Мнения Daily - Фандъкова се държи като НРБ при аварията в Чернобил
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Фандъкова се държи като НРБ при аварията в Чернобил

Мнения Daily - Фандъкова се държи като НРБ при аварията в Чернобил

И още: Ченгетата искат пак да сме в съветска орбита; Производството ни е с все по-висока добавена стойност

10660 прочитания

© Юлия Лазарова


София не може да догони и Сараево по мерки срещу мръсния въздух.

Газова камера

Фандъкова се държи като НРБ при аварията в Чернобил

От коментар на Емилия Милчева за "Дойче веле"

"Когато отвориш прозореца, за да влезе свеж въздух, всъщност изкарваш свежия въздух навън." Този виц за Краков, който също като София е сред европейските градове с най-мръсен въздух, важи с пълна сила и за българската столица, където измерените вчера нива на фините прахови частици са били три пъти над нормата от 50 микрограма на кубичен метър.

И какво прави местната управа? Столичният инспекторат е извършил през седмицата (но не и вчера) шейсетина проверки за изгаряне на нерегламентирани материали, в резултат от което е наложил няколко глоби - неизвестно колко, нито за какви суми. А в публикация на страницата си във фейсбук столичната кметица Йорданка Фандъкова призова гражданите, които се отопляват на въглища и дърва, да следят сайта на общината и в дните с голямо замърсяване да ползват алтернативно отопление. Какво ли са избрали призованите? Не и да мръзнат у дома, за да е чист въздухът навън. Защото едва ли ще използват електроуреди.

В една друга балканска столица властите очевидно се справят по-добре - през последните три дни количеството на фините прахови частици в Сараево беше от два до пет пъти над нормата. И местната управа взе спешни мерки: забраниха движението на товарни автомобили, отмениха публичните прояви на открито и предупредиха хората да не излизат. Освен това бе намалена температурата на централното отопление, което работи на въглища. Забранени бяха и строителни работи, при които се произвежда прах.

По това Сараево и София си приличат - намират се в долини, заобиколени от планини, и са подложени на смог, прах и мъгли. И в двата града се издигат високи сгради, които пречат на движението на въздуха. Пълно е със стари автомобили, които замърсяват околната среда, а много домакинства се отопляват на дърва и въглища.

Въпреки многократните уверения на софийската кметица Йорданка Фандъкова, че "Столичната община изпълнява програма от над 100 мерки за чист въздух", изглежда, че или програмата не се изпълнява, или мерките не дават видими резултати. Впрочем българските власти признаха за проблема "мръсен въздух" преди не повече от три години. Нищо че много преди това авторитетни чуждестранни издания вече бяха публикували репортажи за качеството на въздуха в София, а през 2013 година Европейската агенция по околна среда излезе с доклад, според който България има най-мръсния въздух сред държавите от ЕС. Дългогодишното безмълвие на управляващите по този проблем напомня за рефлексите на една друга власт, която така и не предупреди гражданите на НРБ за аварията в Чернобил през април 1986 година.

Напролет в София ще бъде пусната третата линия на метрото, която ще облекчи трафика с 25%. "Ако го нямаше метрото, 79 000 тона повече вредни вещества ще се изхвърлят годишно във въздуха", заяви вчера шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев.

Чудесно. Всичко останало обаче си е постарому, включително и пиарските начинания на "Московска" 33.

------------

Вижте Беларус и ще разберете.

Вечна дружба

Ченгетата искат пак да сме в съветска орбита

От коментар на специалиста по връзки с обществеността Любомир Аламанов в неговия фейсбук профил

Да видя сега в тази мъгла дали съм разбрал правилно:

В отговор на критиките на Венецианската комисия, че главният прокурор е почти БОК и няма кой да го разследва за каквото и да е, министърът на правосъдието г-н Данаил Кирилов предложил следната схема:

Колегията на прокурорите, т.е. прокурорите във Висшия съдебен съвет, които са пряко подчинени на главния прокурор, който може да им съсипе живота, работата, кариерата, буквално всичко, та тези хора свободно да избират независим прокурор, който свободно и независимо ще може да разследва главния прокурор. И главният няма, ама въобще няма да им се сърди, ако има някакво разследване...

Все едно казвам на моите колеги: Колеги, изберете кой да ме наблюдава, но не забравяйте, че Дворче е голямо и метли дебнат отвсякъде...

Колкото и да съм зле по конституционно право, а аз съм много зле, единствено по-малко разбирам само от народни танци, и то от добруджанския край, та даже и аз знам, че в конституцията пише как главният прокурор е шеф на всички прокурори. По дефиниция един вид.

Все пак имам пълно доверие на г-н Кирилов и знам, че той знае за конституцията. Най-вероятно. Т.е. знае, че предлага противоконституционни закони. Явно се надява това му предложение да бъде пратено на прословутия Конституционен съд, да падне там и нищо повече да не се случи. Стабилност се нарича. Хем правиш много активни движения, хем нищо не помръдва, хем отчиташ дейност пред Венецианската комисия, че много искаш да направиш промени, ама някакъв съд не ти дава. Впечатляващо!

А сега сериозно. Борисов видя какво е отношението на ЕНП към Орбан. Как го низвергнаха на конференцията. И може би започва да усеща, че ченгетата го бутат към този вариант със страшна сила. Защото на ченгетата не им пука за нищо друго, освен да влудят хората, да разбият обществото, да се помъчат да ни извадят от ЕС и да ни вкарат пак в съветска орбита. А за след това - вижте Беларус и ще разберете. Дано Борисов успее да се извади от тази ситуация и твърдо отстоява евроатлантическия цивилизационен избор на страната ни.

-----------

През последните 7-8 години говорим за трансформация на промишлеността.

Реална икономика

Производството ни е с все по-висока добавена стойност

От коментар на икономиста Петър Ганев за седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика

През последната седмица бяха публикувани данните по области за 2018 г. от годишната статистика на заетостта и разходите за труд. Тази статистика е особено интересна, тъй като тя идва от отчетите на компаниите и съответно е изчерпателна за разлика от наблюдението на работната сила например, което е извадково проучване.

Важен фокус е преработващата промишленост, в която традиционно са над 1/5 от наетите в страната. Това е сектор, в който след големия спад през 2008-2010 г. (от 600 на 500 хил. наети лица) на пръв поглед няма големи промени – от 2010 г. насам наетите лица са сравнително постоянен брой, като за 2017 и 2018 г. все пак достигнаха 520 хил. Голямата промяна обаче е вътре в самата промишленост – наблюдава се постоянен спад на наетите в традиционни сектори като производството на облекла и мебели (добавената стойност в тези сектори е 6-8 хил. евро на нает) за сметка на ръст в производството на електрически съоръжения, машини и оборудване, компютърна техника, автомобили и превозни средства (добавена стойност от 15-20 хил. евро на нает). Именно затова през последните 7-8 години говорим за трансформация на промишлеността, а не толкова за ръст от гледна точка на броя наети лица.

Областната разбивка в промишлеността показва къде динамиката е по-ясно изразена. Макар през 2018 г. в промишлеността да работят почти 100 хил. по-малко спрямо 2008 г., някои области не само не са изгубили, но дори са спечелили наети лица. В област София, Пловдив, Смолян и Ямбол през 2018 г. има повече наети в промишлеността спрямо 2008 г., в Търговище и Кърджали са на практика без промяна спрямо 2008 г. Докато Пловдив беше лидер по трупане на нови наети в промишлеността през 2016 и 2017 г., през 2018 г. на преден план излизат София-столица и заобикалящите я индустриални зони на територията на област София, както и областите Пазарджик и Хасково. Лидер за 2018 г. е именно Хасково с ръст от 7% (+1000 наети) само за една година. За пръв път Южен централен район измества от първото място Югозападния по общ брой наети в промишлеността.

По отношение на заплатите добрата новина е, че вече в почти всички области заплатите в преработващата промишленост изпреварват средната за областта. През 2018 г. в над 20 области, в т.ч. всички в Южен централен район, заплатите в преработващата промишленост изпреварват средната за областта. Видимо трансформацията на родната промишленост към сектори с по-висока добавена стойност вече води и до по-високо заплащане. Логично е този процес да продължи и постепенно квалифицираният труд в завода да печели повече спрямо много от другите алтернативи – било то сезонна работа в чужбина или на морето, селскостопански труд и т.н.

Нека сега погледнем към най-динамичния сектор – информационни и комуникационни технологии (ИКТ), през 2018 г. той създава най-много работни места (+4593 наети), а заплатите са 2.7 пъти по-високи от тези в преработващата промишленост. Към това можем да прибавим и сектора на професионалните дейности (+2083 наети), където попада аутсорсингът и заплатите са 1.6 пъти над тези в преработващата промишленост. В тези сектори обаче София-столица е абсолютен лидер – ръстът на наетите в ИКТ сектора в столицата за 2018 г. е 3929 души, на следващо място е Пловдив с ръст от 400 души и Варна с 261 души. Всички други имат пренебрежим ръст или дори спад.

София не може да догони и Сараево по мерки срещу мръсния въздух.

Газова камера


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Браво за анализа на ИПИ! Много детайлен и точен! Стига сме се оплаквали как държавата ни е в упадък. На България икономиката й върви добре - расте добавената стойност, растат и заплатите.

    Единственият проблем тук е с политиката. Разрешим ли този проблем - звездите са пред нас! Дори да стигнем неизгодно високо ниво на заплати, плоският данък от 10% ще ни дава предимство пред много други икономики.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Някои са по-равни от другите

Някои са по-равни от другите

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.