Мнения Daily - Защо точно Гешев и никой друг?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Защо точно Гешев и никой друг?

Мнения Daily - Защо точно Гешев и никой друг?

И още: Управляващите да попитат емигриращите защо си тръгват; Как в Германия и България се готвят за кризата

5161 прочитания

© Георги Кожухаров


Опонентите на Пеевски ще трябва да бъдат още бити.

Банализация на злото

Защо точно Гешев и никой друг?

От коментар на Петя Владимирова за "Дневник"

Ако се спирам на най-новия детайл от публичното поведение на Гешев, то е защото той потвърждава неговото колосално себеусещане за непогрешимост, което го кара да вижда враговете - и своите, и на държавата, само в опонентите и да отвръща на техните доводи с агресивно-грубиянска словесност и без никакви аргументи по същество. Гешев е предварително разделил обществото на два лагера - обвиняеми и необвиняеми, в чието определяне той лично до голяма степен е участвал и въз основа на това е определил кой има право дори да му задава въпроси. И всеки, който му опонира, е вкарван автоматично в лагера на лошите, които заслужават ако не директно употребата на Наказателния кодекс, то заклеймяване чрез медиите на необвиняемия Делян Пеевски.

"Човек, който е готов да води всяка битка, в която бъде въвлечен, да отговори реципрочно на всяко нападение, на което бъде подложен" - така го описа членът на ВСС, съдия Красимир Шекерджиев, в мотивите си да не го подкрепи. И предупреди, че "ако изберем главен прокурор, който отговаря реципрочно на всяко едно нападение, то тогава ние по-скоро ще произведем много войни, отколкото да доведем до работеща ситуация".

Защо точно Гешев и никой друг? Поне по две причини. Основната е, че трябва да изтече давност за престъпленията на паралелната власт през мандата на Цацаров, в чиито условия рушенето на държавност, на представите за законност и справедливост станаха банална очевидност и престанаха да впечатляват.

Баналността на злото обаче може да притъпи сетивата на хората и да ги демотивира за действие, но не може да отмени търсенето на отговорност за извършени престъпления от върховете на преплетените власти. Тоест престъпленията ще трябва да бъдат прикрити, поне докато изтече давността им, тъй като пазителят и всъщност главният участник в упражняването на паралелната власт е именно прокуратурата поради специфичната недосегаемост на главния прокурор.

Втората причина: нужен е главен прокурор, който да узаконява бухалките на КПКОНПИ срещу критиците на паралелната власт. Гешев беше отгледан от Цацаров за тази цел и изкаран на авансцената още с ликвидирането, да повторя, на КТБ.

А подготовката за поемане на антикорупционната комисия от също толкова сигурен и проверен човек, като например самия сегашен главен прокурор Сотир Цацаров (дори и да не се потвърди финална номинация, само споменаването е показателно), си личеше още от времето, когато цялата управляваща котерия се нахвърляше устремно срещу всяка идея на президента Радев за промени във функциите и начина на формиране на антикорупционната комисия, които държавният глава представяше на всеки свикан от него Консултативен съвет по национална сигурност /КСНС/ за борба с корупцията по високите етажи. И всеки път целенасочено и организирано беше бламиран.

КПКОНПИ е вече превърната в посмешище след апартаментгейта на нейните началници. Но опонентите на паралелната власт на Пеевски ще трябва да бъдат още бити - ако не е Цацаров, друг проверен/посочен ще размахва бухалката, а неговият човек Гешев като главен прокурор ще узаконява разправата.

----------

Презумпцията, че хората напускат България заради пари, е удобна за властта.

Изтичане на мозъци

Управляващите да попитат емигриращите защо си тръгват

От коментар на Емилия Милчева за "Дойче веле"

Умувайки как да се справят с обезлюдяването на България и несекващата емиграция, управляващите решиха да пуснат в действие едно смазочно масло, за което се смята, че оправя всичко - подкупването. Зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова съобщи, че по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" се подготвя пакет от услуги в размер на 1200 лева месечно, с които в рамките на една година ще бъдат покривани разходи на млади българи, решили да се завърнат в страната. На първо време пари има за 350 семейства. Ако получи одобрение, екшън планът за новата "Република на младостта" ще влезе в действие от 1 януари догодина.

Презумпцията, че хората напускат България само защото заплащането е ниско, е удобна за управляващите. Защото тя изключва състоянието на жизненоважни системи като:

- образованието, където с всяка изминала година намаляват както учениците, така и добрите резултати;

- здравеопазването, където медицинските сестри работят на две места, за да си осигурят малко повече пари, а болните на диализа си купуват катетрите;

- социалното осигуряване, където втората пенсия е "семки и бонбонки".

Да не забравяме и мудната бюрокрация, тромавите административни процедури, слабо организираното гражданско общество, неефективното правораздаване. Казано накратко: посочената по-горе презумпция е удобна за управленците, тъй като отклонява вниманието от неспособността им да се справят с изброените проблеми.

В България вече е имало подобна идея: срещу 5000 лева на семейство, опрощаване на данъци, бонуси към заплатите и осигурено жилище да се докарат 4000 специалисти, за да се оживят Странджа и Сакар, които в онези години по време на соца са най-обезлюдените райони на България. Но планът претърпя пълен крах още преди да е изтекъл срокът на договорите. Макар да не идваха отвън, а от вътрешността на страната, придошлите не се застояха, а тарикатите прибраха парите и бързо се изнесоха. Днес районът напомня пейзаж от чернобилския Припят.

Вместо да пускат евтини примамки и да харчат средства за кариерни форуми в чужбина, посещавани от най-много 200-300 български мигранти, управляващите могат да попитат заминаващите за Германия лекари, програмисти или строителни работници защо не остават на работа в родината си.

----------

И в двете страни се усеща световната рецесия, но те реагират много различно.

Затишие пред буря

Как в Германия и България се готвят за кризата

От коментар на Капка Тодорова за "Клуб Z"

Икономически България и Германия си приличат по две неща: и в двете страни започва да се усеща световната рецесия, започнала преди няколко месеца, и в двете на власт с най-много гласове са избрани консервативни правителства, които обаче управляват в коалиция с партньори. И тук приликите свършват.

Двете страни се справят със забавянето на икономическия растеж в момента по напълно противоположен начин. Германия изля огромен поток пари в социалния сектор и това омекоти удара, който в момента немският бизнес понася от влошената конюнктура. В същото време само през последния месец българското правителство предложи промени, които удрят по джоба средния данъкоплатец – като потребителската такса за лекарски преглед на децата или отмяната на плащането на болничен през първия ден от боледуването.

Какви са точните сметки зад тези промени така и не стана ясно, за неплатения първи ден болест се разбра само, че бизнесът губи от болни служители по 180 милиона годишно и с предложената промяна ще спести поне 60 милиона. Спестените пари пък щели да отидат за такси за детска градина на деца от семейства с нисък доход. Доста неясна сметка, като се има предвид, че болестите на служителите не са постоянна величина, на базата на която да може да се заложи един постоянен разход. Какъв ще е ефектът върху социалната и здравната каса от това де факто намаляване на брутната заплата на служителите също никой не спомена.

Какво се случи в същото време в Германия? Според статистиките обикновеният гражданин и данъкоплатец в Германия засега остава пощаден от кризата, като хората продължават масово да харчат пари за стоки и това забавя темповете на кризата. Парите за харчене пък са налице заради серията от мерки, които правителството в Берлин през тази година взе в областта на социалните сфери.

- Увеличени бяха детските, които в Германия се взимат от всички деца без оглед на дохода.

- За последните две години бяха увеличени пенсиите на два пъти с по 3%. - Пенсионерите в Източна Германия получиха по-голямо повишение, за да се навакса иначе голямата разлика със западните пенсионери. - Старческите домове получиха повече финансиране и се увеличиха заплатите на персонала, занимаващ се с възрастни и болни.
- Студентите от семейства с нисък доход получиха по-високи стипендии. - Увеличена бе пенсията на по-възрастните жени, които са родили деца, но не са имали възможност да работят. - На семействата с деца, които искат да си построят дом, се отпуснаха по-изгодни кредити.
- Училищата получават повече пари за дигитално образование. - Болниците са с увеличен бюджет. - Вдигна се базовият доход, освободен от плащане на данъци.

- Намалена бе здравната вноска на работещите за сметка на дяла, който внася за тях работодателят.

- Решено бе да се отмени данък "Солидарност", с който досега се финансираше изравняването на източните провинции със западните.

Опонентите на Пеевски ще трябва да бъдат още бити.

Банализация на злото


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 2
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  Ти да видиш. Какви балами са тез германци. Намалят данъчните тежести на средната и бедната класа, а нашите "умни" милиционерски глави утежняват живота на средната класа с допълнителни такси и увеличение на данъците.

 • 3
  drilldo avatar :-P
  Георги Георгиев

  Христо Иванов така каза.

  БСП пък приложи опозиционната тактика на снишено мълчание. Все пак са парламентарна опозиция, трябва да внимават да не загубят места от предсрочни избори.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Вхтераиниска ле си?*

Вхтераиниска ле си?*

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.