Финтът срещу еврозоната

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Ако влизането в еврозоната беше футболен мач, България тази седмица си вкара автогол някъде в края на второто полувреме. Бойко Борисов реши да успокои разтревожените от спекулациите за промяна на курса към еврото хора, като каза, че може и да забавим влизането в преддверието на еврозоната, докато не се постигне "абсолютен консенсус" по темата. Всички противници на по-близката интеграция с Европа сякаш чакаха само това. Алтернативни икономисти, откровени русофили и обикновени популисти събраха нови сили за атака срещу нещо, което можеше (а и все още може) да бъде историческо постижение на ГЕРБ.

Нито един от основните им аргументи не е верен:

  • Няма никаква логика, нито някой работи за това или дори иска да се промени курсът на лева към еврото.
  • Няма никакъв риск цените в България да се увеличат, когато се влезе в еврозоната, а и този въпрос ще стои след най-малко три години, ако сега бъдем приети в чакалнята.
  • Катастрофичният сценарий - еврозоната да се разпадне, след като влезем в нея, е достатъчно лош за България дори и да не правим нищо (вижте всичките популярни митове и обяснения защо не са верни тук).

За сметка на това от спиране на опитите да се влезе в еврозоната се губят няколко ценни предимства:

  • България рискува да остане изолирана в периферията на ЕС, в сива зона, която я прави лесна плячка за близките амбициозни империи.
  • С валутния борд България вече е изконсумирала пасивите от приемането на еврото, но не и предимствата като по-ниски лихви и по-добра инвестиционна среда.
  • Контролът върху българската финансова система ще остане на същото ниво, със същите рискове регулаторите да бъдат отново превзети в полза на някой местен играч.

Има и друго. Откакто България е в Европейския съюз, което горе-долу съвпада с времето, през което Бойко Борисов е премиер, почти всички реформи в страната са спрели. Влизането в чакалнята на еврозоната е свързано с поемане на определени ангажименти за промени, които биха подредили по-добре държавата. Не че това ще замени нуждата от активна и умна вътрешна политика, която да направи България адекватна на новия свят, но поне малко ще наруши политическия сън от последното десетилетие.

За това колко е важно да има ефективна и добре работеща държава може да се разбере съвсем скоро и от друг важен сюжет - ако разпространението на коронавируса продължи да се развива както през последните дни. Още поне две страни освен Китай - Япония и Иран, са пред прага на избухване на епидемия. Това ще означава, че новата зараза вероятно ще се разпространи по целия свят и ще постави под сериозно изпитание здравните системи навсякъде. Включително България. Развитите страни вече се подготвят за пандемия, като разработват планове за нова организация на работата в болничната си система, така че да минимизират рисковете. Добрата подготовка и ефективните държави през следващите месеци могат да превърнат епидемията от криза в предизвикателство.

В броя ще видите още:

Кои са най-продаваните цигарени марки в България

Умните електромери могат да намалят сметките за ток

Няколко приложения, които помагат на децата да си управляват парите

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО