За демокрацията и дясното, където Борисов го няма

Нахвърлянето срещу "Демократична България"

   ©  Анелия Николова
   ©  Анелия Николова

Сравнително убедителната изборна победа на ГЕРБ явно не е достатъчна, за да предизвика задоволство у премиера и партиен лидер Бойко Борисов. Причината е, че за пръв път по-голямата част от избирателите на "Демократична България" в София и в няколко други града показаха, че са готови дори да подкрепят свързан с БСП кандидат, за да накажат управлението на ГЕРБ. Нетърпимостта към него е станала толкова силна, че е достатъчна да преодолее стигмата да не се докосват до бившите комунисти. Ако този процес се задълбочи до парламентарните избори, политическите последствия могат да доведат до край на хегемонията на негласния политически съюз на ГЕРБ и ДПС.

Досега премиерът Борисов грижливо избягваше да изтъква идеологическа принадлежност. Играеше според случая - на левите говореше за дядо си, убит от фашистите, на десните - за другия, убит от комунистите. За да не заема позиция между Запада и Русия, се провъзгласи за мост между тях. И докато БСП и т.нар. традиционна десница взаимно се обезсилваха с идеологически стигми, ГЕРБ стои на власт с помощта на всякакви образувания - от политическата корпорация ДПС, през националистите патриоти, до танцувалите по един мандат "Воля" на Марешки и ЛИДЕР на Ковачки.

На тези избори обаче и особено в критичната битка за София Борисов и активът на ГЕРБ внезапно се вживяха в ролята на десни. "Десните хора по принцип са демократи, мислещи хора. Аз съм демократ", обяви премиерът. "Винаги съм била дясна за разлика от г-жа Манолова", уверяваше и заместничката му в партията Йорданка Фандъкова.

Любезната поза беше рязко изоставена, когато на балотажа солидната й преднина се стопи до 20 хил. гласа, една трета от които - от "десните" ромски квартали. Това, че част от гласувалите на първия тур за "Демократична България" на втория са подкрепили Манолова, докара управляващите до истерия. Борисов нападна особено грубо "Демократична Бългория", че там били децата на бившата номенклатура, които предават дясното, а ГЕРБ била истинската дясна партия, защото е "синя" и "антикомунистическа".

Десните ценности на Бойко Борисов са като новите дрехи на царя - всички виждат, че ги няма. Идеологията на ГЕРБ и ДПС е властта, използването на ресурсите на властта за придобиване на повече власт, повече ресурси и така - до пълната власт. Пълната власт е тоталитарна държава, в която какво мислят гражданите няма значение. В тоталитарната държава всички десни ценности - като лична свобода, свободна инициатива, ред, правила, справедливост, сигурност, законност и свобода на изразяването, са потъпкани. Съвременните неототалитарни държави се изграждат във фасадата на институциите на демократичната държава.

Част от проблема с "демократичните диктатури" не е български, а произлиза от начина на функциониране на ЕС. За Бойко Борисов ЕС е като СССР за Тодор Живков. Борисов осигурява на лидерите на ЕС безусловна подкрепа, срещу което получава правото да разпределя значителни финансови ресурси (субсидии) и правото да не му задават въпроси какво прави вътре в страната си. С милиардите от ЕС държавата на Борисов става все по-важна, а частната инициатива и конкуренцията - все по-второстепенни. От влизането си в съюза България провежда по-скоро етатистка, а не дясна политика. Икономическите елити се формират не от естествения подбор на конкуренцията, а от близостта до властта. В ролята на преследвач на инакомислещи и дисиденти вместо Държавна сигурност е прокуратурата. Чл. 1 в "демократично"- тоталитарната конституция, чрез купените гласове на всички избори, утвърждава водещата роля в обществото на ГЕРБ - ДПС.

В цялата тази необмислена и дори истерична реакция след изборите премиерът Бойко Борисов направи две стратегически грешки.

Първо, той допълтително заби клин в и без това голямата пукнатина между ГЕРБ и свободомислещите избиратели.

Второ, ненужно изгори и президента Росен Превнелиев. Погледнато в ретроспектива, Плевнелиев е единственият висш представител на ГЕРБ, който и като министър, и като президент е заставал на страната на гражданите срещу модела на Пеевски, схемите на ДПС и завладяната държава. Участието му в атаката съвместно с Борисов също толкова необмислено изгори може би най-здравия персонален мост за бъдещо взаимодействие с "Демократична България".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Само така! Крайно време е маските да паднат и да престанат да наричат ГЕРБ дясна партия, с което да компрометират идеята за дясно в България.

 • 2
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  По последния абзац на статията - не вярвам интелигентен човек да бъде заставен просто така да говори неистини, ако не желае. А ако все пак е заставен - с цената на какво бяха произнесени думите срещу Костов? Не мисля, че на президент Плевнелиев му прилича да се изказва като партиен активист-натегач.

 • 3
  liz31552545 avatar :-|
  liz31552545

  Плевнелиев учуди и мен. Говореше като робот, заучено, с фалшиво театрални жестикулации. Жалко, защото по време на кабинета Орешарски беше достоен. Дано излагацията да си е струвала.

 • 4
  hodounski avatar :-|
  hodounski

  Ако на мястото на Манолова имаше по-приемлив кандидат и десните цигани нямаше да помогнат на ГЕРБ...
  А плевнелиев лъсна с целият си комсомолски плам- Костов щял да е виновен ако ГЕРБ загуби през 2021 г. ?! Да се смееш ли ..

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Кой е авторът на това ритане между сестринските партии?

  Питам, защото искам лично да му припомня услужливо пропуснатия факт, че кабинетът Борисов 2.0 (2014-2017) се крепеше от т.н. "реформаторска" десница, оня пословичен сбирток от властомани: Кунева-Пръмова, Лукарски, Москов, Ненчев, Корман и вся остальная... Всъщност реформаторите реформираха само спестяванията си. Нагоре. Нищо друго! А бе, какво стана с онова министърче, дето вкара турските ваксини?

  Гадно фалше е припокриването на столичната десница и "свободомислещите избиратели". Това смърди отдалеч на партийно членство от комунистическото време, когато комунистите бяха авангардът на нацията. Сега софийската десница взе да им ходи в обувките...

  Моля всеки, който проявява скепсис към твърденията ми, че Дай, БГ е единствено софийска формацийка, да ровне в сайта на ЦИК в резултатите от онзиденшните местни избори и да провери къде и колко са избраните кметове и общински съветници от ДБ извън София - кметове няма, съветниците са единици и то тук-таме, кагото са в разни коалиции.

  https://results.cik.bg/mi2019/tur2/rezultati/0103.html


  После да изчистим терминологията.

  Реално още от преди милениума понятия като "ляво" и "дясно" умряха. Глобализацията, размиването на границите и нациите ликвидира и тези архаизми. Доскорошните леви партии, които дотогава се грижеха за правата на трудещите се и социалните им придобивки, взеха за обслужват напърчената ЛБГТи т..н. общност и да въвежда плосък данък, а старата десница взе да се прехласва по мултикултурализма и екологията.

  Ляво и дясно са вече неадекватни за политиката термини. Замениха ги глобално и национално. Корелацията е отдавна променена,

  В кой свят живееш, "авторе"?

 • 6
  sider avatar :-|
  сидер

  До коментар [#4] от "hodounski":
  Знаеш ли какво значи безпартиен другар. Ти си такъв, безпартиен другар

 • 7
  petkata1 avatar :-|
  petkata1

  "Първо, той допълтително заби клин в и без това голямата пукнатина между ГЕРБ и свободомислещите избиратели." - никой и никога няма да е в състояние да забие какъвто и да е клин между свободомислещият избирател и каквато и да е партийна номенклатура. Свободомислещият избирател много отдавна знае, че партиите и прилежащата й номенклатура са безполезни и ненужни.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО