Мнения Daily - ДПС е недосегаемо за заменките
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - ДПС е недосегаемо за заменките

Мнения Daily - ДПС е недосегаемо за заменките

И още: Цацаров почти цял живот е началник; Сун Дзъ и изкуството да преговаряш с Тръмп

5138 прочитания

© Simon Dawson


Няма да се рови в сделките, извършени преди 2007 г.

Над закона

ДПС е недосегаемо за заменките

От коментар на Емилия Милчева за "Дойче веле"

На десетата година от обещанието на Борисов "да стигнем докрай" при заменките на гори - "най-уродливото нещо, което можеше да роди тройната коалиция", се появи списък на фирмите и лицата, които ще трябва да връщат пари на държавата. Но най-важното в този списък се оказват липсващите.

Както съобщи министърката на земеделието и горите Десислава Танева, при 103 от общо 132 сделки за заменки в периода 2007-2009 година е открита неправомерно получена държавна помощ. Става дума за 478 имота с обща площ от близо 22 000 декара, чиито собственици ще трябва да доплатят около 80 милиона лева. Което, впрочем, е твърде скромна сума.

Няма да се рови в сделките за другите над 11 хиляди декара, извършени преди 2007 година, тъй като тогава България не е била член на ЕС. Така че и за левче на квадратен метър да са били разменени имотите, даденото си остава дадено. Тоест, щетите от договорите за всички парцели край морето, получени от приближени на НДСВ, ДПС и БСП през 2005-2007 година срещу някоя пършива нива във вътрешността на страната, се пишат на сметката на данъкоплатците. А както знаем, на тая сметка може да се пише всичко.

На вестник "Сега" дължим разкритията кои са липсващите в списъка за заменките - хора на ДПС и БСП. Пак свързани с ДПС (и с ГЕРБ) няма да връщат пари и за къщите за гости, показа пък разследване на "Биволъ". Това също ще се пише на сметката на данъкоплатците.

Така човек може да стигне до заключението, че обвързаните с ДПС и кръговете му са недосегаеми - независимо дали Движението е във или извън официалната власт. При това по отношение на заменките ДПС е не само контрагент, но и движеща сила. Областни управители, подписвали сделките, са били издигнати от ДПС. Държавната агенция по горите, контролирана от ДПС при кабинета "Станишев", е осигурявала изгодни оценки на терените плюс актове за собственост. След това предназначението на земята се е сменяло, на нея са се вдигали луксозни имоти, била е продавана, ипотекирана или вписвана като апортна вноска на стойност, надхвърляща десетки пъти сумата от договора за заменка.

Затова да попитаме: какви възгледи за правосъдието може да възпита една държава, позволяваща да се отърват от справедливо възмездие хора, които са я ощетили, сдобивайки се с публични активи или имущество в ущърб на всички останали? Правото, наложено от законодателите и изпълнителната власт, срещу справедливостта, в която и блажените вече не вярват

---------------

Обвинител номер едно обикаля ще напусне прокуратура без оценка и проверка на мандата си.

Правосъдна номенклатура

Цацаров почти цял живот е началник

От коментар на Иван Брегов за седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика

През настоящата седмица ГЕРБ и така наречените патриоти предложиха действащия главен прокурор за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). ДПС се присъедини към номинацията с изразителен глас на подкрепа.

Фотограф: Юлия Лазарова

Изборният процес ще бъде спокоен и без инциденти – страхът главният прокурор да не извади нещо от миналото и настоящето на българските политици ги прави повече от кротки и зависими. Управляващите не смеят да оставят Цацаров извън играта. Мнимата опозиция в лицето на БСП не предлага алтернативна кандидатура. Само Воля на Марешки показва опозиционен активизъм със своя номинация.

Иначе процедурата за избор на председател на КПКОНПИ е същата като тази за избор на членове на Висшия съдебен съвет, преписана е от Закона за съдебната власт с всичките ѝ несъвършенства. На практика реална проверка на качествата на кандидатите не може да се проведе, а дори и в предвиденото публично изслушване на кандидатите да се установи нередност няма как кандидатът да бъде отстранен. Остава да видим и сега ли Христо Иванов ще е виновен на управляващите.

През 2013 г., в публичното пространство изтече разговор между Бойко Борисов, един от бившите му министри Мирослав Найденов и прокурорът Николай Кокинов. Тогава Кокинов каза към Борисов по адрес на Цацаров: "Не ми се подсмихвай! Ти си го избра." Очевидно сега ще следва епизод 2 "Ти си го преизбра". Българската прокуратура, призвана да бъде независима по Конституция като част от съдебната власт 7 години се управлява от човек, близък до партия ГЕРБ. Сега през следващите 6 години партийният фаворит Цацаров ще бори корупцията по високите етажи на властта от друг държавнически пост. Това обяснява защо липсват годни обвинения на прокуратурата, които да доведат до осъдителни присъди срещу политици в съда. Дори убийството на дете от родителя му – вече бивш министър на транспорта, не беше достатъчно убиецът да бъде обвинен и съден.

Така Цацаров ще си тръгне от прокуратурата без оценка и проверка на мандата си, а обществото няма да научи какви са реалните проблеми за разкриваемостта на престъпленията. Почти сигурният му наследник Гешев ще наследи и вероятно ще завещае същата административна машина. А иначе Цацаров е началник в съдебната власт от 1996 г., когато оглавява районния съд в Асеновград. Кариерата му като юрист започва веднага след завършването през 1991 г., значи Цацаров почти цял живот е началник, а за това се изискват също умения – най-малкото способност за сближаване с всеки силен на деня.

И дотук казаното е проблем, но още по-същественото е как Цацаров обикаля по партийни срещи вчера и днес, уреждайки си поредния висок пост, още в позицията си на главен прокурор. За да запази от още по-силно сриване поуронения престиж на съдебната власт можеше поне да излезе в отпуск. Представяте ли си в друга държава главният прокурор да обикаля по срещи с партийни лидери.

-----------

Българският премиер не може да си позволи да каже "не" във Вашингтон.

Хитър Петър

Сун Дзъ и изкуството да преговаряш с Тръмп

От коментар на политолога Димитър Бечев за "Свободна Европа"

Посещението във Вашингтон и срещата с Доналд Тръмп вероятно ще се запомнят като едно от по-значителните външнополитически постижения на Бойко Борисов.

Фотограф: Simon Dawson

Едва ли има лидер в днешна Европа, който да не е наясно с реалностите що се отнася до трансатлантическите отношения. Ангажиментът на настоящата администрация в САЩ спрямо презокеанските съюзници не е безусловен. Самият Тръмп наричаше НАТО "отживелица" по време на кампанията преди изборите през 2016 г. След това нееднократно призоваваше – с твърд тон - европейците да спазят ангажимента си за военни разходи в размер на 2% от БВП.

На този фон изборът на ред европейски държави е ясен – целенасочени усилия за задълбочаване на двустранните отношения със САЩ. Това е в унисон с разбирането на самия Тръмп за американската външна политика – междудържавните отношения са поле на пазарлъци и временни сделки, а не на дългосрочни и обвързващи ангажименти.

"Щом Ципрас съумя да влезе под кожата на Тръмп, защо и аз да не мога?" Така вероятно разсъждава Борисов, на когото не може да се отрече талант в комуникацията с чуждестранни лидери. Договорът с "Локхийд Мартин" за закупуване на F-16 за българските военновъздушни сили дава на България известен аванс. С тази покупка отбранителният бюджет на страната надвишава прага от 2% от БВП.

С други думи Тръмп, който обича да се бие в гърдите как защитава американските икономически интереси навън, може да посочи България и лично Борисов като положителен пример. Одобрението от Вашингтон ще донесе дивиденти за българския премиер. Предвид славата на България като държава, просмукана от руско влияние и обвързана с проекти като газопровода "Балкански поток" и АЕЦ "Белене", Борисов има определен интерес да получи и потупване по рамото от Тръмп.

Американската страна има и конкретни икономически искания спрямо София. За тях загатна и посланик Херо Мустафа в речта си пред Американската търговска камара в България. Борисов има намерение да изгради в България разпределителен център (хъб) за природен газ? Тогава трябва да се ангажира да закупува по-големи обеми американски втечнен газ.

Дотук добре, но както се казва дяволът е в детайлите. По всичко личи, че американската страна настоява за дългосрочни договори с клауза за закупуване на определени обеми. Това не е изгодно за България, която има интерес от гъвкавост при доставките. На второ място, към днешна дата цените на втечнения газ са конкурентни спрямо руския газ. Но в бъдеще може да се окаже другояче.

Разбира се, българският премиер не може да си позволи да каже "не". Но нищо не пречи да отговори "да, по принцип, но нека да видим как стои въпросът с А, Б, В." Тръмп, известен покрай всичко и като автор на бестселъра "Изкуството на сделката", би трябвало да разбере.

Фотограф: Мария Съботинова
Няма да се рови в сделките, извършени преди 2007 г.

Над закона


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Дръжте се здраво

Дръжте се здраво

Солидарност по брюкселски

Солидарност по брюкселски

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK