Безмълвието пред злоупотреба с власт е съучастие

Изборът на главен прокурор

За избора на Гешев София осъмна в почти военно положение - с пропускателни пунктове, много жандармерия и полиция
За избора на Гешев София осъмна в почти военно положение - с пропускателни пунктове, много жандармерия и полиция
За избора на Гешев София осъмна в почти военно положение - с пропускателни пунктове, много жандармерия и полиция
За избора на Гешев София осъмна в почти военно положение - с пропускателни пунктове, много жандармерия и полиция

Лозан Панов

председател на Върховния касационен съд, в интервю за бTV

Изборът на Иван Гешев за главен прокурор беше режисиран. Бяхме лишени от състезателност в тази процедура, за да видим в една такава среда как се представят кандидатите. Избираме главен прокурор, той трябва да бъде най-добрият, той трябва да бъде човек, който е доказал своите професионални качества. И най-важното нещо: София осъмна в почти военно положение – с пропускателни пунктове, много жандармерия и полиция. Такъв избор до този момент не е имало. Бих казал, че сценаристите получават висока оценка, изпълнителите – много ниска оценка.

Монолитно и прокурорската колегия, и съдийската колегия от политическата квота гласуваха в подкрепа на кандидатурата му. Абсолютно е ясно, че парламентарно избраните кандидати гласуваха в една и съща посока, без значение дали говорим за управляващи и опозиция. Ще използвам думите на Румен Янков – когато съдиите и членовете на Висшия съдебен съвет с дясната ръка се ръкуват с министерствата на вътрешните работи и правосъдието, с лявата ръка трябва да търсят мехлем, за да се предпазят от изгаряне.

"В медиите циркулира една горчива ирония, според която тази година Брюксел е объркал Румъния с България - страна, в която няма нито една осъдителна присъда по голям случай на корупция, не е осъден нито един министър, нито един народен представител, докато при нас броят им е от порядъка на десетки. И при тях циркулира една шега, според която "ако всяка държава си има мафия, в България мафията си има държава". И тогава как така България е галена нежно по главата, а Румъния продължава да е изправена до стената под заплахата на МСП?"

Калин Попеску Търичану

лидер на румънската АЛДЕ, във фейсбук

Всъщност политиците са имали интерес винаги да избират в съдебния съвет зависими магистрати. Този ВСС избра председател на ВАС, той избра или поне в тази процедура избра главен прокурор на Република България, предстои изборът на председател на ВКС в мандата на този ВСС. Не мисля, че политиците са стреляли случайно с политическата квота. Преди избора на главен прокурор отново имаме предложения за кариерни бонуси – този път без конкурс за изборните членове. Това включва всички и от съдийската квота, и от прокурорската квота, и политическата квота, и магистратската квота – да имат възможност да се преместят една инстанция по-високо. Без конкурс.

По време на 10-часовото изслушване Сотир Цацаров каза, че всъщност тримата големи в съдебната власт, се избират в други две сгради, а не от ВСС. Кои са тези две сгради ? Аз съм гласувал за два избора – за председател на ВАС и сега за главен прокурор. При избора за председател на ВАС съм гласувал за опонента, това беше съдия Соня Янкулова.

Никой не ме е принуждавал да гласувам за някой друг и съм направил своя вот във ВСС. избора за главен прокурор мога да свържа, понеже се говори за сграда, със сградата на президентството. Президентът инициира поредица от срещи с представители на съдебната власт, в една от които бях и аз. Целта беше да се изясни идеята какъв трябва да е главният прокурор.

Най-опасното според мен е страхът. Главният прокурор е длъжността в държавата с най-много власт. От значение е кой ще застане на този пост. Защото, ако застане на този пост човек, който злоупотребява с власт, при такава комбинация, с такава мощ на прокуратурата, мисля, че опасността за обществото е явна. Предстоят тежки времена за българското общество.

Няма как да остана безкритичен, ако видя злоупотреба с власт от който и да било главен прокурор, защото това е важно и защото за един магистрат на моя пост безмълвието, липсата на реакция, респективно мълчанието е съучастие. Вероятно след това интервю съпругата ми или аз ще получим нови честитки от НАП, което до този момент винаги се е случвало. В началото се опитаха по-скоро по някакъв начин психически да въздействат, после се включиха институциите в съдебната система, сега са включени вече от години и други институции. Във всички случаи мисля да продължа да работя и да правя това, което правя до този момент. Аз не съм началник на съдиите, аз не мога да им кажа какво да правят, как да решават делата си. Мога да изисквам от тях да си пишат делата в срок.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО