Мнения Daily - Коронавирусът ще покаже всички проблеми на здравеопазването ни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Коронавирусът ще покаже всички проблеми на здравеопазването ни

Мнения Daily - Коронавирусът ще покаже всички проблеми на здравеопазването ни

И още: Институциите действат неадекватно в извънредна ситуация; По-евтиният газ ще подобри инвестиционната среда у нас

3857 прочитания

© Юлия Лазарова


Търговските центрове не затварят, няма забрана и за "не-културните" места.

Зараза

Коронавирусът ще покаже всички проблеми на здравеопазването ни

От анализ на Емилия Милчева за "Дойче веле"

Досега българските власти не са били изправени пред изпитание като това - да ограничат разпространението на опасния коронавирус, след като бе съобщено за първите 4 случая на заразени в България. Става дума за двама мъже от Плевен - на 27 и на 60 години, пациенти и съседи по стая в белодробната клиника на Университетската болница "Д-р Георги Странски", както и за две жени от Габрово - 75-годишна пациентка и 45-годишна медицинска сестра, които обаче не са били в контакт. Оптимистичната новина е, че и четиримата са добре - двамата мъже са клинично здрави, но ще останат в плевенската клиника.

Днес обаче броят на заразените с коронавирус може да нарасне, след като станат известни резултатите от пробите на близо 300 души от Плевен и Габрово, за които е известно, че са били в контакт със заразените. Премиерът Борисов разпореди с работата по установяването и издирването на "контактните" да се заеме МВР.

"При тази епидемия с коронавирус ще се проявят всички недостатъци на нашето здравеопазване", заяви вчера по БНТ доц. д-р Атанас Мангъров, директор на детското отделение в софийската Инфекциозна болница. Съвсем скоро ще разберем дали ще се окаже прав.

За начало заваляха забрани. За неопределено време в цялата страна затварят кината, театрите, концертните зали. Спортните прояви ще са без публика, спират се всички масови мероприятия с участието на деца, в т.ч. екскурзии, "зелени училища" и пр.

Нито от правителството, нито от Националния оперативен щаб обясниха как ще бъдат компенсирани театрите и филхармониите, тъй като месечната издръжка, в т.ч. и заплатите, се определя от броя продадени билети, за всеки от които бюджетът доплаща определена сума. Търговските центрове не затварят, няма забрана и за "не-културните" места - заведенията, казината и игралните домове. За ресторантите, кафенетата и барчетата дори няма изискване като в Италия масите, респективно посетителите, да са раздалечени на повече от метър едни от други.

В страна, където сапунът и хартията в тоалетните на заведенията са рядко срещан лукс, Министерството на туризма препоръча да се заредят с достатъчно сапун и дезинфекциращи гелове санитарните помещения и общите части в местата за настаняване и в заведенията за хранене и развлечение.

Извън мерките остават обаче италианските работници в Плевен, които участват в строителството на "Балкански поток". През област Плевен преминават 45,2 километра от трасето, което трябва да стигне до сръбската граница. Тези хора няма да бъдат поставени под карантина, нито ще бъдат изследвани за коронавирус. Просто ще са "под наблюдение". Може би защото евентуална карантина ще забави още повече изграждането на тъй свидната тръба.

Странно е как "рисков контингент" ще е под неясно наблюдение, а в същото време има хора под карантина в болници, където се чака да проявят или да не проявят симптоми на коронавируса. Но по отношение на карантината премиерът не е чак толкова строг, макар че даде пример с Израел, където за нарушителите е предвиден затвор. Борисов разчита на това, че "сме достатъчно дисциплинирана нация". Сиреч - хора, които са били в рискови зони, да се затворят доброволно за 14 дни. Колко ли от хилядите българи, завърнали се от Италия, са го направили?

--------

Протестът "от ръба" показа, че управляващите подцениха бунта на медицинските сестри.

Гражданско неподчинение

Институциите действат неадекватно в извънредна ситуация

От коментар на Илия Вълков за "Клуб Z"

На 6 март сутринта пет медицински сестри трябваше да стигнат до отчаян опит след нощна блокада на зала в бившия Партиен дом, за да бъдат чути. Една от тях стоя близо час на перваза на прозореца на сградата, убеждавана по телефона на живо в телевизионния ефир от водещ на сутрешен блок да слезе на безопасно отстояние. Тя беше заобиколена от служители на Националната служба за охрана (НСО) и лично техния началник - ген. Красимир Станчев. На тези, които са гледали на живо, вероятно им е изглеждало като на филм. Но, по дяволите, беше много истинско.

И е показателно до каква неадекватност сме изправени като общество да решаваме кълбото от проблеми, в които сами сме се оплели. За по-малко от час този кризисен случай описа отново наяве политическата неадекватност, невъзможността на отговорни институции да действат адекватно в извънредна ситуация, а дори и искрената сензационност на медиите в случая.

Цяла година управляващите баламосват протестиращите сестри, че ще има увеличение на заплатите им в здравната система. Цялата 2019 г. мина под знака на протестите на медицинските сестри, като лично премиерът Бойко Борисов на няколко пъти се среща с тях, бяха отпускани на няколко транша - първо 30 млн. лв., а след това 50 млн. лв., за увеличение на тяхното заплащане.

За да дойде септември, когато премиерът Борисов каза: "Ние сме ги пратили тези пари! И аз искам двойно, кой не иска двойно?! Ние влагаме милиарди в инвестиции!

Вчера съм се карал на Ананиев къде са 50-те милиона, които дадохме?! Те не са 50 милиона, а са 86 милиона! Ананиев да се оправдава."

На 17 октомври протестиращите медицински сестри се барикадират в кабинета на здравния министър. Вече е станало известно, че обещаните 50 млн. лв. всъщност са били намалени тихомълком на 6 млн. лв. Сестрите отново излизат на палатков лагер пред Министерския съвет. И въпреки многократни срещи, преговори, нови рамкови договори техните искания така и не се изпълняват.

Така дойде и поредната барикада в сградата на бившия Партиен дом, където на редовното заседание на парламентарната здравна комисия протестиращите сестри са очаквали да дойде министър Кирил Ананиев. Заседанието продължило пет минути по думите на протестиращата Мая Илиева. "Министър Ананиев го нямаше, половината от депутатите ги нямаше и ние побесняхме. Ние пет дни стоим на палатки пред МС, а за тях бяхме невидими", обясни тя.

И за да станат "видими", трябваше да бъде предизвикана кризисната ситуация с излизането на една от тях на перваза на прозореца на сградата на бившия Партиен дом. Или както сама посочи Бойка Анастасова - решила да излезе на перваза, защото охраната не допуснала камерите на медиите в сградата при тях.

Случаят с протеста "от ръба" показа, че управляващите подцениха протеста на медицинските сестри. Дали от високомерие, дали защото не виждат друг полезен ход. Но всичко се пише на сметката. Ще дойде ден да й се тегли чертата.

-----------

Ефектът върху разходите на домакинствата ще е ограничен.

Антимонополно

По-евтиният газ ще подобри инвестиционната среда у нас

От коментар на икономиста Калоян Стайков за седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика

Изминалата седмица беляза дългоочаквана развръзка за доставките на природен газ за България, след като "Булгаргаз" и "Газпром" постигат съгласие за променя на начина на изчисляване на цената за внос на руски природен газ. Това е резултат антимонополното дело срещу руската компания, започнало през 2011 г., и последвалите ангажименти за предоговаряне на ценообразуване и повишаване на конкуренцията на газовите пазари на трите балтийски републики, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България. Разбира се, други фактори като предстоящото завършване на междусистемна газова връзка Гърция - България (част от европейските проект от общ интерес) и навлизането на конкурентен втечнен природен газ на пазара също оказват благоприятно влияние върху цените на природния газ.

Ценовите промени са в две направления - формулата за изчисляването ѝ и периода, в който важи. Досегашната формула включва само котировките на алтернативните горива - газьол и мазут, докато новата формула прибавя към досегашната и пазарна компонента, изчислена на базата на котировките на природен газ на ликвидни европейски пазари като нидерландския Title Transfer Facility и германския NetConnect Germany. Заедно с това се променя и периодът на изчисляване на цените - от тримесечна основа, както е досега, на месечна база, считано от април.

Потреблението на природен газ в България е относително постоянно и сравнително ниско на фона на останалите страни в Европейския съюз - около 3 млрд. куб. м. Около ¾ от вътрешното потребление е в индустрията, а едва 3% е потреблението на домакинства. Най-голям дял в енергийното потребление на природен газ имат топлофикационните компании, топлоцентрали и електроцентрали - около 32%, а след тях се нареждат производителите на строителни материали - 10%, химическата промишленост - 10%, транспорт, включително тръбопроводен - 8%, и други сектори - 7%. Освен това химическата промишленост формира още 8% под формата на неенергийно потребление - преработка на природен газ за получаване на крайни продукти като торовете, произвеждани в "Агрополихим" и "Неохим".

Имайки това предвид, понижаването на цената на природния газ може да се очаква да има сравнително ограничен ефект върху разходите на домакинствата. От една страна, потреблението на домакинства е малко и ефектът от понижаването на цените няма да е голям и ще е ограничен до около 2% от домакинствата, по данни на Българската асоциация природен газ - тези с достъп до природен газ в бита. От друга страна, само компаниите, които произвеждат строителни материали, работят основно за вътрешния пазар, което ще окаже влияние върху разходите на строителните форми. Предвид продължаващото високо търсене при строителството на жилищни и административни сгради, както и очаквания ръст на публичните инвестиции в техническа инфраструктура, това едва ли ще отрази в по-ниски цени.

Значителен ефект обаче може да се очаква по линия на повишената конкурентоспособност на компаниите в промишлеността, които работят основно за износ. Това донякъде ще облекчи натиска за увеличаване на разходите за труд, ще позволи на компаниите да управляват по-добре енергийните си разходи и е възможност за подобряване на инвестиционната среда, а оттам - нови инвестиции и създаване на нови работни места.

Търговските центрове не затварят, няма забрана и за "не-културните" места.

Зараза


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Вхтераиниска ле си?*

Вхтераиниска ле си?*

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.