Мнения Daily - Защо трябва да бъда избран за зам.-председател на СОС

И още: А в Перник пак ще са на сухо; Какво ще направи Цацаров в антикорупционната комисия

Борис Бонев
Борис Бонев    ©  Юлия Лазарова
Борис Бонев
Борис Бонев    ©  Юлия Лазарова
Дължа отговори само на своите 40 хил. избиратели.

План за София

Защо трябва да бъда избран за зам.-председател на СОС

От коментар на Борис Бонев, столичен общинския съветник и бивш кандидат за кмет на София, в неговия фейсбук-профил

Когато се кандидатирах за общински съветник, с подкрепата на моите съмишленици от Спаси София, аз го направих с План за София - подробна програма за развитието на нашия град. Всички, които гласуваха за мен, очакват да направя максимално възможното, за да реализирам заложените в Плана идеи.

Аз съм първият избран независим общински съветник от 17 години насам. Не е изненада, че цялата организация на СОС не е подготвена да взаимодейства с някой, който е мажоритарен избор на гражданите.

Моята ОСНОВНА задача като представител на повече от 40 000 гласоподаватели е да работя за осъществяването на подкрепените от тях идеи. Те са единствените, пред които дължа отговори. Опитите на мои политически приятели да използват чисто процедурни въпроси за втвърдяване на електоралните си ядра не ме интересуват. Опитите на други мои политически опоненти да използват същите тези процедурни въпроси, за да станат по-харесвани от гражданите, също нямат значение.

Основните причини да смятам, че трябва да бъда избран за зам. председател на СОС са прости и логични и ги заявих преди началото дори на първото заседание:

 • всеки, който е избран мажоритарно от повече от 40 000 гласоподаватели трябва да направи възможното, за да ги представлява максимално добре
 • Зам. Председателското място ми дава възможност да участвам в Председателски съвет и да влияя върху опредянето на дневния ред на СОС. Това НЕ Е израз на някаква си лична кариерна амбиция!
 • Участието ми в Председателския съвет ще гарантира на моите избиратели, че постигнатите компромиси между политическите групи се базират на аргументи, а не са плод на политически съглашения.

Да бъда зам. председател не е привилегия. Всички партии в съвета така или иначе имат зам. председател. В момента аз съм единственият изключен и не мога да влияя на дневния ред на СОС.

Надявам се, че политическите групи в СОС ще подкрепят моята кандидатура, когато тя бъде предложена за гласуване. Това е единственият начин да докажат, че политиката не е клуб за избрани, а е демократичен начин за решаване на въпросите, включени в дневния ред на обществото. Така се дава път на гражданското общество, а това има особено значение, когато се овластява вот по- голям от парламентарно представени партии. Гласът на гражданите ще намери своята тежест и мисля, че така демокрацията печели за сметка на партийността.

--------------

Може би трябва да помолят Борисов да им пусне една вода.

Чиста вода ненапита

А в Перник пак ще са на сухо

От коментар на Емилия Милчева за "Дойче веле"

След като стана ясно, че повече от 10 месеца регионалният и екоминистърът не само не са предприели мерки, за да предотвратят водната криза в Перник или да намалят тежестта ѝ за хората, но са и мълчали за проблема, с постовете си се разделиха директорът на ВиК Перник Иван Витанов и областният управител Ирена Соколова.

Справедливо, до известна степен. Съгласно чл. 7, т. 18 от Устройствения правилник на областната администрация, областният управител "осъществява управлението на ВиК системите като представител на държавата в асоциацията по ВиК". А според Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги, приоритет за ВиК-операторите е "питейно-битовото водоснабдяване на населението и осигуряването на надеждност и качественост на тази услуга". Соколова не се е справила с държавния надзор, а Витанов - с приоритизирането.

Липсата на вода застрашава здравето на хората, вреди на бизнеса, оскъпява услуги - например в случай че трябва да се набавя бутилирана вода, както е в Хасково. Заради завишени норми на уран водата в Хасково е забранена за пиене и готвене вече трета година, проблемът с нови водоизточници не е решен, а в общинския бюджет за 2019 г. бяха предвидени до 100 000 лева за минерална вода, която бе закупена от училища, детски градини, социални и лечебни заведения.

По БНТ бившият премиер Иван Костов отбеляза, че водата е проблем на националната сигурност, тъй като от липсата ѝ страдат хората, екосистемата и индустрията. Той посъветва Борисов да влезе в ролята на най-висш публичен управител - сам да решава за водната криза и "да не се доверява на ресорните министри, защото те са част от проблема и ще му представят друга картина".

Правят го. МОСВ и МРРБ се опитват да си прехвърлят отговорността за състоянието на язовир "Студена". За пореден път разследване на сайта Биволъ разкри, че от язовира неправомерно е отклонявана вода за Радомир. Последва сигнал от областната управителка и извънредна проверка на МОСВ, откъдето обясниха, че отклоняването било разрешено само при аварийна ситуация. Е, оказва се, че "аварията" е траяла доста време. При проверката от екоминистерството установяват, че е изчезнал водомерът на ВЕЦ-а, собственост на пернишкото ВиК. Принципал на ВиК-то, което стопанисва язовир "Студена", е МРРБ. Това не значи, че МОСВ е "вода ненапита" - то получава всеки месец от ВиК заявки за водоснабдяване на населението - за промишлени нужди и за отока на реката. След като разписва графиците за ползване, значи също е наясно с количествата вода в язовира.

Но министърът на околната среда и водите Нено Димов не бе застигнат от премиерския гняв. Димов, бивш депутат от ДСБ и зам.-министър на екологията в кабинета "Костов", зае поста по предложение на "Атака". Номинация на Сидеровата партия е и министърът на икономиката Емил Караниколов, чието име някои свързват със сделки, облагодетелствали депутата от ДПС Делян Пеевски. На свикания миналата седмица извънреден Координационен съвет по водите екоминистърът отклони темата за кризата в Перник в съвсем друга посока - към въпроса за подобряване на общественото водоснабдяване и намаляване на загубите на вода - тема с давност от поне десетилетие и в полето на МРРБ.

А в Перник пак ще са на сухо. Може би трябва да помолят Борисов да им пусне една вода.

-------------

Подходил е като съвестен чиновник, който трябва формално да се отчете.

Бюрокрация

Какво ще направи Цацаров в антикорупционната комисия

От коментар на Екатерина Баксанова и Иван Брегов за седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика

Концепцията на кандидата за председател на КПКОНПИ и настоящ главен прокурор се заявява като "практически ориентирани и реално изпълними мерки, като съзнателно в нея отсъства теоретизиране на проблемите на корупцията и на общата методология за предотвратяването ѝ". След цялостния прочит това уводно изречение ни казва – начело на КПКОНПИ ще укрепвам институционално самата комисия, друго не чакайте от мен.

Именно това е застъпено обстойно и изчерпателно в управленските мерки на кандидата. И това е разбираемо – ГЕРБ искат да вкарат някой, който да поошета къщичката, да тури ред в нравите на домашните чиновници в КПКОНПИ, да свърши всичко това, което така успешно и бодро те твърдяха, че е вече факт, а именно - налично работещо институционално средство за борба с корупцията. Ама явно не е. И затова, че е неясно какво е КПКОНПИ, вече е изписано доста. Но отвъд това, явно предшественикът не е успял да превърне в хомогенна администрация предишната комисия за конфликт на интереси, старата КОНПИ и звената от Сметната палата и ДАНС. Сега се явява подходящият началник "Личен състав" и ще успее да вплете в неделимо цяло концептуално неясното нещо. Учудващо е как един визионер по дух, който 7 години управлява прокуратурата и стана реален лидер на две мнозинства в два поредни състава на ВСС, не се мотивира да представи нещо по-задълбочено.

Подходил е като съвестен чиновник, който трябва формално да отчете една задача (съставянето на концепция) като свършена. Но отвъд изпълнението на задачата, на практика, липсвацялостна визия за ролята на органа в борбата със зависимостите, лобизмаи корупцията в страната, от която да става ясно каква е заложената цел, какви са преследваните резултати и по какви критерии постигането им ще бъде измерено. Вместо това виждаме фокус върху мерки, чиито краен резултат изглежда да е подобряване организацията на работата на органа, вътрешно преструктуриране и управление на човешкия ресурс. Макар повишаването на квалификацията на служителите, приемането на нови и актуализирането на стари методологии да представляват полезни стъпки към изграждането капацитета на Комисията, сами по себе си те са средства, а не цели. А същината на това да бъдат изведени на преден план недостатъците на модела КПКОНПИ, да бъдат анализирани и решени, дори с цената на обстойно прекрояване на статута и функциите, няма да видим.

Това става ясно и от дадената от настоящия главен прокурор "обективна оценка" на "извършеното до настоящия момент". Той оценява като "успешно и положително" не случаи и размери на т.нар. "отнемане на незаконно придобито имущество", случаи на разкрити конфликти на интереси, постигната превенция на корупцията и др., а "формирането на единна структура на комисията", приети "подзаконови и вътрешни актове", създаването и функционирането на териториалните дирекции и т.н.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Амбициозният нарцис Борис Бонев успя да излъже 40 000 наивни овце и след като получи малко власт, бързо да покаже истинското си лице. Ако толкова много искаше тези избиратели да бъдат представлявани "максимално добре", можеше за един ден да регистрира Спаси София като партия, и да вкара и други общински съветници с неговата кауза, вместо да осигурява мнозинство на ГЕРБ. Сега вече стана ясно (надявам се на всички), че каузата на Бонев всъщност е неговата лична политическа кариера. Надявам се стана ясно и на всички, които обвиняваха Демократична България, че нямаше обединение с Бонев.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Неравнопоставеността на партиите и издигнатите от инициативни комитети кандидати за съветници в Изборния кодекс осъществи парадокса Бонев, който има над 42 хил гласа, да влезе в СОС сам, а ВМРО и Атака с по-нисък сумарен резултат да вкарат общо 6 съветника.

  Всички партийни групи имат зам.-председатели на СОС. Комичното е, че от двамата от Атака единият е зам.-председател на СОС заради партийност.

  Ако искаме гражданско общество, промените в ИК за изравняване правата на партийните и независимите кандидати е задължително. Иначе ще продължаваме да наблюдаваме тангото на партиите - притиснали кореми и две напред, една назад...

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Пожелавам успех на Бонев! Очевидно е най-ярката опозиция в този СОС и трябва да му се даде шанс да го затвърди!

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "olga_kokoshkina":

  Можеше, ама не му даваха и 5%. За какво? Човека ясно и точно каза, че не иска да страни от политическото. Спаси София - ако стане партия - моментално ще бъде елиминирана от всякакви дискусии с клишето, че търси политически дивиденти.

  Ако ДБ го беше подкрепила, спокойно можеше да се стигне до балотаж и спечелване на София. Без мнозинство на ГЕРБ в СОС.

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "olga_kokoshkina":

  Впрочем, докато се пеним на естествените си съюзници, ето пример как трябва да се държи една опозиция:
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2019/12/02/3999958_rumiana_milova_shte_rukovodi_centura_za_gradska/?ref=id

  Никой не може да съди Бонев, че си трае. Само потвърждавате клишето колко разединена е десницата. Не можем да поддържаме заедно важни опозиционни теми дори там, където сме представени добре!

 • 6
  bamama_mu avatar :-|
  ръмжо

  До коментар [#2] от "D-r D":

  Малко нагло може би от моя страна, но ви писах нещо на лично съобщение.

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#6] от "ръмжо":

  А не бе, Швепс! Доктора е царя на двойния стандарт и наглостта. В разстояние на няколко дни агитираше за БСП, а в последствие обвиняваше единствената опозиция на статуквото за избора на Гешев.

  За справка - всички номинирани от БСП членове на ВСС гласуваха за Гешев. И това е само поредната му нагла изцепка!

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#6] от "ръмжо":

  Ако имате въпроси, много полезно е да ми пращате отпратки като тази , защото в профила си влизам рядко, а тук разчитам понякога да попадна на интересно мнение. Е, форумните дебили ги прескачам.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО