Мнения Daily - ГЕРБ получи урок вместо гръмотевичен шамар
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - ГЕРБ получи урок вместо гръмотевичен шамар

Мнения Daily - ГЕРБ получи урок вместо гръмотевичен шамар

И още: Кой е властелинът на ромите; Има ли връщане към политическата нормалност

6592 прочитания

© Велко Ангелов


Следизборно

ГЕРБ получи урок вместо гръмотевичен шамар

От коментар на Светлана Джамджиева за "Клуб Z"

Местните избори са безспорно политически и също толкова безспорно мажоритарни. Те са не само ясен индикатор за следващите парламентарни избори, но и лакмус за грешките на всяка политическа сила. Ще си направят ли партиите изводи от резултатите?

Хората спират да оценяват построеното, ако строителите дерибействат.

ГЕРБ спечели от тези избори. Не говоря за най-големите градове на България, нито за бройката на общините, които са взели. Говоря за това, че партията имаше редкия късмет да получи урок, без да получи гръмотевичен шамар. И това се дължи не само на "построеното от нас", но и на онези, чиято работа пряко зависи от властта. А те не са малко.

Сега две думи трябва да водят ръководството на партията към следващите избори - ПРОТЕСТЕН ВОТ. Протестният вот, уважаеми, не е плод на умората от вас, както често споменавате, уж самокритично, но всъщност самохвално - "толкова дълго стоим на власт, че хората се умориха от нас". Не - протестният вот е рожба на всичко онова, което трупате през годините.

Хората спират да оценяват построеното, ако онези, които го строят, дерибействат, по сполучливия израз на Борисов. Ако виждат, че в построеното се влагат половината материали, което го прави некачествено; ако строят само близки на кмета и на партията фирми; ако те печелят всички търгове, ако във всяка община се знае кои са "нашите", а всички останали са чужди... Ако дребният бизнес на "чуждите" е скъсван от проверки, а при "нашите" си затваряме очите... Ако всички в бранша знаят предварително за кого е направен търгът, а този някой е съпругата на шефа на... каквото искате.

Едно време един партиен деятел ми обясняваше, че като дойдат на власт, партията трябва да се храни, "нашите хора" трябва да се обгрижват, за да останат наши. Е, да, ама не съвсем. Затварянето на бизнес средата, капсуловането й води до все по-голям брой недоволни. А "разпищолването" на местните величия, техният несекващ апетит, тяхната безпардонна арогантност и твърдата убеденост в безнаказаността ще настроят дори онези, които са получили я някоя дребна службица, я някое парченце от баницата (извинявам се за пошлия израз).

А всичко това, пренесено на национално ниво, трябва да кара хората в ГЕРБ да се чувстват щастливи, че загубиха само няколко областни града. Но ако тази партия просто продължи да повтаря, че е победител, и не започне спешна промяна, шамарът ще дойде на парламентарните избори. Ако не се пренастроят, ако не се отворят за "чуждите", ако не търсят нови лица, ако не скъсат с порочните връзки на национално ниво, протестният вот ще се разширява. Независимо от това, че опозицията им е нефелна и не струва.

-------

Столичните цигани гласуват за Фандъкова в съотношение 5 към 1.

Циганско лято

Кой е властелинът на ромите

Анализ на Полина Паунова за "Свободна Европа"

Точно с 20 366 гласа преднина Йорданка Фандъкова отстрани от надпреварата издигнатата от Инициативен комитет и подкрепена от БСП Мая Манолова и спечели четвърти кметски мандат. Проверка на Свободна Европа показва, че почти 7 000 от тях, или с точност - 6985 гласа, са отчетени в ромските махали в София. Интересът към тези секции идва от факта, че резултатите там се различават съществено от картината в останалите квартали на столицата.

След първия тур на изборите щабът на Манолова обвини ГЕРБ в купуване на ромски вот в столицата. Отговорът на управляващите дойде от лидера на партията и премиер Бойко Борисов, който в петък обвини Манолова, че прави "предизборна уйдурма". Според него от щаба на бившия омбудсман са карали група роми да кажат, че ще гласуват под строй за Фандъкова. Манолова се закани да съди премиера за тези думи.

Крайният резултат в София е 49,98% за Йорданка Фандъкова и 45,13% за Мая Манолова. В нито един квартал не се наблюдава изкривяване от общата тенденция. В секциите на кв. "Христо Ботев" и "Факултета" обаче ГЕРБ е безапелационен победител. В други секции например в "Лозенец", "Триадица" или "Младост" разликата между двете е между 10 и 40 гласа.

Населеният с роми квартал "Христо Ботев" е сред рекордьорите по избирателна активност в неделя. Хората там гласуват в секции от 70-та до 77-ма. На първия тур избирателите там масово подкрепиха общинската листа на ДПС за столицата, а подадените гласове в секциите за тях варираха между 408 и 218. Общо в осемте секции тогава за съветници на ДПС имаше 1751 гласа или 65%. Във всяка една от секциите Движението бе първа политическа сила и то с голяма преднина. Листата на ГЕРБ бе на второ място с шест пъти по-малко подкрепа - 306 гласа в квартала.

На първия тур Фандъкова получи тя 1993 гласа от "Христо Ботев" от общо 2690 гласували. Манолова имаше 239 гласа.

Разликата на втория тур е значителна. За Фандъкова гласуват 3147 души, а за Манолова 563. В някои секции броят на гласовете за листата на ДПС от първия тур съвпада с броя на гласовете, които Фандъкова добавя на втория тур.

Сходно е положението в "ромските" секции в район "Красна поляна", където е квартал "Факултета". Там в секциите с номера от 56 до 67 се наблюдават също големи отклонения от общата тенденция. В секция 224611075, например, Фандъкова има 161 гласа, а Манолова 12. В съседната секция – 224611074, Мая Манолова получава 21 гласа, а Йорданка Фандъкова 187. В секция 224611064 за Фандъкова гласуват 290 човека, а за Манолова 32. Следващата секционна избирателна комисия 224611065 отчита 276 гласа за кандидатката на ГЕРБ и 29 за подкрепената от БСП.

Така само от посочените секции в "Красна поляна" Фандъкова Йорданка Фандъкова получава 2751 гласа, а Манолова – 513.

Отклонения се наблюдават и в столичния квартал "Филиповци" в район "Люлин". Там секциите, където гласува предимно ромско население, са четири. Те са с номера от 224619069 до 224619072.

В първите две секции съотношението е 2:1 в полза на Фандъкова. За кандидата на ГЕРБ там са гласували 209 и 201 души, а за подкрепената от БСП - 126 и 124. Разликата е още по-впечатляваща в секции 71 и 72. В първата от тях Фандъкова е подкрепена от 305 души, а Мая Манолова от 43. Във втората секция разликата е още по-драстична - 372 души са подкрепили Фандъкова, а 34 Манолова. Така във "Филиповци" резултатът в общ брой гласове е 1087 за Фандъкова и 327 за Манолова.

Така в част от "ромските" секции в София общият брой на валидните бюлетини за Фандъкова е точно 6985, а за Манолова 1404. Кандидатката на ГЕРБ печели в съотношение пет към едно.

----------

Мая Манолова като че ли намекна за свой политически проект.

Равносметка

Има ли връщане към политическата нормалност

От анализ на Емилия Милчева за "Дойче веле"

Нещо се носи във въздуха, след като машините за популизъм и пропаганда спряха работа, понеже изборите минаха. ГЕРБ не бяха съборени в София, но десетгодишното статукво се поразклати след балотажите в неделя. ДПС и загубилата изборите за кмет на столицата Мая Манолова поставиха под въпрос легитимността на вота. Партията на Ахмед Доган обяви курс към защита на демокрацията в България заради опорочен предизборен процес, а Манолова и инициативният ѝ комитет ще искат касиране на изборите заради съмненията си за купуване на гласове.

След първия тур управляващата партия, макар и първа сила, калкулира загуби на общински съветници на много места. След балотажите ГЕРБ печели трите най-големи областни центъра - столицата, Пловдив и Варна, но губи Перник, Благоевград, Русе, Видин, Разград, Ямбол, както и десетки по-малки общини като Созопол. В София "Демократична България" ще има кметове в една трета от 24-те районни кметства, БСП - в едно. Новият стар кмет на столицата Йорданка Фандъкова, която е и зам.-председател на ГЕРБ, обеща структурни промени в Столична община, обвързани с персонални.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов определи отстъплението като връщане към "нормалността": "Не е нормално една партия да спечели всички областни градове. С шарените общински съвети ще имаме възможност да споделим отговорността", заяви Борисов по демократичному и обеща да продължи прочистването на партията от "дерибеи".

Но откъм ДПС, крепило досега статуквото с достатъчно гласувания в парламента, повя хлад заради усъмняване в честността на изборите. "Политическите реалности в България вече не са същите". Тази фраза на два пъти повтори лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на първата за местните избори пресконференция на Движението, на която призова "всички свободни и активни граждани да защитим демокрацията в България". Причината - противопоставянето и агресията, създадени от управляващите в предизборната кампания, поставящи демокрацията в риск.

С обвинения за опорочени избори обясни загубата си и Манолова, която ще иска касиране на вота. По думите ѝ реалната ситуация и в София, и в страната е "безобразно и безнаказано купуване на гласове". "Видяхме как силово се склоняват хора да гласуват, а правоохранителните органи действат селективно. Властта няма страх от закона и няма срам от хората", обяви бившата омбудсманка след края на изборния ден, когато стана ясно, че изостава с около 5% от победителката Фандъкова.

Но какво се случи с ръкостискането между (условно) левите и (условно) десните в столицата и създаването на "Отечествен фронт" срещу ГЕРБ? "Трудно и не докрай, но си подадохме ръце", каза Манолова. Според бившата соцдепутатка, обединението не би било възможно "без ценностите, зад които застанахме - свобода, демокрация, върховенство на закона".

Всъщност, по-голяма част от гласовете на демократичната общност на втори тур са били за Манолова, а по-малка - за Фандъкова. Към момента няма данни колко от избирателите на БСП са откликнали на призива на лидерката Корнелия Нинова да подкрепят на балотажите за районни кметове в София кандидати на "Демократична България".

Какво ще прави Манолова оттук нататък? "Няма да се откажа, ще намеря начина и формата тази гражданска енергия да не бъде разпиляна, за да доведе до промяна на модела в София и в България", обяви тя след края на изборния ден предвид близо 170-те хиляди гласа за нея. Тези думи бяха разчетени като заявка за политически проект, макар че този мажоритарен избор може да я подведе, така както я заслепи високият ѝ рейтинг на омбудсман.

Следизборно


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  qvd50491823 avatar :-P
  Костадин Иванов

  Още един материал, който ми обяснява как ГЕРБ всъщност е загубил изборите и аз имам видения.
  Доживях "Капитал" да стои зад Манолова.
  Е, ще почакате до следващите избори.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Някои са по-равни от другите

Някои са по-равни от другите

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.