар [#1] от "olga_kokoshkina":

  Сигурно за да остави място за човека на ТИМ, който той вкара в КС. А какво да кажем, когато Плевнята тихомълком подиса указа за назначнието на Цацаров за предколеден подарък на Тиквата и Пеевски през 2012?

 • 5
  cezar_cezar avatar :-|
  есе

  До коментар [#4] от "idiotstavrev":

  Сравнението е доста повече от нелепо.

 • 7
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  "Така че на ход е президентът."

  Тони Филипов в свой анализ изказва мнение, близко до това на г-н Теодор Славев, но изразено с оригиналния му стил:
  https://www.reduta.bg/%d0%b3-%d0%bd-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82-%d0%b2%d0%b0%d1%88-%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d0%b5/

 • 8
  kstoychev avatar :-|
  kstoychev

  Реших да се абонирам за капитал заради финансофите новини. Но много се чудех дали да го направя точно заради такива глупости кото пишете в няки статии. Особено третия вариант...
  Ето линк към статия която показва точно какво мисля за тази статия:

  https://blitz.bg/analizi-i-komentari/petr-volgin-krakht-na-zhltopavetniya-plankton_news704756.html

  И въпреки че съм си палтил за абонамент пак ми пускате реклами на Мая Манолова и на какво ли не друго... Просто уникално!

 • 9
  mockinbird avatar :-|
  Vladimir Lyubenov

  е добре, щом трябва.. чуйте.
  1. Глупаци. Всички знаем прекрасно, че Р. Радев е от не-хората, от ония там.. от 2013-та. Избран от ГРУ. Без своя воля, незначителен, неприятен външно и вътрешно, некомпетенетен, мрачен. Тоест, продължение на не-хората от 2013-та. Спомнете си как орешарски (станишев) назначи не -най-добрите или доказано нормални хора, а най-грозните, предизвикващи отвращение, непохватни, некадърни. Само с една единствена цел: продължение на рода.
  Освен, че дава възможност на подобните сред нас да се индентифицират с него, образа на Р. Радев носи изключително големи ползи за руската страна, носени от цялата паплач, която е настанена в президентството и заради която ние НЯМА как да бъдем допуснати в Шенген. Разни кичашки-христовци, от които, ако сте ги следили по какъвто и да е повод, биха ви настръхнали косите. Всичко около тия крещи за съветско присъствие през 21 век, с характерен езиков шаблон, поведение и действия.
  Не страдах ли достатъчно? Съветско.
  2. Аз не искам Фолксваген. Чуйте. Не искам още 300 хиляди дизелови коли годишно, поне не искам да съм виновен за тяхното производство, нека да го направи друг. Насадете дървета, много дървета. Защото вече знаем, че ако не променим посоката, ще отидем там, накъдето сме тръгнали. Забравете въглищните централи, унищожете ги. Спрете ги. Изцяло и завинаги, още утре. Още утре! Несъгласните с това биха могли да бъдат убедени или пренебрегнати. Двойка Ф35 могат да затварят до 3-4 централи на ден. Даже 5. Немислимо?
  Една от пътеките на бъдещето води натам. До немислимото, да.

  Оставете, значи, Фолксваген. Не го искайте, нито друг. А аз имам въпрос - вместо милиарда от Фолксваген, има ли там място за милиард дървета?
  3. Не сте глупаци. Точно така, не сте се объркали - от 2015-та насам, та в тоя момент вече знаем, че десните в България са и винаги са били клон на червените, под друго име. Това е най-долнопробния съветски похват - преименуване и пребоядисване. Колкото и да се проваля, после пак изниква все същото нещо, първо сдс, после дсб, накрая дабг и не-нам-си-какво още, Обединяващия признак е следният: здраво овладян връх, само водачите са руски агенти, електората не подозира и гълта омразата, но и не може да бъде директно приобщен към червената идея, затова трябва да бъде насъскван, заблуждаван, подвеждан.. Само чуйте две неща: р.кънев не искаше ли 100 хиляди десни да не гласуват за Герб (тоест да гласуват за... БСП :)). И сега за местните избори пак същото заклинание, вече от някакъв друг: на балотажа няма да гласуваме за Фандъкова (значи отново за.. БСП :) )) Ама толкова им се иска. Вече съвсем директно и без маски си го казват.
  Чест и почитания за старото, истинско СДС. Чуйте.

 • 10
  bolyara avatar :-|
  Bolyara

  По-гнусен милиционер от Геша е само Бокича.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Чувате ли нещо от целия шум?

Чувате ли нещо от целия шум?

Колко са осъдените за корупция

Колко са осъдените за корупция

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.