Отстраняването на главния прокурор – възможности и решения

Законодателни гаранции за независимо разследване на главния прокурор при данни за престъпление предлагат експерти

Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Текстът е част от Анализа на изпълнението на препоръките на ЕСПЧ по ключови осъдителни решения срещу България, изготвен от експертите от Института за пазарна икономика (ИПИ) Иван Брегов и Екатерина Баксанова. Той е публикуван в навечерието на посещението на делегацията на Венецианската комисия, която пристига в София на 7 и 8 ноември, за да разговаря с представители на институциите и с експерти по лансирания от правосъдния министър Данаил Кирилов законопроект за нов механизъм за разследване и отстраняване от длъжност на тримата големи в съдебната власт – главния прокурор и председателите на върховните съдилища. С този законопроект българските власти отчитат пред Съвета на Европа, че изпълняват ангажимента си за въвеждане на гаранции за ефективно независимо разследване на главния прокурор, който е част от изпълнение на решението на Съда по правата на човека в Страсбург по делото "Колеви срещу България".

В настоящия текст се предлага и конкретно ново законодателно решение на проблема с търсене на ефективни гаранции за независимо разследване на главния прокурор при данни за извършено престъпление.

Текстът е публикуван на сайта на ИПИ.

От 1992 г. България е страна по Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи (Конвенцията) и признава юрисдикцията на Европейския съд по правата на човека (Съда). На 5 ноември 2009 г. Съдът постановява осъдително решение по делото "Колеви срещу България" [1], в което се констатират проблеми в две основни направления, предмет на изследване и в настоящия анализ:


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар