Мнения Daily - Европейците преосмислят себе си като племена
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Европейците преосмислят себе си като племена

Reuters

Мнения Daily - Европейците преосмислят себе си като племена

И още: Русия иска да ограби последователите на Дънов; По какво си приличат кадруването във футбола и прокуратурата

3800 прочитания

Reuters

© Reuters


For the Horde

Европейците преосмислят себе си като племена

От коментар на политолога Евгений Дайнов за "Дойче веле"

Доколкото може да се разбере, според президента Макрон обединена Европа първо трябвало да се занимае със себе си, а после да приема нови членове.

Разграниче- нието сега в ЕС е между свободата и несвободата.

Търсенето на тази идентичност по такъв начин е капан, защото приковава вниманието не там, където отговор може да бъде намерен. А именно: отвръща погледа от онази универсалност, която е характеристиката на "Европа" – и го свежда до търсенето на някаква уникална, "своя", неповторима душевност. Крайната спирка на този път е винаги някакъв вид племенничество – религиозно ("Европа е християнска"), ценностно ("Европа е права на човека") или битово ("Европа е социална").

Подобни определения като правило изключват, а не включват; отблъскват, а не привличат. Все едно някой да каже "идентичността на Подуене е левскарска". Веднага ще отблъсне не-левскарите, живеещи на тази територия; и ще настрои подозрително не-левскарите, живеещи около нея.

Идентичността на Европа е в идеите, според които човешките същества са свободни и равни, независимо от възраст, класа, пол, занятие, вяра или цвят на кожата. Тези идеи можеха, разбира се, да бъдат формулирани и другаде. И пак щяха да са универсално приложими.

Политическата идентичност на Европа, т.е. начинът, по който хората уреждат отношенията помежду си, е именно окуражаването на независимия живот – на индивидите, на семействата им, на човешките общности и държави. В тази картина няма вяра, етнос, език, пол или социална класа. Няма племена. Разграничението е съвършено друго: между свободата и несвободата. Европа е свобода.

Осъзнавайки това, вече всички сме в състояние да помогнем на президента Макрон в неговото търсене на нови критерии и механизми за приемането на нови членове в обединена Европа. Щом си решил да ставаш такъв член, просто ще трябва да реорганизираш отношенията между хората си така, че те да могат да водят независим и свободен, а не – зависим и подчинен живот.

Страхувам се, обаче, че не в тази посока ще върви голямото копане в търсенето на "европейската идентичност". В страни с ретроградни режими, като Унгария и Полша, това копане върви от години и води до все по-видима омраза към всички, които се различават от мнозинството унгарци и поляци по религия, произход или поведение. Държавите преосмислят себе си като племена – като орди, населени от еднакви хора. Ако това продължи, рано или късно някой ще ни сервира и дефиниция за "Европа" като за орда, населена от еднакви хора. И недопускаща да влизат хора, които са различни. Какво ще прави с различните хора, които вече я населяват? Е, примери точно от Европа от 20-ти век – колкото искаш.

----------

Сигурно ще чакаме "шестата културна епоха", за да се издължи Москва на Бялото братство.

От векове за векове

Русия иска да ограби последователите на Дънов

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Руското посолство в София е построено изцяло върху земя - собственост на Бялото братство, на последователите на духовния водач Петър Дънов. Тази земя - както собственост на общността на Бялото братство, така и частна собственост на нейни членове, е иззета чрез репресии от комунистическия режим след 1944 г. Днес от обширната собственост на Бялото братство - Изгрева - е останала една малка градина около гроба на Учителя Петър Дънов.

Фотограф: Надежда Чипева

Духовното учение на Петър Дънов определя на славянството с център Русия важна мисия в бъдещото развитие на човешката цивилизация към т.нар "шеста културна епоха". Ако се вгледаме в поведението както на съветска Москва през 70-те години, така и на днешния режим в Кремъл и неговите представители в София, тяхното уважение към личността и наследството на Учителя Дънов и неговото Бяло братство, чиято собственост са отнели с посредничеството на своята българска комунистическа прислуга, никак не е високо. Уважение изцяло липсва - както към духовното наследство на Бялото братство, така и към материалното наследство на тази общност, върху което се е разположило нашироко руското посолство.

От гледна точка на логиката обясненията може да са две. Или Учителят Дънов е надценил потенциала на "славянството", ако го мерим с етиката и културата на болшевишка и днешна Русия, или ролята на Русия за появата на т.нар. "шеста културна епоха" е далеч, много далеч в бъдещето. Защото в поведението на вчерашните и днешните представители на Русия спрямо собствеността и наследството на Бялото братство няма нито възпитание и култура, нито елементарна почтеност към правата на хората, свързани с Братството.

Днешното искане на Лавров на практика означава претенция ограбването на Изгрева от преди половин век днес да получи пълно узаконяване и легитимация. Сигурно ще трябва да чакаме "шестата културна епоха", за да се издължи "славянството" на Бялото братство в Изгрева.

-------

В тази паралелна действител- ност футболът и правото са маловажни.

Димна завеса

По какво си приличат кадруването във футбола и прокуратурата

От коментар на Ясен Бояджиев за "Дойче веле"

На пръв поглед между футболните събития от миналата седмица и прокурорските от тази няма нищо общо, освен че хронологически, по случайност, те се паднаха на две последователни страници в сценария, по който се случват нещата в държавата.

Източник: Министерски съвет

Когато човек се вгледа по-внимателно в тях обаче открива поне една голяма прилика, която със сигурност не е случайна и е също толкова ужасяваща, колкото нацистките прояви на националния стадион. Начинът, по който бе свален от поста вече бившият президент на футболния съюз, много прилича на начина, по който бе издигнат (и след два дни най-вероятно ще бъде "избран") новият главен прокурор. Нещо като типово активно мероприятие, приложено в две различни ситуации.

Още в началото да направим уговорката, че тук не става дума за качествата на двамата. Както и затова дали, например, единият е заслужено свален, а другият – незаслужено издигнат. Истинският въпрос е как и защо като по правило у нас на такива постове се поставят такива хора. Колкото до постовете, те, разбира се, са твърде различни. Единият дава огромна фактическа власт и мощни лостове за влияние във всички сфери на обществения живот. Но явно и другият крие някоя и друга апетитна хапка и възможности, които го правят съблазнителна цел за овладяване.

Като обобщение може да се каже, че двата спектакъла са обединени от натрапващи се прилики в стила на сценаристите (сред които също може да има съвпадения), сходства в режисьорските похвати и общата тежко чалгализирана и пропита от "кафяви" изпарения атмосфера, без особени интелектуални и културни претенции. Което обяснява и известните прилики между основните персонажи.

И още нещо. Те показват как в България се решават кадрови и други управленски въпроси. Уж всичко формално върви по правила и процедури, но, всъщност, нещата се случват другаде, в някаква паралелна действителност. Онова, което се вижда и чува, е привидност, която трябва да прикрие истинските причини, мотиви, движещи сили и интереси. В тази паралелна действителност футболът и правото сами по себе са маловажни. Важни са властта и парите.

Затова и резултатите са ужасяващи – и на футболното поле, и на полето на законността и правото. При футбола е лесно – мнозина могат да минат и без него, а който обича тази игра, гледа английската Висша лига. При законността и правото не е толкова просто.

For the Horde


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Годината на déjà vu

Годината на déjà vu

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK