Мнения Daily - Изглежда, че баналното зло не плаши никого
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Мнения Daily - Изглежда, че баналното зло не плаши никого

Reuters

Мнения Daily - Изглежда, че баналното зло не плаши никого

И още: Рекордната заетост маскира проблемите с работната сила; Образът на Макрон започва да става неразпознаваем

4855 прочитания

Reuters

© Reuters


Паниката изтика на заден план ежедневните ни грижи.

В сянката на коронавируса

Изглежда, че баналното зло не плаши никого

От коментар на Емилия Милчева за "Дойче веле"

Допреди малко повече от месец водната криза в Перник доминираше новинарските емисии и водещите заглавия. Днес този проблем е затрупан от паниката заради коронавируса и от страха от нова бежанска вълна през България.

Паниката обаче изтиква на заден план баналното зло - проблемите, които ежедневно тровят живота на хората в България.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова наскоро назидателно попита къде е обещаният водопровод от Мало Бучино до Перник, тъй като срокът за построяването му бил изтекъл. Стотина хиляди перничани са на воден режим от 18 ноември насам - имат вода по 7 часа на ден.

Каквото и да казва Нинова, до завършването на аварийното 13,5-километрово трасе, чиято първа копка беше направена на 1 февруари, остават по-малко от 4 километра. Монтират се и помпите в помпената станция, огласи наскоро кризисният щаб в Перник. Вероятно към средата на март водопроводът ще бъде завършен и пуснат в експлоатация, след което водоподаването от язовир "Студена" ще спре.

Развръзката за водата на Хасково, в която естественият уран беше над максимално допустимите стойности от 0,03 мг/л, отне доста повече време - близо 3 години. По време на парламентарния контрол миналия петък министърът на регионалното развитие Петя Аврамова съобщи, че на 5 февруари са взети проби от питейната вода. Резултатите от контролния мониторинг се очакват в средата на март. В зависимост от тях Районната здравна инспекция в Хасково ще реши дали да падне действащата забрана за ползване на водата за битови нужди.

Докато заради водата на Хасково не пострадаха нито високопоставени чиновници, нито партийни функционери заради кризата в Перник трима души са с обвинения. Пернишката история задейства и това: преглед на ВиК операторите и на водопроводната мрежа в България.

В края на януари басейновите дирекции към МОСВ започнаха проверки на водовземанията на всички ВиК оператори, както и дали са монтирали измервателни устройства. Язовир "Студена" например нямаше такъв водомер, след като, неизвестно кога, бил прибран от фирмата, отдала го под наем.

Какво се оказа? 40% от общо 7400 водовземни съоръжения към ВиК дружествата работят без разрешително. От което следва, че би трябвало да бъдат затворени - тоест половин България да остане на сухо. Опасността от водни режими не е за подценяване - шест от общо 52 значими язовира, наблюдавани от МОСВ, са с обем под 50%.

Но не са само трупаните с години проблеми на водните дружества - чакат и боклуците. Предстои окончателното приемане на законодателни промени, които предвиждат регистърът за внос и износ на отпадъци да стане публичен.

Още по-съществено е предложението за задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) при горенето на отпадъци. Повече от странно е, че досега не е имало подобно изискване освен за инсталации, които горят над 100 тона на ден.

Изглежда, че баналното зло не плаши никого.

----------

България вече не може да разчита на т.нар. разходни предимства.

Макроикономика

Рекордната заетост маскира проблемите с работната сила

От коментар на икономиста Лъчезар Богданов за седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика

Извън по-скоро принципния спор за подхода и ефективността на макроикономическото управление в рамките на ЕС е полезно отново да откроим няколко структурни проблема на българската икономика върху които Европейската комисия (не за пръв път) поставя акцент в доклада за България:

Фотограф: Цветелина Белутова

- Реалната икономическа конвергенция, или изпреварващият икономически растеж в България в сравнение с по-богата част от общия пазар, изисква значително повишаване на производителността. Демографските процеси "тежат" на потенциала за дългосрочен растеж в такава степен, че българският бизнес и правителство трябва да инвестират в технологии и физически капитал, а заедно с това и да подобрят и разширят обхвата на образованието и придобиването на умения на работната сила.

- Текущото ниво на инвестиционна активност е недостатъчно за модернизиране на икономиката. Подобрения в бизнес средата и допълнителни инициативи за насърчаване на инвестиции - местни и външни - трябва да са приоритет както на националната политика, така и в действията на местните власти. Същевременно България вече не може да разчита на т.нар. разходни предимства - това се вижда от относителното свиване на нископроизводителните и трудоемки дейности в последните години на фона на запазването и дори увеличаването на международната конкурентоспособност в отрасли, разчитащи на неценовите предимства при значителното нарастване на заплатите.

- Рекордно високата заетост и исторически безпрецедентното ниско ниво на безработицата до известна степен "маскират" структурните проблеми на пазара на труда. Част от населението не е активно, дългосрочната безработица в някои региони е на високи нива. Същевременно делът на т.нар. NEETs - младите хора, които не са в образование, обучение или заетост - продължава да е висок, въпреки подобрението в последните години. Все още значим брой хора от уязвими групи - живеещи в малки и отдалечени населени места, от роми или лица с увреждания - остават изключени от заетостта независимо от растящото търсене на труд.

- Изглежда политиките, мерките и услугите в областта на социалното включване и образованието все още не са достатъчно добре насочени към същинските фактори, влияещи на бедността, отпадането от училище и дефицитите в знанията и уменията. Накратко, неравенствата във възможностите пред децата - и бъдещата работна сила - са все още високи.

- Ключови социални програми са недобре структурирани, нямат насоченост и са неефективни за подкрепа и насърчаване на излизане от бедността и участие в стопанския живот. В контекста на очакваната демографска картина и нуждата от развитие на човешкия капитал, реформите в решаването на различни социални проблеми постепенно увеличават важността си. Ромите продължават да срещат сериозни предизвикателства, а жилищните условия спират социалното включване.

----------

Всъщност колажната политика става повсеместна.

Адаптация

Образът на Макрон започва да става неразпознаваем

От коментар на Владимир Шопов за "Свободна Европа"

Френският президент се опитва да се превърне във виртуоз на хибридната политика, a la carte сглобка, която събира в себе си наглед несъвместими позиции и се опитва да говори на най-различни социални групи. С малко търпение е напълно възможно да го залепите в доста алтернативен колаж и политики с обратен знак. Независимо от относително силната роля на държавата, няма съмнение, че Макрон се опитва да наложи и немалко либерализиращи мерки, като намалява данъци, реформира склерозирали публични системи, най-вече пенсионната, стимулира предприемачеството, модернизира самата структура на стопанството.

Източник: Reuters

Иновациите, дигитализацията и зелената икономика са все по-често в неговата реторика. Все повече обаче подобно поведение не прилича на тактическа двойнственост, а на ново политическо нормално.

Взаимстването на идеи и позиции от различни идеологии не е новост. "Радикалният център" или "Третият път" на Тони Блеър бе сред последните и най-популярни опити за синтез. Помирението на лейбъристите с пазарната икономика, европейската интеграция и новият индивидуализъм бе цената на политическото завръщане, но и обща координатна система за късната социалдемокрация.

Емануел Макрон все по-често получава обвинения в предателство и лицемерие, либералите го уличават в първото, а консерваторите във второто. Това е цената на хибридната политика.

Но отвъд политическата реторика всъщност колажната политика става повсеместна и в нея се впуснаха всички. "Зелените" са напът да приемат необратимо пазарната икономика и ще се опитат да постигнат целите си чрез нейното "позеленяване".

В Австрия те се съгласиха да застанат едни до други с партия, която иска да сваля данъци и да укрепва националната идентичност. Десницата пък е напът да отстъпи от фундаменталната си опозиция към фриволното харчене на публични средства, трупане на дългове и разрастване на държавата.

Борис Джонсън изостави целомъдрието на публичните финанси и започна да обещава инвестиции в най-различни посоки. В годините на Доналд Тръмп пък Америка достига невиждани нива на задлъжнялост.

Под особена обсада е социалдемокрацията. Тя губи гласоподаватели във всички посоки - към крайната левица, зелените и консерваторите. Затова и все по-често прави завой надясно.

Датските социалдемократи на практика се присъединиха към антиимигрантския консенсус и успяха не просто да овладеят своя електорален спад, а дори се върнаха във властта.

На целия този фон това, което прави Макрон, не е изключение, а ново нормално. Социалната фрагментация, нарастващото недоверие в традиционни партии и авторитети, както и струпването на множество структурни проблеми трансформират западната политика и всички се надпреварват да се адаптират, за да не изпаднат от борда.

Паниката изтика на заден план ежедневните ни грижи.

В сянката на коронавируса


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Приятно пътуване в новия свят

Приятно пътуване в новия свят

Митничари на лов за соларен ток

Митничари на лов за соларен ток

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK