Мнения Daily - Само Нено Димов ли е виновен
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Само Нено Димов ли е виновен

Мнения Daily - Само Нено Димов ли е виновен

И още: Прокуратурата може да превърне и Пабло Ескобар в мъченик; Макроикономически механизъм трябва да определя минималната работна заплата

4213 прочитания

© Юлия Лазарова


Изглежда едни министри носят отговорност, а други – не.

Двойни стандарти

Само Нено Димов ли е виновен

От коментар на Емилия Милчева за "Дойче веле"

Месец и половина след като в Перник бе наложен воден режим, представител на властта се извини за унизителните условия, в които живеят хората там. "Редно е да им се извиня, въпреки че нямам персонална вина", каза в телевизионно интервю вицепремиерът Томислав Дончев.

Въпросът за вината набра скорост в обществения дебат след ареста на министъра на околната среда Нено Димов, подал оставка от килията си. Засега Димов е единственият обвинен за водната криза в Перник - за умишлена безстопанственост. Според прокуратурата, има достатъчно доказателства, че между януари 2018 и ноември 2019 Димов е разрешавал на частните компании "Стомана индъстри" и "Топлофикация"-Перник да ползват за промишлени нужди вода от язовир "Студена", въпреки че редовно е бил информиран за драстично намаляващите нива на водата в язовира.

Като всяка публична фигура, министърът е отговорен за личното си поведение, за дейността на ведомството, което ръководи, както и за действията на длъжностни лица от екипа си. Записано е и в Конституцията: съгласно чл. 108, ал. 3, министрите "носят отговорност за своите действия". Именно тях викат в Народното събрание, за да обяснят или защитят едно или друго действие на министерството. А дейността на администрацията е функция на провежданите от министъра и екипа му политики, както и на качествата и експертизата на назначените чиновници. Само дето "калинките" на ГЕРБ станаха нарицателно за партийни кадри, непригодни поради некомпетентност или корупция.

Веднага след ареста на екоминистъра шум вдигнаха и тези въпроси: "Само Нено Димов ли е виновен? Защо се неглижира отговорността на Министерството на регионалното развитие и на министър Петя Аврамова?". Защото инфраструктурата, която отвежда водата до домовете на хората, е грижа именно на регионалното министерство, което държи 51% във ВиК ООД-Перник. Редица проверки, извършени от края на миналата година, показаха, че водата на "Студена" и за "Студена" е отклонявана, разхищавана и пренасочвана, липсвало е разходомерно устройство на изхода на язовира, а загубите по старите водопроводи надхвърлят 75%.

Томислав Дончев, в чийто ресор на вицепремиер е да координира работата на МРРБ, заяви, че има претенции към начина, по който се управляват ВиК-дружествата, но не и към министър Аврамова. Изглежда, че едни министри носят отговорност, докато на други това задължение им е опростено. Петя Аврамова оглави министерството след оставката на Нанков, но в действителност именно той е министърът. Затова и бе изпращан по спешност в Перник.

Както водата в язоворите е грижа на МОСВ, така контролът на ВиК-операторите е работа на МРРБ. И ако министърът действително си е вършил работата, сега нямаше да е необходимо МВР и ДАНС да започват проверки на дружествата, за което отново ще бъде изхарчен публичен ресурс.

---------

Арестът на Нено Димов е съвсем в духа на доброто старо МВР Pictures.

Разпни го!

Прокуратурата може да превърне и Пабло Ескобар в мъченик

От коментар на Пламена Игнатова за "Kлуб Z"

Когато и да уволниш Нено Димов като министър на екологията, все ще е късно. Когато и да спасиш министър/зам.-министър на регионалното развитие, все ще му е за първи път.

Това е възможно най-краткото обобщение на прокурорските събития от последните 48 часа, ефектът от които, както в масовия случай, вероятно ще се изчерпа с това, че държавното обвинение е способно да превърне и Пабло Ескобар в мъченик на държавната машина, а редовия гражданин – в негов симпатизант.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е задържан за 24 часа, гръмнаха в четвъртък привечер медиите. Това се случи, след като още по обед всички излъчиха кадри от отвеждането му за разпит. Още по-първо главният прокурор Иван Гешев се визуализира в Перник, докато от подопечната му институция публикуваха снимки и видео от обиск в кабинета на министъра. Съвсем в духа на доброто старо МВР Pictures. Фейсбук фолклорът тутакси роди нови вицове. Как правела полицейската сирена? - Не-но, не-но...

Какво знаехме от тогава до петък по обед? Все съдържателни неща. В коя килия е прекарал нощта Димов, колко стола и легла е имало в нея, че е получил кроасан и чаша вода за закуска. За тези близо 24 часа така и не разбрахме защо и как точно е задържан – по силата на какво обвинение или какво подозрение, освен заради известния от ноември факт - че Перник е на воден режим.

Междувременно от килията с леглата, масата, двата стола и кроасана, министърът депозира оставка, която скорострелно пропътува разстоянието от Трето РПУ до "Дондуков" 1 и с още по-завидна скорост бе приета.

А в това време... регионалният министър Петя Аврамова и заместникът й Николай Нанков даваха пресконференция след среща при премиера Борисов с превозвачите. Вторите излязоха доволни. Не - направо благодарни. На досадните въпроси за оставки и отговорност и от нейна страна, Аврамова прояви смелост: това го решавал единствено премиерът.

От тази "кратка" и далеч не изчерпателна ретроспекция следват няколко лаишки въпроса:

Падна ли Нено Димов жертва на колективната безотговорност или на колективната отговорност (едно и също са)?

Падна ли Нено Димов, досущ като Цветанов, жертва на собствената си увереност, че никой не може да го накаже?

Защо чак сега? Защо така публично (Макар Николай Цонев и Десислава Иванчева да могат да завидят на Димов за "скромното" задържане)?

- Търси се виновен преди от тръбите в Перник да "потече" мъртъв обем? - Като няма вода, яжте Нено?

- Прокуратурата мие лицето на дългата липса на държавна политика във ВиК сектора?
- Предотвратява се избухването на още кризи по места в страната? - Показваме където трябва, че и ние можем да арестуваме министри?

- Предупреждаваме някои бизнесмени, спасяваме някои министри/зам.-министри?

----------

Нов подход предполага диференциация на възнаграждението на две равнища.

Работна сила

Макроикономически механизъм трябва да определя минималната работна заплата

От коментар на Адриан Николов за седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика

По традиция, новата година идва с нова, по-висока минимална работна заплата – този път 610 лева. Това от своя страна отново възбуди дебата за нейното определяне, а темата влезе и в обсъжданията на синдикатите и работодателите. За пореден път обаче отсъства най-простото и най-добро решение – утвърждаването на автоматичен и обективен механизъм за определеното на минималното заплащане и елиминирането на ролята както на "социалния диалог", така и на правителството в този процес.

Предложеният, в контекста на все още необявени (но пък цитирани в медиите) мерки, съгласувани от синдикатите и работодателите, нов подход предполага диференциация на минималната работна заплата на две равнища – в рамките на отделните сектори на икономиката и според най-високата степен на завършено образование на работника. По този начин, вероятно, минималната заплата на висшистите в ИКТ отрасла би била чувствително по-висока от тази на среднистите в промишлеността.

Предложението за промяна на минималното заплащане - от едно равнище за икономиката към множество секторни такива, съчетано с елиминирането на минималните осигурителни доходи е стъпка напред.

Далеч по-смелата (и подходяща) мярка би била въвеждането на макроикономически механизъм за определянето на минималната работна заплата, който да замести всички преговори и административни намеси. Позитивите от такъв подход са повече от очевидни:

- Отчитат се обективните промени в макроикономическите условия, които влияят пряко на пазара на труда. В добри години с растеж и висока заетост минималната заплата плавно се покачва, в условия на криза или по-ниска икономическа активност ръстът ѝ се задържа с цел максимално запазване на заетостта;

- Взема се предвид реалната динамика на производителността на труда и ръста на средните заплати; - Разпадът на социалния диалог не води до автоматични, и често популистки, административни решения;

- Елиминират се инструментите за политическа и административна намеса в условията на трудовия пазар и фаворизирането на отрасли и региони;

Разбира се, остават отворени много въпроси. Кои индикатори ще бъдат включени в механизма за МРЗ? Ще има ли "отстъпка" за младежите, които тепърва търсят първата си заетост? Ще има ли регионален аспект на диференциация и колко ще е силен?

Изглежда едни министри носят отговорност, а други – не.

Двойни стандарти


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател

    Язовир Пчелина, проектиран да захранва с промишлена вода "Стомана" - Перник, обаче не прави това, а изкарва пари от ВЕЦ на бившата зам.-министърка на МОСВ Фатме Илияз от ДПС и нейния брат Хайри Муса Кулов
    https://www.facebook.com/bivolnews/posts/2858087550909675


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Вхтераиниска ле си?*

Вхтераиниска ле си?*

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.