Мнения Daily - Напускате ЕС, но не напускате Европа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Напускате ЕС, но не напускате Европа

Reuters

Мнения Daily - Напускате ЕС, но не напускате Европа

И още: Няма предателство на "средната класа" към "демокрацията"; Зaĸoнитe ca дeлo paциoнaлнo, нe eмoциoнaлнo

3379 прочитания

Reuters

© Reuters


Европа се нуждае от контрол, сигурност и защита.

Brexit

Напускате ЕС, но не напускате Европа

От коментар на президента на Франция Емануел Макрон в неговия фейсбук-профил. Преводът е на "Дневник".

Скъпи британски приятели,

Страната ви току-що напусна Европейския съюз, след като 47 години живяхме заедно.

Това е резултат на суверенно решение на британския народ, изразено в референдум през юни 2016 г. - един демократичен избор, който Франция винаги е уважавала.

И все пак трябва също да ви кажа - като съюзник и още повече като приятел и истински европеец - колко дълбоко съм натъжен от тази раздяла.

Днес си мисля за милионите британци - от Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия - които продължават да се чувстват силно свързани с Европейския съюз. Мисля си за стотиците хиляди френски граждани в Обединеното кралство и британските граждани във Франция, които са разтревожени за правата и бъдещето си - уверявам ги, че ще ги защитим.

Трябва също така да ви кажа, че тази раздяла е шок за европейците.

За пръв път страна напуска Европейската общност. Великобритания я нямаше, когато през 1950 г. тази общност направи първите крачки, но ѝ дължим много, най-малкото заради историческата визия на Уинстън Чърчил. След 1973 г. европейските ни отношения може на моменти да са били бурни, но Великобритания беше централен играч в европейския проект - особено в изграждането на единния пазар - по-влиятелен, отколкото британците често си представят.

Тази раздяла трябва да бъде шок, защото в нея няма нищо тривиално.

Трябва да разберем причините за нея и да извлечем поуки. Отхвърлянето на Европа - която политически лидери в Обединеното кралство и по други страни твърде често обвиняват за проблемите в името на това да не им се налага да се занимават със собствените си грешки - е една от причините. Друга е - нека си го признаем - последиците от това, че Европа не е смятана за достатъчно ефективна, че не закриля достатъчно, че е дистанцирана от реалностите на всекидневието.

Поради това съм убеден, че Европа се нуждае от нов тласък в един свят, където има необходимост от контрол, сигурност и защита, както никога досега. Вероятно ще ми кажете, че това повече не ви интересува, не е ваш проблем? Не вярвам в това и за минута, защото Обединеното кралство няма интерес от един слаб Европейски съюз. Боря се всеки ден и ще продължа да го правя за тази обединена, суверенна и демократична Европа, чиято сила ще направи и континента ни силен.

В този смисъл знам чувството - независимо че вие си гласувахте през 2016 г. - че Франция е била "твърда" от самото начало на преговорите за Брекзит. Исках да защитя екзистенциалните принципи на начина, по който функционира Европейският съюз: съобразяване с правилата ни в единния пазар, европейско единство и стабилност в Ирландия. Това не е някаква бюрократична неотстъпчивост, а самите основи на европейската конструкция. Франция или френският народ - и мисля, че е справедливо да се каже, че и никой европейски народ - не са били движени от желание за отмъщение или наказание.

В този дух на взаимен респект и ангажираност с Европейския съюз, както и с наличието на такива силни връзки между двете ни страни трябва да погледнем към бъдещето и да изградим новите си отношения.

Британското правителство иска бързо да продължи напред и ние сме готови за това. В общия ни интерес е да дефинираме колкото се може по-близко и дълбоко партньорство в отбраната и сигурността, полицейското, екологичното, научното и културното сътрудничество.

В същото време нека бъда откровен, какъвто винаги съм бил - колко лесен ще бъде достъпът до европейския пазар ще зависи от степента, до която бъдат приети правилата на Европейския съюз. Защото не можем да позволим между нас да започне никаква вредна конкуренция.

Казано още по-директно, бих искал да започне нова глава във връзките между двете ни страни на базата на силата и уникалните ни връзки.

Тази година ще отпразнуваме 80 години от историческия призив на генерал Де Гол на 18 юни. Французите знаят какво дължат на британците, които позволиха да живее нашата Република. Ще посетя Лондон през юни, за да връча на града Почетния легион като признание за изключителния кураж на цялата страна и народ.

Десет години след Споразумението от Ланкастър хаус трябва да задълбочим нашето сътрудничество в отбрана, сигурност и разузнаване. Бих искал също с премиера Борис Джонсън да се позовем на историята в новите амбициозни и дръзки проекти, какъвто беше този за тунел под Ламанша, свързал двете ни държави.

Скъпи британски приятели, вие напускате Европейския съюз, но не напускате Европа.

Нито се откъсвате от Франция или приятелството с нейния народ.

Ламаншът никога не е успявал за раздели съдбините ни и Брекзит също няма да успее.

В 23 часа на 31 януари не си казахме "Сбогом", а едно много ранно "Добро утро!".

-------

Новата масова средна класа изоставя колективизма на своите предци.

Социално инженерство

Няма предателство на "средната класа" към "демокрацията"

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Глупаво е да разобличаваш собствените си митове, създавайки нови. В общи линии, това прави авторът на либералния официоз "Ню Йорк Таймс", разстилайки разочарованието си от "средните класи" в подробен коментар, който припомня поредица "предателства" на "средната класа" към "демокрацията", за да обясни защо в нашата съвременност икономическия успех не поражда задължително либерални и демократични структури. Нека първо отбележим, че понятието за "средна класа" всъщност отразява няколко различни исторически реалности и дори употребата на класическото определение за "буржоазия" като допълнение не внася особена яснота в аналитичната картина.

Източник: Reuters

През 1848 г. "средната класа" е относително малка прослойка (във Франция и западна Европа), която има преди всичко обслужващ характер спрямо стопанските и политически елити и няма нито силата, нито интереса да се бори за "демокрация". Освен всичко друго, "Пролетта на народите" от 1848 г. е революция за национална еманципация на европейски народи, която има демократичен потенциал, но не в днешните измерения на понятието за демокрация. По време на буржоазните революции важен актьор е не просто "средната класа", а "третото съсловие", което е доста по-обемна социална категория.

През 50-те и 60-те години на 20 век в западния свят се състоя революцията на бързо растящия жизнен стандарт, който създаде общества с 60-80 на сто "средна класа", която няма общо със старите средни слоеве и "буржоазията", а е по-скоро комбинация от квалифицирани наемни работници, експерти и професионалисти и издигащи се благодарение на способностите си амбициозни хора - меритократи, възползвали се от отслабването на твърдата социална йерархия вследствие на културната революция от 68-ма.

Тази средна класа е тясно свързана не само с високо технологичния капитализъм, но и с преразпределителната роля на Кейнсианската социална държава, смекчаваща поляризацията на "свободния пазар". Новата масова средна класа изоставя колективизма на своите предци от низшите пролетарски среди и се присъединява към културния индивидуализъм на либералните елити. Така става възможна една масова либерална демокрация, вкоренена в динамиката на новата масова средна класа - все по-образована, амбициозна и динамична.

Идеологическите щампи затова са схематични - защото са обеднени откъм съдържание. Реалното развитие винаги е по-богато от заинтересованите (идеологическите) обяснения за неговата същност. Днес е много важно да потърсим по-задълбочено разбиране за шансовете, противоречивостта и възможните метаморфози на свободата като стопански и културен феномен, и като политическа демокрация, за да не позволим нова вълна на диктатура да покрие разпадащите се реалности на епохата, която оставихме зад гърба си.

---------

Суровите наказания за непълнолетните може да имат непредвидими правни последици.

Око за око

Законите са дело рационално, не емоционално

От коментар на проф. д.ю.н. Боян Станков за defacto.bg

Жестокото убийство на младо момиче от 17-годишен младеж породи вълна на ярост срещу престъпниците в очакване на строги наказания. Последва реакция на властта и поставена задача да се премахне предвидената в чл. 63 от Наказателния кодекс редукция (замяна) на предвидените в особената част на закона наказания - законово основание на непълнолетните (14-18 г.) да се налагат по-леки наказания от предвидените за пълнолетните, като максималният предел за 14-16-годишните да е 10 години лишаване от свобода, а за 16-18-годишните - 12 години. Чл. 63 НК е ядрото на особения наказателноправен режим за непълнолетните. Това е характерно за всички съвременни наказателноправни системи с някои отлики в отделните страни.

Фотограф: Красимир Юскеселиев

Да се излезе извън тези рамки на наказателната отговорност за 14-18-годишните и да се заложи на способността за съждение при определени лица с приравняване на пълнолетните (в редица европейски страни има обособен режим за младите пълнолетни 18-20/21 г., стоящи между ограничено наказателно отговорните и достигналите пълна социална зрялост - 21-годишните!) би означавало отклонение от правните принципи с непредвидими последици. Да, има го и това, като се оставя на оценката на съдията, но то е извън континенталната система и няма апологети в световната наука.

Предвидените особени правила за непълнолетните (чл. 60-65 НК) са разработени на основата на дългогодишни научни изследвания в областта на детската психология, педагогика, психиатрия и сравнително правни проучвания. Те отговарят и на международните стандартни правила на ООН за осъществяване на наказателното правосъдие по отношение на непълнолетните, изпълнението на наказанията и пр.

Законите са дело рационално, не емоционално.

Едно изменение или допълнение може да взриви правната система поради недоглеждане или непознаване на регламентираната материя. Принципът за "разделение на властите" стана лайтмотив до степен да бъде износен, но дали някой си е направил труда да прочете "За духа на законите" и предупреждението на великия Шарл Монтескьо, че в законите се "вкарват страстите на законодателя". Ами ако тези "страсти" са деструктивни и се отклоняват от преминаващия като червена нишка в неговия труд принцип на умереност на репресията.

Парламентарната практика у нас поражда опасения от прибързани законодателни решения, приемани в нарушение на правната логика. Дали такава ще бъде съдбата на чл. 63 НК? Бегъл преглед на особените правила за непълнолетни след първия Наказателен закон от 1896 г. разкрива правен разум, основан на непрекъсващи изследвания в областта на психологията, педагогиката, психиатрията, правната теория. Никога отделен криминален случай не е използван, колкото и да е тежък, за отстъпление (или нарушение!) на правни принципи.

Европа се нуждае от контрол, сигурност и защита.

Brexit


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

След истината, вдясно

След истината, вдясно

Постистината като предфашизъм

Постистината като предфашизъм

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK