Игра на цени

Законни ли са цените, които НЗОК е платила за онколекарство, или въпросите, които никой не постави

Аптека, работеща с НЗОК
Аптека, работеща с НЗОК    ©  Цветелина Белутова
Аптека, работеща с НЗОК
Аптека, работеща с НЗОК    ©  Цветелина Белутова

За автора

Мария Димитрова е юрист - експерт в областта на фармацевтичните регулации и фармацевтичния пазар. Работила е над 15 години в международни компании, в момента е част от екипа на АС "Николова, Калинов и партньори" и продължава да проследява развитието на регулациите в здравеопазването.

Скандалът с изнесените от управителя на Националната здравноосигурителна каса данни за продажба на лекарствените продукти с международно непатентно наименование Pemetrexed предизвика множество публични изяви, коментари, публикации, конспиративни теории за целта на обвиненията, който д-р Дечо Дечев отправи срещу Министерството на здравеопазването, борба на политически лобита и не на последно място - произнасянето на квалификации като "нецелесъобразно", "неморално", "източване" и "лобизъм".


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  В опделени професии много ценено качество е пустословието.

  Хайде да почнем отначало.

  Торкаляме един много прост казус: някакъв препарат е купуван от едни болници, които са длъжни да правят конкурси (държавни и общински), за 200 лв и от частни болници, които с промените на ЗОП през 2016 г. са извадени от задължението да правят конкурси - за 1063 лв.

  Това е линк към материал, в който има много пригледна таблица кои болници от кой търговец (накрая!!!) за колко са купували едно и също лекарство:

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/01/17/4017800_zdravnata_kasa_obiavi_na_koi_bolnici_kolko_e_plashtala/?utm_source=capital.bg&utm_medium=widget&utm_content=homepage&utm_campaign=owned-media&ref=embed

  Много ми се щеше в протяжния текст на юрист Димитрова да прочета как ще обясни този факт, ама добрите юристи не се захващат да обясняват необясняемото. Тя обикаля около фактите и се опитва да отвлече вниманието от тях.
  И не че не се справя: кънти питането й защо НЗОК е плащала на болниците препарати с такава огромна разлика в цената?

  Ами да взема да питам и аз, а?

  1. Има ли НЗОК контролни функции по отношение цените на лекарствата, които са в списъка и са под пределната цена?
  Няма. Длъжна е да ги плати.
  2. Има ли ограничение собственик на частна болница/и да регистрира и лицензира неограничен брой фирми за търговия с лекарства на едро?
  Няма.
  3. Има ли законово ограничение едно лекарство от списъка да се препродава неограничено число пъти от лицензиран търговец на едро на лицензиран търговец на едро, докато цената му набъбне мощно преди да стигне до болничната аптека?
  Няма.
  4. След промяната на ЗОП по предложение на Герб за изключване на частните болници от задължението за конкурс при закупуване на лекарства, за които ще ползват после обществен ресурс, ЕК пратила ли е две запитвания до България заради нарушаване на евродиректива?
  Изпратила е. На второто запитване от ноември трябва да отговорим до края на януари. От началото на февруари следват санкции, ако не променим законодателството.

  Е, връзката между лобистката промяна в ЗОП за даване на свобода на частните болници да купуват на максимални цени лекарства и да изискват тия пари от НЗОК и практиката е много директна: подлежащата на регулации държавна болница купува за 200 лв, а
  неподлежащата на регулации частна болница купува за 1063 лв.

  Цифрите са изключително красноречиви!
  Затова юристи цифри не коментират!Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

А къде бляхте толкова време?

А къде бляхте толкова време?