Фискални фокуси
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Фискални фокуси

През последните години бюджетът се превърна в шапка на фокусник

Фискални фокуси

Изпълнението на бюджета

Калоян Стайков
4185 прочитания

През последните години бюджетът се превърна в шапка на фокусник


Калоян Стайков в коментар за седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика
Продължава безконтролното и непрозрачно прехвърляне на средства с решение на изпълнителна- та власт.

За пръв път от 2015 г. изпълнението на бюджета през 2019 г. се приближава до прогнозата му, макар все още да има голямо разминаване между двете. През изминалата година бюджетът претърпя две актуализации: една - заради преизчисляване на партийните субсидии и още една - заради непредвидения капиталов разход от 2.2 млрд. лв. за покупка на самолети F-16 Block 70. Крайният резултат е, че приходите са с около 190 млн. лв. повече от планираните, разходите - с около 820 млн. лв. по-високи, а бюджетният дефицит е 1.15 млрд. лв. при планиран преди актуализациите 600 млн. лв. Откъде идват разликите?

Бюджетни приходи

При приходите се наблюдава преизпълнение на данъчните със 734 млн. лв. и заедно с това неизпълнение на неданъчните с 323 млн. лв., както и на помощите (парите от ЕС - бел. ред.) с 220 млн. лв. Част от обяснението за по-високите данъчни приходи е по-доброто развитие на икономиката, като в номинално изражение БВП се очаква да е нараснал с около 2% в сравнение с прогнозата. Прогнозирането на приходите от помощи не е праволинейно, тъй като зависи от редица фактори като изпълнение на проектите, административни процедури и др. Неизпълнението на неданъчните приходи обаче е изненадващо, но на този етап липсва по-подробна информация за факторите, които са оказали влияние. В крайна сметка за поредна година общите приходи са по-високи от предвидените благодарение единствено на данъчните приходи, докато при останалите се наблюдава неизпълнение.

Това затвърждава тенденцията на лошо планиране, което в голяма степен разчита на по-добър от планирания икономически растеж, а оттам - повече приходи в бюджета. От друга страна, за пореден път повдига въпроса за борбата със сивата икономика и повишената събираемост на приходи - в стратегическите документи на правителството продължава да липсва количествена оценка на ефекта от предприетите мерки в тази посока.

Бюджетни разходи

От страната на разходите също продължават добре известните проблеми, свързани с надценяването на капиталовите разходи, невъзможността за изпълнението им и безконтролното и непрозрачното им прехвърляне към финансиране на други инвестиционни проекти или текущи разходи в рамките на годината с решение на изпълнителната власт. Така например правителството предвиждаше капиталовите разходи през 2019 г. да са 6.5 млрд. лв., а след актуализация за увеличението им с 2.2 млрд. лв. в края на годината се отчитат 7.5 млрд. лв. С други думи, неизпълнението им е в размер на поне 1.3 млрд. лв. Към тях следва да се прибавят и предсрочно отпуснатите около 500 млн. лв. за доизграждане на АМ "Хемус", които реално не са изхарчени през годината, а ще бъдат използвани за финансирането на строителството й през следващите години. По този начин излиза, че неизпълнението на планираната инвестиционна програма на правителството възлиза на над една четвърт.

По традиция част от тези средства се насочват към текущи разходи като заплати. Така например бюджетът за 2019 г. предвижда увеличение на разходите за персонал (заплати, други възнаграждения и социални осигуровки) с 8% в сравнение с изпълнението им през 2018 г. до ниво от близо 9.5 млрд. лв. В края на годината обаче става ясно, че общите разходи за персонал през 2019 г. са над 10 млрд. лв., което е 14.3% увеличение в сравнение с 2018 г. и близо 6% (550 млн. лв.) повече в сравнение с прогнозата в бюджета за годината. Това е порочна практика, която, изглежда, няма да бъде преустановена скоро.

През последните години бюджетът се превърна в шапка на фокусник. Всяка година се отчита преизпълнение на приходите, в което се крие неизпълнение по някои пера, защото правителството не управлява добре собствеността си или планира приходи от концесията на летище София, която все още не се е случила. В същото време разходите също са по-високи от планираните, но толкова, че бюджетното салдо да е по-добро. Големият въпрос остава - докога тези фокуси могат да продължат в условия на влошаваща се международна икономическа обстановка и натрупаните структурни проблеми в ЕС и България?

Калоян Стайков в коментар за седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика
Продължава безконтролното и непрозрачно прехвърляне на средства с решение на изпълнителна- та власт.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi

    Крайно време е бюджетът на държавата и допълнителните разходи да почнат да се контролират по-стриктно. Например излишъкът задължително да отива за предсрочно погасяване на дългове, бюджетът да се приема само ако и част от опозицията е гласувала за и взимането на допълнителни заеми различни от предвидените при гласуването на бюджета също да подлежи на подобно одобрение. Например ако 130 депутата са гласували за съставяне на текущото правителство поне още 13 други депутати да се съгласят.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ваксините: началото на края

Ваксините: началото на края

Шпионският романс на Борисов

Шпионският романс на Борисов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK