Информационно объркване

Прехвърлянето на IT обслужването от държавна фирма

В това, че държавната фирма "Информационно обслужване" пое IT обслужването на няколко ключови държавни ведомства има и добра, и лоша новина. Преди няколко седмици тя беше определена със закон да поеме управлението на бюджетите за компютърни системи и информационна сигурност на 27 министерства и агенции. Причините това да се случи са две и са известни на всички - спирането на Търговския регистър и изтичането на данни от НАП миналата година. Тези два скандала показаха изключително ниското ниво на държавната IT инфраструктура и че е необходима много сериозна промяна, за да не се допуска повече подобно нещо.

Допреди това всички държавни структури сами управляваха бюджетите си за тези дейности и наемаха изцяло частни фирми (или когато успее да се пребори - "Информационно обслужване") с обществени поръчки. Тази системау, видно от скандалите с НАП и Търговския регистър, очевидно не работеше добре. Сега абсолютно всички държавни ведомства, в които има големи масиви с лични данни, ще се поддържат само от "Информационно обслужване". Ако не му стига капацитетът - ще поднаема отново частни фирми, пак с обществени поръчки.

Тази система може и да свърши работа за известно време, и то само при добронамерено управление. Проблемът е, че тя не решава основния проблем - липсата на капацитет в отделните министерства. Прехвърлянето на всичко към една държавна компания ще елиминира практиката обществените поръчки да се раздават без много контрол върху резултатите. Това може би и ще предотврати сериозни гафове като тези през миналата година.

Без концепция за изграждане на адекватен дигитален капацитет на всички нива в държавната администрация обаче това е само пожарно решение без особено голяма управленска дълбочина.

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО

Последният окоп

Последният окоп