Мнения Daily - Борисов ли е реалният носител на властта

И още: "Гешевци" ни връщат в казана вече 30 години; И се впуснаха да бранят България

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова
"Тандеморакция" е политически неологизъм, родил се когато Путин инсталира Медведев.

Двувластие

Борисов ли е реалният носител на властта

От коментар на Българския институт за правни инициативи

Поставянето на Иван Гешев на позицията главен прокурор и изборът на Сотир Цацаров за ръководител на КПКОНПИ много напомнят на руския модел на споделяне на властта. В България като че ли се очертава особен тип политически режим на тандемокрация. Тя не трябва да се бърка с изграждането на нова номенклатура и трудоустрояването на народните "богатства" и "радости" в правоприлагащите органи. Залогът е много по-голям: Цацаров да поеме Върховния касационен съд след 2022 г., а в тандем с Гешев да управлява прокуратурата – цикълът ще е затворен.

"Тандеморакция" е политически неологизъм, който придоби популярност след 2008 г., когато Владимир Путин инсталира като номинален президент Дмитрий Медведев, а той временно пое министър-председателския пост. Този ход, на ръба на руската конституция, позволи на Путин да управлява Русия повече от 20 г. Тандемокрацията се различава от двувластието, където има два центъра на власт с ясен периметър на правомощия, които работят в сътрудничество или конфликт. При тандемокрацията имаме формално споделяне на властта, размиване на политическата отговорност и единен център за вземане на решения.

Въпросът, който напира и остава без отговор, е къде в тази, оформяща се по руски образец, тандемокрация, в която главният прокурор Гешев и председателят на КПКОНПИ – Цацаров ще разполагат със съвсем реални лостове за контрол над всички власти в страната, стои премиерът Борисов? Докъде се простира неговата власт и наистина ли образът му на човек, който взема сам всички решения в държавата е действителен? Борисов ли е реалния носител на легитимността на властта, или все по-често ще му се налага да влиза в ролята на лице, което просто бива уведомявано в крачка за ключовите назначения в държавата?

---------

Добре поне, че евродепутатите продължават да се безпокоят.

"Ние, българите, сме една древна държава. С това име сме най-древната държава в Европа. И имаме много положителни качества. Имаме и някои лоши. Съжалявам, че пред Европарламента показахме някои лоши черти. Едната от тях е онагледена от вица как само около казана с българите в ада нямало охрана, защото ако някой тръгне да излиза от него, другите го хващат и го връщат. Но това са си наши недостатъци."

Това каза новоизбраният главен прокурор Иван Гешев малко след като участва в дебати в Европарламента, където присъствието му, по думите на една евродепутатка, е предизвикало безпокойство. И където му се наложи да отговори на някои неудобни въпроси.

Гешевото присъствие предизвиква още по-голямо безпокойство в България. И всъщност известната поговорка за казана и българите наистина важи за неговия случай, но в точно обратната посока. Българите се опитваме да се измъкнем от казана, в който Гешев и онези, които стоят зад избора му, ни "хващат" и ни "връщат" вече 30 години.

В казана, в който Иво Прокопиев е "олигарх", а Делян Пеевски - просто "депутат".

В казана, в който Ахмед Доган е най-големият бизнесмен в България, макар че официалните му доходи са само и единствено от депутатската му заплата, като вече и този доход липсва.

В казана, в който прокуратурата е с толкова ниско обществено доверие, че дори компрометирани личности като Цветан Василев, Баневи, Арабаджиеви, Миню Стайков са едва ли не симпатични, след като станат обвиняеми.

В казана, в който всички парламентарни партии без изключение подкрепят единствения кандидат за главен прокурор чрез представителите си във ВСС, докато нагло обясняват на обществото, че не се месят в този избор.

В казана, в който главният прокурор е всевластен и неконтролируем от никого освен от задкулисието, което го е посочило.

В казана, в който върховенството на закона се стоварва само върху онези, които не са достатъчно близо до властта.

В казана, в който всеки, който критикува властта, е екстремист, клатещ стабилността, съсипващ светлото бъдеще на България и съответно подлежи на съдебно профилактиране.

В казана, в който бившият главен прокурор като средновековен монарх посочва наследника си и той се избира с единодушие, на което биха завидели дори римските императори.

В казана, в който бившият главен прокурор, след като за 7 години не е осъдил нито един висш държавник за корупция, става шеф на органа, който трябва да се бори точно с корупцията.

В казана, в който Гешев е радост, а Цацаров богатство.

В казана, в #КОЙто...

Добрата новина е, че очевидно българите ще можем да разчитаме на Европарламента за помощ за излизането от казана. Защото Еврокомисията, както е известно, незнайно защо вече смята, че в българската съдебна система всичко е наред и няма нужда от мониторинг. Добре поне, че евродепутатите продължават да се безпокоят.

----------

Блазе им на нашите управници - такъв (дигитален) народ лесно се управлява.

Функционална (не)грамотност

И се впуснаха да бранят България

От коментар на проф. Ивайло Дичев за "Дойче веле"

Нали не сте се съмнявали, че отхвърлянето на Истанбулската конвенция ще ни създаде проблеми? Огромното мнозинство, с което Европарламентът настоя няколкото периферни страни като нашата да я ратифицират, показва в какъв глупав сюжет ни вкараха манипулаторите.

Политическите му измерения обсъждахме многократно. Уплашени, че ще се обезличат в коалицията с ГЕРБ, националистите решиха да си измислят враг (при това с "турско" име), пък и да се опънат на Европа, за което май ги подканяше Москва. БСП на свой ред видяха възможност да "цакат" управляващите, изобразявайки се като консерватори, готови за коалиции с крайнодесните. Маргинални евангелистки организации намериха повод да възникнат, а църквата се впусна в поредния си литийно-кръстоносен поход след разгрома на йогите, Мадона и Хелоуин.

Уплашени от упадъка на старата десница, редица медийни мислители се преориентираха, надявайки се, че в битката срещу Конвенцията ще обновят поразклатената си дясна идентичност. А що се отнася до Конституционния съд, той уж трябваше да сложи точка на кризата, но това, което направи, беше друго - просто спаси коалицията между ГЕРБ и лъжепатриотите, която силно беше застрашена от разлома по темата. Слава богу, намериха се четирима достойни членове, които не подкрепиха странното решение, в което се казваше, че документът противоречал на Конституцията. Естествено, не бе обяснено на кой точно член в нея противоречи и с какво.

Но и с това никаква точка не бе сложена, защото при всяка нова убита жена темата отново и отново излиза на дневен ред. Последният епизод беше необяснимото поведение на Сергей Станишев и Радан Кънев, които, явно плъзнали се по популистката пързалка, гласуваха в ЕП с "въздържал се". Особено драматично го посрещнаха привържениците на втория - във Фейсбук заваляха клетви, че "повече никога няма да гласувам за него".

Да се чудиш кое е по-малкото зло: да смятат европейците, че конституцията ни окуражава боя на жени - или да ни мислят за олигофрени

Така стигаме до друга серия публикации, от които научихме, че България е на последно място в ЕС в образователната класация PISA. Депресираха ни с факти като този, че 9 процента от учениците не правят разлика между факт и мнение. Че се увеличава функционалната неграмотност - тоест, децата могат да прочетат даден текст, но не го разбират. Как тези бъдещи граждани ще могат да се съпротивляват на манипулациите? Как ще прочетат сами някакъв документ и ще разберат дали някой ги лъже?

Ами да, блазе им на нашите управници - такъв (дигитален) народ лесно се управлява.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Прекрасно би било нещата в Капитал да се наричат с истинските им имена.

  1. Българският институт за правни инициативи е НПО-то, чрез което г-н Христо Иванов - един от триумвирата на ДБ - изкарва грантовете за издържане на партията си;

  2. "Руското" обяснение на избора/назначението на Гешев и предстоящето на Цацаров в Конпир-а с нищо не помага да се освети истината, че без "рИформата" на г-н Хр. Иванов и последвалите я промени в Конституцията и ЗСВ, Гешев нямаше да е гл.прокурор след отказа на президента да подпише назначението;

  3. Борисов и Со имаха 7 г. (от които 2.5 г. в тандем във влъстта с Реформаторите) бавно и спокойно да си подготвят "избора" на наследник на удобния Цацаров. Направиха го перфектно по закон.

  Ако някой е искал да попречи, да го е направил овреме.
  Реформаторите тогава просто консумираха властта. С всички физиологични отвори.

 • 2
  nik666 avatar :-|
  Strygalldwir

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Заклинанието "да наричаме нещата с истинските им имена" не прави лъжите, изръсени след него, по-малко лъжливи.

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#2] от "Strygalldwir":

  С внимание бих прочел аргументирано друго мнение. Едва ли ще можете да го напишете...
  Затова оставам при фактите:

  Конституция на РБ, чл. 129(4), изменен с ДВ, бр 100/2015 г:
  https://www.lex.bg/laws/ldoc/521957377

  Закон за съдебната власт, чл. 26 (а-о), изменен с ДВ бр.28/12016 г.
  https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135560660

  Това е променената през 2015-16 г. нормативна база, касаеща избора на гл.прокурор през 2019 г.

  Щом можете да пишете, допускам, че можете и да четете.
  За мислене - не говоря...

 • 4
  beky avatar :-|
  beky

  Комплексираният от ролята си в избора на Гешев Ицо Иванов вместо да обърне внимание на забележителното изказване на Лозан Панов, продължава да дърли комплексите си. Жалка работа.
  С такова дясно - по-добре без него...
  Адмирации за Лозан Панов!
  Адмирации и за Д-р Д, на когото не втръсва да посочва фактите.

 • 5
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  След случката с пребирането на децата си от училищата на циганите в няколко града, ясно се видя на какво мисловно ниво са саботиращите стратегията за детето.
  А именно на мисловното ниво на хората от кварталите с преобладаващо неграмотни.

 • 6
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Ясно БСП е радост, а 2,5 години от 10 са повече от половината време. Също така 3-4-5 месеца са повече от 10 години на власт.
  Логиката е ясна, разбирам и Ви се възхищавам за нея.

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#6] от "ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов";:

  Определено не схващам какво мислите, че сте искал да ми кажете.

  Всъщност в броя на Капитал се обръща внимание именно на този проблем - функционалната неграмотност. Знаете буквите, ама е трудно като да местите Хеопсови пирамиди с тях да изразите мъглявата си мисъл.
  Мисъл?!

 • 8
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#7] от "D-r D":

  Мисълта е следната:
  Да обвинявате някой, който е бил правосъден министър няколко месеца. Също така да Ви е виновна някаква коалиция, която е била 2,5г. в управлението е пълен смях в залата.
  Все едно други "актьори", който дърпат конците за превземането на институциите и са взимали във времето решения, като например комунистите ( БСП и ГЕРБ) и етническата партия на Държавна Сигурност ( която е била почти през целия 30 годишен период във властта ), нямат нищо общо за ситуацията, в която сме в момента или е абсолютен цинизъм или има нещо сбъркано в мисловната Ви дейност ( мое лично мнение, може и аз да съм сбъркан ).
  Може да не ми върви мисълта, "като на Вас", но поне не обвинявам другите за собственото ми битие, защото колко Христо Иванов, Радан Кънев, Жельо Желев или ако щете Иван Костов, толкова сме аз и Вие виновни за моментната ситуация, в която се намира държавата днес.

  Правописните грешки и сбърканата граматика са запазено право на автора.

 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#8] от "ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов";:

  Значително по-разбираемо е.

  Отговорността на гражданите и на политиците във властта за техните действия/бездействие е несравнима. И е неморално да изравнявате моята отговорност като гласоподавател и на някакъв сбърканяк в изпълнителната власт.

  Смутен съм от сакрализирането от софийската десница на Хр.Иванов! Той нито е съществен политик в опозиция, нито е оставил нещо положително след пребиваването си във властта като вице в служебното правителство на Близнашки и мин.на правосъдието в половината мандат на Борисов 2.0.

  Г-н Иванов проправи пътя за избора на новия гл.прокурор, разделяйки ВСС на две и давайки право на всяка от тях да избира гл.прокурор и съответно върховни съдии. Нещо, което залегна в чл. 26 на ЗСВ и на чл. 129 на Конституцията. По-горе съм дал линкове, за да не бъда голословен, и ако желаете може да се потопите в материята.

  Нямам намерение да поемам вината заради неуравновесени типове на властови позиции. Как ще подходите вие си е ваша работа.

 • 10
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#9] от "D-r D":

  Пак сеете лъжи и манипулации, докато любимците ви от БСП си чешат срамните части по въпросите за съдебната система!

  Преди избора на Гешев твърдеше, че Хр. Иванов нищо не е направил през мандата си. Сега го изкарваш кукловода на вселената. Закона на Хр. Иванов няма нищо общо с това, което приеха ГЕРБ. Цитираните проекти са плод на слугинажа на Захариева и не могат да бъдат приписвани на никой друг.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО