Защо тази наредба изостри отношението на бизнеса към властта

Народопсихология на "Н-18"

Правителството реши да отложи въвеждането на "Н-18" с шест месеца.
Правителството реши да отложи въвеждането на "Н-18" с шест месеца.
Правителството реши да отложи въвеждането на "Н-18" с шест месеца.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Правителството реши да отложи въвеждането на "Н-18" с шест месеца.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Мартин Димитров творчески директор на рекламна агенция "Нитрам"

Не трябва да забравяме, че в рамките на 30 години българските малък и среден бизнес са преживели много - хиперинфлация, мутри, рекет, банкови фалити и финансови кризи. Малкият и средният бизнес са травмирани буквално - по принцип очакват, че е много по-вероятно да ги сполети нещо лошо, отколкото да им се случи нещо хубаво. Да, макрорамката е добра и икономиката е окей. Факт е, че ние толкова богато в историята си никога не сме живели. Обаче има и още нещо - това, че като управляваща партия използваш думата "стабилност" наляво и надясно, съвсем не означава, че бизнесът се чувства стабилно.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  mto avatar :-|
  mto
  • + 4

  Обществото ни продължава да бъде умишлено дезинформирано и държано в неведение за промените, които МФ направи в Н-18. Малък пример - в телевизионните репортажи и вестникарските материали продължава да се говори за "свързване на касовите апарати с НАП" или "свързване на софтуера на касовите апарати с НАП", което говори само за едно - умишлено налагане на информационно затъмнение по темата от управляващите. За всички, които поне малко са наясно с темата - касовите апарати от години са свързани с НАП, а вече цяло година дори предават информация до 5 минути.
  С тази елементарна подмяна на същността на въвежданите промени, министър председателят легитимира тезата "те не искат да чукат касови бележки" пред стадото избиратели на ГЕРБ, които мучат тържествуващо - "аз как си плащам данъците върху заплатата? Така и тези мошеници трябва да си плащат данъците!"
  Това разбира се е известна тактика на управляващите и министър-председателя, с която се опитва да раздели обществото и да прокара тезата си за "лошите бизнесмени", които мамят държавата и затова няма пари за пенсии, здравеопазване, образование и т.н. Неприятната част на историята ще дойде в момента в който промените влязат в сила, без да са отчели проблемите, които наистина създава на бизнеса. Когато бизнесите няма да могат да продължи дейността си, те ще се преместят под други юрисдикции, където на тях ще гледат като на участници, създаващи стойност, а не като на мошеници, които трябва да бъдат постоянно преследвани.
  Тогава ще дойде и най-интересната част за управляващите - челният сблъсък с действителността - затворени магазини, уволнени работници, по-малко събрани данъци...

  Нередност?
 • 2
  cobanmaala avatar :-|
  чобанмахала

  В една от групите за Н18 :"Днес в ЛИДЛ приемат само плащане в брой. Казват, нещо в НАП се е счупило и не било само в този Лидл. Вчера в OMV се е случило същото - споделете имате повече инфо.По медиите - мрак." Отивате на лекар и чакате на опашката, а той се бори с тъпотиите на СУПТО-то. Ами ако водите малко дете с температура?

  Нередност?
Нов коментар