Как Владимир Путин се подготвя да управлява вечно

Подробностите са неясни, но планът на руския президент за конституционна промяна изглежда като дългосрочно циментиране на власт

Дали Путин ще е президент, премиер или почетен председател на Националната асоциация по бридж (постът, чрез който Дън Сяопин управлява Китай с години), няма голямо значение
Дали Путин ще е президент, премиер или почетен председател на Националната асоциация по бридж (постът, чрез който Дън Сяопин управлява Китай с години), няма голямо значение    ©  Reuters
Дали Путин ще е президент, премиер или почетен председател на Националната асоциация по бридж (постът, чрез който Дън Сяопин управлява Китай с години), няма голямо значение
Дали Путин ще е президент, премиер или почетен председател на Националната асоциация по бридж (постът, чрез който Дън Сяопин управлява Китай с години), няма голямо значение    ©  Reuters

Какво планира Владимир Путин? На 15 януари руският президент изненада анализаторите на Кремъл. В своето годишно обръщение към парламента той обяви радикална реформа на руската конституция и референдум за неговите все още неясни предложения. Тази бомба незабавно беше последвана от друга. Премиерът Дмитрий Медведев подаде оставка заедно с целия кабинет.

За да се разбере какво може би се случва, трябва да се има предвид един прост факт. През последните 20 години режимът на Путин е убил прекалено много хора и е присвоил прекалено много милиарди, за да е възможно той някога доброволно да сдаде властта. Според сегашната конституция Путин не може да се кандидатира отново за президент, когато неговият мандат изтече през 2024 г., тъй като не са позволени повече от два последователни мандата. Така че всички винаги са предполагали, че по един или друг начин той ще извърти правилата, за да остане начело. Вече го е правил в миналото.

Неговите първи два мандата като президент бяха от 2000 до 2008 г. Ограничен от правилата за пръв път, Путин стана премиер за четири години, през което време Медведев беше един видимо неутрален президент. През 2012 г. Путин се завърна във внезапно получилото обратно мощта си президентство и беше преизбран за втори мандат през 2018 г. Единствената загадка винаги е била към каква позиция ще се насочи през 2024 г.

За 20 години режимът му е убил прекалено много хора и е присвоил прекалено много милиарди, за да е възможно някога доброволно да сдаде властта.

Все още не знаем това. Очевидно едната опция е Путин да се върне към поста на премиер. Доказателство, сочещо натам, е изказването му, че новите мерки, които иска да въведе, ще направят позицията по-важна, с пълни правомощия за назначаването на кабинета (и с одобрение от парламента, който е контролиран от лоялната на Путин партия "Единна Русия"), вместо да се позволи на президента да го избере. Друга, по-вероятна опция е Путин да задържи хватката си над властта, като продължи да оглавява неясно дефинирания, но влиятелен орган, наречен Държавен съвет, за който президентът каза в речта си, че трябва да получи повече правомощия по време на реформите.

В действителност подробностите не са толкова важни. Русия е диктатура, маскирана като демокрация. Изборният успех на Путин се дължи до голяма степен на годините на икономически растеж (сега вървящ към край заради корупция, липса на конкурентност, приключване на петролния бум и западните санкции след анексирането на Крим през 2014 г.) и на популярността на налаганата от него абсолютна власт от ерата на Съветски съюз. Но това се дължи дори в по-голяма степен на държавния контрол на телевизията, забраната за участие в изборите на популярни опозиционни кандидати, наличието на "питомни" опозиционни партии и арестите и сплашването на не толкова "питомните" формации. Убийствата на политически опоненти не са начин за насърчаване на истинската конкуренция за властта.

Дали Путин ще е президент, премиер, ръководител на Държавния съвет или почетен председател на Националната асоциация по бридж (постът, чрез който Дън Сяопин управлява Китай с години, след като слиза от по-престижните си позиции) не е от толкова голямо значение, колкото би било в една истинска демокрация. Нито пък някой знае каква ще бъде финалната форма на новата конституция. Путин може да реши, както са правили много деспоти преди него, че нова конституция означава рестартиране на съществуващите ограничения за мандатите. Или, както Си Цзинпин направи в Китай през 2018 г., може просто изцяло да ги премахне, макар че казва, че не иска да го прави. Си Цзинпин дори не се занимава с референдум, прокарвайки промяната, позволяваща му да управлява неограничено, през лоялния Национален народен конгрес с 2959 гласа "за" от 2964 гласа. Друг модел предлага Казахстан, където Нурсултан Назърбаев, който стана първият президент на независимата страна през 1990 г., слезе от поста миналата година, но остана лидер на управляващата партия и притежател на званието "Лидер на нацията".

САЩ някога щяха да критикуват подобни властови маневри. Но при Доналд Тръмп не го правят, тъй като американският президент не крие възхищението си от силните лидери. Малко вероятно е и ЕС да направи нещо повече от това да мърмори, докато Путин се сраства с трона. Съюзът е изплашен от Китай, който е във възход, и е зависим от Русия за газовите доставки. Световните автократи ще следят събитията в Москва с интерес, за да видят дали Путин ще им предложи полезни съвети за удължаване на тяхното управление. За демократите в глобален мащаб единствената утеха е, че дори доживотното управление не трае вечно.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО