Предаде ли Брюксел прогресивната част от България

Свалянето на мониторинга върху съдебната система

Pixabay.com
Pixabay.com    ©  Pixabay.com
Pixabay.com
Pixabay.com    ©  Pixabay.com

Две събития от последните дни оставиха прогресивната общност в България силно объркана. В началото на седмицата официални представители на американското правителство приеха във Вашингтон делегация, в която участваха главният прокурор Сотир Цацаров и вероятният му наследник Иван Гешев. Само ден по-късно Европейската комисия обяви, че сваля наблюдението си върху България за напредъка в реформата на съдебната система и борбата с корупцията. С това Брюксел се отказа от единствения си по-сериозен инструмент да оказва натиск върху българското правителство за промени в тези области. Приемането на Цацаров и Гешев в Белия дом пък изглеждаше като легитимиране както на последните седем години в прокуратурата, така и на следващите пак толкова. Появиха се дори коментари, че разпиляната българска опозиция е в положението на кюрдите в Сирия - изоставена от дългогодишните си партньори.

Всички тези тълкувания, разбира се, са прекалени. Случилото се сега е само много видим израз на постепенната промяна в политиката на Вашингтон и Брюксел към България. В началото на прехода те помагаха - всеки по своя начин, той да се случи бързо и ефективно. Даваха съветници, обучаваха хора, инвестираха пари.

Получи се... това, което се получи. Междувременно България влезе в НАТО, член е на Европейския съюз и сега да получава помощ отвън по същия начин като преди 20 години е нелогично. Това, разбира се, не означава, че всичко тук е наред, дори напротив - през последните години състоянието на ключови сектори като съдебна система, медии и разпределянето на публични средства става видимо по-лошо. Разликата от преди е, че това вече е изцяло наша работа. България порасна и е отговорна сама за себе си. Помощните колела са махнати - успехът или провалът вече зависи само от нас.

Реформата в прокуратурата няма да бъде наложена от Брюксел. Борбата с корупцията няма да започне от Вашингтон. Всичко това е наша работа. Освен, разбира се, ако не предпочитаме да се занимаваме с тапетите в апартамента на десния кандидат за кмет на София арх. Игнатов.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  m17 avatar :-P
  m17

  А представяте ли си сега да спрат и грантовете за мониторинг на съдебната система и за писане на стратегии за реформи ?!?. Ами тогава какво ще усвояват НПО'тата около ДБ ?. Направо съм притеснен как ще живее Бийкикиев, децата му ще ходят гладни !!!

 • 2
  wpy06377910 avatar :-|
  Стоян Хлебаров

  Че Брюксел ни предаде-няма две мнения! По важното е ЗАЩО НИ ПРЕДАДЕ И КОЙ СТОИ ЗАД ТОВА ПРЕДАТЕЛСТВО НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРИНЦИПИ! И това не е ли остатъчен продукт от започналото разпадане на ЕС!?

 • 3
  kucarov_ic avatar :-|
  kucarov_ic

  Прогресивната!?!?!? Ама коя е тая "прогресивна"? Терористите от Орлов мост, хората които са убедени че власта им принадлежи и изборите нямат значение, малоумните им идеи как ще променят всичко из основи. Не видяхме ли прекалено много Прогесивни Спасители в 30г. преход? Да дадем думата на Суверена и да я зачитаме. А и ако може прогресивните да спазват закона, ама надали.

 • 4
  popopo avatar :-|
  popopo

  До коментар [#3] от "kucarov_ic":

  За тези 30г. преход нали думата винаги беше на Суверена. Той си ги избира и това е резултатта.
  Значи 30г. се дава думата на суверена, а сме недовлни от прехода.

 • 5
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#3] от "kucarov_ic":

  Преход да. На убедените антикапиталисти-милиционери в убедени милионери-милиционери. Все същите фекални води на Държавна Сигурност ни управляват с малки изключения.

 • 6
  xyl1462697396496341 avatar :-|
  Lubomir Gavrilov

  До коментар [#3] от "kucarov_ic":

  ти си по-зле и от Ердоган. Ходи се прегледай, или виж какво значи "терорист" в речника.

 • 7
  xyl1462697396496341 avatar :-|
  Lubomir Gavrilov

  Демокрацията, поне както са я разбирали древните гърци, не е за простолюдието. Тя изиква както политическа култура, така и "култура" в най-общ смисъл. Ето тук се провалихме. А масивната емиграция, коята прати голяма част от грамотните в чужбина, довърши работата. Ето затова, някой като протестира на улуцата (по мирен начин) - му викат, че бил "терорист" и не зачитал закона. Чий закон обаче не спазва ? Да сте чули нялой да вика на "жълтите жилетки" във Франция "терористи" ? В Чили има един милон на улицата - не спазват закона, моля ви се - терористи!

 • 8
  owen avatar :-|
  owen

  аз съгланса с написаното, и че е наша рабта да си оправяме кочинката, и да отвинтим рефлекса, че отнякъде от запад ще дойде спасението. от друга страна, могат и да не изпращат грешни политчески сигнали. сред големите претенции и на сащ и особено на ес са демократичните ценности, и ся да ми казват, че всичко е наред като не е, щото едните имат някакъв интерес - американците си гледат интересите; а ес - щото не може да се оправи с нас, пък и юнкер нали обеща, никак не ми по вкуса. американците особено им е неприятна алтернативата.
  така че в случая и ес и сащ търпят критики - независимо, че да, трябва да се оправяме сами. поне да не пречат тогава.

 • 9
  mostov avatar :-|
  mostov

  Ще трябва Иво Прокопиев да смазва ръцете на скъпи адвокати,че Гешев му харесва май всяка вечер да е в новините...

 • 10
  qvb21311044 avatar :-|
  Алф

  Ами стига са ни бабували. 30 години стига. Сега ще има общ механизъм за всички в ЕС и санкции.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО

Последният окоп

Последният окоп